Prinsesse Märtha Louise om livets opp- og nedturer

Stod sammen i sorgen: Tragediene rammet med et halvt års mellomrom

Når en dør lukkes, åpnes en ny, og det er disse damene smilende eksempler på. Vennskapet mellom prinsesse Märtha Louise, Monica og Anne-Kari har båret frukter ingen av dem hadde drømt om var mulig.

<b>MÄRTHA LOUISE:</b> – Det overrasket meg at jeg skulle bli en del av et klesmerke, men det er en skikkelig bonus at jeg får være sammen med disse to herlige damene! Det er givende, lystbetont og helende, sier Märtha Louise.
MÄRTHA LOUISE: – Det overrasket meg at jeg skulle bli en del av et klesmerke, men det er en skikkelig bonus at jeg får være sammen med disse to herlige damene! Det er givende, lystbetont og helende, sier Märtha Louise. Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

Denne historien handler mest av alt om bunnsolid vennskap, og om viktigheten av å stå sammen når livet rammer deg hardt og brutalt. Prinsesse Märtha Louise og Anne-Kari Bøhaugen har begge opplevd å miste mennesker som sto dem nær.

Da Anne-Karis ektemann Esben Oulie Johannessen døde sommeren 2019 av aggressiv kreftsykdom, mistet også prinsessen en nær venn.

Få måneder senere, i julen 2019, mister prinsessen også eksmannen, Ari Behn, i selvmord. I denne tiden ble vennskapet mellom kvinnene viktigere enn noen gang.

Treneren Esben Oulie Johannessen

Vi tar turen tilbake i tid. Til Fredrikstad og prinsessens aller beste mannlige venn, Esben Oulie Johannessen – en anerkjent sprangrytter og trener i det norske hestemiljøet. Han var også prinsessens trener, og heiet henne frem da hun gjorde comeback på Oslo Horse Show i 2017.

Esben bodde på småbruk utenfor plankebyen med kona Anne-Kari (52) og hennes to døtre. Det var gjennom prinsessens nære vennskap med Esben at de to kvinnene ble kjent.

– De mange somrene ­familien vår ferierte på Hankø var det hos Esben og Anne-Kari hestene mine sto, forteller prinsesse Märtha Louise.

– Det var også hos dem – på Stall Knollen – at Maud (18), Leah (16) og Emma (13) fikk sin første ponni, Wendy.

<b>ESBEN JOHANNESSEN:</b> Märtha Louises yngstejente er som sin mor, en fremragende rytter. Som liten fikk også hun hjelp og råd av prinsessens gode venn, Esben Johannessen.
ESBEN JOHANNESSEN: Märtha Louises yngstejente er som sin mor, en fremragende rytter. Som liten fikk også hun hjelp og råd av prinsessens gode venn, Esben Johannessen. Foto: Privat

Hun får et skøyeraktig glimt i øynene.

– Det var en vallak, altså, en hann.

Hun ler godt.

Det faller seg naturlig å være dus med Märtha, noe venninnen Anne-Kari kommenterer.

– Det er få som er så jordnære som henne, mener hun.

Den tredje venninnen, Monica Sundt Utne (47), nikker bifallende.

Det er først de siste par årene hun har blitt kjent med de to andre damene, men alle tre er enige om at det ikke føles sånn.

– Kontakten var der umiddelbart, slås det fast.

– Vi tre er helt på samme bølgelengde. De siste årene har vi knyttet et vennskapsbånd som tåler absolutt alt!

Les også: Prinsesse Märtha Louise: – Nå lever hun livet hun har drømt om

<b>HÈST:</b> For å hedre Esben fikk det nystartede firmaet navnet Hést, som de tre gode venninnene driver sammen.
HÈST: For å hedre Esben fikk det nystartede firmaet navnet Hést, som de tre gode venninnene driver sammen. Foto: Gry Traaen

Ble rammet av kreft

Dermed er vi tilbake til Esben. Han som Märtha ble kjent med i hestemiljøet for mange, mange år siden. De to var også på landslaget sammen.

– Det fantes ingen som var bedre enn ham! Hverken som hestetrener, rytter eller bestevenn, sier Märtha.

I 2019, to år etter at Märtha og Esben jublet over resul­tatene hennes på Oslo Horse Show, ble den 54 år gamle mannen rammet av kreft. Tre måneder senere døde han.

– Märtha var straks på pletten for å trøste, støtte og hjelpe meg og barna, forteller Anne-Kari.

– Det er slik hun er; hel­hjertet, ekte og god.

De samme rosende ordene mener hun også at Monica fortjener.

– Selv om hun den gangen var en nokså ny venninne, var hun enormt omsorgsfull og omtenksom. I slike stunder ser du virkelig hva menneskene rundt deg er laget av.

Å stå sammen i sorgen styrket vennskapet og bandt dem sammen som et trekløver. Det skulle også gi grobunn for det som i dag er deres felles arbeidsplass.

<b>PÅ TUR:</b> Martha og døtrene tilbragte mye tid sammen med Esben og kona Anne-Kari.
PÅ TUR: Martha og døtrene tilbragte mye tid sammen med Esben og kona Anne-Kari. Foto: Privat

Startet firmaet «Hèst»

Mye har skjedd siden som­meren 2019, da Anne-Kari plutselig sto med eneansvaret for et småbruk og mannens firma. Begge deler tuftet på hans store lidenskap, hester.

Hést:

Ble etablert i 2020.

Firmaet designer og selger klær, i tillegg har de gitt ut to strikkebøker: Hèst strikkebok og Hèst sommerstrikk.

Varemerke er strikkeplagg overstrødd med bokstaven H.

Nettside: Heest.no

– Jeg hadde nettopp blitt ansatt i firmaet og hadde ingen forutsetninger for å drive det videre uten ham. Det var mange timer med grubling over hva jeg skulle gjøre videre, minnes hun.

Hun ønsket å skjerme døtrene og ville ikke vise dem hvor langt nede hun var.

– Bare Märtha og Monica fikk se meg uten «masken», og de var fantastisk støttende!

Anne-Kari og Monica snakket mye om fremtiden. Monica, som på det tidspunktet var bestyrer på en barne­verns­instit­usjon, fortalte at hun ønsket å bytte beite og gjøre noe helt annet. Selv trengte Anne-Kari en jobb, og mest av alt, noe annet å tenke på enn mannen hun nylig hadde mistet.

De bestemte seg for å gi Esbens firma både nytt navn og nytt innhold. De skulle designe klær. Ingen av dem hadde formell designkompetanse, men de hadde begge desto mer pågangsmot.

For å hedre Esben fikk det nystartede firmaet navnet Hést. Da Märtha hørte om planene, ga hun venninnene sin fulle støtte.

Les også: (+) Jeg har vært så forferdelig ensom. Men det skal jeg gjøre noe med nå

<b>KORTREIST STRIKK:</b> Denne flotte gjengen med Fredrikstad-damer har strikket klærne du ser i den nye boken Hést – sommstrikk. Fra ­venstre: Jeanette, Camilla, Elin, Liv Astrid, Lise, Anne og Anne-Mari.
KORTREIST STRIKK: Denne flotte gjengen med Fredrikstad-damer har strikket klærne du ser i den nye boken Hést – sommstrikk. Fra ­venstre: Jeanette, Camilla, Elin, Liv Astrid, Lise, Anne og Anne-Mari. Foto: Gry Traaen

Sammen i sorgen

Latteren sitter løst når de tre mimrer om de siste årene. De legger ikke skjul på at det har vært beinhard jobbing, men at de også gir hver­andre en klapp på skulderen.

Veien dit de er i dag har vært krevende. Knappe seks måneder etter at Esben døde rammet en ny tragedie, da Märthas eksmann, Ari Behn, begikk selvmord 1. juledag 2019.

– Da Märtha ringte og fortalte meg at Ari var død, fikk jeg muligheten til å være der for henne, sier Anne-Kari.

– Vi sørget sammen over Esben, og det falt seg naturlig å gjøre det samme med tapet av Ari.

Blikkene deres møtes over bordet.

– Det var veldig godt å ha deg ved min side, takker Märtha mildt.

– I slike stunder trenger man venner som virkelig er der for en – uten å stille spørsmål. Mennesker som fyller deg med ren og god energi.

<b>ARI BEHN:</b> Her er Märtha sammen med daværende ektemann, Ari Behn og sin gode venn og trener, Esben Johannessen på ridestevne på Brunla NM-lag, 30. august, 2002.
ARI BEHN: Her er Märtha sammen med daværende ektemann, Ari Behn og sin gode venn og trener, Esben Johannessen på ridestevne på Brunla NM-lag, 30. august, 2002. Foto: Bjørn Jakobsen/Østlands

«Etterdønningene» av sorg

Prinsessen forteller ærlig at hun var overrasket over hvor høyt stressnivået er ved sorg.

– Hver dag kjentes det som jeg hadde løpt maraton. Og det handlet jo ikke bare om meg, men om våre tre barn som hadde mistet den gode pappaen sin.

Både Märtha og Anne-Kari kan ennå kjenne «etterdønningene» av sorgen.

– Jeg tror vi tåler litt mindre enn før, en bagatell kan langt lettere vokse til noe stort, sier Märtha henvendt til venninnen – som nikker.

De har begge erfart at det er viktig å ha noen å prate med. Det sier de også som en oppfordring til andre som sørger eller sliter med utfordringer i livet.

– Barna og jeg har heldigvis alltid vært gode til å prate med hverandre om stort og smått, sier Märtha.

– Det er ingen tvil om at også vi har kommet hverandre enda nærmere i sorgen. Man
lærer å skrelle bort alt annet enn det viktigste og setter pris på de gode øyeblikkene.

Da Ari gikk bort, var Märtha ennå ikke medeier i venninnenes firma.

– Men hun har hele tiden vært vår største supporter, understreker Monica – som ble kjent med prinsessen gjennom Anne-Kari.

– Märtha tar alltid i et tak. Hun er et arbeidsjern! Og i tillegg en fabelaktig motivator. Ingen er bedre enn henne til å heie frem andre.

Les også: Maud Angelica Behn: – Jeg synes det er digg å gråte. Tårene hjelper kroppen å rense bort de vonde følelsene – litt etter litt

Märtha som medeier i Hèst

Jentene forteller ertende om vareprøvene som forsvant når Märtha hadde vært på Fredrikstad-besøk.

– For oss ble det en indikator på at klærne trolig ville selge bra, sier Monica.

Märtha protesterer på at klærne «forsvant».

– Jeg lånte dem jo bare for å prøve!

– Ja da, beroliger Anne-Kari når latteren stilner.

– Du ble jo vår aller første kunde.

Venninnene bestemte seg raskt for å spørre om Märtha ville bli medeier.

– Selvsagt ville jeg det. Jeg bor jo så å si i disse klærne, ler Märtha.

Det er mange år siden Märtha selv ble en gründer, men hun forteller at hun aldri hadde sett for seg at hun skulle jobbe med mote.

– Jeg har egentlig aldri vært interessert i mote. Det skyldes nok at jeg fra barnsben av ble «presset» til å kle meg «pent». Jeg likte praktiske klær, slike som kunne brukes der jeg helst ville være – i stallen.

Og hun understreker at den jenta fremdeles er en del av henne.

– Mange av strikkeklærne våre egner seg for øvrig ypperlig i stallen, opplyser den nyforlovede prinsessen fornøyd.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også