Langtidsvarsel

Så lenge varer kulda

Mars ligger an til å bli langt kaldere enn normalen, og også i påsken ser det ut til å bli kaldt. Men hvor lenge varer det?

<b>OVERRASKENDE:</b> En sykkel ligger i nysnøen på fortauet i Fjellgata i Oslo i april 2008.
OVERRASKENDE: En sykkel ligger i nysnøen på fortauet i Fjellgata i Oslo i april 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Publisert

Vi er godt på vei inn i våren, men om man ser på gradestokken kan det være vanskelig å tro.

Vårjevndøgnet er bak oss, og dagene er nå lengre enn nettene. Og lengre skal de bli, jo nærmere vi kommer sommeren.

Til tross dette, er det kaldt over hele landet. Ifølge Meteorologisk institutt ligger mars an til å bli omtrent 2 grader kaldere enn normalt.

Om nettene kan det fremdeles bli ned mot 20 minusgrader på viddene i nord, og i løpet av denne uken vil et lavtrykk bevege seg fra vest til øst over hele landet sør for Trøndelag, og dekke disse områdene med mer snø. Også her kan det bli tosifret antall minusgrader om nettene.

Og kulden har kommet for å bli. For over påske må vi fremdeles regne med minusgrader, selv om sola er framme, ifølge vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane ved Meteorologisk institutt:

– I palmehelgen ser det ut til å bli greit vær i Sør-Norge, det ser ut til å bli gode perioder med sol. Det blir tørt og kjølig, det er ikke de store temperaturene enda.

Nordover i landet blir det også kaldt, men ikke like mye sol førstkommende helg. Her må man forvente skyer og snøbyger.

Det er ventet et lavtrykk over Vest- og Østlandet denne uken, som kan fylle på med snø i fjellet. Selv om det utover i påskeuken ser ut til å bli stabilt og kaldt vært, anbefaler Vågane at man holder seg oppdatert på lokale forhold.

– Man må selvfølgelig sjekke snøskredfare fra NVE der man skal gå, så man er oppdatert på forholdene, sier meteorolog Julie Solsvik Vågane.

Les også: Dette er det farligste været

Kaldere enn normalt

Det blir flotte påskeforhold, men for de som venter spent på at vinteren skal slippe tak, må man smøre seg med tålmodighet. Også april ligger an til å bli kaldere enn normalen, ifølge prognoser fra Det europeiske senteret for mellomlang værvarsling (ECMWF).

– Hele Nord-Europa ligger inne i et belte med kald luft på grunn av vind fra øst og nord.

Det sier Erik Kolstad, klimaforsker ved Norwegian Research Centre (NORCE) og Bjerknessenteret.

Normalsituasjonen en vanlig vinter er at det kommer mye vind fra vest og sørvest, og denne vinden er mild og fukting, som kan gi mye nedbør på Vestlandet.

– Men nå når vi får luften fra nord og øst så kommer luften fra kalde områder, som gjør at våre områder også blir kalde, forteller Kolstad.

Prognoser for temperaturforskjell fra normalen for uke 13. Blått betyr kaldere temperatur enn normalt.
Prognoser for temperaturforskjell fra normalen for uke 13. Blått betyr kaldere temperatur enn normalt. Foto: ECMWF

Årsaken til at vindene har snudd er et fenomen som skjer i stratosfæren, og som kan skje omtrent annenhvert år. Men effekten fra dette fenomenet nede på bakken varierer.

– I år har den vart spesielt lenge. I 2021 var det en veldig kald periode i januar som skyldtes det samme, men da gikk det over etter et par uker. Men nå har det vart lengre enn det som er vanlig, sier Kolstad.

Likevel vil temperaturen stige

Og kulden kan holde, også etter påsken. Foreløpig er det kun de neste to ukene varslene er veldig tydelige, men forsker Erik Kolstad forteller at denne kulen kan holde ut april.

Samtidig understreker han at det blir kaldt i forhold til normalsituasjonen, og at selv om det er kaldere enn normalt vil gradestokken krype oppover:

Prognoser for temperaturforskjell fra normalen for uke 18. Blått betyr kaldere temperatur enn normalt.
Prognoser for temperaturforskjell fra normalen for uke 18. Blått betyr kaldere temperatur enn normalt. Foto: ECMWF

– Det blir varmere, selv om det er kaldere enn normalt. I slutten av april har normalen begynt å bli ganske høy, siden vi nærmer oss sommer. Snø og slikt i lavlandet som vi har nå blir mindre og mindre sannsynlig, jo lengre ut på året vi kommer, forteller Kolstad.

Dette budskapet deler også meteorolog Julie Solsvik Vågane.

– Signalene nå viser at det blir kjøligere enn normalt, men likevel vil temperaturen stige i løpet av april. Det vil ikke nødvendigvis være like kaldt som nå i hele perioden framover, sier Vågane.

Denne saken ble første gang publisert 29/03 2023.

Les også