Hett nok

Verdens varmeste steder

Dette er stedene som får den norske sommeren til å ligne en kjølig oktoberkveld.

FORLATT: Ruiner i den forlatte gruvebyen Dallol i Etiopia. Bildet er tatt i 2020. Gulfargen på bakken skyldes den svovelholdige grunnen.
FORLATT: Ruiner i den forlatte gruvebyen Dallol i Etiopia. Bildet er tatt i 2020. Gulfargen på bakken skyldes den svovelholdige grunnen. Foto: Wikimedoia Commons
Sist oppdatert

Synes du den norske sommeren er for varm?

Da bør du definitivt ikke dra til disse stedene.

Her er steder som får Helvete til å se ut som kjøledisken på Kiwi. For ordens skyld; alle temperaturer nedenfor er angitt i Celsius...

Dallol, Etiopia

I dag er denne tidligere gruvebyen så godt som fraflyttet, og det er ikke så merkelig med tanke på gjennomsnittstemperaturen. Ser man på statistikken for årene 1960 til 1966, lå den årlige gjennomsnittstemperaturen på oppunder 35 grader.

Vi gjentar, den årlige gjennomsnittstemperaturen... Dette gjør Dallol til det varmeste bebodde stedet i verden.

Dallol byr altså på brennende hete året igjennom. Ikke nok med det, byen ligger i et vulkansk aktivt område, noe som betyr at varmen angriper både ovenfra, og fra under jorden.

Les også: (+) Bygget hotell midt i ørkenen: Vi besøkte dumskapens hotell

Tirat Zvi, Israel

Denne kibbutsen ligger i Beit She'an-dalen, 220 meter under havnivået. Den eneste grunnen til at man kan dyrke noe i området, er den nærliggende elven Jordan.

Tirat Zvi, Israel
Tirat Zvi, Israel Foto: Wikimedia

Området er nemlig ekstremt hett: I 1942 ble den varmeste temperaturen som noensinne er målt i Asia, registrert her i Tirat Zvi. Gradestokken stoppet rett før merket for 54 varmegrader.

Da trenger man mer enn en bordvifte for å kjøle seg ned.

Timbuktu, Mali

Byen er et nærmest mytisk sted, med svært rik historie. Blant annet finnes en av verdens største samlinger av manuskripter fra oldtiden her.

TIMBUKTU: Tørt, hett og støvete. Men også er nydelig sted.
TIMBUKTU: Tørt, hett og støvete. Men også er nydelig sted. Foto: Wikimedia

Det eneste som har holdt liv i byen opp igjennom årene er nærheten til Niger, den lengste elven i Vest-Afrika. Klimaet kan nemlig være nådeløst; man har målt temperaturer i overkant av 55 grader i Timbuktu.

Byen er ikke lenger det handelssenteret det en gang var, og trues i dag av ørkenspredningen i området.Timbuktu er derfor satt på UNESCOs liste over truede verdensarvsteder.

Les også: (+) Verdens merkeligste ørken

Kebili, Tunisia

KEBILI: Denne porten ønsker deg velkommen til brennhete Kebili.
KEBILI: Denne porten ønsker deg velkommen til brennhete Kebili. Foto: Wikimedia

Med temperaturer på over 55 grader, og en ørken som omgir den lille byen, kan man lure på hvorfor det har bodd mennesker i Kebili i 200 000 år.

Forklaringen er enkel: Området rundt er enda mer nådeløst. Kebili kan tross alt by på et snev av skygge, fra palmetrærne, og tilgang til vann.

Les også: (+) Alle trodde at Einar var død

Death Valley, USA

Denne dalen i Mojave-ørkenen i USA innehar flere tvilsomme rekorder: Dette er den tørreste, laveste og varmeste regionen i Nord-Amerika.

DEATH VALLEY: Navnet sier det meste.
DEATH VALLEY: Navnet sier det meste. Foto: Urban, Wikimedia

Som toppen på kransekaka, eller skal vi si sandkaka, innehar Death Valley også rekorden for den varmeste temperaturen som er målt på jordkloden - og da mener vi jordkloden, ikke via målinger fra verdensrommet.

10. juli, 1913 viste termometeret hele 56,7 varmegrader i Furnance Creek Ranch i Death Valley. Dette er den offisielle verdensrekorden

Stedet lever altså opp til navnet sitt.

Les også: (+) 20 utrolige, forlatte steder

Flammefjellene, Kina

Navnet stammer fra rødfargen i fjellene, men det kunne like gjerne henspilt på temperaturene som kan oppstå i området.

Det finnes riktignok ikke noen meteorologisk målestasjon her, siden området er relativt øde. n en NASA-satelitt utstyrt med utstyr for å måle temperaturen på landjorda fra verdensrommet, registrerte i 2008 temperaturer på opp imot 67 grader.

Da kan det være godt med en duggfrisk Munkholm.

FLAMMEFJELLENE: Navnet kommer av rødfargen, men kunne like gjerne spilt på de ekstreme temperaturene.
FLAMMEFJELLENE: Navnet kommer av rødfargen, men kunne like gjerne spilt på de ekstreme temperaturene. Foto: Wikimedia

Badlands, Australia

Australia er det tørreste bebodde kontinentet på kloden, og Badlands er, som navnet tilsier, de mest ekstreme områdene i Australia.

Det bor riktignok noen få mennesker her, men ikke nok til at man har sett poenget i å foreta nøyaktige temperaturmålinger. De få beboerne ser ut til å ha slått seg til ro med at det er "sjukt varmt", eller kanskje de går rundt med konstant heteslag.

Også her har NASA foretatt målinger via satelitt fra verdensrommet, og i 2002 var det vanvittige 70 varmegrader i et område!

THE OUTBACK: Australia byr på mye rød sand og svidde buskvekster.
THE OUTBACK: Australia byr på mye rød sand og svidde buskvekster. Foto: Gabriele Delhey (Wikimedia)

Dasht-e Lut, Iran

Denne saltørkenen sørøst i Iran er ekstremt ugjestmild, og regnes som det varmeste og tørreste stedet i verden.

Kanskje er det derfor det heller ikke her foretas nøyaktige meteorologiske målinger... er det bare vi som synes meteorologene er litt pinglete, som unngår stedene der det faktisk er interessant å foreta målinger?

Nok engang er det NASAs målinger fra verdensrommet som ligger til grunn. I løpet av en sju år lang studie pekte Dasht-e Lut seg ut som det varmeste stedet på kloden.

I 2005 ble det målt svimlende 71 varmegrader her...da trenger man en effektiv deodorant for å unngå svetteringer på flanellskjorten.

Dasht-e Lut-ørkenen i Iran er ubebodd. Det er ikke så rart.
Dasht-e Lut-ørkenen i Iran er ubebodd. Det er ikke så rart. Foto: Wikimedia commons

I en nyere studie publisert av det American Meteorological Society i 2021 klarte man å måle temperaturer på hele 80.8 grader celsius i Dasht-e Lut-ørkenen og i Sonoran-ørkenen i Mexico.

Varmerekorden i Norge

Den varmeste temperaturen som er blitt målt i Norge er 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud i 1970.

Det er med andre ord liten vits i å klage over norske sommertemperaturer.

Selv om det av og til kan bli i varmeste laget også her ...

Kilder: Wikipedia, Orangesmile.com

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2014, og sist oppdatert 11/08 2022.

Les også