Nasjonaldagen på TV

Slik blir 17. mai-sendingen på TV 2 og NRK

Vår Staude og Peter Bubresko gleder seg til å lose TV 2-seerne gjennom en 17. mai-sending spekket med gjester og musikalske innslag. På NRK er det Nadia Hasnaoui og Matias Alegria som tar tempen på 17. mai-stemningen.

<b>NASJONALDAGEN:</b> Vår Staude og Peter Bubresko er årets programlederduo på TV 2 på nasjonaldagen. Begge synes at det er hyggelig å jobbe på 17. mai.
NASJONALDAGEN: Vår Staude og Peter Bubresko er årets programlederduo på TV 2 på nasjonaldagen. Begge synes at det er hyggelig å jobbe på 17. mai. Foto: TV 2
Publisert

I år er det Vår Staude (56) og Peter Bubresko (47) som skal lede 17. mai-sendingen på TV 2. Programlederduoen har forberedt seg lenge til den fem timer lange sendingen.

– Vi har en lang liste med folk som vi gjerne vil ha besøk av, og det som er fantastisk gøy, er at de aller fleste sier et rungende ja. De vil veldig gjerne starte nasjonaldagen hos oss. Hurra! forteller Vår Staude til Her og Nå.

«God morgen Norge»

Peter Bubresko åpner årets sending sammen med artisten Sandra Lyng (36) med Knutsen & Ludvigsens udødelige sang «God morgen Norge» sammen med Blåsemafian, som vil være med gjennom hele sendingen.

I år blir det blant annet besøk av Else Kåss Furuseth (42) og «Farmen kjendis»-kompisene Aleksander Sæterstøl (27) og Aslak Maurstad (31).

Underveis i sendingen tas tempen på 17. mai-feiringen rundt omkring i landet, og vi skal blant annet til Finse, der Arne Hjeltnes (59) skal holde 17. mai-tale på Hardangerjøkulen.

<b>VÅR STAUDE:</b> Før 17. mai har Vår sjekket at bunaden, en versjon av beltestakken fra Telemark, er nyrenset og at sølvet er nypusset. – I år skal jeg prøve å få med min egen bunad. Sist tok jeg bunaden til datteren min Malin. Jeg var litt trøtt da jeg dro hjemmefra, men det gikk bra. Den passet, ha-ha!
VÅR STAUDE: Før 17. mai har Vår sjekket at bunaden, en versjon av beltestakken fra Telemark, er nyrenset og at sølvet er nypusset. – I år skal jeg prøve å få med min egen bunad. Sist tok jeg bunaden til datteren min Malin. Jeg var litt trøtt da jeg dro hjemmefra, men det gikk bra. Den passet, ha-ha! Foto: TV 2

«God morgen Norge»-kollega Finn Schjøll fyller 75 år på selveste nasjonaldagen. Underveis i sendingen blir det intervju med ham og ektemannen Knut Bakke.

Både Vår og Peter liker å jobbe på nasjonaldagen.

– Det er utrolig stas. Jeg har 17.-mai-sending annethvert år, og det er alltid hyggelig å jobbe på denne dagen.

– I år har vi en fem timer lang sending fra 08.00 til 13.00, og det gir masse muligheter til å fylle sendingen med mye gøy, dyktige artister, spennende gjester og ikke minst får vi kommet oss rundt omkring i hele landet og formidlet stemningen fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør, forklarer Vår.

Les også: «God morgen Norge»-programleder Peter Bubresko forteller om det unike vennskapet: – Vi støtter hverandre i sorgen

Den beste 17. mai maten

Peter synes også at det er veldig hyggelig å jobbe på 17. mai. Alle er i godt humør, og både gjester og alle bak kamera er pyntet til fest.

– Når det er sagt, er det litt trist å gå glipp av morgenen med barna mine. Det er barnas dag tross alt, innrømmer tobarnsfaren.

<b>PETER BUBRESKO:</b> Hva som er viktigst for Peter på 17. mai, har forandret seg med årene. – Før i tiden var det en dag for fest og moro. Nå handler det om å gi barna en god dag. Og fint vær står alltid øverst på ønskelisten.
PETER BUBRESKO: Hva som er viktigst for Peter på 17. mai, har forandret seg med årene. – Før i tiden var det en dag for fest og moro. Nå handler det om å gi barna en god dag. Og fint vær står alltid øverst på ønskelisten. Foto: TV 2

Etter sendingen reiser han rett hjem for å delta i feiringen sammen med tvillingene Marie og Sebastian på 6 år.

Vår skal feire dagen med gode venner senere på dagen, men rett etter jobb blir det barnetog.

– Etter sending skal jeg en tur rundt i byen og se på barnetoget – for siste gang med eget barn i toget. Det blir fint og litt vemodig. Barnetoget er det fineste med hele 17. mai, synes jeg.

Neste år er altså Vår uten egne barn i barnetoget, men da debuterer Peter.

– Fra neste år skal barna mine gå i slottstoget, og det gleder jeg meg til. Jeg har aldri vinket til kongen og dronningen før og gleder meg til det, forteller han.

Wenche Andersen (68) er som vanlig med på 17. mai-sendingen. I år har hun også med seg Christer Rødseth (32) på kjøkkenet i TV 2-studioet. Sammen skal de lage den beste 17. mai-maten.

<b>WENCHE ANDERSEN:</b> Tradisjonen tro er Wenche Andersen, her i bunad fra Øst-Telemark, med på 17. mai-sendingen for å diske opp med de lekreste 17. mai-retter. I år har hun også med seg Christer Rødseth på laget.
WENCHE ANDERSEN: Tradisjonen tro er Wenche Andersen, her i bunad fra Øst-Telemark, med på 17. mai-sendingen for å diske opp med de lekreste 17. mai-retter. I år har hun også med seg Christer Rødseth på laget. Foto: TV 2

– Jeg er heldig og får kose meg med Wenche og Christers 17.-mai-buffé etter sending. Den er som regel full av delikatesser, og i år blir den sikkert bugnende siden de skal jobbe begge to. Hele staben koser seg glugg med den maten etter sending, forteller Vår.

Les også: Wenche Andersen: – Du har et langt ark å fylle. Jeg er på slutten av rullen, jeg, nå

NRK på 17. mai

På NRK er det Nadia Hasnaoui (59) som leder sendingen slik hun også gjorde i fjor. Den erfarne programlederen har jobbet på nasjonaldagen en rekke ganger.

– Jeg elsker å jobbe på 17. mai! Jeg er heldig som får lov til å være med på å formidle folkefesten, lek og ikke minst refleksjon over hva vi faktisk feirer. Jeg gleder meg til å stå midt i koket i Slottsparken og formidle 17. mai-stemning fra hele landet! Dette er en dag vi alle sammen kan være sammen hele dagen, vi er til stede på TV, radio og nett, så folk kan følge oss uansett om de ligger på sofaen eller feirer ute, forklarer hun til Her og Nå.

Nadia forteller at de har invitert morsomme, kloke, reflekterte og fine gjester som har mye på hjertet.

– Og jeg samarbeider med vår 17. mai-kokk Bent Stiansen om den fine menyen han skal lage. Her blir det mange gode tips og inspirasjon til herlige retter du kan lage selv, og alle oppskriftene legges ut på NRK.no i god tid før 17 mai, forteller hun.

<b>BENT STIANSEN:</b> Mesterkokken Bent Stiansen er klar for å lære bort tips og triks, og alle oppskriftene legges ut på NRK.no i god tid før 17. mai.
BENT STIANSEN: Mesterkokken Bent Stiansen er klar for å lære bort tips og triks, og alle oppskriftene legges ut på NRK.no i god tid før 17. mai. Foto: Svein Brimi

Blant gjestene NRK har kunnet røpe i forkant, finner vi Caroline Glomnes (36) og Katelyn Garbin (30) fra den nye NRK-serien «Cammo» samt ekteparet Benjamin Silseth (31) og Niklas Baarli (34).

Helene Bøksle (42) og skolekoret fra St. Sunniva skolekor skal opptre, mens Didrik Solli-Tangen (35) og Oslo Filharmoniske Kor skal fremføre nasjonalsangen sammen.

Da Nadia var liten, gikk hun på fransk skole de første årene.

– Der feiret vi ikke 17. mai, men da jeg begynte på den norske skolen Eikeli barneskole, var det tradisjonell feiring med barnetog, leker for barna og lotteri.

<b>NADIA HASNAOUI:</b> Mens noen kanskje misliker å måtte jobbe på nasjonaldagen, er det noe Nadia Hasnaoui elsker å gjøre! Hun føler seg heldig som får lov til å formidle folkefesten til TV-seerne år etter år. Her er Nadia i den mørkeblå Oslobunaden.
NADIA HASNAOUI: Mens noen kanskje misliker å måtte jobbe på nasjonaldagen, er det noe Nadia Hasnaoui elsker å gjøre! Hun føler seg heldig som får lov til å formidle folkefesten til TV-seerne år etter år. Her er Nadia i den mørkeblå Oslobunaden. Foto: NRK

Hun minnes sitt aller beste barndomsminne fra nasjonaldagen.

– Det må være da jeg som 8-åring vant den store fruktkurven på det ene loddet jeg kjøpte på skolearrangementet!

Les også: (+) Alt virket perfekt hjemme hos oss. Folk skulle bare visst

Reporter Matias Alegria

I år som i fjor er det Matias Alegria (27), kjent fra NRK Super, som er utegående reporter i folkemengden i Oslo sentrum. På spørsmål om hvordan det er å jobbe på selveste 17. mai, svarer han:

– Hektisk. Men hektisk er gøy! Og så er det alltid gøy å jobbe med masse flinke folk. Så er det jo en dag hvor mange sitter med ulike forventninger. Og jeg håper jo at jeg i det minste ikke ødelegger de forventningene, forteller han.

<b>MATIAS ALEGRIA:</b> Matias Alegria, her i en bunad fra Vest-Telemark, har ikke lagt noen planer for 17. mai-kvelden, men tipper at han slenger seg med på det resten av guttegjengen finner på. Én ting er imidlertid sikkert: – Jeg MÅ ha noe grillmat! Det er det samme om det er pølser eller burgere, men grillen må benyttes.
MATIAS ALEGRIA: Matias Alegria, her i en bunad fra Vest-Telemark, har ikke lagt noen planer for 17. mai-kvelden, men tipper at han slenger seg med på det resten av guttegjengen finner på. Én ting er imidlertid sikkert: – Jeg MÅ ha noe grillmat! Det er det samme om det er pølser eller burgere, men grillen må benyttes. Foto: NRK

Det viktigste for Matias er å ha god tid på 17. mai.

– Jeg føler alle rundt stresser og skal rekke så mye. Selv liker jeg å la ting ta den tiden det tar.

Matias har ingen faste 17. mai-tradisjoner, og hva som skjer etter årets TV-sending, vet han ikke ennå.

– Jeg synes dagen gjerne blir bedre om man tar den litt som den kommer. Jeg har gjerne en plan om et sted jeg skal være, men alt rundt er gjerne ganske spontant. Og spontant, det liker jeg!

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2023.

Les også