Kongeåret 2023

Slik blir kongeåret 2023: De store dagene står i kø

Kronprinsesse Metter-Marit og kronprins Haakon har mye å glede seg til i 2023. Ikke bare fyller de begge 50 år til sommeren. I desember blir deres kjære sønn, prins Sverre Magnus, 18 år.

<b>HEMMELIGE PLANER: </b>I skrivende stund er det ikke kjent hvordan kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon vil feire sine 50-årsdager.
HEMMELIGE PLANER: I skrivende stund er det ikke kjent hvordan kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon vil feire sine 50-årsdager. Foto: Lise Åserud / NTB
Publisert

Koronapandemien førte til at en rekke store feiringer i de europeiske kongehusene ble avlyst, utsatt eller nedtonet.

2023 ser ut til å bli et kongelig jubelår. En rekke store begivenheter skal markeres.

Kronprinsparets 50-årsfeiring

I Norge er det nok 50-årsjubileene til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit som nok kommer til å få mest oppmerksomhet.

Kronprinsen fyller år 20. juli, mens kronprinsessen følger etter 19. august.

Det har blitt spekulert i om kronprinsparet kommer til å slå sine bursdagsfeiringer sammen, men etter det Her og Nå erfarer er det mer sannsynlig at de to kommer til å markere dagen hver for seg.

Det var også tilfelle da de to rundet 40 i 2013. Da ble kronprinsen feiret med egen musikkfestival med kongelige gjester fra hele Europa i hagen hjemme på Skaugum, mens kona nøyde seg med en mindre markering med familie og venner.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra må snart ta et spennende valg

<b>            40-ÅRSFEST:</b> 20. juli 2013 ble kronprins Haakon feiret av kronprinsesse Mette-Marit og en rekke gjester med egen festival hjemme i <br/>hagen på vakre Skaugum.
40-ÅRSFEST: 20. juli 2013 ble kronprins Haakon feiret av kronprinsesse Mette-Marit og en rekke gjester med egen festival hjemme i
hagen på vakre Skaugum.
Foto: Aleksander Andersen / NTB

Sverre Magnus fyller 18 år

Det kongelige hoff holder kortene tett til brystet om kronprinsparets 50-årsfeiring, men det er ikke usannsynlig at feiringen vil ligne litt på da kong Harald (85) og dronning Sonja (85) fylte 50 år i 1987.

Da ble den daværende kronprinsen feiret med gallamiddag på Det kongelige slott, mens dronning Sonja ble hyllet med egen festforestilling på Nationaltheatret.

50-årsdagene til Haakon og Mette-Marit er for øvrig ikke de eneste to viktige datoene i kronprinsfamilien i år. 3. desember fyller familiens minstemann, prins Sverre Magnus, 18 år.

Les også: Per visste fint lite om kvinnen han spiste lunsj med. Heldigvis tok ikke Diana det flaue spørsmålet hans ille opp

<b>SVERRE MAGNUS: </b>I desember fyller prins Sverre Magnus 18 år.
SVERRE MAGNUS: I desember fyller prins Sverre Magnus 18 år. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Kong Charles offisielt kronet

I Storbritannia er det kong Charles (74) som står i begivenhetens sentrum.

Lørdag 6. mai blir han offisielt kronet i Westminster Abbey i London sammen med sin kone dronning Camilla (75), og en måned senere feires han med militærparaden Trooping The Colour.

<b>KONG CHARLES:</b> Storbritannias kong Charles III og dronning Camilla har et hektisk program i 2023.
KONG CHARLES: Storbritannias kong Charles III og dronning Camilla har et hektisk program i 2023. Foto: NTB

Som om ikke det var nok, feirer kongen 75 år 14. november.

2023 blir også et spesielt år for en ung mann som trolig en dag blir konge i Storbritannia. Prins George fyller nemlig 10 år 22. juli.

<b>PRINS GEORGE:</b> Prins George, som er nummer to i arverekken til den britiske tronen, feirer sin 10-årsdag i juli.
PRINS GEORGE: Prins George, som er nummer to i arverekken til den britiske tronen, feirer sin 10-årsdag i juli. Foto: NTB/Chris Jackson/Pool via REUTERS

Les også: (+) Kong Charles' turbulente liv: Skandaler, skilsmisse og tragedier

Carl Gustaf 50 år på tronen

I Sverige blir det også et begivenhetsrikt år. I hele år vil det bli markert at kong Carl Gustaf (76) kan feire 50 år på tronen, men selve jubileumsfesten skjer 15. og 16. september.

15. september fyller også prins Daniel 50 år, men på grunn av feiringen av svigerfar må hans bursdagsfest arrangeres på et annet tidspunkt.

<b>PRINS DANIEL:</b> Kronprinsesse Victoria markerer sin bursdag med en stor fest hvert eneste år, men i 2023 må hun nok også ta ansvaret for at ektemannen prins Daniels 50-årsdag blir behørig markert.
PRINS DANIEL: Kronprinsesse Victoria markerer sin bursdag med en stor fest hvert eneste år, men i 2023 må hun nok også ta ansvaret for at ektemannen prins Daniels 50-årsdag blir behørig markert. Foto: NTB/Claudio Bresciani / TT

Men feiringene i den svenske kongefamilien stopper ikke med det. 23. desember fyller nemlig dronning Silvia 80 år.

<b>KONG CARL GUSTAF:</b> I hele 2023 vil kong Carl Gustaf markere at han har sittet 50 år på tronen, og på lille julaften fyller dronning Silvia 80 år.
KONG CARL GUSTAF: I hele 2023 vil kong Carl Gustaf markere at han har sittet 50 år på tronen, og på lille julaften fyller dronning Silvia 80 år. Foto: NTB

I Danmark skal også en stor dag markeres. Prins Christian, som er nummer to i arverekken til tronen, blir 18 år 15. oktober.

<b>PRINS CHRISTIAN:</b> 15. oktober vil nok kronprinsesse Mary nok sørge for at sønnen prins Christians 18-årsdag ikke går upåaktet hen.
PRINS CHRISTIAN: 15. oktober vil nok kronprinsesse Mary nok sørge for at sønnen prins Christians 18-årsdag ikke går upåaktet hen. Foto: NTB/Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Her blir det med andre ord et år med mye å glede seg til for Europas kongefamilier.

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2023.

Les også