Kronprinsparet feirer sine 50-årsdager sammen

Kronprinsesse Mette-Marit fyller 50 år: Gleder seg til fest i bakgården

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon avslutter feiringen av sine 50-årsdager med en stor fest i hagen bak Det kongelige slott på bryllupsdagen 25. august.

<b>JUBILANTER:</b> Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon runder begge 50 år denne sommeren. Da de besøkte gatelaget Asker fotball, fikk de egne drakter i anledning bursdagene.
JUBILANTER: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon runder begge 50 år denne sommeren. Da de besøkte gatelaget Asker fotball, fikk de egne drakter i anledning bursdagene. Foto: Lise Åserud/NTB
Sist oppdatert

Da kong Harald (86) og dronning Sonja (86) fylte 50 år i 1987, ble de feiret med en gallamiddag med pomp og prakt på Det kongelige slott med gjester fra hele Europa.

Men kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit nøyer seg med å markere sine jubileer 20. juli og 19. august med en litt mindre høytidelig bakgårdsfest i Slottsparken.

Festen vil bli holdt på deres 22. bryllupsdag 25. august. Den markerer slutten på en feiring rundt om i landet.

På denne reisen har kronprinsparet besøkt ulike steder, mennesker, miljøer og aktiviteter.

Reisene har til sammen blitt til en fortelling om ulike deler av samfunnet vårt – om både det gamle og nye Norge, om hvem vi er og om hva som har formet oss som folk.

– Jeg føler vi har jobbet lenge med hva slags feiring vi har lyst til, for jeg tror ikke noen av oss egentlig hadde lyst til å feire. Det er vel kanskje naturlig når man fyller 50, men jeg tror uansett at vi har landet på en veldig god løsning, sa kronprinsesse Mette-Marit i forkant av reisen.

Hun la ikke skjul på at både hun og kronprins Haakon gledet seg til å reise rundt i landet, og fordype seg i ting har et spesielt engasjement for.

Les også: Haakon og Mette-Marits store bekymring: – Hvordan skal det gå?

<b>I FINSTASEN:</b> Haakon og Mette-Marit var hadde tatt på seg bunad da de besøkte Telemark i forbindelse med sin 50-årsfeiring.
I FINSTASEN: Haakon og Mette-Marit var hadde tatt på seg bunad da de besøkte Telemark i forbindelse med sin 50-årsfeiring. Foto: Produsenten

Reise til besvær

Men reisene har ikke gått helt etter planen. Sykdom gjorde at kronprinsesse Mette-Marit måtte melde forfall til besøket på Stord, og at hun og kronprins Haakon måtte reise hver for seg til Kautokeino.

I tillegg måtte turen til Træna utsettes til slutten av august på grunn av dårlig vær. Men programmene i Bykle og Rauland i Telemark og Oslo ble gjennomført slik de hadde håpet.

Nå gleder Haakon og Mette-Marit seg til å invitere mennesker Norge vil bli invitert til selve bursdagsfesten.

– Jeg tror det blir hyggelig med en bakgårdsfeiring på slottet. En fin måte å feire på, har kronprinsesse Mette-Marit uttalt.

<b>KORT REISE:</b> Til besøket i urbane Oslo på Litteraturhuset kom kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon spaserende fra sine kontorer på Det kongelige slott.
KORT REISE: Til besøket i urbane Oslo på Litteraturhuset kom kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon spaserende fra sine kontorer på Det kongelige slott. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Deler av festen vil bli sendt direkte både på NRK 1 og TV2 nyheter.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit fyller 50 år: «Jeg har bare blitt mer overbevist om at de passer perfekt til hverandre»

Lager dokumentar om kronprinsparet

TV2 direkte lager også en dokumentarserie, der seerne blir bedre kjent med kronprinsparet, hvem de er og hva de er opptatt av.

Få kjenner Norge bedre enn kongehuset, og få er så trent på å møte mennesker, få i gang samtaler, bryte isen og skape fortrolighet hos dem de møter som de kongelige.

<b>TETT PÅ:</b> Et TV-team har fulgt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit de siste månedene. Resultatet får du se på TV2.
TETT PÅ: Et TV-team har fulgt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit de siste månedene. Resultatet får du se på TV2. Foto: Produsenten

I serien får seerne for første gang – fra kronprinsparets eget perspektiv – se hvordan de forbereder seg til disse møtene, hvilke forventninger de har og hva de tar med seg av seg selv og sine interesser når de møter folket.

I dokumentaren følger vi kronprinsparet på de nevnte reisene rundt i Norge, der de tar hatt seg god tid sammen med menneskene de møter, og på stedene de besøker. TV-teamet har også gjort egne opptak i de lokalmiljøene for å portrettere menneskene kronprinsparet har møtt, og deres opplevelser av besøket.

Det er produksjonsselskapet The Oslo Company som produserer serien for TV 2. Produsent Ida Ellisif Knutsen tror serien vil bidra til at folk får et enda bedre bilde av hvem kronprinsparet er og hva de er opptatt av.

<b>ENGASJERT:</b> Kronprinsesse Mette-Marit på talerstolen under en litterær samtale med unge mennesker på Litteraturhuset under besøket i urbane Oslo.
ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit på talerstolen under en litterær samtale med unge mennesker på Litteraturhuset under besøket i urbane Oslo. Foto: Cornelius Poppe/NTB

– Å dokumentere disse reisene er en veldig spennende jobb, og vi tror seerne kommer til å bli enda bedre kjent med kronprinsparet vårt gjennom serien, sier Knutsen.

Avtroppende programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, gleder seg til å vise denne eksklusive serien til publikum:

– I denne serien kommer seerne sjeldent tett på kronprinsparet, og får se ting fra kronprinsparets eget perspektiv, uten en offisiell og formell form. Seerne blir dermed kjent med kronprinsparet på en måte vi ikke har sett før.

– Og ikke minst får publikum ta del i den store 50-årsmarkeringen som skjer senere i sommer, så dette er det bare å glede seg til, sier Haldorsen.

<b>I KULISSENE:</b> I TV2-dokumentaren får vi også møte kronprinsparet når de slapper av mellom slagene på tur.
I KULISSENE: I TV2-dokumentaren får vi også møte kronprinsparet når de slapper av mellom slagene på tur. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2023, og sist oppdatert 18/08 2023.

Les også