Linnéa Myhre om søvnløs og emil gukild

Linnéa Myhre om forloveden: – Det er en engel vi har å gjøre med her

Linnéa Myhre har slitt med søvnen siden hun var tenåring. Nå har forloveden Emil Gukild vært med på å hjelpe henne ut av de store søvnproblemene.

<b>LINNÉA MYHRE:</b> Linnéa Myhre har laget en dokumentarserie om sine store søvnproblemer, og tipsene hun har lært, har ført til at hun har begynt å sove godt.
LINNÉA MYHRE: Linnéa Myhre har laget en dokumentarserie om sine store søvnproblemer, og tipsene hun har lært, har ført til at hun har begynt å sove godt. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Publisert

I 2021 ble Linnéa Myhre (33) og Emil Gukild (31) kjærester. I 2022 forlovet de seg, og i år blir det bryllup mellom den tidligere sinnabloggeren og NRK-profilen. Det er også noe annet stort som har skjedd i Linnéas liv den siste tiden.

Forfatteren fra Molde har nemlig vært svært plaget med søvnløshet siden tenårene, og hadde utviklet en sterk avhengighet av sovepiller.

Les også: Linnéa Myhre hadde mistet troen på kjærligheten. Så møtte hun Emil

Serien «Søvnløs»

Den siste tiden har hun vært aktuell med VGTV-serien «Søvnløs», der hun møter eksperter, leger og andre mennesker som også sliter med søvn.

I dokumentaren håpet hun å finne svar på hvordan både hun og andre kan få sove bedre.

I serien deler hun den tøffe tiden der hun skal prøve å slutte med sovemedisin. Vi kommer tett på både henne og kjæresten, og hun hadde aldri trodd at hun skulle ha med seg kamera i sengen.

<b>FORLOVET:</b> Emil Gukild og Linnéa Myhre fant tonen under koronapandemien i 2021. I fjor ble de forlovet, og snart skal de gifte seg, men har foreløpig ikke røpet når eller hvor. Her er turtelduene avbildet på premieren til VGTV-talkshowet «Harm &amp; Hegseth» i mars i fjor.
FORLOVET: Emil Gukild og Linnéa Myhre fant tonen under koronapandemien i 2021. I fjor ble de forlovet, og snart skal de gifte seg, men har foreløpig ikke røpet når eller hvor. Her er turtelduene avbildet på premieren til VGTV-talkshowet «Harm & Hegseth» i mars i fjor. Foto: Andrea Gjestvang/VG

Det var imidlertid stor forskjell når det var Emil som holdt kamera og ikke en kameramann.

– Det er jo et grep at det er han som ligger der og filmer det. Han er en trygg fyr og kan filme det akkurat som jeg føler meg, og slik jeg er, uten at jeg må anstrenge meg, forteller hun til «God kveld Norge».

Les også: (+) Jeg ble gravid og flyttet sammen med ham. Hadde jeg bare visst det jeg vet i dag …

Forloveden Emil Gukild

Hun skryter av kjæresten som har ofret sin egen søvn for å være våken sammen med henne. Hun føler seg heldig som har en slik kjæreste.

– Jeg visste ikke at det fantes så tålmodige og snille mennesker som ville sette seg selv i andre rekke for at jeg skulle ha det bra. Han sto i det sammen med meg. Han anerkjente at det var dritt, forklarer Linnéa i et intervju med KK.

– Det er en engel vi har å gjøre med her. Han har klart ikke å være irrasjonell eller irritert. Han har vært min viktigste støttespiller.

<b>GULLRUTEN 2023</b>: Myhre stakk av med seieren i kategorien «Beste livsstilsprogram» for VGTV-serien «Søvnløs» under Gullruten 2023.
GULLRUTEN 2023: Myhre stakk av med seieren i kategorien «Beste livsstilsprogram» for VGTV-serien «Søvnløs» under Gullruten 2023. Foto: Morten Bendiksen

Alt hun har lært i dokumentarserien, har ført til store endringer med søvnproblemene hennes, og nå sover hun veldig bra.

– Nå har jeg kanskje én til to netter i måneden hvor jeg ikke får sove. I motsetning til før, hvor det var omvendt. Nå våkner jeg opp og er uthvilt om morgenen – det kan jeg ikke huske å ha opplevd før, avslører hun til KK.

Myhre var nominert til Gullruten 2023 i kategorien «Beste livsstilsprogram» for VGTV-serien «Søvnløs», og vant kategorien. Under prisutdelingen satt forloveden Emil med tårer i øynene.

– Gråt, Emil? Å, så koselig, uttrykte Gullruten-vinneren til TV 2 like etter seiersøyeblikket i Grieghallen.

Dette er søvnløshet:

Søvnløshet er når man sliter med å sovne, har problemer med å opprettholde søvnen, våkner opp om natten eller våkner altfor tidlig eller opplever å aldri være uthvilt etter å ha sovet.

I medisinsk sammenheng er det en sykdom dersom man har vært plaget av søvnforstyrrelse i minst én måned. Mer enn halvparten av dem over 65 år sier at de har søvnvansker.

<b>SØVNLØS:</b> Dokumentarserien «Søvnløs» ligger på VGTV. Den var nominert til Beste livsstilsprogram under «Gullruten». Her og Nå gikk i trykken rett før prisutdelingen i Bergen.
SØVNLØS: Dokumentarserien «Søvnløs» ligger på VGTV. Den var nominert til Beste livsstilsprogram under «Gullruten». Her og Nå gikk i trykken rett før prisutdelingen i Bergen. Foto: Produsentene

Det er medisiner å få, men eksperter er ikke i tvil om at ikke-medikamentell behandling er den beste. Da er det snakk om søvnrestriksjon, stimuluskontroll og lysbehandling. Sovemedisiner kan være effektive ved akutte søvnproblemer og hvis de brukes kun i en kort periode på 1–2 uker.

Kilder: NHI.no, Store Medisinske Leksikon

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2023.

Les også