TV-kokken Wenche Andersen

Wenche Andersens egen juletradisjon: – Jeg har det som heter «Julens minnebok»

Wenche Andersen er rå på å diske opp deilige middagsretter, men forteller at hun er dårlig på å bake kaker. Derfor blir TV 2-kokken glad om hun finner en pakke med hjemmelaget kransekake under juletreet.

<b>TIDLIG OPP:</b> – Jeg pynter treet lille julaften, forteller Wenche Andersen. Den folkekjære TV 2-kokken jobber om morgenen på julaften og gleder seg til å feire med familien når høytiden ringes inn.
TIDLIG OPP: – Jeg pynter treet lille julaften, forteller Wenche Andersen. Den folkekjære TV 2-kokken jobber om morgenen på julaften og gleder seg til å feire med familien når høytiden ringes inn. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Wenche Andersen (69) er på jobb i «God morgen Norge» på julaften. Men når julen ringes inn på ettermiddagen, koser hun seg med familien sin.

Vi tok en førjulsprat med Wenche, og her deler hun sine tradisjoner, ønsker og minner.

Hva er ditt beste juleminne?

– Det var den første julen med sønnen min, Anders. Det var i 1986, og det var et magisk øyeblikk som for alltid er med meg i tankene.

Les også: Slik blir Wenche Andersens TV-fremtid

Wenches juletradisjoner

Hva er din juletradisjon?

– Jeg er oppvokst med en mor som var flink med kakebakst, rull og sylte til høytiden. Den tradisjonen forsøker jeg å ta vare på. Pynting av juletreet er en høytid i seg selv, men jeg startet tidlig med min egen, lille tradisjon. Jeg har det som heter «Julens minnebok». Den starter jeg å skrive i 1. desember, og jeg skriver hver dag helt frem til nyttårsaften. Boken fylles med minner, bilder og oppskrifter.

<b>SAMLER MINNER:</b> Wenche startet for mange år siden sin egen juletradisjon med å skrive i «Julens minnebok». En bok for perioden 1994–2022 er full, og nå ligger en ny bok klar.
SAMLER MINNER: Wenche startet for mange år siden sin egen juletradisjon med å skrive i «Julens minnebok». En bok for perioden 1994–2022 er full, og nå ligger en ny bok klar. Foto: Privat

– Anders og svigerdatteren sitter hver jul og blar tilbake i minneboken. Jeg har skrevet ut boken som er fylt med juleopplevelser fra 1994 til 2022. Nå ligger en ny bok klar for årets jul og forhåpentligvis mange julehøytider i årene fremover.

Hva er din kjæreste julepynt?

– Det er en julekule som har vært i familien siden bestemor og bestefar levde, og som nå er hos meg. Kulen er i gull med litt rødt og hvitt – og veldig slitt!

Hvilken gave har betydd mest for deg?

– Anders lagde noen bordbrikker med store korssting da han gikk i barnehagen. De har jeg tatt godt vare på, og jeg ble rørt over å få den gaven fra sønnen min.

Les også: (+) Det eneste jeg vil, er å feire jul uten min kone

Gir penger til Redd Barna

Fortell om en gave du har gitt?

– Jeg og resten av familien velger hvert år å gi penger til en ideell organisasjon. Ofte har vi valgt Redd Barna, og det blir nok det i år også. Vi har det vi trenger, og det gjør at de store gavene i familien er litt mindre og beløpet til et godt formål større.

Hva ønsker du deg?

– Før svarte jeg alltid «snille barn» – det har jo aldri gått av moten! Den uttalelsen ble ikke alltid like godt mottatt, men jeg sa det humoristisk. Nå er sønnen min voksen, så nå gjelder ikke det lenger! Jeg har som sagt alt jeg trenger, men en tegning, eller hjemmestrikkede votter eller sokker er gaver jeg blir glad for.

<b>TRIVES UTE:</b> Wenche håper å få noen fine turer i romjulen på hytta som hun har i Telemark.
TRIVES UTE: Wenche håper å få noen fine turer i romjulen på hytta som hun har i Telemark. Foto: Morten Bendiksen

– Jeg er dårlig på å bake kaker, så jeg blir veldig glad om jeg får en hjemmelaget kransekake til jul. Det har jeg aldri klart å lage selv fordi det er et eller annet galt jeg gjør. Jeg liker å lese bøker, spesielt krim. Bøkene kan være så spennende at jeg skremmer nesten vettet av meg selv! Det gir en god følelse hvis jeg får en bok av en forfatter jeg har nevnt, eller en bok jeg aldri hadde kommet på å kjøpe selv.

Les også: – «Gleder du deg til jul»? spør vi. Hvordan tør vi egentlig å spørre om folks juleglede?

Jobber på julaften

Hvilket antrekk har du på julaften?

– Jeg jobber julaften. «God morgen Norge» sender direkte, så jeg må tidlig på jobb. Jeg har bunad, men jeg får se om jeg bruker den eller har på meg en kjole. Det blir i alle fall en kjole senere på julaften. Da er det godt å ha på seg noe som ikke strammer så mye når ribba skal spises.

– Jeg synes alltid det er hyggelig å kle seg pent i høytiden, både for meg selv og for dem rundt meg. Mor sydde nye kjoler til hver eneste jul, mens jeg er glad i gjenbruk.

Hva er ditt nyttårsforsett?

– Jeg håper jeg og mine nærmeste holder seg friske. Verden er i ulage mange steder. Konfliktene i Ukraina og i Midtøsten pågår for fullt, og det vil prege oss uavhengig av høytiden. Vi må aldri gi opp håpet og troen på at verden en dag blir et fredeligere sted å være for enda flere mennesker.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2023, og sist oppdatert 22/12 2023.

Les også