ramsløk og liljekonvall:

Den ene kan sende deg rett på sykehus: Ser du forskjellen på disse plantene?

De ser nesten identiske ut, men mens den ene planten er en delikatesse, er den andre svært giftig.

<b>VANSKELIG Å SE FORSKJELL: </b>Ramsløk (til venstre) og giftige liljekonvall (høyre) er svært like hverandre – særlig før blomstring. Det er en rekke ting du kan gjøre for å skille plantene fra hverandre. Det beste er gjerne å bruke luktesansen.
VANSKELIG Å SE FORSKJELL: Ramsløk (til venstre) og giftige liljekonvall (høyre) er svært like hverandre – særlig før blomstring. Det er en rekke ting du kan gjøre for å skille plantene fra hverandre. Det beste er gjerne å bruke luktesansen. Foto: Giftinformasjonen / Helse Norge
Sist oppdatert

Mange nordmenn plukker gjerne med seg sopp, bær eller planter når de ferdes i skog og mark.

Det kan innebære fare, dersom man ikke har kunnskap om soppen eller plantene man plukker.

– Hvert år ser vi flere eksempler på at folk blir forgiftet av giftige vekster, sier seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, FHI, Helga Ruus Lorentzen til klikk.no.

Hun oppfordrer folk til å være kritisk til hva de putter i seg på skogstur.

Les også: Dette er Norges giftigste planter

Ramsløk: En populær matplante

En plante som er populære å høste er ramsløk. Planten kan brukes i en rekke matoppskrifter.

Sesongen for ramsløk er mars til juni og planten er å finne helt opp til Trondheim.

Ramsløk gir en skikkelig smaksopplevelse og er det nærmeste vi kommer hvitløk i Norge. Faktisk kalles planten «vill hvitløk» (wild garlic) på engelsk, skriver plukkselv.no.

Ramsløk er svært utbredt på Vestlandet, Sørvestlandet og Sørlandet og kan plukkes fritt der, men er mindre vanlig i resten av landet. Derfor bør man plukke forsiktig der (se faktaboks).

1) Plukk ramsløk greit på Vestlandet, Sørvestlandet og Sørlandet. Der er det rikelig av den.

2) Plukker du på Østlandet, Nordvestlandet og i Trøndelag og nordover, la små bestander stå i fred, og vær forsiktig - ramsløk er ikke vanlig i øst, nordvest og nordover.

3) Se etter at det ikke er fredet. Står det fredningsskilt er det forbudt å plukke ramsløk, som alle andre planter og trær i fredningsområdet. Sjekk uansett om det er fredet, hvor enn du har tenkt å plukke.

4) Respekter innmark, og spesielt mark rundt hus. Noen kan ha plantet ramsløk der, den kan du ikke plukke. Spør alltid grunneier om lov om du vil plukke nær hus.

5) La det alltid stå noen planter igjen, sjøl om du plukker i ei rik li med ramsløk på Vestlandet.

6) Ikke dra opp plantene med løk og rot. Det er bladene som smaker.

7) Er det andre som allerede plukker der, finn et annet sted. Da begrenses også beskatningen på området.

8) Ikke plukk mer enn du trenger.

9) Trå forsiktig, ramsløk vokser ofte i slitesvak skogbunn.

10) Lær forskjellen på ramsløk og liljekonvall

Kilde: Disse vettreglene er utarbeidet av botanikeren Klaus Høiland og trykket i KVANNs siste Nyhetsbrev. KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge) er en nasjonal interesseorganisasjon for bevaring av plantemangfold

Se mer

Farlig å forveksle

Det skumle med ramsløk er imidlertid at den er til forveksling lik en av skogens giftigste planter, nemlig liljekonvall.

De kan også vokse på samme sted.

– Det skjer innimellom at folk forveksler liljekonvall og ramsløk. Plantene ser svært like ut før blomstring, og spiser man liljekonvall kan det føre til forgiftning som krever sykehusbehandling. Det har vært en del innleggelser som skyldes inntak av liljekonvall opp gjennom årene. Med dagens behandlingsmuligheter vil tilfeller hvor det er fare for alvorlig forgiftning, som fanges opp tidlig og behandles, oftest gå bra, sier Lorentzen.

Giftinformasjonen anbefaler at alle som vil bruke ramsløk i matlaging har nok kunnskap om kjennetegnene til å bestemme planten 100 prosent sikkert.

Er du ikke helt sikker skal du heller ikke spise planten.

Kan skade hjertet

Liljekonvall inneholder hjerteaktive stoffer og kan være skadelig for hjertet.

På våren er den grønn plante før den etter hvert får hvite blomster og til slutt røde bær.

«Dersom barnet ditt kan ha spist flere enn 5 bær eller blomster fra liljekonvall. Ta også kontakt hvis barnet kan ha spist mer enn en liten bit av et blad», skriver Giftinformasjonen.

Symptomer på at man er forgiftet av liljekonvall kan være vondt i magen, kvalme eller oppkast/diaré.

Dersom barnet ditt har fått i seg liljekonvall bør du straks fjerne planterester fra munnen, og gi barnet drikke. Du må deretter kontakte giftinformasjonen på 22 59 13 00 for råd og videre veiledning.

Les også: Ser du hvilken sopp som er dødelig?

Slik ser du forskjell på ramsløk og liljekonvall

Det er særlig før blomstring at plantene ser veldig like ut. Du kan se forskjell på dem gjennom følgende kjennetegn, beskrevet i detalj av Helse Norge:

Lukt: Ramsløk lukter løk eller hvitløk

Ramsløk er en plante i løkfamilien (Alliaceae) og har en duft av løk eller hvitløk. Lukten blir tydeligere om man gnir på/brekker bladene.

Liljekonvall har ikke denne løklukten eller -smaken, og lukt er derfor en av de klareste forskjellene mellom plantene før de blomstrer.

Utseende: Forskjell på bladene

Det er også noen forskjeller på bladverket mellom de to plantene, men disse forskjellene er vanskeligere å skille på. Særlig på unge planter tidlig i sesongen.

LILJEKONVALL: Slik ser liljekonvallen ut i blomstring. Liljekonvall er en viltvoksende plante som blir 10–20 cm høy. Liljekonvall får først grønne, deretter røde bær som er 10–12 mm i diameter, beskriver FHI.
LILJEKONVALL: Slik ser liljekonvallen ut i blomstring. Liljekonvall er en viltvoksende plante som blir 10–20 cm høy. Liljekonvall får først grønne, deretter røde bær som er 10–12 mm i diameter, beskriver FHI. Foto: Getty Images
LILJEKONVALL-BÆR: De røde bærene på liljekonvallen dukker opp på høsten og er også giftige.
LILJEKONVALL-BÆR: De røde bærene på liljekonvallen dukker opp på høsten og er også giftige. Foto: Giftinformasjonen

Ramsløkbladene sitter enkeltvis på hver sin stilk (men det er ikke alltid er så lett å se), og går ofte fra lys grønn til hvit nedover stilken, men dette er heller ikke alltid fremtredende, skriver Helse Norge.

På liljekonvall sitter det to blader i hver stilk, ofte med en rødfarget slire i bunn (men det er ikke alltid så lett å se).

Nervene på ramsløk-bladene har også litt større avstand mellom hverandre enn nervene på liljekonvall-bladet.

<b>RAMSLØK:</b> Allium ursinum er lukter markant av løk eller hvitløk. Bladene egner seg godt for å sette smak til matretter. Etter blomstring, som her på bildet, er den enklere å skille fra sin giftige "lookalike".
RAMSLØK: Allium ursinum er lukter markant av løk eller hvitløk. Bladene egner seg godt for å sette smak til matretter. Etter blomstring, som her på bildet, er den enklere å skille fra sin giftige "lookalike". Foto: Getty Images

Tips til nyttevekstplukkere

• Gå på kurs, lær deg sikre kjennetegn for matplantene og forvekslingsartene så du unngår alvorlig forgiftning

• Gå sammen med en plantekyndig til du er trygg på det du har lært

• Plukk ett eksemplar av gangen (forvekslingsarter kan vokse på samme sted)

• Ikke plukk planter på et så tidlig stadium at karakteristisk kjennetegn ikke er synlige

• Få kontrollert plantene om nødvendig

• Plukk bare det du er 100% sikker på

• Tilbered på riktig vis

Kilde: Giftinformasjonen / FHI

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2021, og sist oppdatert 19/05 2023.

Les også