Sputnik og kona fyller til sammen 150 år

– Hemmeligheten vår er å kline hver dag

Tidligere i år fylte hans kjære kone 70 år, og nå er det Knut T. Storbukås sin tur til å entre et nytt tiår. Med kommende plate, milelange sykkelturer og daglige kyss viser Sputnik at han fortsatt skyter fart – 80 år gammel!

<b>STORBUKÅS:</b> Ekteparet Storbukås fyller 150 år i år. Sputnik ble nylig diagnostisert med Diabetes type 2, men ønsker ikke at det skal være en bremsekloss på tilværelsen. – Jeg står opp klokken seks, og legger meg klokken 21. Det har jeg bestandig gjort. Det er ingenting jeg ville gjort annerledes, og jeg ville levd livet på nytt på akkurat samme vis, bedyrer artisten.
STORBUKÅS: Ekteparet Storbukås fyller 150 år i år. Sputnik ble nylig diagnostisert med Diabetes type 2, men ønsker ikke at det skal være en bremsekloss på tilværelsen. – Jeg står opp klokken seks, og legger meg klokken 21. Det har jeg bestandig gjort. Det er ingenting jeg ville gjort annerledes, og jeg ville levd livet på nytt på akkurat samme vis, bedyrer artisten. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Det er veldig rart å fylle 80 år, jeg har ikke fått det inn i huet ennå. For det er klart det er et under å leve så lenge, når du har herjet så mye som jeg har gjort i alle år.

– Det har vært reising og reising, synging og enda mer reising. Jeg har holdt på med dette i 63 år, humrer Knut T. Storbukås – bedre kjent som countrystjernen Sputnik.

Fyller 80 år

23. april runder den folkelige musikeren åtte tiår på jord, et jubileum som skal feires flere ganger. «Det må porsjoneres ut, så går det nok bra», som kona gjennom 52 år sier.

Selv fylte Vivian Storbukås 70 år i januar, men den tradisjonelle feiringen hjemme på tunet ble amputert grunnet store mengder snø. Sammen med ekteparets tre barn, åtte barnebarn og to oldebarn måtte de dermed finne en alternativ løsning.

<b>MUSIKKFRELSTE:</b> Kona Vivian steller hus og hjem, og fungerer som manager, museumsansvarlig, korist og alt-mulig-kvinne. – Ekteskapet vårt er som alle andres, det går opp og ned. Det viktigste er å ha respekt for hverandre. Dessuten er vi glade i musikk begge to, sier hun.
MUSIKKFRELSTE: Kona Vivian steller hus og hjem, og fungerer som manager, museumsansvarlig, korist og alt-mulig-kvinne. – Ekteskapet vårt er som alle andres, det går opp og ned. Det viktigste er å ha respekt for hverandre. Dessuten er vi glade i musikk begge to, sier hun. Foto: Svein Brimi

– Vi bruker å samle oss på tunet, fyrer i bålpannen og griller, har vafler og kakao. Men det ble helt umulig, så da møttes vi heller på Gautefall hotell og hadde bursdagsmiddag der. Det var veldig hyggelig, sier Vivian.

Kjent som: Sputnik

Født: 23. april 1943

Alder: 80 år

Yrke: Musiker

Ektefelle: Vivian Storbukås (70)

Bosted: Bostrak i Drangedal

Se mer

For det er på tomten hjemme i den lille bygda Bostrak i Drangedal at det vanligvis vrimler av folk. Knut og Vivian har et av Telemarks mest besøkte museer, Sputnik-museet, med rakett både på gårdsplassen og taket om noen skulle være i tvil.

Siden åpningen i år 2000 har titusenvis av fans vært innom for å se artistens samling av sølv-, gull-, diamant- og platinaplater etter over én million solgte kassetter.

<b>SPUTNIK-MUSEET:</b> Countrystjernen og kona har tatt imot tusenvis av turister fra inn- og utland som ønsker å besøke Sputnik-museet. Knut fikk artistnavnet fordi han var rask med lastebilen.
SPUTNIK-MUSEET: Countrystjernen og kona har tatt imot tusenvis av turister fra inn- og utland som ønsker å besøke Sputnik-museet. Knut fikk artistnavnet fordi han var rask med lastebilen. Foto: Svein Brimi

Her kan man handle Sputnik-suvenirer, få kaffe og vafler av Vivian og sist, men ikke minst, en minikonsert med Sputnik selv. For selv om Knut fyller 80 år har han ikke tenkt å pensjonere seg av den grunn.

– Jeg skal stå på en scene så lenge jeg får lov av Vivian, slår han fast.

Les også: Bryl­lups­da­gen end­te nes­ten i skan­da­le. Når har Sputnik og kona har holdt sammen i 50 år

Sputniks nye plate

Tillatelsen har han fått, for Knut går et travelt år i møte. I tillegg til allerede oppførte konserter på cruise, festivaler og basarer rundt om i Norge, var han nylig i studio for å spille inn en ny låt med sanger og NRK-profil Stian «Staysman» Thorbjørnsen (41).

I mai kommer Sputniks splitter nye plate, og da er det ingen hvem som helst han har med på laget.

– Våre to yngste barnebarn på fem og syv år skal være med å synge på en sang. De har øvd med Sputnik her i garasjen. Hun eldste er kjempeflink til å synge, og de skal i studio sammen i april, avslører Vivian, som mener ektemannens energi blir holdt oppe av artistlivet.

<b>I BESTEFARS FOTSPOR:</b> Barnebarna Nelia og Zelda på syv og fem år synger med «Bessa» på festival i fjor sommer. Snart platedebuterer de med bestefar.
I BESTEFARS FOTSPOR: Barnebarna Nelia og Zelda på syv og fem år synger med «Bessa» på festival i fjor sommer. Snart platedebuterer de med bestefar. Foto: Privat

– Jeg tror det er det som holder ham i gang. For hvis du setter deg ned, så er du ferdig. Men vi må jo selvfølgelig porsjonere tiden. Det er mange forespørsler vi må takke nei til. Vi skal jo også ta imot flere turistbusser og holde minikonserter her hjemme, forklarer hun.

– Vi har reist veldig mye, men nå har jeg sagt til Vivian at hun må bremse – så jeg får tid til å sykle. Jeg har kjøpt meg ny sykkel og sykler tre mil hver dag, skyter Knut inn.

Les også: Eldar Vågan: – Da Paulsen raserte trommesettet sitt, visste vi at det var slutt

<b>SKILLES JOHANNE:</b> Sputnik har vært på farten som musiker i 63 år. Lastebilsjåføren har solgt over én million kassetter, og fikk gjennombruddet i 1986 med hiten «Skilles Johanne». Snart er han klar med plate nummer 24. Her fra 1990, året han ble kåret til «Årets artist».
SKILLES JOHANNE: Sputnik har vært på farten som musiker i 63 år. Lastebilsjåføren har solgt over én million kassetter, og fikk gjennombruddet i 1986 med hiten «Skilles Johanne». Snart er han klar med plate nummer 24. Her fra 1990, året han ble kåret til «Årets artist». Foto: Jon Eeg/NTB

Påvist blodpropp

Da den folkekjære artisten fikk påvist blodpropp for noen år tilbake stumpet han rulletobakken umiddelbart, og endret livsstil. Etter et langt yrkesliv som lastebilsjåfør er han vant til å stå opp klokken seks hver morgen, og de siste årene har han tatt sykkelen fatt etter frokost.

Knut håper å holde helsa i sjakk så lenge som mulig. Nylig fikk han nemlig kjenne på hvor fort alt kan være over.

– For bare en måned siden kjøpte broren min seg en ny sykkel. Så skulle han sykle forbi her og datt over ende, stein dau! Han ble 75 år. Det er så mange som stryker med hver dag.

– Har det skremt deg?

– Nei, jeg skal fortsette å sykle. Men det er klart jeg savner ham. Vi syklet sammen hver dag, men akkurat den lørdagen syklet han alene, sier Knut stille.

<b>DAGLIG TRIM:</b> På Bostrak i Telemark er innbyggerne vant til å se Sputnik på sin daglige sykkeltur. Den ble han avhengig av etter blodproppen for noen år tilbake.
DAGLIG TRIM: På Bostrak i Telemark er innbyggerne vant til å se Sputnik på sin daglige sykkeltur. Den ble han avhengig av etter blodproppen for noen år tilbake. Foto: Gry Traaen

Vivian utdyper.

– Dette er typisk Knut, forklarer det enkelt, men brutalt. Broren falt på sykkelen da en blodåre i hodet sprakk. Han ble flydd til Oslo der han ble operert i mange timer, men dessverre våknet han ikke igjen. Vi klamret oss lenge til håpet. Det har vært veldig tøft for Knut å miste broren sin.

Les også: (+) – Jeg ble rasende da jeg hørte hva foreldrene mine hadde gjort med arven

Diabetes type 2

I fjor høst begynte Sputniks helse igjen å skrante. Han ble diagnostisert med diabetes type 2, en kronisk insulin-sykdom som har gjort ham avhengig av medisiner.

– Knut ble syk i høst. Det eskalerte, og plutselig ble han veldig dårlig. Sykdommen har nok ligget der i lang tid, og nå må han ta sprøyte hver dag. Da kommer jeg meg ingen vei, for jeg må gi ham den morgen og kveld. Vi har det under kontroll, og alt er bra. Men vi blir jo litt mer bundet, forklarer Vivian.

Sputnik berømmer kona for at hun tar seg så godt av ham. «Det er Vivian som er sjefen», som han selv sier. Den spreke 70-åringen tar nemlig imot alle telefoner med bookinger til museet, mediehenvendelser og spilleoppdrag.

<b>PÅ HJEMMEBANE:</b> Det vrimler av turister gjennom hele sommeren på Sputnik-museet. Garasjen er omgjort til musikkscene, der Knut holder minikonserter for fansen. Vivians rykende ferske vafler på tunet går det gjetord om.
PÅ HJEMMEBANE: Det vrimler av turister gjennom hele sommeren på Sputnik-museet. Garasjen er omgjort til musikkscene, der Knut holder minikonserter for fansen. Vivians rykende ferske vafler på tunet går det gjetord om. Foto: Privat

Hun står for vaffelsteking og kaffekoking til turistene. Tar seg av hus og hjem. Sender av gårde Sputnik-suvenirene som fansen bestiller på nettsiden, og korer med når ektemannen opptrer.

– Det er hun som fikser alt, jeg gjør ingenting. Hun sender Sputnik-truser hver eneste dag. Kjører til postkontoret. Det kommer telefoner og folk innom hele tiden, og hun tar dem imot. Hun er innom museet hver dag for å ordne trusene, mens jeg ligger på sofaen. Jeg hadde ikke klart meg uten henne. Jeg hadde ikke klart én time engang uten Vivian, medgir Knut.

<b>MERCHANDISE:</b> Knut og kona selger Sputnik-suvenirer fra museet. Da er det spesielt trusene som er umåtelig populære, og Vivian må stadig innom postkontoret med sendingene.
MERCHANDISE: Knut og kona selger Sputnik-suvenirer fra museet. Da er det spesielt trusene som er umåtelig populære, og Vivian må stadig innom postkontoret med sendingene. Foto: Svein Brimi

– Hemmeligheten vår er å kline hver dag, fastslår han videre.

Les også: Elin Tvedt: – Jeg har jo lyst på en kjæreste

Kona Vivian Storbukås

«Skilles Johanne»-stjernen vender alltid temaet tilbake til kona, som han tydelig beundrer og elsker. Vivian er opprinnelig dansk, men flyttet til Oslo for å jobbe som au pair i 1970.

I hovedstaden ble hun venninne med to jenter fra Bostrak, og ble med dem hjem til den avsidesliggende grenda i januar 1971. Her ble hun kjent med en ung lastebilsjåfør som spilte i et lokalt danseband.

Det som opprinnelig skulle være et kort helgebesøk til den lille bygda, er nå blitt til 52 år. For Knut er det ingen tvil om hva som har vært høydepunktet i livet.

– Det er å kysse kjerringa hver dag. Da har jeg et daglig høydepunkt, konstaterer han.

Men selvsagt har det vært flere høydepunkter. I tillegg til de tre barna, har barnebarn og oldebarn «holdt oss spreke. Det har vært veldig moro». Den travle reisevirksomheten gjennom flere tiår har også gitt dem spennende opplevelser.

<b>UADSKILLELIGE:</b> 18 år gamle Vivian Jessen fra Danmark skulle bare en svipptur innom Bostrak i 1971. Få måneder senere var hun gift, og etter 52 års ekteskap i bygda snakker hun flytende Telemarks-dialekt. – Knut er stødig, snill og grei, roser kona.
UADSKILLELIGE: 18 år gamle Vivian Jessen fra Danmark skulle bare en svipptur innom Bostrak i 1971. Få måneder senere var hun gift, og etter 52 års ekteskap i bygda snakker hun flytende Telemarks-dialekt. – Knut er stødig, snill og grei, roser kona. Foto: Svein Brimi

Zanzibar, Tanzania, Thailand, Spania og USA er bare noen av stedene som har hatt Knut og kona på musikkscenen. Men opptredenen på Den røde plass i Moskva i 1990, rett etter Sovjetunionens fall, har vært spesielt minneverdig.

– Vi måtte ha følge av en mann som lignet en KGB-agent, med svart frakk, hatt og mappe under armen. Vi hadde alle tillatelsene vi trengte for innspillingen av en musikkvideo. Da vi begynte å spille, stimlet folk seg rundt oss.

– Militærpolitiet kom med én gang for de trodde det var demonstrasjon. Da var det opp med papirene våre for å vise tillatelsene. Det var jo uvant for oss som er vant til å ha det fritt og godt i Norge, erindrer Vivian, og forteller videre at de savnet norsk mat de 10 dagene de var i nabolandet.

– For en stusslig mat! Det var rødbetsuppe til lunsj hver dag. Frokost var blåkokt egg og trekantede loffskiver med en smørklatt på. Du kan tro vi var glade da vi kom hjem til Drangedal igjen, en erfaring rikere, humrer hun.

Les også: Jenny Jenssen gifter seg for femte gang – med samme mann

Barnehjem i Thailand

Det er imidlertid Thailand ekteparet har et bankende hjerte for. De har reist til landet de siste tolv årene, frem til pandemien inntraff. I årenes løp har de samlet inn 2,5 millioner kroner til et barnehjem i Thailand, og har vært med på å bygge et nytt.

<b>NORSKE SANGER:</b> Sputnik drar gjerne frem gitaren på barnehjemmet i Thailand. – Han lærte barna «Bæ bæ lille lam» på norsk, og den glemte de ikke, sier kona.
NORSKE SANGER: Sputnik drar gjerne frem gitaren på barnehjemmet i Thailand. – Han lærte barna «Bæ bæ lille lam» på norsk, og den glemte de ikke, sier kona. Foto: Privat

– Det har vært hjertebarnet vårt, og så lenge vi orker skal vi fortsette å bidra. Vi har hatt et fadderbarn i syv år, hun er nå blitt 15 år. Hun er kjempeflink på skolen og ønsker å bli lege.

– Når hun skal videre på de dyre skolene, håper vi at vi får med oss ungene slik at vi får henne i mål med studiene – i tilfelle vi ikke lever så lenge, sier Vivian.

<b>ENGASJERTE:</b> Ekteparet har vært med på å samle inn 2,5 millioner kroner til barnehjemmet i Thailand i årenes løp. – Vi har utrolig mange flotte venner og bekjente som har støttet oss med innsamlingen, sier Vivian.
ENGASJERTE: Ekteparet har vært med på å samle inn 2,5 millioner kroner til barnehjemmet i Thailand i årenes løp. – Vi har utrolig mange flotte venner og bekjente som har støttet oss med innsamlingen, sier Vivian. Foto: Privat

Paret håper å kunne reise tilbake til Thailand i løpet av året. Men innen den tid venter noen bursdagsfeiringer. Knuts 80-årsdag skal feires med storfamilien i Langesund. Deretter går ferden videre til Danmark for å besøke Vivians familie, og feire begges bursdager.

Hatt på hodet

I mai skal Sputnik opptre på country-cruise, og da ønsket arrangøren å hylle ham med bursdagsmiddag på båten. Men helst skulle jubilanten latt dagen forbigå i stillhet.

– Gleder du deg ikke til den store dagen?

– Nei, det gjør jeg ikke! Og jeg ønsker meg ingenting. Jeg har sokker og jeg har sko. Og bløtkake har jeg nå fått av Her og Nå, så det får holde, smiler den folkelige artisten, og understreker at han er en travel mann.

<b>FYLLER 80 ÅR:</b> Knut og Vivian skal feire bursdagene sine flere ganger. Barnebarn og oldebarn, konserter og vedlikehold av karriere og hjem holder dem spreke. – Alder er bare et tall. Så lenge helsen holder og vi får lov til å holde på med det vi trives med, så er vi fornøyde, sier Vivian om det imponerende jubileet.
FYLLER 80 ÅR: Knut og Vivian skal feire bursdagene sine flere ganger. Barnebarn og oldebarn, konserter og vedlikehold av karriere og hjem holder dem spreke. – Alder er bare et tall. Så lenge helsen holder og vi får lov til å holde på med det vi trives med, så er vi fornøyde, sier Vivian om det imponerende jubileet. Foto: Svein Brimi

– I fjor sommer var det 33 busser som var innom museet, og da må jeg ut og hilse på dem. Da nytter det ikke å være sjenert, og jeg må ha hatt på huet. Jeg tør ikke møte ett menneske i hele verden uten hatt på huet. Det er da jeg blir «Sputnik», sier Knut.

– Hva skjer hvis du ikke har hatt på hodet?

– Da går jeg ikke ut!

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2023.

Les også