Espen Eckbo om Asbjørn Brekke

Slik blir Espen Eckbos nye julekalender

Det er over 20 år siden vi først møtte Asbjørn Brekke på TV-skjermen, og mange av trekkene hans stammer fra et kjært familiemedlem til Espen Eckbo. – Bestemor satt der med brillene på nesetippen, drakk rødvin og lo godt av Asbjørn, forteller han til Her og Nå.

<b>JULEMORO:</b> I januar ble det kjent at Espen Eckbo er tilbake i TV 2, og i adventstiden byr han på en julekalender med karakteren Asbjørn Brekke. 
JULEMORO: I januar ble det kjent at Espen Eckbo er tilbake i TV 2, og i adventstiden byr han på en julekalender med karakteren Asbjørn Brekke.  Foto: TV 2
Publisert

Espen Eckbos (50) rødvinselskende rollefigur Asbjørn Brekke, gjør comeback på TV-skjermen i førjulstiden.

Den folkekjære karakteren ble først en del av komikerens repertoar i forbindelse med «Nissene på låven», og siden har han dukket opp med jevne mellomrom.

Med nelliker i appelsinen, humoristiske møter med gjestene i studio og brillene ytterst på nesetippen, har Espen bidratt med julestemning rundt i det ganske land.

– Det er en litt sånn schizofren og rar ting. Asbjørn føles som et ekte menneske som er avhengig av at jeg henter ham frem for at han skal få vise seg frem.

– Jeg liker at Asbjørn dukker opp med jevne mellomrom. Dette er et overskuddsprosjekt som blir veldig fint – i hvert fall for Asbjørn, forteller han til Her og Nå.

Les også: Han er den nye skomaker Andersen: – Jeg er beæret

<b>O'JUL MED DIN GLEDE:</b> Komikeren har deltatt i flere juleprogrammer på TV, som «Asbjørn Brekkes julekalender», «Nissene på låven» og «Nissene over skog og hei».
O'JUL MED DIN GLEDE: Komikeren har deltatt i flere juleprogrammer på TV, som «Asbjørn Brekkes julekalender», «Nissene på låven» og «Nissene over skog og hei». Foto: NTB

«Asbjørns julekalender»

Espen og Asbjørn har emigrert til TV 2 siden «The Asbjørn Brekke Show» og «Asbjørn Brekkes julekalender» sist rullet over TV-skjermene. Men komikeren lover at den juleglade rollekarakteren er akkurat like utdatert som han alltid har vært.

Komikeren lurer på om en av grunnene til at karakteren hans er blitt så populær, er at mange kjenner seg igjen i Asbjørn.

– De hyggeligste tilbakemeldingene jeg får, er når folk mener Asbjørn er litt dypere enn han gir uttrykk for. At han ikke bare er en overfladisk vitsemaskin. Den kombinasjonen av livsglede og tristesse er en sånn gylden humorformel som går helt tilbake til Charlie Chaplin, forklarer Eckbo, og utdyper:

– Jeg tror hvis du treffer med noe sorgmuntert, så blir det litt rørende. Når du kan le og være litt medfølende på samme tid. Da føles det meningsfullt det du ser på. Da kan du også relatere mer til eget liv. For livet er jo mye sorg og glede på en gang, forteller han.

Når kameraene er på, går Espen Eckbo inn i karakteren som Asbjørn Brekke uten å nøle. Men når han blir intervjuet av journalister, holder han tilbake.

<b>FOLKEKJÆR:</b> – En karakter blir på en måte en slags dagbok og skisse over sine egne referanser, forteller Espen Eckbo.
FOLKEKJÆR: – En karakter blir på en måte en slags dagbok og skisse over sine egne referanser, forteller Espen Eckbo. Foto: NTB

– Jeg har for mye respekt for figuren til at jeg kan lire av meg noe som er litt plumpt i en slik setting. Det er nok litt sjenanse også. Jeg vil ikke signalisere at jeg tar det for gitt at alle synes det er kjempestas hver gang jeg gjør meg litt til, sier han til Her og Nå.

Les også: (+) Det eneste jeg vil, er å feire jul uten min kone

«Nissene på låven»

De første tegnene til Asbjørn dukket opp allerede i en sketsj på TVNorge på slutten av 90-tallet. Men det var først da «Nissene på låven» hadde premiere i 2001, den juleglade figuren dukket opp med fullt navn og lusekofte.

Etter hvert som karakteren fikk en større rolle i TV-universet, har det også vært avgjørende å fylle ham med ekte liv og sanne referanser.

– Det er ikke alltid man vet hvor det kommer fra når man skaper en figur. Men når jeg nå ser tilbake på hvem Asbjørn ble, så oppdager jeg at det er ulike slektninger av meg som er representert.

– Særlig bestemor er godt representert i Asbjørn. Både når det gjelder stil, smak og interesser. Det er litt hyggelig å se, avslører TV 2-profilen.

I dag har Eckbos bestemor gått bort, men gjennom 20 år fulgte hun Asbjørns reise på TV-skjermen.

– Jeg tror hun aldri egentlig så seg selv i Asbjørn. Men bestemor satt der med brillene på nesetippen, drakk rødvin og lo godt av Asbjørn. Det var hyggelig.

Les også: Ser du hvilken legendarisk julekalender disse spilte i?

<b>ESPEN ECKBO: </b>– Det er ikke alltid man vet hvor det kommer fra når man skaper en figur. Men når jeg nå ser tilbake på hvem Asbjørn ble, så oppdager jeg at det er ulike slektninger av meg som er representert., forteller han.
ESPEN ECKBO: – Det er ikke alltid man vet hvor det kommer fra når man skaper en figur. Men når jeg nå ser tilbake på hvem Asbjørn ble, så oppdager jeg at det er ulike slektninger av meg som er representert., forteller han. Foto: Svein Brimi

Nye tider

Der Asbjørn Brekke tviholder på julens nostalgi, har komikerens egne juletradisjoner blitt utvannet med årene.

– Etter hvert som du blir eldre, må du bare gi opp å holde på en del tradisjoner. Du tror det må bli pinnekjøtt, hvis ikke blir det ikke julaften. Nå spiser vi ribbe. Du havner i svigerfamilier med andre tradisjoner. Nå handler det mer om å få en kabal til å gå opp og tilbringe nok tid sammen med alle. Barndommens jul ender med å bli et vagt minne, erkjenner han.

– Men det jeg ordentlig forbinder med julaften, er å fly over til Bergen, hvor jeg hadde mye familie. Vi var i leiligheten hos mormor og møtte masse gamle onkler. Derfor får jeg godfølelsen hver gang jeg er i Bergen.

Når det kommer til juleforberedelser, innrømmer Eckbo at han jobber best under press. Gjerne på lillejulaften eller tidlig formiddag julaften.

– Det blir noen desperate juleinnkjøp i siste liten til barna. Men det er bra for barna, for da får de jo de fineste gavene. Da får de det nyeste av det nyeste, for jeg er så redd for å skuffe barna på julaften, ler tobarnspappaen oppgitt.

«Asbjørns julekalender» sendes på TV 2 direkte 1. til 24. desember. Du kan også se programmet her på TV 2 Play.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2023.

Les også