Wasim Zahid:

Ble skremt over egne blodprøver: Slik tok han kontroll over kroppen

Ett år med «corona-kos» – mer snop og mindre trening – var nok til at hjertespesialisten Wasim Zahid nærmet seg faresonen for å utvikle diabetes. Nå forteller NRK-profilen om de grepene han har tatt, som allerede etter fire uker har gitt ham mer energi, mindre midjemål – og nattesøvnen tilbake.

<b>WASIM ZAHID:</b> Wasim Zahid er spesialist på indremedisin og kardiologi. Ved nyttår bestemte han seg for å legge om livsstilen etter å ha blitt skremt av sine egne blodprøver.
WASIM ZAHID: Wasim Zahid er spesialist på indremedisin og kardiologi. Ved nyttår bestemte han seg for å legge om livsstilen etter å ha blitt skremt av sine egne blodprøver. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Før var jeg fysisk aktiv. Jeg trente regelmessig og spiste sunt. Men 2021 var et dårlig år for meg, og det tror jeg mange vil kjenne seg igjen i. Det har blitt mye «korona-kos», som vi kaller det hjemme hos oss, vedgår Wasim Zahid (46).

Med samme fortellerstemme som vi er blitt vant med å høre i NRK-programmet «Hva feiler det deg?» ramser legen opp sosiale arenaer koronapandemien har rammet de seneste årene.

«Hva feiler det deg?»

– Ikke kunne du gå på kino. Ikke kunne du gå på restaurant. Alt var stengt. Og alt virket grått og kjedelig og trist, så da ble det til at man syntes litt synd på seg selv og tenkte at man i hvert fall skulle kose seg hjemme. Derfor ble det en del desserter og god mat, men jeg kuttet også ut treningen. Det mistet jeg overskuddet til, forteller Wasim til Her og Nå.

Ett år med nye uvaner satte synlige spor i form av at midjemålet økte. Det er genene som avgjør hvor på kroppen fettet legger seg, og for Wasim legger det seg særlig på magen. Hjertespesialisten vet at fettet som legger seg der er langt mer skadelig enn om det befinner seg andre steder på kroppen.

<b>NRK-GJENG:</b> Sammen med Astrid Almaas (f.v.) og Elisabeth Holmboe Eggen, utgjør Wasim «Legelaget» i TV-konkurransen «Hva feiler det deg?»
NRK-GJENG: Sammen med Astrid Almaas (f.v.) og Elisabeth Holmboe Eggen, utgjør Wasim «Legelaget» i TV-konkurransen «Hva feiler det deg?» Foto: NRK

Bukfett øker risikoen for å utvikle så vel diabetes, som hjerte- og karsykdommer. Og da doktoren undersøkte sine egne blodprøver, innså han at han måtte ta grep.

– Jeg hadde høye blodsukkerverdier, og selv om jeg heldigvis ikke hadde utviklet diabetes – så var det noe som kunne komme om ikke jeg gjorde noe. Jeg bestemte meg for å gjøre noe med livsstilen for å komme tilbake til gamle Wasim, som spiste sunt og trente regelmessig. Men det hadde vært en tilbakevendende tanke i hele 2021, så jeg trengte litt press, forteller han.

Les også: Irritabel tarm? Da kan dette være dietten for deg

Postet video på Youtube og Instagram

Løsningen ble å søke motivasjon fra sine titusener av følgere på YouTube og Instagram.

Han la ut en åpenhjertig video rett over nyåret, der han viste frem midjen og fortalte om de potensielle konsekvensene. Han lovet imidlertid å få orden på situasjonen i løpet av seks måneder.

<b>FARLIG MED BUKFETT: </b>– Det er genene som avgjør hvor fettet legger seg, og man er uheldig hvis man, som meg, har en tendens til å legge på seg på buken. Bildet er tatt med tillatelse fra Wasim Zahids YouTube-kanal.
FARLIG MED BUKFETT: – Det er genene som avgjør hvor fettet legger seg, og man er uheldig hvis man, som meg, har en tendens til å legge på seg på buken. Bildet er tatt med tillatelse fra Wasim Zahids YouTube-kanal. Foto: Privat

– Jeg trengte det presset utenfra. Jeg tror ikke det er den beste løsningen for alle, man skal være obs på at det kan skape kroppspress og angst ved å gjøre det i offentligheten – men for meg måtte det bli sånn. Jeg skal vise følgerne mine at jeg kan klare det, sier han.

Wasim bestemte seg for å redusere kaloriinntaket med flere midler. Han er svak for sjokolade og kjeks, og hadde lagt til seg en vane der han kjøpte én eller to sjokolader daglig.

De var fortært innen han kom hjem fra butikken. Og fordi hverken sjokolade eller kjeks gir langvarig metthetsfølelse, påvirket ikke det det øvrige matinntaket.

Han har lett og lett etter like smakfulle erstatninger, men ikke klart å finne noe. Dermed måtte det kuttes ut med ren og skjær viljestyrke.

– Det er riktignok andre som sier de kan klare seg med for eksempel sukkerfritt godteri, bær og frukt, eller kuttede grønnsaker i Kesam-dipp, men det var ikke noe alternativ for meg, forteller Wasim.

Han kuttet ned på det han omtaler som «dårlige kilder til kalorier», mat som er kilde til rask blodsukkerstigning og som man ikke blir særlig mett av. Av gode kilder trekker han frem hvitt kjøtt, grønnsaker, grove kornprodukter, grov pasta og linser.

Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.

<b>BRA FOR HUMØRET:</b> – Trening har en veldig gunstig effekt på humøret, men skal man forebygge depresjon, psykisk sykdom og tristhet, er det vel så viktig er det å ha god kontakt med venner og familie, og å ha et hyggelig arbeidsmiljø, forteller Wasim.
BRA FOR HUMØRET: – Trening har en veldig gunstig effekt på humøret, men skal man forebygge depresjon, psykisk sykdom og tristhet, er det vel så viktig er det å ha god kontakt med venner og familie, og å ha et hyggelig arbeidsmiljø, forteller Wasim. Foto: Morten Bendiksen

Tidsbegrenset matinntak

I tillegg har Wasim gitt seg selv en tidsbegrensning på matinntaket, slik at han bare spiser mellom klokka 12.00 på dagen og 18.00 om kvelden.

– Man må nok venne seg til å være litt småsulten når man vil ned i vekt, men det er en tilvenningsfase. Etter hvert venner kroppen seg til den nye virkeligheten, og man kan uansett motvirke det ved å spise kalorifattig mat som gir mye metthetsfølelse, som for eksempel grønnsaker.

I tillegg har Wasim klart å legge inn flere treningsøkter i uken. Han tar kroppshevinger på jobb, passer på å bruke trappene og går på treningssenter.

– Men det er ikke nødvendig å gå på «bootcamp», gjennomføre «helvetes-trening», eller hva enn navn man vil sette på det. Du må ikke la det bli jakten på det perfekte. Alle monner drar, og spesielt hvis ikke du er vant med å trene fra før. Minstekravet for god helse er en halvtimes gåtur i moderat tempo hver dag, og for noen er det nok, forteller han.

<b>KOSTHOLDET VIKTIGST FOR VEKTNEDGANG: </b>– Hvis du ønsker en vektreduksjon, er kostholdet det aller viktigste å se på. Der spiller ikke trening like stor rolle, men det kan likevel fungere som en motivator, for det kan gjøre at man blir mer bevisst på å leve sunnere, forteller Wasim.
KOSTHOLDET VIKTIGST FOR VEKTNEDGANG: – Hvis du ønsker en vektreduksjon, er kostholdet det aller viktigste å se på. Der spiller ikke trening like stor rolle, men det kan likevel fungere som en motivator, for det kan gjøre at man blir mer bevisst på å leve sunnere, forteller Wasim. Foto: NTB Scanpix

Selv bare fire uker etter Wasim tok grep, er resultatene blitt merkbare.

– Det har gått over all forventning. Jeg har kommet inn i et godt spor og ser synlige resultater. I tillegg har det gitt meg en annen stor bonus. Jeg har nemlig hatt ganske dårlige sovevaner, vært sent oppe og drevet med mobil og skjerm, sovet urolig om natten … Men fordi jeg har redusert kaloriinntaket og økt treningsmengden, er jeg så utslitt om kvelden at jeg sovner med en gang – og sover som en stein gjennom hele natten. Og jeg har fått mer overskudd på dagtid. Om det skyldes søvnen eller treningen, vet jeg ikke, men jeg føler meg rett og slett lettere i kroppen og mer energisk allerede!

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2022.

Les også