Prinsesse Madeleine i nytt drama

Frykter for sine barns sikkerhet

– Politiet har rykket ut 100 ganger.

<b>PRINSESSE MADELEINE:</b> Prinsesse Madeleine skaper igjen store overskrifter i fødelandet Sverige.
PRINSESSE MADELEINE: Prinsesse Madeleine skaper igjen store overskrifter i fødelandet Sverige. Foto: NTB/Linda Broström/Kungl.Hovstaterna
Sist oppdatert

Dramaene i livet til prinsesse Madeleine, som 10. juni fyller 40 år, vil ingen ende ta. Selv om prinsesse Madeleine er den eneste av de tre barna til kong Carl Gustaf (76) og dronning Silvia (78) som ikke mottar apanasje og sjelden representerer kongehuset, er hun den i kongefamilien i Sverige som skaper mest overskrifter.

Slik har det vært helt siden det dramatiske bruddet med forloveden Jonas Bergstrøm for 12 år siden.

– Interessen for prinsesse Madeleine er stor i Sverige. Selv om hun bor i USA, er alle opptatt av både hennes liv i USA, ekteskapet med Chris O`Neill, hennes manglende tilstedeværelse i fødelandet og hennes rolle i kongehuset. Alle har en mening om henne, sier kongsekspert Roger Lundgren.

Flyttet til Pinecrest i Miami

Nå er svenske medier opptatt av sikkerheten til prinsesse Madeleine, ektemannen Chris O`Neill (47) og de tre barna prinsesse Leonore (8), prins Nicolas (fyller 7 år 15. juni) og prinsesse Adrienne (4).

Prinsessen skal være livredd for familien, og ikke minst barnas sikkerhet, etter at deres tidligere hjem ble utsatt for et innbrudd i 2019. Familien på fem var ikke hjemme da tyvene brøt seg inn i luksusvillaen, men hendelsene skal likevel ha vært uhyggelig og satte dype spor hos både Madeleine og Chris.

<b>GODT BEVOKTET:</b> Prinsessefamiliens hjem i Pinecrest i Miami beskyttes både av et privat vaktselskap og det lokale politi.
GODT BEVOKTET: Prinsessefamiliens hjem i Pinecrest i Miami beskyttes både av et privat vaktselskap og det lokale politi. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ekteparet har derfor tatt alle forholdsregler etter at de flyttet inn i sitt nye hjem i fasjonable Pinecrest like utenfor Miami. Prinsesseparet er bosatt i en av de mer velstående bydelene, og i starten av 2020 ba politiet Chris O`Neill om en sikkerhetsgjennomgang av tomten og hjemmet deres, skriver Expressen.

– Gjennomgangen er noe alle som bor i området har rett på, forteller Jason Cohen, politisjef i Pinecrest, til den svenske avisen. Politiet går da gjennom styrker og svakheter ved boligen, før de foreslår grep man kan ta for å øke sikkerheten.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Politiet rykket ut 100 ganger

Men det er ikke bare en sikkerhetsrapport prinsesseparet har bedt om. De skal også ha søkt og fått innvilget en såkalt vaktordre. Det innebærer at politiet kommer for å se at alt står bra til, når Madeleine og Chris føler at det er behov.

Ifølge en rapport Expressen har fått tilgang til har politiet etter ekteparets anmodning rykket ut til parets adresse 100 ganger i løpet av de to siste årene for å sjekke mistenkelige ting som har skremt Madeleine og Chris. Flere ganger skal politiet ha måtte rykke ut flere ganger på samme dag, uten at de har funnet noen uvedkommende eller spor etter ulovligheter.

Spesielt prinsesse Madeleine skal være livredd for at uønskede personer skal ta seg inn på deres private område. Hun er nøye på at barna alltid har et ekstra tilsyn, og har derfor også engasjert et privat vaktselskap.

Svenske medier har i det siste også vært opptatt at det i kongehusets rapport fremgår at prinsesse Madeleine ikke lenger får offentlig apanasje. Kong Carl Gustaf og dronning Silvia får 8 millioner svenske kroner, kronprinsesse Victoria (44) og prins Daniel (8) får 4,5 millioner svenske kroner og prins Carl Philip (43) og prinsesse Sofia (37) får 1,1 millioner svenske kroner

<b>VOKTER BARNA:</b> Prinsesse Madeleine er bekymret for sine tre barn. Et innbrudd i familiens tidligere hjem i Florida har gjort Madeleine redd for at noe alvorlig skal skje med sine kjære. Prinsessen og ektemannen Chris O`Neills nye luksusbolig i USA voktes nå både av et privat vaktselskap og politiet dag og natt. Dette bildet er tatt sist familien var på besøk i Sverige – julen 2021.
VOKTER BARNA: Prinsesse Madeleine er bekymret for sine tre barn. Et innbrudd i familiens tidligere hjem i Florida har gjort Madeleine redd for at noe alvorlig skal skje med sine kjære. Prinsessen og ektemannen Chris O`Neills nye luksusbolig i USA voktes nå både av et privat vaktselskap og politiet dag og natt. Dette bildet er tatt sist familien var på besøk i Sverige – julen 2021. Foto: Anders Wiklund/ TT

Les også: – Harry og William kommer ikke til å bli venner igjen

Bør fratas tittelen «Hennes kongelige høyhet»

Ifølge det svenske kongehuset ligger det ingen dramatiske beslutninger bak at prinsesse Madeleine ikke lenger mottar apanasje, siden hun ikke representerer kongehuset i særlig grad. Prinsesse Madeleine får ifølge Aftonbladet imidlertid en sum ved de tilfellene hvor hun representerer kongehuset.

Beløpet som blir utbetalt skal også dekke boutgifter ved kongelige residenser, bil- og transportkostnader, enkelte sikkerhetskostnader, klær til offentlig representasjon og private kostnader.

Omtalen av de kongelige apanasjene har gjort sitt til at kritikerne av prinsesse Madeleines manglende tilstedeværelse i fødelandet igjen har dukket opp igjen på sosiale medier.

– Jeg er helt enig med at hun ikke får apanasje, men hun må også fratas tittelen Hennes kongelige høyhet, skriver en monarkist på Twitter.

Flere andre mener også at det er naturlig at hun ikke bør beholde sin tittel så lenge hun ikke representerer kongehuset og i tillegg er bosatt i USA.

De mener det er et naturlig følge av kong Carl Gustafs beslutning for tre år siden om å frata både Madeleines tre barn Leonore, Nicolas og Adrienne samt prins Carl Philips tre barn Julian (1), Alexander (6) og Gabriel (4) sine titler.

Andre derimot mener at prinsesse Madeleine er viktig for det svenske kongehuset.

– Hun bør få flere oppgaver fremover. Men jeg er enig i at hun bør flytte hjem til Sverige, heter det i en melding på Instagram.

<b>PRINSESSE ADRIENNE:</b> For fire år siden ble prinsesse Adrienne døpt. Her sammen med resten av prinsessefamilien.
PRINSESSE ADRIENNE: For fire år siden ble prinsesse Adrienne døpt. Her sammen med resten av prinsessefamilien. Foto: Anna-Karin Nilsson/ EXP/TT

Les også: Da Märtha Louise møtte sjaman Durek første gang, ble hun helt satt ut

Bruddet med Jonas Bergstrøm

At interessen for prinsessen er stor er det uansett ingen tvil om. Helt siden sjokkbruddet med Jonas Bergstrøm i 2010 har Madeleine vært den som har skapt mest overskrifter av den svenske kongefamilien.

Bruddet med Bergstrøm kom som et sjokk på de fleste, selv om ryktene om at det var problemer i forholdet hadde versert i hvert fall i mediekretser en periode.

Ryktene kulminerte med at norske Tora Uppstrøm Borg sto frem og fortalte at hun hadde et forhold til Jonas Bergstrøm.

– Etter mye overveielse har prinsesse Madeleine og Jonas Bergström tatt en felles beslutning om å gå hver sin vei, heter det i uttalelsen på kongehusets hjemmesider 24. april 2010. Det åtte år lange kjærlighetsforholdet var over.

<b>JONAS BERGSTRØM:</b> Bare åtte måneder etter at dette forlovelsesbildet ble tatt skilte prinsesse Madeleine og Jonas Bergstrøm lag.
JONAS BERGSTRØM: Bare åtte måneder etter at dette forlovelsesbildet ble tatt skilte prinsesse Madeleine og Jonas Bergstrøm lag. Foto: NTB/ÖJER ULF/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

De to forlovet seg 12. juni i 2009 men forlovelsen ble ikke offentliggjort før 11. august samme år.

– Jeg falt for hennes blå øyne og herlige latter, sa Bergström da den kongelige forlovelsen ble kunngjort.

Han fortalte at han fridde til den svenske prinsessen på en ferietur til den italienske ferieøya Capri. Etter planen skulle bryllupet stått høsten 2010 eller vinteren 2011.

<b>FLYKTET TIL NEW YORK:</b> Rett etter bruddet med Jonas Bergstrøm bosatte prinsesse Madeleine seg i USA.
FLYKTET TIL NEW YORK: Rett etter bruddet med Jonas Bergstrøm bosatte prinsesse Madeleine seg i USA. Foto: NTB/Pontus Höök/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

Ektemannen Chris O`Neill

Samtidig som det svenske kongehuset offentliggjorde bruddet satte prinsesse Madeleine seg på et fly til New York for å starte et nytt epoke i sitt liv.

Hennes nåværende ektemann Chris O`Neill kom ganske raskt inn i bildet. De skal ha møttes gjennom felles venner, og prinsessen forteller at det hele startet med et nært vennskap.

– Vi delte samme humor og hadde det veldig moro sammen. Chris åpnet hjertet mitt, han er min sjelevenn, sa prinsesse Madeleine da forlovelsen ble kunngjort 25. oktober 2012.

– Han har et veldig stort hjerte og han lykkes alltid i å få alle rundt seg til å ha det bra. Han er en utrolig omtenksom og sjenerøs person. Han er varm og morsom, fortsatte prinsessen.

8. juni 2013 giftet Chris og Madeleine seg i et storslagent kongelig bryllup i Stockholm. Lykken var fullkommen for kong Carl Gustafs yngste datter.

<b>CHRIS O'NEILL:</b> Prinsesse Madeleine og Chris O`Neill giftet seg i Stockholm 8. juni 2013, og har ni års bryllupsdag denne uken.
CHRIS O'NEILL: Prinsesse Madeleine og Chris O`Neill giftet seg i Stockholm 8. juni 2013, og har ni års bryllupsdag denne uken. Foto: NTB/ERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Men alt har på ingen måte vært en dans på roser for fru O`Neill. Chris er ikke spesielt populær i Sverige, og Madeleine har fått mye kritikk for at hun og familien har prioritert å bo i New York, London og nå Miami.

I tillegg har det jevne mellomrom dukket opp rykter om at de to har problemer i ekteskapet. Det har også blitt skrevet at de to krangler fordi Madeleine vil flytte hjem til Stockholm, mens Chris vil bli boende i USA.

<b>RYKTEFLOM:</b> Med jevne mellomrom blir det spekulert om at Madeleine og Chris har problemer i ekteskapet.
RYKTEFLOM: Med jevne mellomrom blir det spekulert om at Madeleine og Chris har problemer i ekteskapet. Foto: NTB/CAROLINA BYRMO/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Les også: Tøff tid for prinsesse Madeleine og Chris

Kongefamiliens sommersted «Solliden»

Uansett hva som er riktig, så skal familien tilbringe store deler av sommeren i Sverige. Først i den svenske hovedstaden og så på kongefamiliens sommersted Solliden på Øland.

På programmet står blant annet feiring av 40-årsdagen til Madeleine og 45-årsdagen til kronprinsesse Victoria. Den sistnevnte bursdagen skal tradisjon tro feires med brask og bram både Solliden slott og med TV-show på Borgholm.

<b>SAVNER FAMILIEN:</b> USA-bosatte prinsesse Madeleine legger ikke skjul på at hun gjerne skulle tilbrakt mer tid med sine kjære i Sverige.
SAVNER FAMILIEN: USA-bosatte prinsesse Madeleine legger ikke skjul på at hun gjerne skulle tilbrakt mer tid med sine kjære i Sverige. Foto: Produsentene

Men også Madeleine skal gjøres stas på. På selve bursdagen blir det gallamiddag for den aller nærmeste familie med kong Carl Gustaf og dronning Silvia som vertskap, men den store bursdagsfesten skal ifølge Svensk Damtidning arrangeres senere.

Det er ifølge ukebladet dronning Silvia som har ansvaret for festen som arrangeres i samarbeid med hennes veldedighetsorganisasjon Childhood. Organisasjonen betyr mye også for prinsesse Madeleine, og hun ønsker seg heller bidrag til Childhood enn personlige gaver på 40-årsdagen.

Svensk Damtidning skriver at festen vil bli arrangert delvis på en partybåt og på Grøna Lund, der det er lagt opp til mye underholdning.

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også