bokaktuell

Tonje Frøystad Garvik må le når hun tenker på det som skjedde på den første daten med Lene Sleperud

Den tidligere «Farmen»-vinneren ble advart mot å bli lesbisk under oppveksten. Det skulle føre til en lang reise ut av skapet. Men ting skulle endre seg da hun ble sammen med Lene.

<b>TONJE FRØYSTAD GARVIK:</b> Tonje Frøystad Garvik brukte deltagelsen i «Farmen» som et springbrett til å lansere boken. Hun er takknemlig for å ha en plattform der hun kan bidra til å synliggjøre homofili for å fjerne stigmaet rundt legninger.
TONJE FRØYSTAD GARVIK: Tonje Frøystad Garvik brukte deltagelsen i «Farmen» som et springbrett til å lansere boken. Hun er takknemlig for å ha en plattform der hun kan bidra til å synliggjøre homofili for å fjerne stigmaet rundt legninger. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

Advarslene var mange under oppveksten til Tonje Frøystad Garvik (32). Som utpreget guttejente fikk Tonjes mor flere ganger høre at hun ikke kunne la datteren gå kledd slik, eller gjøre stereotypiske gutteaktiviteter.

«Ellers blir hun lesbisk», «Tenk om hun blir lesbisk».

Advarselen kom i beste mening for å forhindre at hun skulle bli nettopp lesbisk, da det kunne føre til et tøffere liv. Men mest av alt skulle det skape grobunn for skam og fornektelse som skulle ta årevis å komme over.

– Når du fra tidlig av får advarsler mot å bli lesbisk – at det er ekkelt – så blir du påført en skam som gjør at du prøver å unngå å være det. Etter hvert blir den ytre skammen til en indre kamp som du må stå i når når kommentarfeltene er fulle av dritt rundt legningen din og du plutselig står med begge beina i gjørma foran hele Norge, sier Tonje, med klar henvisning til deltakelsen i «Farmen».

<b>FARMEN 2018:</b> Tonje og Lene ble rikskjente da de deltok i «Farmen» i 2018. Da hadde de vært kjærester i to år, noe de holdt skjult for de andre deltagerne.
FARMEN 2018: Tonje og Lene ble rikskjente da de deltok i «Farmen» i 2018. Da hadde de vært kjærester i to år, noe de holdt skjult for de andre deltagerne. Foto: Mattis Sandblad/VG

Vinner av «Farmen 2018»

Hun ler høyt. For da Tonje ble kåret til vinner av «Farmen» i 2018, fikk hele landet ta del i hennes kjærlighetsliv. Kjæresten, Lene Sleperud (32), var nemlig deltager i samme sesong. Frykten for å stå frem med sin legning i full offentlighet satt fortsatt i. Så mye at hun takket nei til førstegangsintervju til TV-programmet.

– Jeg var vettskremt over å være med i et realityshow sammen med Lene. Jeg så hvor mye dritt en tidligere lesbisk deltager hadde fått. Og så skulle man selv ikke bare være en lesbisk deltager, men en som attpåtil deltok med kjæresten der kjærlighetslivet skulle utspille seg på TV. Samtidig ønsket jeg en plattform med tanke på å kunne gi ut boken, og å hjelpe andre. Men jeg var ikke forberedt på hvor massiv responsen skulle være, og hvor stor del av andres liv man får være en del av, sier Tonje.

Les også: Lene og Tonje er ferdige med «Farmen»-hytta etter et hektisk år: Møtte veggen under byggingen

Boken «Skeiv – den indre kampen»

For selv om hun nå er aktuell med den rykende ferske boken «Skeiv – den indre kampen», som omhandler hennes egen reise ut av skapet, er ikke boken «ny» for Tonje. Faktisk har hun brukt hele åtte år på skriveprosessen.

Etter deltagelsen i «Farmen» ble det klart for henne at det var en nødvendig bok å utgi. En slik bok Tonje selv savnet under oppveksten.

<b>SKEIV - DEN INDRE KAMPEN:</b> Tonje pryder bokomslaget sammen med kjæresten Lene Sleperud.
SKEIV - DEN INDRE KAMPEN: Tonje pryder bokomslaget sammen med kjæresten Lene Sleperud. Foto: Frisk Forlag

– Etter «Farmen» fikk vi enormt masse tilbakemeldinger. Fra unge og eldre. Gifte menn og kvinner som var sammen med folk av motsatt kjønn, og ikke levde lykkelige autentiske liv. Som ikke visste hva de skulle gjøre fordi skammen var så gripende. Det var til og med folk på 80 år som tok kontakt og sa de aldri fikk levd det livet de var ment å leve. Det er kjempetrist! Det fikk meg til å innse at jeg ikke har vært alene om å kjenne på skammen, forteller hun.

At TV-profilen brukte så mange år på å ferdigstille boken, mener hun var nødvendig.

– Fordi den har vært en del av min reise. Hadde jeg kontaktet et forlag tidligere, så hadde den ikke vært klar. Det var helt avgjørende for meg å ha den reisen. Det er en bok som er ment å utfordre og utvikle leseren, forklarer hun.

Les også: «Du er så viktig. Du er så viktig. Du er så VIKTIG!» ropte Tore Petterson til Victor Sotberg. Jeg forstår nå hvor rett han hadde

Fordommer og homohat

<b>SØNNEN MAX:</b> Tonje og Lene blir snart tobarnsmødre. – Jeg gleder meg til å se Max som storebror. Han er en veldig balansert og fin unge, og jeg tror han blir den perfekte storebror, sier Tonje.
SØNNEN MAX: Tonje og Lene blir snart tobarnsmødre. – Jeg gleder meg til å se Max som storebror. Han er en veldig balansert og fin unge, og jeg tror han blir den perfekte storebror, sier Tonje. Foto: Instagram

Advarslene mot å bli lesbisk gjennom oppveksten tillegger Tonje uvitenhet og frykt, snarere enn homohat. Hun minner om at dette var på tidlig 90-tall, bare 10 år etter at homofili ikke lenger ble ansett som en sykdom, og kun 20 år etter at det ble avkriminalisert. Men fortsatt møter både hun og kjæresten Lene fordommer, om enn i litt andre forpakninger. At de ikke ser ut som «de stereotypiske lesbene» tror hun er grunnen til at mange tillater seg å nedvurdere forholdet deres.

«Hvem er mannen i forholdet?» «Du er så feminin at du ikke kan være lesbisk». «Dette er bare en fase». «Det dere trenger er en skikkelig mann». «Kan jeg få være med dere hjem?».

– Samfunnet er fortsatt preget av fordommer. Amnesty sine tall viser at det aldri har vært så mange tilfeller av hatkriminalitet i Norge som i år. Om det er fordi flere velger å anmelde vet man ikke, men fortsatt er det én av fem som mener at homofile bør leve i skjul. Det er høye tall, og viser viktigheten av å fortsette kampen, fastslår hun.

Som offentlig kjente personer merker Tonje og Lene den sterke homofobien med jevne mellomrom.

– Hver gang de store avisene legger ut en sak om oss, så er det ekstremt masse homofobi i kommentarfeltene. Selv om de ikke gjenspeiler holdninger i samfunnet generelt, så er det fortsatt sterkt. Og så får jeg kommentarer på Instagram-profilen min, sier Tonje, og drar frem mobiltelefonen for å vise:

«Barnemishandlere», «dere ødelegger barna deres», «dere kan ikke få barn sammen, de trenger en far», «jeg spyr av sånne som deg …»

<b>PAR I HJERTER:</b> «Farmen»-paret har vært sammen i seks år. Fortsatt møter de på fordommer på grunn av legningen, men skammen har Tonje lagt fra seg. – Det er egentlig litt fascinerende at noen kan se ned på andre fordi de elsker en av samme kjønn. Når sommerfuglene mine kjennes like ut som dine, sier hun.
PAR I HJERTER: «Farmen»-paret har vært sammen i seks år. Fortsatt møter de på fordommer på grunn av legningen, men skammen har Tonje lagt fra seg. – Det er egentlig litt fascinerende at noen kan se ned på andre fordi de elsker en av samme kjønn. Når sommerfuglene mine kjennes like ut som dine, sier hun. Foto: Morten Bendiksen

Les også: (+) Jeg skulle så gjerne fortalt sannheten til resten av familien. Men jeg kan ikke

Tobarnsmødre

Det var i september i fjor at Tonje ble mor for første gang da samboeren Lene fødte lille Max. I august blir de tobarnsmødre når Tonje føder nok en gutt.

– Etter at vi fikk barn er mange av fordommene relatert til vår evne til å ta vare på barnet. Og hvordan han får et forferdelig liv siden han har to mødre. Men da kan vi betrygge alle med at Max har det like bra som de fleste andre barn. Det er kjærlighet og omsorg som er det viktigste, sier Tonje og smiler.

– Klarer du å blokkere det ut?

– Det gikk veldig innpå meg i starten. Da jeg ikke var vant til eksponeringen, så ble jeg veldig tatt på senga av den dritten vi fikk. Så lærer man seg å leve med det, og skape en distanse til det. Men det er klart når kommentarene omhandler barna dine, og din evne til å være forelder …, sier Tonje, og blir stille.

– Det er ingenting du ønsker mer enn å gi barna dine alt de trenger, og mer til. Da er det klart kritikken stikker dypere. Men det er også noe vi må lære oss å leve med. Det jeg og Lene ønsker er at barna våre skal vokse opp i et aksepterende samfunn som tillater alle å være seg selv. Vi ønsker at barna skal ha mot til å følge sitt eget hjerte, og ha respekt for andre. At de blir trygge i seg selv, og vet at vi som mødre alltid kommer til å være der for dem uansett, sier Tonje.

<b>GLEDER SEG:</b> Tonje har termin i august. – Det blir veldig spennende å bli tobarnsmor. Nå kjenner jeg at det begynner å bli reelt, at han snart kommer, sier TV-profilen.
GLEDER SEG: Tonje har termin i august. – Det blir veldig spennende å bli tobarnsmor. Nå kjenner jeg at det begynner å bli reelt, at han snart kommer, sier TV-profilen. Foto: Morten Bendiksen

Les også: Kim Friele før hun gikk bort: – Vi har mye å glede oss over. Men ingen må tro at slike friheter kommer gratis

Kom ut av skapet som 21-åring

<b>GUTTEJENTE:</b> Tonje var en guttejente i oppveksten, men opplevde ofte å høre at hun kunne bli lesbisk. Heldigvis var støtten fra familien alltid sterk. 
GUTTEJENTE: Tonje var en guttejente i oppveksten, men opplevde ofte å høre at hun kunne bli lesbisk. Heldigvis var støtten fra familien alltid sterk.  Foto: Instagram

Det var den støtten hun selv fikk av foreldrene da hennes reise ut av skapet startet. Fornektelsen satt så dypt i, at Tonje ikke tillot seg å kjenne på følelsene før hun ble 19 år. Men da begynte rykteflommen hjemme i Ulsteinvik å gå så fort, at hun fryktet den ville nå foreldrene før hun selv fikk fortalt det.

– Det var første gang jeg fikk en emosjonell tilknytning til en jente. Da begynte alle å snakke om at jeg var lesbisk, selv om jeg selv ikke hadde definert det. Og det var det jeg fortalte foreldrene mine. At jeg ikke hadde peiling på hva som var i ferd med å skje, men at jeg hadde fått disse følelsene. Og de var veldig støttende, vi har alltid hatt et tett forhold, forklarer hun.

Da Tonje kom ut av skapet som 21-åring, var det bare de aller nærmeste som fikk vite om legningen. Hun kunne fortelle det i sosiale settinger, men bare hvis det var i en naturlig kontekst. Å skulle utbasunere slikt helt uanstrengt til alle falt seg ikke naturlig for Tonje. Det skulle imidlertid endre seg da hun ble sammen med Lene.

TV-profilen ler når hun erindrer den første daten deres. Da kom det fem menn bort til jentene for å spandere drinker. Men der Tonje ville unnskyldt seg med at de satt i en dyp samtale, var Lene mer direkte i avvisningen:

«Unnskyld meg, ser dere ikke at vi er på date?»

– Jeg ble så fascinert av at hun bare kastet det ut til fremmede på den måten. Det var det som tiltrakk meg ved henne, den skamløsheten hun hadde for kjærligheten. Lene har alltid krevd sin plass, og da vi ble sammen, så var hun tydelig på at vi var kjærester. Da spilte det ingen rolle hvem som var rundt oss.

– Lene har alltid vært stolt av å være sammen med meg. I starten var det en tosidighet i relasjonen, der jeg holdt på å dø av indre skam, mens hun så naturlig kunne si at vi var på date. Lene har så absolutt utfordra meg hele veien, og krevd at vi er synlige sammen, forteller Tonje.

<b>OFFENTLIG KJÆRLIGHET:</b> Under Gullruten i 2019 fridde Tonje til Lene på direkten.
OFFENTLIG KJÆRLIGHET: Under Gullruten i 2019 fridde Tonje til Lene på direkten. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

Les også: Lene Sleperud ble fridd til på TV: - Tonje er dama i mitt liv

Stort behov for Pride

Det hele startet på Pride-markeringen i Oslo. For det var nettopp her de falt pladask for hverandre i 2016. Tonje mener det fortsatt er et stort behov for Pride, spesielt i distriktene.

– Det er viktig fordi det er så mange som fremdeles lever i skapet, som ikke våger å være den de er. Pride gjør mangfoldet synligere. Og det er viktig å se at det er mange som er som deg, og at det er så mange som støtter Pride. For det er ikke bare en folkefest, men også en politisk kampsak om retten til å elske – og retten til å være seg selv, slår hun fast.

Deretter venter den forestående fødselen. Begge gleder seg til å bli tobarnsmødre, og til å gi Max en lillebror.

– Blir det flere barn?

– Akkurat nå så holder det med to. Men mamma ble veldig glad da hun fikk vite at vi venter nok en gutt, for hun tenker at vi da kommer til å prøve på en jente senere. Vi er uansett veldig fornøyde med å være guttemødre, så får vi se om en av oss vil i ilden igjen, smiler Tonje.

<b>FORFATTER:</b> TV-profilen håper at boka skal bidra til at andre skal slippe å føle på skammen og frykten hun selv følte. – Legning er ikke en forhandlingssak, sier hun.
FORFATTER: TV-profilen håper at boka skal bidra til at andre skal slippe å føle på skammen og frykten hun selv følte. – Legning er ikke en forhandlingssak, sier hun. Foto: Morten Bendiksen

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2022, og sist oppdatert 22/07 2022.

Les også