skomaker Andersen i ny utgave

Han er den nye skomaker Andersen: – Jeg er beæret

44 år etter premieren på den populære julekalenderen «Jul i Skomakergata» kommer det nå en helaftens julefilm fra samme univers.

<b>KÅRE CONRADI:</b> Kåre Conradi føler seg beæret som har fått lov til å følge i Henki Kolstads fotspor i rollen som skomaker Jens Petrus Andersen. Filmen er spilt inn på Maihaugen på Lillehammer.
KÅRE CONRADI: Kåre Conradi føler seg beæret som har fått lov til å følge i Henki Kolstads fotspor i rollen som skomaker Jens Petrus Andersen. Filmen er spilt inn på Maihaugen på Lillehammer. Foto: Kristianne Marøy/Nordisk Film Distribusjon
Sist oppdatert

1. desember 1979 dukket skomaker Jens Petrus Andersen opp for første gang i julekalenderen på NRK.

Henki Kolstad, som døde i 2008, spilte hovedrollen, og «Jul i Skomakergata» ble en svært populær julekalender som ble sendt i reprise i 1981, 1984, 1988, 1993, 1998 og 2003.

Nå, 20 år senere, kommer kinofilmen «Den første julen i Skomakergata», og det er Kåre Conradi (51) som har fått rollen som den snille og koselige skomakeren.

Les også: Anders Baasmo: – Fikk et ekstra sterkt forhold til kong Olav som en bestefarsfigur

Spiller skomaker Andersen i 2023

I den nye filmen er imidlertid ikke Jens Petrus like hyggelig og omgjengelig, i hvert fall ikke i starten.

Handlingen er en forløper til julekalenderen og finner sted i 1945. Det er altså duket for den første julen etter andre verdenskrig for skomakeren, blomsterhandler Rosengren, bakermester Snipp, politimester Klinke og barna Stine og Jørgen.

<b>TØFFE TØFFLUS: </b>I disken til skomakeren bodde den snakkende tøffelen Tøfflus. Om den lille sjarmøren også er med i julefilmen, gjenstår å se.
TØFFE TØFFLUS: I disken til skomakeren bodde den snakkende tøffelen Tøfflus. Om den lille sjarmøren også er med i julefilmen, gjenstår å se. Foto: NRK

I 1945 er skomaker Andersen en gammel surpomp som bare vil være i fred. Like før jul kommer ni år gamle Stine med toget til Skomakergata. Hun er helt alene og søker ly mot det kalde været hos den gamle grinebiteren.

Motvillig lar han henne få bli hos ham hvis hun er stille og lar ham få jobbe i fred. Det blir imidlertid litt vanskelig for niåringen som er full av påfunn, og hun snur opp ned på tilværelsen for både skomakeren og andre i Skomakergata.

Både Stine og Jens Petrus bærer på hemmeligheter, og filmens fokus er å overvinne ensomhet og hvordan vi alltid må gjøre vårt beste for å åpne oss for dem rundt oss.

Les også: (+) Her er jeg, 70 år, forelsket og så sjalu at jeg kunne kverket henne

«Jul i Skomakergata»

Kåre Conradi var syv år gammel da «Jul i Skomakergata» gikk på TV den første gangen.

– Det er skikkelig stas å få ta del i dette, og jeg føler meg beæret over å få lov til å spille skomaker Andersen, forteller han i en pressemelding fra Nordisk Film.

– Jeg har med dyp respekt tatt tak i den kjære karakteren som så mange av oss har et forhold til fra barndommen. Skomakergata med Henki Kolstads skomaker var jo en viktig del av min egen oppvekst.

«Den første julen i Skomakergata» er en historie som finner sted flere år før handlingen i den originale TV-serien. Og alle rollene er nye tolkninger med respekt for varmen i det gamle universet, forklarer skuespilleren.

<b>JULEFILM: </b>Filmplakaten til «Den første julen i Skomakergata» viser at det blir gjensyn med både bakermesteren, politimesteren og andre profiler fra julekalenderen.
JULEFILM: Filmplakaten til «Den første julen i Skomakergata» viser at det blir gjensyn med både bakermesteren, politimesteren og andre profiler fra julekalenderen. Foto: Produsenten

I andre roller finner vi blant andre Lene Kongsvik Johansen, Mathias Luppichini, Lisa Tønne, Martin Lepperød, Kristoffer Olsen, Jan Sælid og Iman Meskini.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2023, og sist oppdatert 29/08 2023.

Les også