Kronprinsesse Mette-Marit 50 år

«Jeg har bare blitt mer overbevist om at de passer perfekt til hverandre»

Alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby fikk livet snudd på hodet da hun forelsket seg i kronprins Haakon. Men hun har taklet sin nye rolle som kronprinsesse og kommende dronning på en imponerende måte.

<b>JUBILERER:</b> Torsdag 25. august feirer kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit 15 års bryllupsdag.
JUBILERER: Torsdag 25. august feirer kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit 15 års bryllupsdag. Foto: Lise Åserud/NTB
Sist oppdatert

Da det i desember 1999 ble kjent at en ung alenemor fra Kristiansand var blitt kjæreste med kronprins Haakon, var det de færreste som trodde at hun ville bli kronprinsesse og en dag også dronning av Norge.

Selv ikke Mette-Marits mor, Marit Tjessem, trodde at forholdet mellom datteren og tronarvingen ville vare.

– Hun var jo bare en vanlig jente, og hadde i tillegg Marius, sier hun i dag.

Selv en forelsket Mette-Marit trodde ikke helt på det som var i ferd med å skje. Hun var usikker på om hun med sin litt utagerende fortid ville passe inn i de kongelige kretser.

Men heldigvis for den blonde Sørlandsjenta og kronprins Haakon skjønte dronning Sonja og kong Harald at Mette-Marit var den rette for deres sønn.

Kongeparet, som i sin tid måtte vente ni år før de fikk hverandre, så raskt at kronprins Haakon hadde helt andre følelser for denne jenta enn for tidligere kjærester.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit fyller 50 år: Gleder seg til fest i bakgården

Skepsis

Selv om både dronningen og kongen og statsminister Jens Stoltenberg og hans regjering ga sitt samtykke til ekteskap, var det svært mange nordmenn som var svært skeptiske da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit giftet seg 25. august 2001.

Det var ikke få veddemål om hvor lenge ekteskapet ville vare som ble inngått den kvelden. Selv var jeg også ærlig talt usikker på om de hadde gått litt for fort frem, men da jeg var så heldig og få anledning til å gratulere brudeparet på vei inn til gallamiddagen i store festsal på Det kongelige slott, ble jeg overbevist om at de hadde gjort et riktig valg.

Sjelden, hvis noen gang, har jeg møtt et så lykkelig brudepar!

Etter hvert som jeg ble kjent med kronprinsessen og kronprinsen, og fikk muligheten til å følge dem tett både i inn- og utland, har jeg bare blitt mer overbevist om at de passer perfekt til hverandre.

Selv i dag, etter 22 års ekteskap, holder de hender og flørter lekent med hverandre i det offentlige rom. Det er ikke alle forunt.

Kronprins Haakon fant ikke bare den store kjærligheten på Quartfestivalen i Kristiansand. Han fant også en ung, ambisiøs og uredd dame som har vært tøff nok til å stå i stormen, takle både saklig og usaklig kritikk om alt fra bakgrunn og ekskjærester til holdning og kjoler, finne sin egen rolle, være med på å modernisere kongehuset og gjort det mer interessant også for den yngre delen av befolkningen.

Selvfølgelig har hun fått god hjelp og støtte av både kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon, men det står respekt av både hennes innsats og inntreden i den kongelige familie.

Hun brenner virkelig for sine hjertesaker, og spiller i en viktig rolle i kampen mot hiv/aids. Det står også respekt av hennes utrettelige kamp for psykisk helse, internasjonal kvinnehelse, hav, miljø og bærekraft og ikke minst at alle skal få
øynene opp for litteraturens verden og bli glad i å lese bøker. Ikke rart hennes venner sier hun har et hjerte av gull.

Les også: (+) Ingebjørg Bratland holder samboeren hemmelig: – Han er litt eldre enn meg, og jeg tror det er en fordel

Mette-Marit er en inspirasjon

Her og Nås hoffreporter, Roger Øversveen.
Her og Nås hoffreporter, Roger Øversveen. Foto: Lise Åserud

Kronprinsessen nyter også stor respekt i utlandet. Flere utenlandske toppledere og kongelige kolleger har latt seg inspirere av den neste dronningen av Norge.

At trebarnsmoren opp igjennom årene har slitt med helseproblemer, og også fått påvist en alvorlig lungesykdom, gjør kronprinsessens engasjement desto mer imponerende.

I begynnelsen fikk hun som nevnt kritikk både for sin holdning og antrekk. Nå hylles hun av moteeksperter som et stilikon og forbilde, men jeg vet at kronprinsessen trives aller best i jeans og T-skjorte hjemme på Skaugum, og at hun synes det er like stas å gå tur på tur i skogen med hundene Milly Kakao og Molly Fiskebolle som på den røde løperen.

Men det aller beste hun vet, er familiekos med sine aller nærmeste eller å kunne slappe av med en god bok. Langt vekk fra rampelyset.

Gratulerer med 50-årsdagen, kronprinsesse Mette-Marit!

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2023, og sist oppdatert 18/08 2023.

Les også