MARTE BRATBERGS JUL

Marte Bratberg om hvordan hun møtte kjæresten: Tok en hvit løgn på første date

– Da mekleren ringte og sa «gratulerer!», fikk umiddelbart en dårlig magefølelse og et snev av panikk, sier Marte Bratberg. Etter ett år med oppussing, feirer hun kjæresten og babyen julen i helt nyoppusset leilighet. Se bildene.

Pluss ikon
<b>PÅ ØNSKELISTEN:</b> – Det er mange som får fine og dyre gaver, men jeg prøver heller å tenke at folk skal få noe de trenger eller ønsker seg. Kjæresten og jeg gir hverandre ikke så dyre gaver.
PÅ ØNSKELISTEN: – Det er mange som får fine og dyre gaver, men jeg prøver heller å tenke at folk skal få noe de trenger eller ønsker seg. Kjæresten og jeg gir hverandre ikke så dyre gaver. Foto: Truls Qvale
Sist oppdatert

Det har vært en lang og mørk høst, men snart lyser det i stille grender og travle byer, i vinduer og i hager.

På Grünerløkka i Oslo er familien Bratberg snart klare for jul.

Det er ikke så mye som skal til for at Marte skal få julestemning, men det er enkelte ting som må være på plass:

Julestjerna må opp i stua, hun må kjøpe inn nok julelys og ha godt med gløgg og pepperkaker tilgjengelig. Men aller viktigst; hun må ha et juletre og det skal helst være selvhogget.

Jule-en, jule-to, juletre

Lille julaften er Martes favoritt-juledag. Det er en rolig dag uten for mye stress, og med bare den nærmeste familien hjemme hos mammaen og pappaen hennes i Vestby.

– Vi går ut i skogen og hogger eget juletre, så drar vi hjem, pynter treet og ser på Grevinnen og hovmesteren. Det er en del vitser der som man skjønner etter hvert som man blir eldre, sånn som når de går opp trappa og hovmesteren blunker til kameraet og sier: «Same procedure as last year, Miss Sophie?». Jeg skjønte jo ikke noe av det da jeg var barn, sier hun og ler.

– Så tester vi årets julemat. Vi spiser ribbe, julepølser og medisterkaker – det er en fast tradisjon. Når Leirdua, Tassen og jeg skal lage våre egne tradisjoner for julaften, vil jeg gjerne ha kveite eller kalkun på menyen. Jeg er egentlig ikke så glad i klassisk julemat.

(Red.anm. Leirdua og Tassen er henholdsvis samboeren og sønnen til Marte).

<b>SMÅBARNSLIVET: </b>Marte Bratberg har fått en ny tilværelse etter at Tassen ble født. Nå går vaskemaskinen hele dagen med skittent babytøy.
SMÅBARNSLIVET: Marte Bratberg har fått en ny tilværelse etter at Tassen ble født. Nå går vaskemaskinen hele dagen med skittent babytøy. Foto: Truls Qvale

Marte Bratberg sitter på en kafé på toppen av Grünerløkka med sitronlimonade og en liten kokosbolle. Til tross for at klokka nærmer seg 12, er dette dagens første måltid.

Marte Bratberg (32):

Bor på Grünerløkka med samboer og en sønn.

Programleder i God kveld Norge, samt en av to i podkasten «Janka og Martes Podcast» som hun lager med Janka Polliani.

Det ble en litt hektisk start på dagen, med en liten gutt som ikke var klar for det samme som mamma. Tassen var urolig og sutrete, og Marte stilte seg spørsmålet som alle nybakte mødre har stilt seg i årtier: Er det mat, søvn eller bleia som er problemet her?

– Jeg spør meg om dette flere ganger hver dag. Det høres sikkert ut som en klisjé, men livet endret seg jo på alle måter da Tassen ble født. Jeg føler at jeg ikke gjør noe annet enn å vaske klær. Hele tiden.

– Pysjer og bodyer skal vaskes, tørkes og brettes, og når jeg tror at jeg endelig kan rydde bort tørkestativet, så er det en ny runde med bæsj og gulp, og så er det bare å hente fram tørkestativet igjen. Det er jo litt slitsomt, hvis det er lov å si det?

Les også: Etter en kavete jul for noen år siden, skrev Solveig Kloppen en huskeliste til seg selv

STRÅLER: Til å være en «sliten småbarnsmamma», ser Bratberg mildt sagt fresh ut.
STRÅLER: Til å være en «sliten småbarnsmamma», ser Bratberg mildt sagt fresh ut. Foto: Truls Qvale

Glamorøs småbarnsmamma

Til å være en «sliten småbarnsmamma», ser Marte Bratberg uforskammet fresh ut med knallgrønn bukse, stripete genser og hvite sneakers.

Til tross for at rød løper og høye hæler er byttet ut med trilleturer og stellebag, er det noe glamorøst over henne.

Siden august 2020 har hun vært programleder i TV2s populære underholdningsprogram God Kveld Norge som nå vises på TV 2 Play. Niklas Baarli og Marte var en del av rebrandingen til God kveld Norge.

Nå har Dennis Siva Lie tatt over for Niklas. Marte er også den ene av to i den populære podkasten Janka og Martes Podcast. De to damene fant hverandre i 2016 da de jobbet for TV 2-programmet Bli ny på 100 minutter.

De delte drømmen om å starte podkast, kjøpte inn mikrofoner, spilte inn podkasten hjemme hos Marte og gjorde alt selv.

Til tross for at podkasten er populær, var det likevel deltagelsen i Skal vi danse og Kompani Lauritzen som førte til at Marte ble gjenkjent på gata – både med og uten munnbind.

<b>SKATTEJEGER:</b> – Venninnene mine skryter av at jeg er flink til å finne skatter på Finn, men det tar mye tid å lete, og alt jeg ønsker <br/>meg er så dyrt …
SKATTEJEGER: – Venninnene mine skryter av at jeg er flink til å finne skatter på Finn, men det tar mye tid å lete, og alt jeg ønsker
meg er så dyrt …
Foto: Truls Qvale

Da Marte traff Leirdua

Interessen for privatlivet er noe Marte synes er «sånn passe». Hun holder privatlivet tett til brystet og deler helst ikke hva sønnen eller samboeren heter. «Leirdua» møtte hun gjennom felles venner.

– Jeg visste godt hvem han var, men vi hadde aldri vært så mye sammen. De gangene vi møttes, var enten han eller jeg opptatt i andre forhold. Så fikk jeg plutselig en melding av ham på Facebook der han lurte på om jeg vil ta en øl.

Marte hadde akkurat kommet ut av et fem år langt forhold året før, og syntes det var skummelt å gå inn i et nytt et, men så sa hun ja – til lunsj.

– Vi møttes på dagen og jeg bestilte Farris, men herregud, det var jo så hyggelig. «Jeg kan jo ikke sitte her og drikke Farris», tenkte jeg. Jeg sa til servitøren at vi nettopp hadde kjøpt leilighet sammen og at vi ville feire med en flaske vin, sier hun og ler.

– Det var en fantastisk date som aldri slutta. Vi gikk fra det ene stedet til det andre, og han fulgte meg hjem utpå kvelden. Vi kyssa første gang noen uker senere, på en vinbar som heter «Vin og vinyl».

– Han gikk på do, og da han kom ut, gikk han rett bort til meg og kyssa meg. Jeg ser for meg at han står foran speilet på doen, psyker seg opp og bare: «Nå gjør jeg det!», sier hun og ler.

Les også (+): Stemningen var på topp – så kom spørsmålet som Silya var helt uforberedt på: – Hun ødela hele kvelden min

Bygge og bo

Marte har nesten 150 000 følgere på Instagram der hun deler hverdag og fest, inneliv og uteliv. Da hun fikk kjæreste og etter hvert barn, ble hun mer privat.

– For meg personlig er det bra å være synlig i sosiale medier, og siden jeg er masse sammen med Tassen, har jeg lyst til å legge ut bilder av ham hele tiden. Han er jo så søt! Men vi har blitt enige om at vi ikke ønsker Tassen i sosiale medier. Vi ønsker at familien vår skal være privat.

Den uskyldige løgnen om leilighetskjøpet på første date, ble sann og våren 2021 kjøpte Leirdua og Marte leilighet sammen.

– Vi tapte så mange budrunder, men denne vant vi. Vi lette absolutt ikke etter et oppussingsobjekt, så da mekleren ringte og sa «Gratulerer!», skjønte jeg ikke hva han mente. Vi var ikke helt forberedt, og jeg fikk umiddelbart en dårlig magefølelse og et snev av panikk, forteller hun.

Oppussingsobjektet på Grünerløkka hadde ikke blitt rørt på 50 år. De rev opp tepper og gulv, rev ned vegger og tak, og de tegnet en drøss med planløsninger.

Det var midt i pandemien, materialene ble dyrere og dyrere og paret avdekket flere feil og mangler. Midt oppe i det hele viste det seg at Marte var gravid.

– Det var sinnssykt mye styr og kaos med leiligheten, og ingen ting var klart til fødselen. Det begynner å bli fint nå, men vi må jo bo oss inn og det tar litt tid.

<b>                        TRIVES PÅ LØKKA:</b> – Det er mange venner som har fått barn i det siste, og det er fint, men mange flytter for å få større plass med hage. Det er ikke utenkelig at vi også ser etter noe større etter hvert, forteller Marte.
TRIVES PÅ LØKKA: – Det er mange venner som har fått barn i det siste, og det er fint, men mange flytter for å få større plass med hage. Det er ikke utenkelig at vi også ser etter noe større etter hvert, forteller Marte. Foto: Truls Qvale

På Instagram har Marte delt før og etterbilder av leiligheten. Nå er blomstrete 70-tallstapet byttet med slette vegger, og vegg-til-vegg-tepper er erstattet med eikegulv.

Det har blitt marmorfliser på badet, luftige soverom og et moderne kjøkken med både kaffemaskin og vinskap. Boligen vitner om at det bor folk med god smak her.

– Jo da, jeg er glad i interiør og jeg elsker å gjøre kupp. Venninnene mine skryter av at jeg er flink til å finne skatter på Finn, men jeg har dyre drømmer. Akkurat nå drømmer jeg om en vintage Murano-lampe som koster mellom 20–60 000 – brukt, sier hun og ler.

– Det sier seg selv at vi ikke kan kjøpe den – da vil jeg jo heller bruke pengene på å ta med familien på ferie.

Jakten på juletreet

Hos familien Bratberg er den andre jula med Tassen og den første med juletre.

– Noe av det positive med leiligheten er jo faktisk at den er stor nok til å ha juletre! De andre leilighetene jeg har bodd i har vært for små til det, men i år skal vi ha juletre for første gang.

En av juletradisjonene Marte ønsker å bringe videre, er nettopp jakten på juletreet.

– Å hogge eget juletre er en av de sterkeste juletradisjonene fra min familie. Det var egentlig pappa, jeg, naboen vår og datteren hans som begynte med det, men nå er hele storfamilien med. I fjor var Tassen med også.

– Han var bare tre måneder og han sov mye hele jula, så jeg føler nesten at den jula ikke telte helt. Det var kaos i leiligheten, alt fløt og det var ingen julepynt. Men så dro vi til Vestby, hogd juletre og så kom julestemningen.

Les også (+): Claudia Scott (64) har ikke snakket offentlig om dette før nå: – Jeg er privat som person, men det er ingen hemmelighet

Nabolagsnisse

Marte vokste opp med mamma og pappa, en bror og en søster. I et hus med en hage på et boligfelt, og som minst i flokken.

– Jeg er nok en typisk lillesøster. Man sier jo ofte at den minste krever oppmerksomhet, sier hun og smiler.

– Jeg husker at vi pusset opp og at jeg fikk et rødmalt rom, mens søsteren min fikk et gult og broren min et grønt. Det var Ole Brumm på puta og på veggen, men så flyttet søsteren min ut og jeg overtok hennes rom. Da ble det Brad Pitt og Josh Hartnett.

I barndommen laget moren julekalender, og de tre søsknene fikk gave hver tredje dag. I tillegg hadde de sin egen sjokoladekalender. På julaften benket de seg foran TV og så på Donald Duck og vennene hans.

– Da vi ble litt større, pleide broren min og jeg å være nisser hos familiene i nabolaget, og det er vi faktisk fremdeles. Jeg er nissemor, og nå er det nesten gøyest for oss voksne. Mange av barna som vi har vært nisse for har jo blitt store. I fjor var nabogutten på 17 nisse hos oss!

Vinter og snø

Marte er i ferd med å lage nye tradisjoner for den lille familien sin. Hun vil gjerne at lille julaften og julaften feires i Vestby enn så lenge, og at de kan tilbringe romjula på fjellet.

– Jeg vil så gjerne at det blir en fast tradisjon. Første juledag i fjor dro vi til fjells, og så var vi der hele romjula. Jeg liker å stå på ski, både nedover og bortover. Langrenn er litt mindre stress og mer kos, mens snowboard er gøy. På fjellet kan Tassen lære å stå både langrenn og slalåm.

Akkurat nå begynner Tassen å bli utålmodig. Marte fisker fram en smoothie med eple- og mangosmak.

– Næmmen Tassen, da! Har du bæsja, er du sulten, er du trøtt? Vil du ha melk?

Vi triller i retning helsestasjonen på Carl Berner der Tassen snart skal veies og måles. Han ble nettopp ett år.

– Det har gått fort. Jeg gleder meg til Tassen og jeg kan prate sammen, se på film og leke. Jeg er veldig glad i å leke med barn, men han er litt liten enda.

– Det blir nok bra for ham å begynne i barnehage og få noen venner, og så er det bra for meg å være tilbake på jobb igjen. Jeg håper jeg skal gjøre mer på TV 2 etter hvert og jeg har flere ideer som jeg skal spille inn.

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2022, og sist oppdatert 07/12 2022.

Les også