Niels H. Skåber har selv opplevd kreft i nærmeste familie

Niels Skåber fra «Etterglød»: – Morfar var min beste venn

I NRK-serien «Etterglød» er det moren til Lars, spilt av Niels Halstensen Skåber, som får kreft. Følelsene rundt det har han også kjent på privat.

<b>NIELS SKÅBER:</b> Det er ingen tvil om at skuespiller Niels Halsteensen Skåber er et talent. Selv er han ydmyk nok til snarere å vise takknemlig over å være en del av NRK-serien «Etterglød», og tidligere i år Netflix-filmen «Royalteen».
NIELS SKÅBER: Det er ingen tvil om at skuespiller Niels Halsteensen Skåber er et talent. Selv er han ydmyk nok til snarere å vise takknemlig over å være en del av NRK-serien «Etterglød», og tidligere i år Netflix-filmen «Royalteen». Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Når folk jeg kjenner dør, gir det meg en følelse av å ha blitt eldre, sier Niels Halstensen Skåber.

For ikke lenge siden debuterte den sympatiske 20-åringen på skjermen i Netflix-filmen Royalteen, den mest sette ikke-engelskspråklige filmen på strømmetjenesten i august.

NRK-serien «Etterglød»

Nå er han aktuell i den kritikerroste NRK-serien Etterglød. Her møter vi ham som tenåringssønnen Lars, som opplever at den livsglade moren sin Ester, spilt av Nina Ellen Ødegård, får kreft.

– Serien handler om hvordan det er å få en sånn beskjed, for henne, familien og vennene. Et klart signal om at livet er for kort til ikke å gripe hvert eneste øyeblikk.

<b>LARS I ETTERGLØD:</b> Som tenåring å være forelsket, og ta stilling til store spørsmål i livet, når mammaen din kjemper for livet mot kreft, er noe av hva Lars (Niels) i Etterglød kjenner på. 
LARS I ETTERGLØD: Som tenåring å være forelsket, og ta stilling til store spørsmål i livet, når mammaen din kjemper for livet mot kreft, er noe av hva Lars (Niels) i Etterglød kjenner på.  Foto: NRK/Monster

Noe den lovende, unge skuespilleren også har kjent på i privatlivet.

– Under innspillingen fikk faren til min bestevenn Noah kreft – og døde, dessverre. Vi er heldigvis en trygg og god vennegjeng, som evner å slå armene rundt hverandre og prate om det som skjer. Det er viktig! Jeg har aldri vært redd for å sette ord på følelser, sier han og retter en takk til foreldrene, Linn Skåber og Atle Hanstensen.

– Både mamma og pappa har vist meg verdien av åpenhet.

Les også: NRK-serien «Etterglød»: – Vera minnet oss på det helt til det siste

Mistet morfaren til kreft

Alder: 20 år (født i 2002)

Yrke: Skuespiller

Kjent fra: Netflix-filmen Royalteen og NRK-serien Etterglød

Fra: Oslo

Bosted: København

Foreldre: Linn Skåber og Atle Halstensen

Se mer

Stadig flere overlever å få kreft, men sykdommen som rammer altfor mange tok i 2016 morfaren til Niels.

– Han var min absolutt beste venn! sier den unge gutten varmt.

– Bestefar ble 75 år, men jeg tenkte aldri på at han var eldre enn meg. Trolig fordi han alltid lekte med meg på et genuint vis. På hytta deres i Vestby hugget vi gutta oss side-om-side gjennom «jungelen» med «sverd».

Niels forteller at morfaren også var flink til å lytte.

– Jeg kan huske en dag han hentet meg på skolen, noe han gjorde ofte, for deretter å kjøre meg hjem til mormor og han på Oppsal. På den siden av familien er jeg enebarn og ble dullet ordentlig med. Noe jeg elsket!

Den dagen i baksetet på bestefars bil hang syvårige meg med hodet. Noe som var ulikt meg. Morfar – Niels veksler mellom å kalle ham det og «bestefar» – merket det og lurte på hva som hadde skjedd.

Jeg kan ikke huske hvorfor jeg var trist, men tipper at det må ha trillet noen tårer. For også bestefar begynte å gråte – på mine vegne. Han syntes det var så trist at jeg var lei meg. Han evnet å se meg. Det gjorde alltid dagen bedre.

Les også: (+) Forholdet til besteforeldre: – Dette fører nesten alltid til konflikt

<b>ENEBARNET TIL MAMMA:</b> – På mammas side er jeg enebarn, mens jeg på pappas side har to eldre søsken, forteller Niels. En av dem er musikeren Silje Halstensen, som er kjent under artistnavnet Bendik.
ENEBARNET TIL MAMMA: – På mammas side er jeg enebarn, mens jeg på pappas side har to eldre søsken, forteller Niels. En av dem er musikeren Silje Halstensen, som er kjent under artistnavnet Bendik. Foto: Morten Bendiksen

Sønnen til Linn Skåber

Niels prater gjerne om mormor og morfar, som begge i dag har gått ut av tiden, men vil i intervjuer helst styre unna å utbrodere at han er sønnen til Linn Skåber.

– Jeg er veldig stolt av mamma, og selvsagt også pappa, legger han raskt og rettferdig til, – men har ennå en del å bevise selv som skuespiller, før jeg «tåler» å bli sammenlignet med dem. Jeg liker å stå på egne ben og skape min egen vei.

Han deler likevel at moren så førpremieren av «Etterglød», og synes serien er kjempebra.

– Som de fleste mammaer synes hun selvsagt at det er moro at sønnen har funnet en jobb han elsker, og ikke minst at det går bra, slår han fast med et smil.

– For øvrig prater vi lite «jobb». For meg er Linn Skåber, mamma!

Les også: Linn Skåber om samlivsbruddet: – Jeg tror ikke man får en gullklokke fra Gud av å være gift livet ut.

<b>LINN SKÅBER:</b> – Jeg er veldig glad i og stolt av mamma, og hun av meg, men først og fremst er vi mor og sønn, understreker Niels. På dette bildet er han bare 16 år og dukket opp på en av Linn Skåbers boklanseringer.
LINN SKÅBER: – Jeg er veldig glad i og stolt av mamma, og hun av meg, men først og fremst er vi mor og sønn, understreker Niels. På dette bildet er han bare 16 år og dukket opp på en av Linn Skåbers boklanseringer. Foto: Morten Bendiksen

«Dyrene i Hakkebakkeskogen»

Allerede som niåring viste han et talent som skuespiller. Da fikk han hovedrollen som Klatremus i «Dyrene i Hakkebakkeskogen». Nå studerer Niels teater og scenekunst ved Johan Borups folkehøgskole i København.

– Jeg stortrives og nyter livet i Danmark, sier han fornøyd.

– Men hjertet mitt er i Oslo. Jeg kommer trolig tilbake neste år.

Etter hva vi forstår har han flere gode grunner til det.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2022.

Les også