mistet mødrene sine til kreft

Forteller om det unike vennskapet: – Vi støtter hverandre i sorgen

Etter at nyhetsanker Ane Rostad mistet moren sin i sommer, har Peter Bubresko vært en viktig støtte. Han kjenner fortsatt på et sterkt savn etter sin egen mor, og avbrøt ferien da beste-
venninnen ble rammet av sorg.

<b>      ANE OG PETER:</b> Ane Rostad Stokholm og Peter Bubresko har kjent hverandre siden høsten 1998, og har bevart det gode vennskapet gjennom alle disse årene. I dag er de begge å se på skjermen på TV 2.
ANE OG PETER: Ane Rostad Stokholm og Peter Bubresko har kjent hverandre siden høsten 1998, og har bevart det gode vennskapet gjennom alle disse årene. I dag er de begge å se på skjermen på TV 2. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

Den røde lampen tennes i TV 2-studioet, og vignettmusikken spiller. Sminket og pent antrukket sitter Peter Bubresko (47) og Ane Rostad Stokholm (43) klare på direkten for å ønske velkommen til dagens nyhetssending.

Det er valgdagen 13. september i 2021, og i tillegg en merkedag for de to erfarne journalistene. De har opplevd det meste sammen siden de først ble venner i 1998, men denne dagen er de på TV sammen for aller første gang.

– Det er egentlig litt rart at vi har endt opp med å jobbe på samme sted, og veldig gøy at vi fikk lede en sending sammen. Endelig, etter alle disse årene, sier Peter – «God morgen Norge»-programlederen som også har vikariert som anker i TV 2 Nyhetene de siste årene.

Det var i den walisiske hovedstaden Cardiff at de to ble kjent på slutten av 90-tallet, dit begge hadde flyttet for å studere journalistikk. På gressplenen utenfor universitetsbygningen lå Ane og solte seg da hun la merke til den utadvendte bærumsgutten for første gang.

– Peter virket veldig kul. Han snakket om å stå på ski, husker jeg. Den gangen var det ikke sånn: «Dette er den morsomste personen jeg noen gang har møtt». Men jeg må understreke at Peter skulle vise seg å være en av de morsomste menneskene jeg vet om, smiler Ane.

<b>SNAKKER OM ALT:</b> – Det er kjemien det handler om, og for Ane og meg handler det mye om humoren. Vi har veldig lik humor. Vi er rett på sak, kan snakke om alt og spøke om det meste, smiler Peter.
SNAKKER OM ALT: – Det er kjemien det handler om, og for Ane og meg handler det mye om humoren. Vi har veldig lik humor. Vi er rett på sak, kan snakke om alt og spøke om det meste, smiler Peter. Foto: Jørn Grønlund

Flyttet sammen i Storbritannia

Tonen mellom de to TV 2-profilene veksler mellom varm og ertende, litt som to søsken. Latteren sitter svært løst, særlig når de mimrer tilbake til studietiden i Storbritannia.

– Ane og jeg flyttet sammen i Cardiff, og det ble på en måte den store testen. Hvis man har bodd sammen i den alderen og kommer seg gjennom det, så blir man virkelig gode venner.

– Det er på den tiden i livet at «alt» skjer. Det er morsomme, formative år hvor du fester, studerer, drikker, dumpes og får nye kjærester – man går fra høyt til lavt. Vi kom ekstremt tett på hverandre, forteller Peter.

Født: 17. juni 1975

Alder: 47 år

Fra: Bærum

Yrke: Journalist og programleder

Barn: Marie og Sebastian (5)

Se mer

Sammen med en norsk jente og en britisk gutt, bodde Peter og Ane i et nokså forfallent rekkehus i Cardiff. Huset var i så dårlig stand at det vokste trær inn på kjøkkenet etter at de hadde vært hjemme på sommerferie, minnes de.

Ved siden av studiene sang Peter i band mens Ane koret i bakgrunnen. På hjemmebane glimret han derimot med sitt fravær når huslige oppgaver skulle utføres, skal vi tro Ane.

Født: 1978

Alder: 43 år

Bosted: Bergen

Yrke: Journalist og nyhetsanker i TV 2

Se mer

– Peter er veldig positiv og har mye på gang, men jeg syntes at han tok altfor lite ansvar for husholdningen. Vi hadde ikke oppvaskmaskin, og vasket bare opp for hånd. En uke var oppvasken guttenes ansvar, men den bare vokste og vokste.

– Jeg ble surere og surere, og en dag gutta var ute og jeg var alene hjemme, så jeg mitt snitt. Jeg gikk inn på kjøkkenet, hentet alt av kopper, kar og grisete kjeler og bar det opp og satte det på sengene deres. Rett oppå dyna – alt sammen, sier Ane og ler godt.

Les også: TV-kokken fra God morgen Norge: «I all verden», tenker Wenche idet navnet leses opp over høyttaleranlegget … «Er det en som heter det samme som meg?»

<b>MORSOMME MINNER:</b> Ane og Peter sammen under studietiden i Cardiff. – Det er på den tiden i livet at «alt» skjer. Det er morsomme, formative år hvor du fester, studerer, drikker, dumpes og får nye kjærester – man går fra høyt til lavt. Vi kom ekstremt tett på hverandre, sier de. Her leder de sin første nyhetssending sammen på TV 2, med et bilde fra studietiden i bakgrunnen.
MORSOMME MINNER: Ane og Peter sammen under studietiden i Cardiff. – Det er på den tiden i livet at «alt» skjer. Det er morsomme, formative år hvor du fester, studerer, drikker, dumpes og får nye kjærester – man går fra høyt til lavt. Vi kom ekstremt tett på hverandre, sier de. Her leder de sin første nyhetssending sammen på TV 2, med et bilde fra studietiden i bakgrunnen. Foto: Privat

«God morgen Norge»

Peter husker hvor irriterende opptatt venninnen var av å holde orden, men også at de hadde svært ulikt humør om morgenen. «God morgen Norge»-programlederen var – passende nok – en solstråle med sitt brede smil når alarmen ringte ved morgengry. Ane trengte derimot lang tid på å våkne.

– Jeg husker at jeg en gang ble innkalt til møte i det lille kollektivet vårt. Da hadde Ane og Henriette – den andre jenta vi bodde sammen med – reagert veldige lenge på at jeg var i for godt humør om morgenen. Dette kunne ikke de akseptere, så det måtte det bli en slutt på, forteller Peter.

Ane setter i å gapskratte.

– Det er ikke sant, ler hun høyt, mens Peter smiler og står på sitt.

De bevarte det nære vennskapet etter studietiden. Peter jobbet i flere år i plateselskapet Universal – der han møtte storheter som Rihanna, Lionel Richie og Oprah Winfrey. Men det var journalist han ville bli – og veien gikk derfor videre til TV 2 og ungdomsprogrammet «Waschera» i 2007.

<b>SOSIAL PÅDRIVER:</b> – Det er noen ganger jeg må kjefte litt på henne. Jeg husker at jeg hadde en ekstra billett til en Mariah Carey-konsert, ringte Ane og sa: «Dette blir så gøy. Bli med i kveld». Hun svarte: «Men jeg må rake løv, jeg». Jeg valgte å ikke høre hva hun sa. Livet er kort. «Rake løv kan du gjøre når som helst. Legg fra deg raka og bli med», sa jeg – og hun ble med, ler Peter.
SOSIAL PÅDRIVER: – Det er noen ganger jeg må kjefte litt på henne. Jeg husker at jeg hadde en ekstra billett til en Mariah Carey-konsert, ringte Ane og sa: «Dette blir så gøy. Bli med i kveld». Hun svarte: «Men jeg må rake løv, jeg». Jeg valgte å ikke høre hva hun sa. Livet er kort. «Rake løv kan du gjøre når som helst. Legg fra deg raka og bli med», sa jeg – og hun ble med, ler Peter. Foto: Jørn Grønlund

Da de trengte nye folk i redaksjonen, ringte Peter til Ane. Slik ble bestevennene også gode kolleger.

– Vi har opplevd utrolig mye. Livet vårt tvinnes sammen på så mange ulike vis, sier Peter, og smiler til venninnen.

– Vi har delt alt fra studietid med kjærlighetssorg til å jobbe sammen og etter hvert bli foreldre. Selv om jeg innimellom irriterer meg over Peter, eller at vi er ulike i måten vi håndterer ting på, så føler jeg at jeg kan snakke med ham om alt. Han er analytisk og god, og det trenger jeg innimellom hvis jeg støter på utfordringer. Vi kan ha psykologi-sessions med hverandre hvor vi snakker mye om livet og familiene våre, sier Ane.

Les også: Carina Olset og Siri Avlesen-Østli om det nære vennskapet: – Jeg gråt da hun gikk inn i kirken. Det traff skikkelig, som å få en orkan i brystet

Mistet mødrene sine til kreft

Et nært og mangeårig vennskap vil naturlig nok også innebære tunge perioder. Det har Peter og Ane virkelig fått erfare.

– Vi har begge mistet mødrene våre til kreft. Moren min døde i juni, og Peters mor døde i 2015. Han har vært en veldig god støtte for meg i sorgen. Det er fremdeles ferskt, kjennes det ut som. Som Peter har sagt mange ganger tidligere, så er det helt uvirkelig. Det tar tid å skjønne at det har skjedd, at mamma faktisk er død, sier Ane.

<b>STORT SAVN:</b> – Vi var ekstremt nære og snakket sammen hver dag, sier Ane som mistet moren sin i sommer. Moren Live var fra gård, hadde egen hest og satte datteren tidlig på hesteryggen. 
STORT SAVN: – Vi var ekstremt nære og snakket sammen hver dag, sier Ane som mistet moren sin i sommer. Moren Live var fra gård, hadde egen hest og satte datteren tidlig på hesteryggen.  Foto: Privat

Peter avbrøt ferien i Sandefjord og reiste hjem til Oslo da Anes mor gikk bort i sommer.

– For meg var det viktig å være der for henne, men samtidig ikke trenge meg for mye på. Ettersom jeg mistet moren min for syv år siden, vet jeg hvor traumatisk det er å leie noen så nære deg inn i døden. Det er helt grusomt. Det forandrer deg som menneske å gå gjennom noe sånt. Det er virkelig ikke lett, men det er en del av livet det også. Ane og jeg har delt så mange fasetter av livet, og så kommer plutselig den biten av det også – som er den tristeste delen, utdyper han.

Ane nikker samtykkende.

– Det er virkelig et bredt spekter – fra krangling om oppvask til å stå sammen i sorg. Det er det som gjør vennskapet så sterkt, for det rommer så mye, smiler hun.

Les også: (+) Øystein Pettersen vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

<b>ANE ROSTAD STOKHOLM:</b> – Det er fremdeles ferskt, kjennes det ut som. Som Peter har sagt mange ganger tidligere, så er det helt uvirkelig. Det tar tid å skjønne at det har skjedd, at mamma faktisk er død, sier Ane.
ANE ROSTAD STOKHOLM: – Det er fremdeles ferskt, kjennes det ut som. Som Peter har sagt mange ganger tidligere, så er det helt uvirkelig. Det tar tid å skjønne at det har skjedd, at mamma faktisk er død, sier Ane. Foto: Jørn Grønlund

Forveksles med Carola

Når Her og Nå møter bestevennene like ved TV 2s lokaler i Bjørvika, er det flere som kaster lange blikk mens de to fotograferes.

Etter 10 år på «God morgen Norge» er Peter blitt et kjent og kjært ansikt for de fleste. Gjennom mange år som nyhetsjournalist og anker i TV 2 Nyhetene, er det også mange som drar kjensel på Ane. Men hun forveksles ofte med en av nabolandets aller største nasjonalskatter.

– Jeg begynte tidlig å høre at jeg ligner på Carola. I noen år hørte jeg det hver dag, ler Ane.

Hvert år poster Peter et bilde av seg selv sammen med den ekte Carola på Facebook for å gratulere Ane med dagen. Som tidligere promosjef for utenlandske artister i plateselskapet Universal, fikk han nemlig møte venninnens dobbeltgjenger ved flere anledninger.

<b>DOBBELTGJENGER:</b> Peter med den svenske sangstjernen Carola. Hvert år gratulerer han Ane på Facebook med dette bildet. Mange – inkludert Peter – mener nemlig at TV 2-profilen er kliss lik «Fångad av en stormvind»-artisten.
DOBBELTGJENGER: Peter med den svenske sangstjernen Carola. Hvert år gratulerer han Ane på Facebook med dette bildet. Mange – inkludert Peter – mener nemlig at TV 2-profilen er kliss lik «Fångad av en stormvind»-artisten. Foto: Privat

– Jeg husker at mange syntes Ane lignet på Carola. «Er de så like, da? », tenkte jeg. Men så møtte jeg Carola ansikt til ansikt. Shit, de er like, altså! Det er helt vilt, og hun vet å spille på det selv. Ane er på alle mine fester, og da kan du banne på ganske sent inn i festen så smelles døra opp, «Fångad av en stormvind» settes på og Ane har sitt Carola-show – enten om vi har bedt om det eller ikke, sier Peter med et ertende blikk.

Igjen er de uenige, for Ane mener hun kun opptrer som Carola «on demand». Hun gapskratter igjen, og viser med det hvordan hennes mangeårige venn har en oppløftende effekt på henne mens hun står midt i en krevende epoke av livet.

– Peter får meg alltid til å le, og det føles spesielt godt nå. Vi har det alltid gøy når vi er sammen, smiler Ane.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2022.

Les også