Maud Angelica Behn fylte 20 år

Maud Angelica Behn: – Nå vet jeg at «tiden leger sår», men du må være tål­modig

Kongeparets eldste barnebarn har fylt 20 år! Maud Angelica Behn har allerede opplevd mye på sine to første tiår, og her tar vi et lite tilbakeblikk på livet hennes.

<b>20 ÅR:</b> Maud Angelica Behn rundet 20 år 29. april. Kongeparets eldste barnebarn har allerede utrettet mye i sitt korte liv og har vunnet priser for sitt arbeid for mental helse.
20 ÅR: Maud Angelica Behn rundet 20 år 29. april. Kongeparets eldste barnebarn har allerede utrettet mye i sitt korte liv og har vunnet priser for sitt arbeid for mental helse. Foto: Thomas Qvale
Sist oppdatert

29. april 2003 ble kong Harald (86) og dronning Sonja (85) besteforeldre for aller første gang. Da kom Maud Angelica Behn (20) til verden – til stor lykke for foreldrene prinsesse Märtha (51) og Ari Behn.

Maud vokste opp i New York, London og Lommedalen, og ble etter hvert storesøster til Leah Isadora Behn (18) og Emma Tallulah Behn (14).

Les også: Maud Angelica Behn: – Jeg synes det er digg å gråte. Tårene hjelper kroppen å rense bort de vonde følelsene – litt etter litt

Talen fra Maud

Bare 16 år gammel skulle hun oppleve en tragedie. Pappa Ari tok sitt eget liv 1. juledag 2019. Den unge jenta imponerte svært mange da hun holdt en personlig tale i bisettelsen i Oslo domkirke og ikke minst rettet søkelyset mot psykisk helse.

<b>EN GYLLEN HALVMETER:</b> 29. april 2003 kom Maud Angelica til verden på Rikshospitalet i Oslo. En knapp time etter fødselen møtte den nybakte pappaen pressen. – Hun er en gyllen halvmeter, sa Ari Behn og viste stolt med hendene. – Jeg får lyst til å gå ut og skyte en bjørn eller knuse noe stein, svarte forfatteren da en journalist ville vite hvordan han følte seg som far.
EN GYLLEN HALVMETER: 29. april 2003 kom Maud Angelica til verden på Rikshospitalet i Oslo. En knapp time etter fødselen møtte den nybakte pappaen pressen. – Hun er en gyllen halvmeter, sa Ari Behn og viste stolt med hendene. – Jeg får lyst til å gå ut og skyte en bjørn eller knuse noe stein, svarte forfatteren da en journalist ville vite hvordan han følte seg som far. Foto: NTB

– Jeg vil bare si til alle som har gått gjennom psykisk sykdom, at det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Alle fortjener kjærlighet og glede. Det er aldri svakhet å be om hjelp, men styrke, sa 16-åringen 3. januar 2020.

Senere samme år ble hun tildelt Tara-prisen som årets modigste kvinne for talen hun holdt og hennes sterke engasjement for psykisk helse.

<b>DET FØRSTE BILDET:</b> Tre dager gammel var lille Maud med på sin første offisielle fotografering. Prinsesse Märtha og Ari Behn var tydelig i lykkerus over å ha blitt foreldre for aller første gang.
DET FØRSTE BILDET: Tre dager gammel var lille Maud med på sin første offisielle fotografering. Prinsesse Märtha og Ari Behn var tydelig i lykkerus over å ha blitt foreldre for aller første gang. Foto: NTB

Over tre år har gått, og sorgen har endret karakter for ungjenta.

– Nå vet jeg at «tiden leger sår», men du må være tål­modig. Selv når du blir glad igjen, forvent ikke at alle dager blir like bra. Det er også lov å være lei seg. Sorg, savn og andre triste følelser har det med å komme og gå som bølger. Glem bare aldri at: Ingen problemer er for små til å be om hjelp, sa hun til Hjemmet i fjor høst.

Les også: Da sønnen Ari slet som verst, snakket mamma Marianne Behn (68) med ham hver dag

«Tråder av tårer»

Hun har arvet farens kunstneriske evner, og høsten 2021 ga hun ut boken «Tråder av tårer», som handler om sorg og håp.

Teksten er et langt dikt, og Maud står også bak alle illustrasjonene. Boken føk rett inn på førsteplass på Boklista for skjønnlitteratur den uken den kom i salg.

Maud har også malt malerier som hun har donert til støtte for Mental Helse Ungdom, og i fjor stilte hun ut egne bilder på en kunstutstilling i Ås.

<b>KUNSTNER</b>: I fjor høst stilte Maud ut egne malerier på kulturhuset i Ås. Temaet var lykke. Hun kom til åpningen sammen med mamma Märtha og hennes forlovede Durek Verrett.
KUNSTNER: I fjor høst stilte Maud ut egne malerier på kulturhuset i Ås. Temaet var lykke. Hun kom til åpningen sammen med mamma Märtha og hennes forlovede Durek Verrett. Foto: NTB

Hun vet ikke om hun vil jobbe med kunst på heltid, men det hun vet, er at hun i hvert fall alltid vil holde på med kunst, for hun har også en annen drøm:

– Det å jobbe i blomsterbutikk har jeg alltid syntes har virket så koselig. Så jeg har lyst til å gjøre det en gang i livet mitt i alle fall. Bare det å ha planter rundt seg … og å kunne snakke med folk.

–I en matbutikk er jo alle bare stresset. Men i en blomsterbutikk må man jo bruke tid på å binde blomster og sånt – da har du mer tid til å snakke med nye mennesker. Og så vet du at de fleste som kjøper blomster, gjør det til noen de er glad i, har hun tidligere fortalt til Dagens Næringsliv.

Se bilder av Maud Angelica Behn sin oppvekst:

<b>DÅPSBARN:</b> 2. juli 2003 var det duket for kongelig barnedåp i Slottskapellet. Det skjedde på dagen nøyaktig 100 år etter at dåpsbarnets oldefar kong Olav ble født. Kong Harald bar barnebarnet til dåpen, og jentas faddere er prinsesse Alexandra zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, Marianne Ulrichsen, Kåre Conradi, Anja Sabrina Bjørshol og Trond Giske.
DÅPSBARN: 2. juli 2003 var det duket for kongelig barnedåp i Slottskapellet. Det skjedde på dagen nøyaktig 100 år etter at dåpsbarnets oldefar kong Olav ble født. Kong Harald bar barnebarnet til dåpen, og jentas faddere er prinsesse Alexandra zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, Marianne Ulrichsen, Kåre Conradi, Anja Sabrina Bjørshol og Trond Giske. Foto: NTB
<b>FØRSTE JUL:</b> Dronning Sonja og Maud har et nært forhold og har funnet felles interesser innen kunst og musikk. Her leker dronningen med sitt første barnebarn under den offisielle julefotograferingen på Slottet på lille julaften i 2003. Tante Mette-Marit følger også med. Hun var da høygravid med prinsesse Ingrid Alexandra, som ble født en måned senere.
FØRSTE JUL: Dronning Sonja og Maud har et nært forhold og har funnet felles interesser innen kunst og musikk. Her leker dronningen med sitt første barnebarn under den offisielle julefotograferingen på Slottet på lille julaften i 2003. Tante Mette-Marit følger også med. Hun var da høygravid med prinsesse Ingrid Alexandra, som ble født en måned senere. Foto: NTB
<b>KUSINER:</b> Julen 2004 hadde Maud allerede fått en ny lekekamerat til den årlige julefotograferingen. Denne gangen ble bildene tatt hjemme hos kronprinsparet på Skaugum på lille julaften. Prinsesse Märtha og kronprins Haakon så begge stolte ut der de poserte med hver sin lille datter på armen.
KUSINER: Julen 2004 hadde Maud allerede fått en ny lekekamerat til den årlige julefotograferingen. Denne gangen ble bildene tatt hjemme hos kronprinsparet på Skaugum på lille julaften. Prinsesse Märtha og kronprins Haakon så begge stolte ut der de poserte med hver sin lille datter på armen. Foto: Knut Falch / SCANPIX /POOL
<b>PÅ KONSERT: </b>I flere år arrangerte Ari Behn og filmregissøren Harald Zwart festivalen Føling i fjæra sammen på Hankø utenfor Fredrikstad. I 2005 var også lille Maud Angelica med på konsert og kos sammen med mamma og pappa.
PÅ KONSERT: I flere år arrangerte Ari Behn og filmregissøren Harald Zwart festivalen Føling i fjæra sammen på Hankø utenfor Fredrikstad. I 2005 var også lille Maud Angelica med på konsert og kos sammen med mamma og pappa. Foto: Lasse Eriksson
<b>BLOMSTERPIKER</b>: På dagen 25 år etter at kongeparet ble signet i Nidarosdomen 23. juni 1991, var det duket for hageselskap i Stiftsgården i Trondheim i 2016. Både Maud Angelica, som da var blitt 13 år gammel, og mamma Märtha hadde pyntet seg for anledningen med fine kjoler og blomsterkrans i håret.
BLOMSTERPIKER: På dagen 25 år etter at kongeparet ble signet i Nidarosdomen 23. juni 1991, var det duket for hageselskap i Stiftsgården i Trondheim i 2016. Både Maud Angelica, som da var blitt 13 år gammel, og mamma Märtha hadde pyntet seg for anledningen med fine kjoler og blomsterkrans i håret. Foto: Lise Åserud / NTB
<b>UT PÅ TUR:</b> Sommeren 2018 tok kong Harald og dronning Sonja med seg barn, svigerbarn og barnebarn på tur til Svalbard. I Longyearbyen stilte de opp til fotografering sammen med blant annet Maud, Ingrid Alexandra og Mette-Marit.
UT PÅ TUR: Sommeren 2018 tok kong Harald og dronning Sonja med seg barn, svigerbarn og barnebarn på tur til Svalbard. I Longyearbyen stilte de opp til fotografering sammen med blant annet Maud, Ingrid Alexandra og Mette-Marit. Foto: Lise Öserud / NTB scanpix
<b>GODE VENNER</b>: Prinsesse Ingrid Alexandra og Maud Angelica Behn er ikke bare kusiner, de er også svært gode venner og har mye moro sammen. Det er bare ni måneder mellom kusinene. Da jentene var på Svalbard i 2018, showet de for fotografene.
GODE VENNER: Prinsesse Ingrid Alexandra og Maud Angelica Behn er ikke bare kusiner, de er også svært gode venner og har mye moro sammen. Det er bare ni måneder mellom kusinene. Da jentene var på Svalbard i 2018, showet de for fotografene. Foto: Lise Åserud / NTB
<b>MED STORFAMILIEN:</b> Da kongeparet feiret gullbryllup 29. august 2018, var det duket for fotografering på Slottet. Fra venstre: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, prinsesse Märtha og Maud Angelica Behn.
MED STORFAMILIEN: Da kongeparet feiret gullbryllup 29. august 2018, var det duket for fotografering på Slottet. Fra venstre: Prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, prinsesse Märtha og Maud Angelica Behn. Foto: Junge, Heiko
<b>EGEN BOK:</b> I oktober 2021 kom den da 18 år gamle jenta med sin første bok. – Det begynte med drodlerier på skolen. Jeg tegner hele tiden, og en dag dukket det opp en jente som strikker tråder av tårer, tråder som til slutt vikler seg inn overalt i livet hennes. Jeg så at det kunne være en fin metafor på hvordan sorg kan bre om seg, forklarte hun til NTB. Det lange diktet ble til slutt en bok, og det er også Maud som står bak alle illustrasjonene i «Tråder av tårer».
EGEN BOK: I oktober 2021 kom den da 18 år gamle jenta med sin første bok. – Det begynte med drodlerier på skolen. Jeg tegner hele tiden, og en dag dukket det opp en jente som strikker tråder av tårer, tråder som til slutt vikler seg inn overalt i livet hennes. Jeg så at det kunne være en fin metafor på hvordan sorg kan bre om seg, forklarte hun til NTB. Det lange diktet ble til slutt en bok, og det er også Maud som står bak alle illustrasjonene i «Tråder av tårer». Foto: Beate Oma Dahle / NTB
<b>AVSLØRT</b>: I fjor høst var Maud Angelica Behn en av deltagerne i det populære NRK-programmet «Maskorama». Hun underholdt på scenen forkledd som karakteren Dandy, men i episode fire måtte hun ta av seg masken. Jan Thomas fra detektiv-panelet trodde lenge at det var prinsessens datter og var svært fornøyd da det viste seg å være riktig!
AVSLØRT: I fjor høst var Maud Angelica Behn en av deltagerne i det populære NRK-programmet «Maskorama». Hun underholdt på scenen forkledd som karakteren Dandy, men i episode fire måtte hun ta av seg masken. Jan Thomas fra detektiv-panelet trodde lenge at det var prinsessens datter og var svært fornøyd da det viste seg å være riktig! Foto: Ulrik Kramer

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2023, og sist oppdatert 08/05 2023.

Les også