Synnøve Skarbø lever ut sin store drøm

Sjokkert over Lilli Bendriss' rutine: – Gjør du dette hver dag?

Ti nye kjendiser er klare for å gi Synnøve Skarbø frie tøyler til å rydde opp i rotet deres på TV. – Jeg er veldig nysgjerrig, så det er perfekt for meg å ha et alibi for å snoke og grafse i skuffer og skap, smiler programlederen til Her og Nå.

<b>SKIFTET STIL:</b> Hjemme hos Lilli Bendriss fikk Synnøve en «make over» der den klarsynte kjendisen fikk lov til å kle opp og style henne i sin egen glamorøse stil.
SKIFTET STIL: Hjemme hos Lilli Bendriss fikk Synnøve en «make over» der den klarsynte kjendisen fikk lov til å kle opp og style henne i sin egen glamorøse stil.
Publisert

Denne høsten skal ti profilerte nordmenn få orden i rotet sitt, når TVNorge-programmet «Synnøve rydder opp – kjendis» går i gang med sin andre sesong.

Programleder Synnøve Skarbø (50) har vært lidenskapelig opptatt av å inspirere andre til å ha strukturerte hjem – helt siden hun i 2016 ga ut boken «Slik ryddet jeg meg lykkelig». Og hun blir ikke mindre lykkelig av å rydde i andres hjem på TV.

– Dette er drømmeprogrammet mitt. For jeg kan kombinere to store interesser: Kjendiser og rydding. Jeg har drømt om å få snoke rundt og se hvordan kjendisene egentlig har det hjemme helt siden jeg var liten. Nå får jeg leve ut drømmen, smiler hun bredt.

– Jeg er veldig nysgjerrig, så det er perfekt for meg å ha et alibi for å kunne rydde og grafse i skuffer og skap. Jeg synes det er utrolig gøy – både hos kjendiser og vanlige folk. Men jeg det er nok ekstra morsomt å få gjøre det hjemme hos folk jeg har lest om, erkjenner hun.

Synnøve har fått innpass i hjemmene til skuespiller Linn Skåber, programleder Truls Svendsen, komiker Einar Tørnquist, klarsynte Lilli Bendriss, «Skal vi danse»-deltager Iselin Guttormsen, sportsutøver Birgit Skarstein, skuespiller Emilie Skolmen, kjendislege Kaveh Rashidi, influenser Kristin Gjelsvik og artist Admiral P.

Les også: Olaf Tufte fryktet for gård og grunn: – Jeg skjulte hvor ille det var

Skambelagt å ha rot

Sammen med makker Jon André Hanøy, skal hun rydde og pusse opp ett eller flere rom som kjendisene sårt trenger hjelp til å få orden på.

– Jeg er overrasket over hvor mange bra folk vi har fått med, og at de alle har vært så åpne med å vise oss rotet sitt. Det er helt fantastisk at de slipper oss inn. Det er jo nesten noe skambelagt for folk å ha rot, så de stiller seg veldig sårbare i den situasjonen. Det har gått veldig bra. Men jeg vet ikke om jeg hadde turt det samme selv, ler hun.

Hvor ryddig er det vanligvis i ditt eget hjem?

– Det er ikke sikkert at det er full kustus hjemme hos meg året rundt. Det er sirlig system på alt i skuffer og skap, men overflate-rot er jeg ikke redd for. Det er mange som er sånn at de ikke kan invitere folk på middag før de har ryddet. Men jeg tenker at man ikke trenger å være så stresset for det. Jeg er mer opptatt av at du skal ha noenlunde oversikt over det du eier alltid, ikke at man tar en ryddesjau ens ærend fordi det kommer folk innom.

Les også: Varmepumpe-tabber: Denne knappen må du ikke trykke på

Fått mange overraskelser

Synnøve forteller at hun har fått seg noen overraskelser i møtene med kjendisene under TV-innspillingen.

– Med mange har jeg tenkt sånn: «Den kjendisen er vel et rotehode», og så er det akkurat motsatt. Jeg trodde for eksempel at Linn Skåber skulle være mer av den kaotiske typen, og at hun skulle ha det litt rotete hjemme. Men hun hadde full kontroll. Hun hadde noen skampletter på de klassiske stedene som i boden og på loftet, men hun var oppsiktsvekkende ryddig, røper hun

– Admiral P var kanskje den eneste som levde opp til forventningene, for jeg så for meg at han ikke kom til å være så opptatt av ryddighet. Det stemte, fortsetter Synnøve mens hun ler.

Les også: Royane er 17 år, men vet ikke om hun vil bli 18. Så blir hun gravid

<b>HJEMME HOS TRULS OG KJÆRESTEN:</b> I første episode har Charlotte innkalt Synnøve og John André for å få hjelp med å lage roterommet om til hobbyrom for seg og barna. Truls er ikke like opptatt av orden, og har planlagt å slappe av mens de andre jobber, men det blir ikke helt som han har tenkt.
HJEMME HOS TRULS OG KJÆRESTEN: I første episode har Charlotte innkalt Synnøve og John André for å få hjelp med å lage roterommet om til hobbyrom for seg og barna. Truls er ikke like opptatt av orden, og har planlagt å slappe av mens de andre jobber, men det blir ikke helt som han har tenkt.

Fascinert av Bendriss

Synnøve skapte også orden på det kaotiske kontoret til Lilli Bendriss (75) i hjemmet hennes i Voksenkollen i Oslo. Som takk for strevet fikk hun en real «make over» der den glamorøse Lilli kledde opp programlederen i sine egne klær.

– Hun fikk frie tøyler, og jeg tenkte at «dette nekter jeg å tro at jeg kler». Men så følte jeg meg overraskende fin, sier programlederen, som fremsto helt annerledes med sotede øyne, knallrød leppestift og sorte strutsefjær.

<b>SNOKER:</b> Synnøve er kjempefornøyd over kjendisene hun har fått med seg i den andre sesongen, som Birgit Skarstein. Programlederen fikk dermed snoke i hennes skuffer og skap.
SNOKER: Synnøve er kjempefornøyd over kjendisene hun har fått med seg i den andre sesongen, som Birgit Skarstein. Programlederen fikk dermed snoke i hennes skuffer og skap.

– Lilli fascinerer meg på alle vis, hun er et vidunderlig vesen. Hun kler seg jo som om hun skal på Oscar-galla hver eneste dag. Jeg spurte henne: «Gjør du dette selv om du bare skal være innenfor husets fire vegger helt alene?». Ja, det gjør hun. Det er en daglig rutine for henne. Det kommer nok aldri jeg til å begynne med, men jeg blir imponert. For en dame!

Programlederen forteller at hun har holdt kontakten med flere av dem som fikk ordnet hjemmene sine i fjorårets sesong av «Synnøve rydder opp – kjendis», og at de fleste kan opplyse om at de har fortsatt å holde det ryddig. Synnøves filosofi er at et ryddig hjem fører til et roligere hode.

– Jeg tror oppriktig at de fleste får det bedre av å rydde. For rydding handler om noe mer enn hvordan du har det rundt deg. Det handler vel så mye om hvordan du har det innvendig. Er det kaos i heimen, så blir det lett rot i hodet også. Jeg skal ikke påstå at alle har behov for å det ryddig for å tenke klart, men de aller, aller fleste får et positivt utfall av det. Om ikke annet så er det uten tvil mer praktisk å ha det ryddig. Da slipper du å kaste bort livet ditt på å lete etter ting, smiler Synnøve.

Les også: Bjørnar Moxnes bor med mor

<b>OVERRASKET:</b> Synnøve hadde trodd at Linn Skåber skulle være av det rotete slaget, men ble overrasket over hvor ryddig skuespilleren har det hjemme.
OVERRASKET: Synnøve hadde trodd at Linn Skåber skulle være av det rotete slaget, men ble overrasket over hvor ryddig skuespilleren har det hjemme.

Synnøves beste tips for å komme i gang med ryddingen

1. Kvitt deg med mest mulig! I stedet for å rydde ett og ett rom, skal du velge én og én kategori.

2. Velg den kategorien du har minst følelser for. Er det klærne dine? Kjøkkenutstyret? Noe annet? Samle sammen alt du har i hele huset i kategorien du velger. Legg alt i en haug.

3. Ta for deg hver eneste gjenstand i haugen og bestem deg for om dette er noe du vil beholde. Trenger du det? Elsker du det? Hvis svaret er nei, tar du stilling til om du vil kaste gjenstanden, gi den bort eller selge den.

4. Legg alt tilbake i skapet. Alt skal ha en fast plass.

5. Husk å fullføre en kategori før du begynner på en ny. Spar det du syns er vanskeligst til slutt.

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2021.

Les også