Terje Sporsem

Terje Sporsem åpner opp om sorgen: – Mamma ble rammet av denne forferdelige sykdommen

For fem år siden fikk komiker Terje Sporsems mor en demensdiagnose. Det var utfordrende både for den syke og de pårørende. I begynnelsen av august døde hun av sykdommen.

<b>MISTET MOREN: </b>Den «71 grader nord»- aktuelle, Terje Sporsem, har vært åpen om at det har vært tøffe tak forbindelse med morens demenssykdom. 7. august døde moren.
MISTET MOREN: Den «71 grader nord»- aktuelle, Terje Sporsem, har vært åpen om at det har vært tøffe tak forbindelse med morens demenssykdom. 7. august døde moren. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Jeg har snakket så mye om det at av og til tar meg selv i å tenke – har jeg skjøvet unna min egen sorg? sier Terje Sporsem (47) og smiler et smil som ikke når helt opp til øynene.

Her og Nå møter den populære komikeren i forbindelse med lanseringen av årets deltagere i TVNorge-programmet, «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».

Den sympatiske sunnmøringen snakker like åpent om «71 grader nord»-utfordringen, som morens brutale demensdiagnose.

– Jeg har noen kvelder der alvoret synker inn, erkjenner han og stryker seg på haken.

Les også: Slik blir TV-høsten 2023 på TVNorge

Moren fikk demensdiagnose

I tillegg til å være komiker har også den travle firebarnsfaren blitt kjent gjennom ulike realityprogrammer på TV. I 2021 kom han blant annet på andreplass i «Farmen kjendis».

Åpenhet om morens sykdom har vært viktig for Terje og familien. Og TV-profilen stikker ikke under stol at det er tøft å forholde seg til en sykdom som fører til hukommelsessvikt og endring av hjernen.

– Jeg tror alle synes en slik situasjon er tung. Det er kjempetrist at et av de viktigste menneskene i livet, mammaen min, ble rammet av denne forferdelige sykdommen. Det følger en sorg med en slik diagnose, forteller 47-åringen.

<b>10 X NEI:</b> Terje har takket nei til «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» cirka 10 ganger. Da han takket ja, sa kona Katrine: «Husker du ikke hva du sa til meg? Husk at jeg alltid skal si nei til «71 grader nord». – Men det var nå eller aldri, mener Terje. 
10 X NEI: Terje har takket nei til «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis» cirka 10 ganger. Da han takket ja, sa kona Katrine: «Husker du ikke hva du sa til meg? Husk at jeg alltid skal si nei til «71 grader nord». – Men det var nå eller aldri, mener Terje.  Foto: DISCOVERY CHANNEL

Da sykdommen var et faktum, fulgte også en kamp. En kamp for et verdig liv for begge foreldrene. Terje så farens tunge bør – som ektefelle og nærmeste pårørende.

– Vi er en familie som er pragmatiske. Vi tenkte at nå må vi finne ut hvordan vi skulle håndtere denne situasjonen. Hovedfokuset vårt ble å legge til rette for både mamma og pappa. Pappa ble jo, mer eller mindre, mammas pleier, sier Terje.

Omveltningene som fulgte på grunn av sykdommen var store. Det ble lagt ytterligere sten til byrden da de ikke fikk sykehjemsplass til den hjelpetrengende moren.

Les også: (+) Jeg har dårlig samvittighet. Burde jeg ha skjønt hva som skjedde med min gamle mor?

Sykehjem legges ned

– Mamma og pappa måtte flytte fra hjemstedet for å få sykehjemsplass. Det er tragisk! Og vår historie er dessverre ikke unik.

– At det er slik preger meg. Man mangler plasser, men fortsatt legges sykehjem ned. Foreløpig er ikke de politiske vurderingene gode nok, mener Terje.

<b>STØTTESPILLER:</b> Terje er gift med Katrine Myrenget. Terje fridde til Katrine på direkten på P4 i 2006. Paret giftet seg i 2012. 
STØTTESPILLER: Terje er gift med Katrine Myrenget. Terje fridde til Katrine på direkten på P4 i 2006. Paret giftet seg i 2012.  Foto: Morten Bendiksen

I etterkant av intervjuet som fant sted den 7. august i år, tok en sønderknust Terje farvel med sin uerstattelige mamma.

«Da fikk hun endelig hvile. Den fine mammaen vår. Bjørg Riksfjord. Politikeren, journalisten, teaterdronninga, kona, mammaen, bestemora, oldemora, søstera og venninna. Selv om hun i de siste årene var fanget i demensens klamme og jævlige grep, så satte mamma store spor gjennom livet. Nesten alle som har hatt med henne å gjøre, har en eller annen historie om «ho Bjørg». Og vi i familien sitter igjen med mange historier og minner. De siste dagene har vi vært samlet rundt mamma og vi har mimret, grått og ledd om hverandre. Kjære mamma: Jeg er så stolt av at du var moren min. Takk!», skrev Terje i sitt hjertefølte Instagram-innlegg i forbindelse med morens bortgang.

«71° nord – Norges tøffeste kjendis» sendes på TVNorge søndag og torsdag kl. 20.30. Du kan også se programmet her på Discovery +.

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2023.

Les også