OL-helten Olaf Tufte om den tøffe tiden 

– Jeg skjulte hvor ille det var

Pandemien har vært vanskelig for mange, også for roeren Olaf Tufte. – Når du plutselig ikke eier gården din selv, da er det tøft.

LAGT INN ÅRENE: Olaf Tuftes ro-karrieren er offisielt over, nå er han hjemme for godt, og det er kona Aina glad for.
LAGT INN ÅRENE: Olaf Tuftes ro-karrieren er offisielt over, nå er han hjemme for godt, og det er kona Aina glad for. Foto: TV 2
Sist oppdatert

I dokumentarserien «Tufte» på TV 2 følger vi en av Norges største idrettshelter, Olaf Tufte (45), ektefellen Aina (45), og barna, Mie Lovise (14) og Herman Aurelius (12).

I TV 2-produksjonen får vi et unikt innblikk i familiens privatliv ­– på godt og vondt.

– Det vi viser er ærlig, sier Olaf kort til Her og Nå.

Før de takket ja, hadde Olaf og Aina gode samtaler med barna om hva det innebærer å vise frem livet sitt på TV. Barna var positive til å være med.

– De er i en sårbar alder, derfor er vi spent på mottagelsen for deres del. Misunnelse er ingen god ting, men vi håper vennene deres heier på dem, sier Aina.

<b>GÅRDBRUKER:</b> De aller fleste kjenner Olaf Tufte som roer, men det kanskje ikke så mange vet er at hjemme på gården er det beste han vet å kløyve ved. 
GÅRDBRUKER: De aller fleste kjenner Olaf Tufte som roer, men det kanskje ikke så mange vet er at hjemme på gården er det beste han vet å kløyve ved.  Foto: TV 2

Familien er vant til at det er mye folk på gården, det er mange som går inn og ut av huset. Det eneste som var annerledes denne gangen var at det også fulgte et kamera med på slep.

– Mie var kanskje litt sjenert til å begynne med, men det gikk seg fort til. Vi ble raskt vant til dem. Jeg tror alle sammen har klart å beholde beina godt plantet på jorden gjennom det hele, sier Aina med et smil

På en eller annen måte har koronapandemien rammet oss alle, også familien Tufte.

Familiegården

Da Olaf lå i hardtrening mot karrierens siste OL, kjempet han samtidig sitt livs kamp for å redde familiegården.

– Det har vært utfordrende. Når du plutselig ikke eier gården din selv, og du samtidig skal trene for fullt mot OL, mens alt henger på om du klarer å stable ting på beina, da er det tøft. Det var tøft for alle, understreker 45-åringen.

Olaf ønsket ikke at familien skulle bekymre seg, og kamuflerte hvor vanskelige omstendigheter de egentlig var i.

Les også: – Min største frykt var å dø fra datteren min

– For alle rundt meg skjulte jeg hvor ille det hadde blitt, og latet som om jeg hadde full kontroll over situasjonen. Det var ikke lett, innrømmer Olaf åpenhjertig.

Da fjorårets OL i Tokyo ble utsatt et helt år og pandemien ikke så ut til å ha noen ende, fortsatte nedturen. Det ble mange diskusjoner på kammerset minnes Aina.

– Det har vært utfordrende for oss, både når det gjelder koronaen og at OL ble utsatt ett år. Det gjorde at vi som ektepar måtte ha noen større prater om veien videre, sier Aina.

– Men jeg føler at vi har lært mye av erfaringen og etter hvert har det blitt færre ting å diskutere for å få hverdagen til å fungere, legger hun til.

Familien Tuftes gård er 350 år gammel og ligger utenfor Horten. Det er her Olaf vokste opp, og det er her han trives best. I dag ser fremtiden lys ut for familien.

– Vi er heldige og har bra mennesker rundt oss – venner, familie og støttespillere har brettet opp ermene og hjulpet til. Vi har klart å sy det sammen, vi er oppe og går, og livet består, smiler Olaf tilfreds.

BEKYMRET: Under nedstengning og pandemiens tøffeste timer, kjente Olaf på frykten for å miste livsverket sitt.
BEKYMRET: Under nedstengning og pandemiens tøffeste timer, kjente Olaf på frykten for å miste livsverket sitt. Foto: Vidar Ruud, NTB

Slutt på karrieren

Som eneste nordmann har Olaf deltatt i syv OL, hans siste var i Tokyo i sommer hvor han og dobbeltfireren endte på en 9. plass.

Olaf var skuffet over resultatet, men kan se tilbake på en karriere med to individuelle OL-gull (2004 og 2008), to VM-gull og totalt 11 medaljer i internasjonale mesterskap.

Når Her og Nå møter roeren i slutten av august, har han ikke begynt å kjenne på at den lange karrieren virkelig er over.

– Akkurat nå er det «business as usual» etter OL, så jeg merker ikke noe særlig til at jeg har sluttet. Det kommer kanskje en reaksjon på det tidspunktet hvor jeg vanligvis skulle pakket bagen og dratt på samling, sier 45-åringen.

Olaf ser ikke mørkt på å være mer hjemme, snarere tvert imot. Det finnes ikke noe han liker bedre enn å kløyve ved hjemme på gården.

– Jeg tror det kommer til å bli veldig bra ­­– jeg digger plassen jeg bor på og gårdslivet. For å være ærlig liker jeg ikke å reise, medgir idrettshelten.

Han innrømmer likevel at det er én ting han vet han vil savne.

FØLER SEG PRIVILEGERT: – Vi er heldige og har bra mennesker rundt oss. Venner, familie og støttespillere har bretta opp ermene og hjulpet til når det trengtes, sier Olaf.
FØLER SEG PRIVILEGERT: – Vi er heldige og har bra mennesker rundt oss. Venner, familie og støttespillere har bretta opp ermene og hjulpet til når det trengtes, sier Olaf. Foto: Svein Brimi

– Roing har vært en del av livet mitt i 30 år, så det er klart jeg kommer til å savne å være på samling med gutta, deler han.

Aina er åpen om at hun etter å ha levd alle disse årene med en toppidrettsutøver som reiser verden rundt på konkurranser og treningssamlinger, er hun glad for å ha ektemannen litt mer hjemme.

<b>BEST PÅ GÅRDEN:</b> Olaf kommer til å savne gutta på rolands-laget, men er glad for å tilbringe mer tid hjemme. – Jeg digger plassen jeg bor på, sier han.
BEST PÅ GÅRDEN: Olaf kommer til å savne gutta på rolands-laget, men er glad for å tilbringe mer tid hjemme. – Jeg digger plassen jeg bor på, sier han. Foto: Svein Brimi, Her og NÅ

Les også: Bettan om forelskelsen: – Jeg tenkte: Er det virkelig mulig?

– Vi har fått testkjørt å være mer sammen under koronaen og det har gått overraskende fint, overraskende, er kanskje et dumt ord, ler hun før hun presiserer:

­– Det har gått bra, det er fint å ha Olaf hjemme. Ikke minst er det godt å kjenne at vi er to som jobber sammen, både når det kommer til familie og forretninger.

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2021, og sist oppdatert 24/09 2021.

Les også