«Norges sprekeste»:

Linda (72) hadde egentlig ikke lyst til å være med. I finalen knuste hun alle

Pensjonisten Linda Verde kan smykke seg med tittelen «Norges sprekeste» etter at 72-åringen kjempet seg helt til topps i TV 2-konkurransen.

<b>NERVEPIRRENDE:</b> – Jeg har bakgrunn som toppidrettsutøver i orientering, og jeg følte meg litt tilbake på start før VM. Det var jo mye nytt som vi ikke hadde prøvd før. Det var morsomt å være med, men også litt nervepirrende, smiler Linda Verde.
NERVEPIRRENDE: – Jeg har bakgrunn som toppidrettsutøver i orientering, og jeg følte meg litt tilbake på start før VM. Det var jo mye nytt som vi ikke hadde prøvd før. Det var morsomt å være med, men også litt nervepirrende, smiler Linda Verde.
Publisert

Gjennom åtte episoder har vi denne sommeren kunnet følge 10 herlige pensjonister kjempe mot hverandre i TV 2-serien «Norges sprekeste».

Én etter én måtte reise hjem fra feriekolonien på Filtvet, og til slutt sto finalen mellom langdistanseløperen Mariann Stenbakk (77) og orienteringsløperen Linda Verde (72).

– I selve finalekampen skulle vi slukke lys som dukket opp. Det var fysisk, men det var ikke mange meterne vi skulle bevege på oss. Jeg tenkte at jeg hadde en fair sjanse til å vinne. Mariann er utholdende, men jeg tenkte at jeg er jo også en langdistanseløper – så her var vi like trege, begge to. Jeg tenkte at jeg kanskje kunne klare å være litt mer systematisk enn henne. Det gikk jo bra, for jeg vant jo faktisk ganske klart, smiler Linda.

<b>JUBLET FOR SEIER:</b> – Jeg har holdt resultatet hemmelig. Barna mine visste ingenting, og jeg er enke, så jeg har ikke hatt noen mann å fortelle det til heller, sier Linda om seieren i «Norges sprekeste».
JUBLET FOR SEIER: – Jeg har holdt resultatet hemmelig. Barna mine visste ingenting, og jeg er enke, så jeg har ikke hatt noen mann å fortelle det til heller, sier Linda om seieren i «Norges sprekeste».

Stas å slå mannfolka

72-åringen har konkurrert i VM i orientering og kan vise til både NM-medaljer og kongepokaler. Nå kan hun også smykke seg med tittelen «Norges sprekeste» i historiens aller første utgave av TV 2-programmet.

– Det var veldig moro å vinne for et konkurransemenneske som meg. Men dette er jo en lek, så det var ikke akkurat et VM jeg vant. Jeg fikk en fin medalje som de hadde skaffet til veie, ler hun.

Drammenskvinnen synes det er ekstra stas at hun danket ut alle de spreke mennene i konkurransen.

– Det er veldig mange sprekere på min alder enn det jeg er. Da jeg møtte de andre deltagerne for første gang i mars, la jeg merke til at herrene stort sett hadde litt tydeligere idrettsbakgrunn enn damene. Så jeg synes jo at det er artig at det ble en kvinnelig vinner i «Norges sprekeste». I tillegg til å mestre balanse, smidighet, hukommelse og taktikk må jeg jo også si at tilfeldighetene spiller inn, medgir hun.

Les også (+): Sara og datteren hennes fikk bo hos oss. Mannen min sa at det var noe han måtte fortelle meg

<b>RÅSTERK:</b> – Jeg synes konkurransene var greie. Noen var utfordrende, mens andre var enkle. Det gikk egentlig mer på det mentale enn det fysiske, mener Linda.
RÅSTERK: – Jeg synes konkurransene var greie. Noen var utfordrende, mens andre var enkle. Det gikk egentlig mer på det mentale enn det fysiske, mener Linda.

Ombestemte seg og takket ja

Som tidligere fylkesrådmann i Buskerud er Linda kjent med å være i offentligheten, men hun var svært skeptisk da hun fikk forespørselen om hun ville konkurrere i beste sendetid på TV 2.

– Jeg hadde ikke lyst til å være med. Jeg syntes det var skremmende, men etter å ha tenkt meg om tok jeg vurderingen om at jeg ville angre dersom jeg ikke sa ja. Jeg føler meg litt rampete som har vært med på «Norges sprekeste», for det er langt utenfor min komfortsone. Men etter hvert under innspillingen følte jeg meg tryggere, så jeg er glad for at jeg valgte å bli med, smiler hun.

Les også: (+) En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

<b>GOD TV:</b> – Jeg var veldig spent. Samtidig er jo dette bare en lek. Når vi gjorde noe feil, lærte vi oss fort til å si til hverandre at «Dette blir god TV», sier Linda og ler godt.
GOD TV: – Jeg var veldig spent. Samtidig er jo dette bare en lek. Når vi gjorde noe feil, lærte vi oss fort til å si til hverandre at «Dette blir god TV», sier Linda og ler godt.

På tur med dronning Sonja

72-åringen er fremdeles en aktiv orienteringsløper og håper «Norges sprekeste» kan inspirere andre godt voksne til å røre mer på kroppen.

– Da jeg ble pensjonist for seks år siden, hadde jeg ikke trent noe særlig på 25 år, men da begynte jeg å trene systematisk. Nå er jeg ute på trening rundt fire ganger i uken. Jeg er i bedre form nå enn da jeg var 50. Hvis dette kan bli til inspirasjon for fysisk aktivitet for voksne folk, å få vist frem at gamle også kan leke, er det veldig fint, mener Linda.

<b>GOD ROLLEMODELL:</b> Linda var på tur med dronning Sonja i Drammen. – Nå er hun 85 år og er et stort forbilde. Hun går turer, og det er helt supert, sier Linda.
GOD ROLLEMODELL: Linda var på tur med dronning Sonja i Drammen. – Nå er hun 85 år og er et stort forbilde. Hun går turer, og det er helt supert, sier Linda.

«Norges sprekeste»-vinneren er også aktiv i Den Norske Turistforening, og gjennom dette engasjementet fikk hun for noen år siden æren av å møte en annen rollemodell for eldre mennesker i fysisk aktivitet – nemlig vår egen dronning Sonja (85), som også går under kallenavnet «turdronningen».

– Det var veldig hyggelig å gå tur med dronning Sonja. Det var i min rolle som styreleder i DNT Drammen og omegn. Da var dronningen på besøk for å gå tur med en gruppe fantastiske innvandrerkvinner. Nå er hun 85 år og er et stort forbilde. Hun går turer, og det er helt supert. Man kan gå i sakte tempo eller i oppoverbakker, og det kan gi veldig mye når man blir eldre.

Les også: Katrine Moholt: – Snorre er en klippe i livet mitt

– Lo i en time

72-åringen mener det er bra at også de eldre kan være rollemodeller, og synes «Norges sprekeste» derfor er en viktig TV-serie i en tid der mediebildet ofte domineres av de yngre.

– Jeg synes det er kult at eldre mennesker får vist seg frem på TV. Her gjør man noe helt annet enn trenden som har gått med å vise stadig yngre mennesker på skjermen. Eldre mennesker er så mangt med ulike skjebner og mye på hjertet, smiler hun.

<b>GOD TONE:</b> Her er Linda sammen med programleder Erik Solbakken. Innspillingen foregikk i april og mai, og stemningen på feriekolonien ved Oslofjorden var munter og god.
GOD TONE: Her er Linda sammen med programleder Erik Solbakken. Innspillingen foregikk i april og mai, og stemningen på feriekolonien ved Oslofjorden var munter og god.

Nå ser Linda tilbake på «Norges sprekeste»-opplevelsen som et minne for livet, ikke minst på grunn av den gode stemningen som oppsto mellom deltagerne.

– Vi fant virkelig tonen. Dagene startet på jenterommet, der jeg bodde med to andre. Vi kom oss nesten ikke ned til frokost for vi begynte å tøyse sånn. Vi lo en time før vi kom oss ned for å spise. Vi har hatt det så moro, og det er en fin gjeng med veldig mange forskjellige mennesker. Det er en bukett som spriker i alle retninger, og det gjør det ekstra morsomt, smiler hun til Her og Nå.

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2022.

Les også