«Farmen»-paret Tonje og Lene

Derfor har de valgt å skjerme barna

Livssituasjonen til Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud er blitt radikalt endret på ganske kort tid. Det byr på utfordringer på hjemmebane – og forholdsregler de gjerne skulle vært uten på bortebane.

<b>FORELSKET</b>: Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik møttes for første gang for rundt to år siden. Da var det så å si kjærlighet ved første blikk!
FORELSKET: Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik møttes for første gang for rundt to år siden. Da var det så å si kjærlighet ved første blikk! Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Like før sommeren kunne Tonje Frøystad Garvik (34) og Lene Sleperud (34) endelig sette nøkkelen i døren til sitt nye hjem i Oslo.

Med en romslig hage like utenfor stuedøra og himmelske 226 kvadrat å boltre seg på, føler småbarnsmødrene endelig de har rom til å trekke pusten og høre sine egne tanker.

– Å leve på 80 kvadrat med to små gutter har ikke vært ideelt. Det er konstant rotete selv om man rydder hele tiden, og du blir gående og irritere deg over småting. Det var deilig å komme inn dørene her.

– Barna kunne løpe over det store stuegulvet og ut i hagen – som blir som en forlengelse av huset. Skapplass og boltreplass har gitt oss en lettere hverdag, innrømmer jentene.

<b>KOSELIGE FORBEREDELSER</b>: Julen nærmer seg med stormskritt, og Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud ser frem til å kunne åpne dørene for hele den utvidede familien på julaften. Barna Max og Leo blir det selvfølgelige midtpunktet.
KOSELIGE FORBEREDELSER: Julen nærmer seg med stormskritt, og Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud ser frem til å kunne åpne dørene for hele den utvidede familien på julaften. Barna Max og Leo blir det selvfølgelige midtpunktet. Foto: Svein Brimi

Barna Max og Leo

Her, en liten busstur ut av den travle Oslo-gryta, ser Tonje og Lene frem til å skape en trygg oppvekst for Max (2) og Leo (1,5). I det barnevennlige Nordstrand-området vil gutta bo tett på Lenes familie og få muligheten til å løpe fritt ute i de stille gatene når de blir gamle nok.

Alt ligger til rette for at det skal bli lettere å navigere i hverdagskaoset i tiden som kommer. Men med to små viltre gutter på hjemmebane vil småbarnsmødrene uansett ha nok å henge fingrene i også fremover.

– Når du får to små med ti måneders mellomrom, er det full rulle på hjemmebane. Det er superkoselig, men også kaotisk. Satt helt på spissen, er det noen dager som bare handler om overlevelse. Spesielt når vi bruker to timer til og fra barnehage og jobb, på grunn av manglende barnehageplass. For forholdet handler det i stor grad om overlevelse, erkjenner Lene og legger til:

– For oss har det vært viktig å være bevisst på at denne tiden ikke er representativ for vårt forhold. Dette er ikke tidspunktet for å ta drastiske valg på vegne av forholdet.

Les også: (+) Da ryktene hadde begynt å gå, satte Tonje (19) seg ned og skrev et brev til foreldrene. Svaret kom umiddelbart

<b>TØFF FØDSEL:</b> Tonje var åpen om at hun gikk gjennom en krevende fødsel. Leo kom til verden i fjor sommer, to uker før termin. 
TØFF FØDSEL: Tonje var åpen om at hun gikk gjennom en krevende fødsel. Leo kom til verden i fjor sommer, to uker før termin.  Foto: Privat

Ti måneders mellomrom

Samarbeid er nøkkelen for paret i barnas første leveår. Uten det hadde ikke hverdagen gått rundt. Og i flytteprosessen nøt de godt av det nære båndet de har til begges familier.

Men selv om alenetid, date-nights og lange, romantiske middager for tiden er fraværende, har det å få to små med ti måneders mellomrom også sørget for at «Farmen»-paret ser hverandre med helt nye øyne.

– Å se den omsorgen og kjærligheten Lene har for barna er utrolig fint. Den tålmodigheten vi som foreldre må ha, er noe vi aldri fikk testet i samme grad før barna kom, smiler Tonje varmt.

<b>FRIDDE PÅ DIREKTEN:</b> Tonje og Lene overrasket stort da de forlovet seg under «Gullruten»-utdelingen i 2019. Bryllupet står foreløpig på vent.
FRIDDE PÅ DIREKTEN: Tonje og Lene overrasket stort da de forlovet seg under «Gullruten»-utdelingen i 2019. Bryllupet står foreløpig på vent. Foto: TV 2

Men brytekamp rundt matbordet og skriking i baksetet til tross, livet som mammaer ville de ikke byttet ut mot noe i verden.

– Det er så fint å bli kjent med disse små menneskene vi har skapt. Se dem vokse og utvikle seg. Den fasen vi er i nå, uansett hvor slitsom den er, vil vi aldri få tilbake igjen. Vi er så stolte.

Les også: (+) Kan jeg kreve å ha foreldreansvar alene?

Født ved hjelp av sæddonor

Både Max og Leo er født ved hjelp av en sæddonor, og Lene og Tonje har båret frem hvert sitt lille mirakel. Men at de to skulle ende opp som en liten familie, lå ikke i kortene etter første date. Der Tonje alltid har drømt om å stifte familie, var Lene slett ikke sikker på om hun ønsket seg barn.

– Familie har vært viktig for meg hele livet og jeg har alltid drømt om en stor familie. På den første daten med Lene, avslørte hun at hun ikke ville ha barn, mens jeg sa på tull at jeg ville ha fem for å utfordre henne. Det tok et halvår før neste date, ler Tonje høyt.

<b>KJENTE BONDETUPPER:</b> Lene og Tonje ble først kjent da de begge deltok i «Farmen» 2018. Den gangen holdt de forholdet skjult for de andre deltagerne.
KJENTE BONDETUPPER: Lene og Tonje ble først kjent da de begge deltok i «Farmen» 2018. Den gangen holdt de forholdet skjult for de andre deltagerne. Foto: TV 2

Men for henne var det en «deal breaker». Hun likte Lene, men å bruke tid på en jente som ikke ønsket seg barn var bortkastet. Det vekket jaktinstinktet hos Lene.

– Jeg har aldri vært så opptatt av barn tidligere. Jeg var rett og slett ikke kommet til det stadiet i livet hvor jeg tenkte så mye over det. Det var Tonje som gjorde at jeg begynte å se for meg å bli mamma. Å finne den man vil dele livet med, var det som manglet, innrømmer Lene, og fortsetter:

– Jeg kjenner på at jeg hadde følt meg ganske ensom om jeg ikke hadde fått barn. Jeg elsker barna våre over alt på jord og livet har fått en helt ny mening de siste årene.

Og om kompromisset ender med to eller tre barn, det vil tiden vise.

– Jeg har lyst på tre. Men det er jo ikke som om du kan gå på en «smell» heller. Det må planlegges litt. Så jeg er avhengig av å kunne overtale Lene, ler Tonje.

Les også: Tonje Frøystad Garvik må le når hun tenker på det som skjedde på den første daten med Lene Sleperud

<b>FAMILIEDRØMMEN:</b> Både Max (2) og Leo (1,5) er født ved hjelp av en sæddonor. Tonje håper på nok en familieforøkelse i fremtiden, men Lene er litt mer tilbakeholden. 
FAMILIEDRØMMEN: Både Max (2) og Leo (1,5) er født ved hjelp av en sæddonor. Tonje håper på nok en familieforøkelse i fremtiden, men Lene er litt mer tilbakeholden.  Foto: Privat

Skjermer barna

Å starte en familie kan være livsendrende på så mange måter. For Tonje og Lene har det også betydd at de må ta flere forholdsregler i møtet med en fordomsfull verden. Der flertallet av dem de møter heier den lille regnbuefamilien frem – har de også opplevd hets og hat.

– Vi har tatt et bevisst valg i å ikke eksponere ansiktet til barna. Vi ønsker å bruke stemmen vår og kunne være med å bidra positivt i homokampen, med det følger også hets og trusler. Derfor øker viktigheten av å skjerme barna. Derfor har vi hittil valgt å ikke ta med barna i Pride-paraden, men for oss er det viktig å være tilstede, forteller Tonje med stigende engasjement.

– Det er jo provoserende at mennesker kan hate oss bare for vår evne til å elske. Som ikke påvirker de i det hele tatt. At det skal være en nødvendig å ta forholdsregler på åpen gate er direkte frihetsberøvelse. Vi kjenner jo på sinne for det.

<b>SKJERMER BARNA:</b> Bare uker etter pride-skytingen, kom Leo til verden. Truslene gjør at det fortsatt sitter langt inne å ta med barna på pride-arrangementer, men selv mener Tonje og Lene det er viktigere enn noen gang å delta på markeringer.
SKJERMER BARNA: Bare uker etter pride-skytingen, kom Leo til verden. Truslene gjør at det fortsatt sitter langt inne å ta med barna på pride-arrangementer, men selv mener Tonje og Lene det er viktigere enn noen gang å delta på markeringer. Foto: Svein Brimi

Å være synlige som to jenter som elsker hverandre og nå er en regnbuefamilie, har vært et bevisst valg for Tonje og Lene. Ønsket om å leve i en verden hvor deres kjærlighet er godtatt på lik linje med heteroseksuelle, er en avgjørende motivasjon.

– Noen må våge å gå i bresjen og bane vei. Vi vil bidra til økt synlighet, forståelse og aksept. Vi vil leve i en verden hvor en lesbisk mamma slipper å bli spyttet på mens hun bærer barnet sitt i bæresele, understreker Tonje, og refererer til en hendelse hun har blitt gjenfortalt av en av sine følgere på sosiale medier.

– De som lurer på om det er et problem å være skeiv i 2023, kan ta en kjapp titt på meldingene i min innboks. For noen er det verdens minste problem, for andre er det fortsatt et spørsmål om liv og død, og å tro at de er nok verdt som homofil til å fortjene livet.

Les også: – Jeg gikk til forbønn hver eneste uke og håpet at Gud ville fikse meg sånn at jeg kunne bli «som alle andre»

Årets julefeiring

Vi møter jentene bare uker før familien har invitert til julefeiring i sitt nye hjem. Lene, som er familiens selvutnevnte juleorganisator, har allerede trippet utålmodig rundt eskene med julepynt i lang tid.

Nå ser de frem til at julefreden skal senke seg i deres nye hjem. I hvert fall så godt det lar seg gjøre med over 30 på gjestelisten!

<b>O JUL MED DIN GLEDE:</b> Lene innrømmer at hun er over gjennomsnittet julete, og i år har hun store planer om å forvandle hjemmet til et julehus.
O JUL MED DIN GLEDE: Lene innrømmer at hun er over gjennomsnittet julete, og i år har hun store planer om å forvandle hjemmet til et julehus. Foto: Svein Brimi

– Julen er tiden for å samle familien. Ingen skal sitte alene den dagen, så jeg har like greit invitert alle sammen. Vi har jo akkurat fått nytt spisebord, så med noen innleggsplater tipper jeg det blir god plass til 30 stykker. Så fikser Tonje maten og jeg står for pyntingen, forteller Lene muntert og mottar et kjærlig og litt oppgitt blikk fra sin utkårede.

– I år skal vi forvandle hjemmet vårt til et julehus! Det er nå vi lager tradisjoner som barna våre tar med seg videre. Og det blir fint for barna å få tid med familien. Så blir det julestrømper, julenisse og Harry Potter-maraton, sprudler Lene.

<b>FORSKJELLIGE TRADISJONER: </b>Tonje er opprinnelig fra Vestlandet og Lene fra Østlandet. Dermed blir det kampen mellom pinnekjøtt og ribbe til jul – og det er Tonje som står for matlagingen.
FORSKJELLIGE TRADISJONER: Tonje er opprinnelig fra Vestlandet og Lene fra Østlandet. Dermed blir det kampen mellom pinnekjøtt og ribbe til jul – og det er Tonje som står for matlagingen. Foto: Svein Brimi

Også Tonje har noen juletradisjoner hun ønsker å videreføre til Max og Leo.

– Guttene må få noe kos under senga når de våkner. Og så skal vi tasse rundt i pysjen hele dagen. Bare roe helt ned, se på TV og nyte julefreden, forteller hun håpefullt.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2023, og sist oppdatert 01/12 2023.

Les også