Melodi Grand Prix 2023

Slik blir gullfinalen i Melodi Grand Prix 2023

Den norske finalen i Melodi Grand Prix 2023 blir annerledes enn tidligere. NRK presenterer nemlig et helt nytt konsept i år.

<b>PROGRAMLEDERE:</b> Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Arian Engebø fra P3 skal lede MGP i år.
PROGRAMLEDERE: Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Arian Engebø fra P3 skal lede MGP i år. Foto: Ulrik Kramer/NRK
Sist oppdatert

Årets vinner av Melodi Grand Prix skal kåres i Trondheim Spektrum lørdag 4. februar.

MGP-finalen har kun tre ganger tidligere blitt arrangert utenfor Oslo. Første gang i Stavanger i 1989 og sist i Trondheim i 2020.

– Etter to år med pandemi kan vi omsider bringe MGP tilbake til en stor arena. Vi har drømt om et fullsatt Trondheim Spektrum siden vi fylte salen til siste sete, bare noen uker før landet stengte ned i mars 2020, sier musikkansvarlig i NRK, Stig Karlsen i en pressemelding.

– Engasjementet vi så fra de 8500 publikummerne i Trondheim er vanskelig å beskrive med ord, men TV-bildene sier sitt. Vi gleder oss til å lage TV-fest igjen fra midt i landet, til hele Norge, sier Karlsen.

Les også: MGP jr-deltakerne som ble stjerner

<b>            MGP-GENERAL:</b> Stig Karlsen er musikksjef i NRK.
MGP-GENERAL: Stig Karlsen er musikksjef i NRK. Foto: NRK

Internasjonal jury

For å øke vinnersjansene i Eurovision er det bestemt å gjeninnføre en internasjonal jury under den norske finalen. Sist gang det var internasjonal jury i MGP-finalen var i 2019.

Melodi Grand Prix sendes på NRK 1 lørdag 4. februar kl. 19:50.

Du kan også se programmet her på NRK TV.

Se mer

Juryen består av bransjefolk fra et utvalg land og vil telle 50 prosent under finalen. Publikumsstemmene vil følgelig telle 50 prosent. Hvem som sitter i juryen offentliggjøres etter finalen.

De foregående årene har konkurransen bestått av fire eller fem delfinaler, i tillegg til en «sistesjanse». I år ble det kuttet ned til tre, der syv artister har konkurrert mot hverandre i hver delfinale.

Slik gikk delfinalene

Noen av endringene NRK gjorde før årets utgave av Melodi Grand Prix, var færre og større delfinaler, med flere låter i hver, ingen forhåndskvalifiserte artister og ingen sistesjanse.

Det er også endringer i stemmesystemet ved at publikum kun får én stemme hver.

Stemmene avgis på nrk.no/stem.

Se mer

Flere av endringene ble gjort etter tilbakemelding fra seerne.

– Det var flere gode grunner til å ha løsningen med forhåndskvalifiserte artister, men MGP er stadig i utvikling.

– Vi går nå for en konkurransemodell som er enklere å forstå, og der alle artistene konkurrerer med det samme utgangspunktet. Mer står på spill for alle fra dag én, sa Karlsen.

<b>            FJORÅRETS VINNER:</b> Gruppen Subwoolfer gikk til topps i Norge i fjor. De ble nummer ti i den internasjonale finalen i Torino i fjor.
FJORÅRETS VINNER: Gruppen Subwoolfer gikk til topps i Norge i fjor. De ble nummer ti i den internasjonale finalen i Torino i fjor. Foto: NRK

De tre delfinalene ble arrangert i Nydalen i Oslo lørdag 14., 21. og 28. januar, og lørdag 4. februar er det endelig klart for den store gullfinalen!

Disse artistene er videre til finalen

I delfinale 1 var det Alessandra Mele, Eirik Næss, Rasmus Thall, Kate Gulbransen, Umami Tsunami, Ulrikke Brandtstorp og Byron Williams JR & JOWST som konkurrerte om de tre finalebillettene.

Det var Ulrikke Branstorp, Alessandra Mele og Umami Tsunami som sikret seg de første finalebillettene.

I delfinale 2 var det Sandra Lyng, Ella, Jone, Alejandro Fuentes, Swing’ it, Elsie Bay og Bjørn Olav Edvardsen som konkurrerte mot hverandre.

Finalebillettene gikk til Swing’ it, JONE og Elsie Bay i den andre runden av delfinalene.

I den tredje og siste delfinalen sto det mellom Tiril Beisland, Skrellex, Atle Pettersen, Akuvi, Maria Celin, Eline Thorp og Stig van Ejik.

De tre siste finalebillettene gikk til Eline Thorp, Atle Pettersen og Skrellex.

Hvem er favoritt til å vinne Melodi Grand Prix 2023?

Ifølge nettsiden eurovisionworld.com som sammenligner vinnerodds fra en rekke ulike bookmakere er Ulrikke Brandstorp favoritten til å stikke av med seieren i gullfinalen lørdag.

Hun gis fredag kl 13.00 39 prosent vinnersjanse. På de neste plassene følger Alessandra Mele (29 prosent), JONE (10 prosent) og Atle Pettersen (10 prosent). Klikk her for å se oppdaterte odds.

Slik blir rekkefølgen i MGP 2023:

1. Jone: «Ekko Inni Meg»

Tekst og melodi: Morten Franck, Christopher Colin Archer, Christine Ekeberg, Audun Agnar Gulbrandsen og Silje Blandkjenn.

Jonas Nes Steinset (26), med artistnavnet JONE, er tidligere Spellemann-nominert, har mottatt gulltrofé for sangen Eventyr, og er nå med i Melodi Grand Prix for første gang!

Sangen har foreløpig 1,95 millioner avspillinger på Spotify, og er i følge VG det mest populære i Norge hittil.

– Det har ikke helt rukket å synke inn. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, men tenkte at jeg ville skrike så lungene faller ut av kjeften, sa han til VG etter han fikk utdelt finalebilletten til Trondheim.

<b>JONE: </b>Med låten «Ekko Inni Meg».
JONE: Med låten «Ekko Inni Meg». Foto: Ulrik Kramer/NRK

2. Eline Thorp: «Not Meant to Be»

Tekst og melodi: Jonas Holteberg Jensen, Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik og Eline Thorp.

Eline Thorp (29) ble kåret til Ukas Urørt i 2011, og har blant annet spilt på by:Larm, Hovefestivalen, Slottsfjell- og Buktafestivalen. I 2014 slapp hun albumet med Mirror's Edge, men fikk sceneskrekk på turneen som gjorde at hun skygget unna rampelyset i en periode.

I MGP gjør hun comeback på scenen, og hun måtte gå noen runder med seg selv før hun takket ja til programmet.

– For meg er det veldig riktig steg å ta. De som jobber med det er også klar over at det fremkaller nerver i hver og en artist, og at det er helt greit om jeg dummer meg ut, eller glemmer teksten, fortalte hun i et intervju med NRK.

<b>ELINE THORP: </b>Med låten «Not Meant to Be».
ELINE THORP: Med låten «Not Meant to Be». Foto: Ulrik Kramer/NRK

3. Skrellex: «Love Again»

Tekst og melodi: Kai Thomas Ryen Larsen, Michael James Down, Will Taylor, Primoz Poglajen og Jonas Gladnikoff.

Kai Thomas Larsen (36), med artistnavnet Skrellex, jobber som musikal- og showartist og er en kjent dragprofil. Larsen har blant annet deltatt som mentor i Drag Me Out og som drag-artist i serien Drags.

– Det er helt sinnssykt, MGP er akkurat det sirkuset jeg trodde det skulle være. Det har jo vært en barndomsdrøm fra jeg var 12 år, sa Kai Thomas Larsen til Dagsavisen.

<b>SKRELLEX: </b>Med låten «Love Again».
SKRELLEX: Med låten «Love Again». Foto: Ulrik Kramer/NRK

4. Ulrikke Brandstorp: «Honestly»

Tekst og melodi: Jim Bergsted, Helge Moen, Ben Adams, Ulrikke Brandstorp, Joshua Oliver og Christoffer Gunnestad.

Knappe tre år etter at Ulrikke Brandstorp (27) vant Melodi Grand Prix-finalen, er hun tilbake i manesjen. Etter å ha kvalifisert seg til årets finale i Trondheim Spektrum er hun allerede et lite stykke på vei mot Eurovision-drømmen.

<b>ULRIKKE BRANDSTORP: </b>Med låten «Honestly»
ULRIKKE BRANDSTORP: Med låten «Honestly» Foto: Ulrik Kramer/NRK

Artistens MGP-bidrag «Honestly» handler om hennes aller beste venn og manager, Christoffer Gunnestad. Under MGP i 2020 kjempet Christoffers far en tøff kamp mot kreften, og han gikk dessverre bort senere samme år.

I denne utfordrende perioden holdt Ulrikke og Christoffer på å miste hverandre som venner.

– Sangen er en veldig personlig låt, en av de mest personlige jeg har skrevet noen gang. Den er til min manager Christoffer. 2020 var et veldig spesielt år på mange måter.

– Det handler om å være redd for å miste noen man er veldig glad i. Man innser at det er ingen meg uten deg. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det budskapet, fortalte Ulrikke til Her og Nå.

Les også: (+) Da Oskar inviterte Ulrikke på tur med te på termosen, var mye gjort

5. Umami Tsunami: «Geronimo»

Tekst og melodi: Torgeir Ryggesvik, Carl-Henrik Wahl, Bjørn Olav Edvardsen, Sindre Timberlid Jenssen, Lasse Midtsian og Kristian Lund.

Gruppa Umami Tsunami består av artistene Kyle Alessandro (16), Kristian Haux (20) og Magnus Winjum (17). Prosjektet oppstod i 2022, og feature-artistene inspireres av asiatisk popmusikk.

– «Geronimo» er skrevet til Asia, så det er hentet ut asiatiske elementer for hvordan de bygger opp sine låter. Det er K-pop som er inspirasjonen til alle låtene Umami Tsunami lager, fortalte låtskriver Carl-Henrik Wahl til NRK.

<b>UMAMI: </b>Med låten «Geronimo»
UMAMI: Med låten «Geronimo» Foto: Ulrik Kramer/NRK

6. Atle Pettersen: «Masterpiece»

Tekst og melodi: Andreas Stone Johansson, Hannah Dorothy Bristow og Atle Pettersen.

Atle Pettersen er en kjent artist som blant annet har deltatt i X-Factor, Stjernekamp og The Hit. Pettersen er også en kjent programleder i Beat for Beat, og har tidligere deltatt i MGP 2021.

– Sangen «Masterpiece» er skrevet til datteren min. Den handler om en fars kjærlighet til sin datter. Det finnes ikke noe bedre sted å rope det ut enn på det største scenefjellet av dem alle, i MGP-sirkuset, fortalte Pettersen til Her og Nå.

Les også: Atle Pettersen: – Hun er det største jeg har oppnådd

<b>ATLE PETTERSEN:</b> Med låten «Masterpiece».
ATLE PETTERSEN: Med låten «Masterpiece». Foto: Ulrik Kramer/NRK

7. Swing’it: «Prohibition»

Tekst og melodi: Martin Jarl Velsin, Jonah Charles Hitchens, Vebjørn Mamen og Sam Peter Norris.

Jazzgruppen Swing'it startet som gatemusikanter i Tønsberg i 2014. Siden har bandet spilt på store festivalscener, til private yachter, og reiser for tiden rundt i Europa og spiller for tusenvis av mennesker.

– Vi hadde ikke trodd at Norge ville sende jazz til finalen i Trondheim. Nå får vi komme til byen vår. Vi har alle hatt base i Trondheim, fortalte Velsin til VG etter delfinalen.

<b>SWING IT: </b>Med låten «Prohibition»
SWING IT: Med låten «Prohibition» Foto: Ulrik Kramer/NRK

8. Elsie Bay: «Love you in a dream»

Tekst og melodi: Elsa Søllesvik, Andreas Stone Johansson og Tom Oehler.

Elsa Søllesvik (26) er en artist og låtskriver fra Haugesund som fikk sitt store gjennombrudd som 17-åring i duoen Elsa & Emilie.

Duoen opptrådte blant annet på Lindmo, by:Larm og VG-lista. Elsie deltok også som soloartist i MGP i fjor med låta "Death of Us", der hun endte på en fjerde plass.

– «Love you in a dream» handler om å tørre å si ifra til den man er glad i at man er glad i dem før det er for sent. Sangen er fra perspektivet til en person som ikke klarer å snakke om sine følelser til andre, fortalte hun til Dagsavisen.

<b>ELSIE BAY: </b>Med låten «Love you in a dream»
ELSIE BAY: Med låten «Love you in a dream» Foto: Ulrik Kramer/NRK

9. Alessandra: «Queen of Kings»

Tekst og melodi: Henning Olerud, Stanley Ferdinandez, Alessandra Mele og Linda Dale.

Alessandra Mele (20) er en norsk-italiensk artist som flyttet til Norge for to år siden. I 2022 deltok hun i The Voice, og i dag bor hun i Lillehammer og studerer på musikkskolen LIMPI.

«Queen of Kings» handler om å tørre og være seg selv, og det å komme sterkere ut av vanskelige perioder i livet.

– Tidligere har jeg har flere ganger følt at jeg ikke har kunnet være helt meg selv. Jeg er bifil, og da jeg bodde i Italia, på et lite sted, følte jeg ikke at jeg kunne si det. Jeg har ikke kunnet vært helt åpen om det med alle, forteller hun i et intervju med KK.

Sangen debuterer på andreplass på Spotifys viral-liste, og er den mest strømmende på Spotify av alle de nasjonale finalebidragene.

<b>ALESSANDRA:</b> Med låten «Queen of Kings»
ALESSANDRA: Med låten «Queen of Kings» Foto: Ulrik Kramer/NRK


Denne saken ble første gang publisert 13/01 2023, og sist oppdatert 03/02 2023.

Les også