Tone og Anders Danielsen

– Jeg er veldig stolt av Anders

Tone Danielsen har vært en anerkjent skuespiller i over 50 år, men etter at sønnen gjorde suksess, forandret enkelte ting seg. – Nå kjenner folk meg som moren til Anders, sier Tone til Her og Nå.

<b>SKUESPILLERE</b>: Tone Danielsen har hatt en rekke roller både på film og teater siden debuten i 1956. Sønnen Anders Danielsen Lie har også spilt i en rekke storfilmer.
SKUESPILLERE: Tone Danielsen har hatt en rekke roller både på film og teater siden debuten i 1956. Sønnen Anders Danielsen Lie har også spilt i en rekke storfilmer. Foto: Svein Brimi/NTB
Publisert

I 1956 sto Tone Danielsen (77) på scenen på Nationaltheatret for første gang. Hun var 10 år gammel og hadde fått rollen som Kamomilla i Torbjørn Egners «Folk og Røvere i Kardemomme by».

I 1975 ble hun fast ansatt ved Nationaltheatret, og den siste gangen hun sto på scenen der var i 2020 – hele 64 år senere.

– Det var stort å få rollen som Kamomilla. Jeg tok det likevel ganske selvfølgelig – jeg kan ikke huske at jeg var nervøs. Jeg hadde nok et gen for scenen som viste seg tidlig. Jeg spilte Kamomilla 300 ganger. Først på Nationaltheatret, så på turné med Riksteatret. Vi var i hver krik og krok i Norge.

– Jeg var konstant bilsyk, likevel gråt jeg da det var slutt, minnes Tone når vi møter henne under lanseringen av krimkomedien «Purk» på TV 2.

<b>HEDRET MED AMANDA:</b> I 1985 ble Amandaprisen delt ut for første gang. Tone mottok prisen for beste kvinnelige skuespiller for filmen «Det gode mennesket i Sezuan».
HEDRET MED AMANDA: I 1985 ble Amandaprisen delt ut for første gang. Tone mottok prisen for beste kvinnelige skuespiller for filmen «Det gode mennesket i Sezuan». Foto: Hans Due / NTB

Sønnen Anders Danielsen Lie

Det er ikke helt uvanlig at eplet faller i nærheten av stammen. Tones sønn Anders Danielsen Lie (45) er blitt en av våre mest anerkjente skuespillere.

Han har spilt i en rekke store filmer, mest kjent er Joachim Triers «Verdens verste menneske». Filmen ble nominert til Oscar for beste utenlandske film og beste manus.

<b>MOR OG SØNN:</b> – Anders hadde et stort uttrykksbehov som barn, forteller Tone til Her og Nå. 
MOR OG SØNN: – Anders hadde et stort uttrykksbehov som barn, forteller Tone til Her og Nå.  Foto: Privat

I tillegg til at Anders får en rekke store filmroller i inn- og utland, er han musiker og bydelsoverlege i Oslo. At moren er stolt, legger hun ikke skjul på.

<b>ANERKJENT SØNN:</b> Tones sønn Anders Danielsen Lie er skuespiller, musiker og bydelsoverlege i Oslo. 
ANERKJENT SØNN: Tones sønn Anders Danielsen Lie er skuespiller, musiker og bydelsoverlege i Oslo.  Foto: Terje Bendiksby/NTB

– Jeg er veldig stolt av ham. Det må jeg ærlig innrømme. Det er morsomt at han gjør det så bra. Han har vært heldig, men har også virkelig levert, sier Tone. Hele ansiktet sprekker opp i et smil når hun legger til:

– De senere årene kjenner folk meg mest som moren til Anders.

Les også: (+) Skuespiller Liv Ullmann og Kari Simonsen: – Vi er de eneste som er igjen

TV 2-serien «Purk»

Selv om Tone har passert 77 år, har hun ingen planer om å pensjonere seg som skuespiller. I «Purk» spiller hun Signe, hovedkarakteren Lisas demente mor. Det ble en morsom utfordring.

– En dement person gjør ofte det som faller i hodet på dem. Rollen ga meg stor frihet. Flere sa til meg at «det måtte være grusomt å spille dement», men det var det absolutt ikke.

Tone brukte også sin personlige opplevelse med demens i rollen.

– Jeg har venner som har blitt demente, og min far fikk Alzheimer. Dette er noe jeg kjenner til.

– I Signe prøvde jeg å få frem angsten som oppstår når man kommer i situasjoner man ikke helt skjønner hva er, men det var også viktig å få frem de lyse øyeblikkene.

Les også: Karsten Marcussen fra «Purk»: – Forstår at folk synes det er skummelt å si det høyt

<b>KJENT TEMATIKK: </b>I rollen som Signe i «Purk» brukte Tone den erfaringen hun har fra da faren hennes fikk Alzheimer. Her spiller hun mot Jonis Josef som spiller narkolangeren Shirouh i serien.
KJENT TEMATIKK: I rollen som Signe i «Purk» brukte Tone den erfaringen hun har fra da faren hennes fikk Alzheimer. Her spiller hun mot Jonis Josef som spiller narkolangeren Shirouh i serien. Foto: TV 2

Krevende å lære teksten

Da skuespilleren var ung, lærte hun teksten på et blunk. Utfordringen var hvordan hun skulle spille karakteren. Nå slo det henne at situasjonen har snudd.

– Når du blir gammel, har du erfaringen og kommer lettere til uttrykket, men da er det å lære teksten som blir den store jobben, innrømmer Tone og ler.

«Purk» kan strømmes på TV 2 Play.


Denne saken ble første gang publisert 23/04 2024.

Les også