Dronning Elizabeth II er død: – En trist slutt

Hennes siste år ble dessverre preget av sorg, sykdom, skandaler og skuffelser, skriver Her og Nås kongehusekspert.

SOVNET STILLE INN: Dronning Elizabeth gikk bort 8. september, 2022. Hun ble 96 år gammel. Bildet er tatt i 2012.
SOVNET STILLE INN: Dronning Elizabeth gikk bort 8. september, 2022. Hun ble 96 år gammel. Bildet er tatt i 2012.
Sist oppdatert

Verdens eldste og lengstsittende monark gikk bort 8. september 2022.

– Dronningen sovnet stille inne ved Barmoral denne ettermiddagen, skriver Buckingham Palace på sine nettsider, som er gått i svart.

Dronning Elizabeth (21.04.1926 - 08.09.2022) hadde nok ønsket seg en bedre avslutning på livet. Hennes siste år ble dessverre preget av sorg, sykdom, skandaler og skuffelser. Men heldigvis rakk hun å motta det britiske folks hyllest for sine 70 år på tronen.

Bildet av en sorgtung dronning Elizabeth sittende alene i St. Georges Chapel på Windsor slott i bisettelsen til sin kjære ektemann gjennom 70 år, prins Philip, 17. april 2021 illustrerer dessverre avslutningen av monarkens lange og eventyrlige, men også dramatiske liv som monark.

TRIST BILDE: Bildet av en sorgtung dronning Elizabeth sittende alene i St. Georges Chapel på Windsor slott i bisettelsen til sin kjære ektemann gjennom 70 år, prins Philip, 17. april 2021, illustrerer dessverre avslutningen av monarkens lange og eventyrlige, men også dramatiske liv som monark, skriver Her og Nås kongehusekspert.
TRIST BILDE: Bildet av en sorgtung dronning Elizabeth sittende alene i St. Georges Chapel på Windsor slott i bisettelsen til sin kjære ektemann gjennom 70 år, prins Philip, 17. april 2021, illustrerer dessverre avslutningen av monarkens lange og eventyrlige, men også dramatiske liv som monark, skriver Her og Nås kongehusekspert. Foto: Jonathan Brady - WPA Pool/Getty Images

Et liv som startet da hennes far, kong George VI, døde av lungekreft 6.februar 1952, mens hun og prins Philip var på bryllupsreise i Kenya. Over natten var hun dronning i Storbritannia. Bare 25 år gammel.

Dronning Elizabeth ga aldri intervjuer, og delte sjelden sine innerste tanker med noen. Inkludert sine aller nærmeste. Men det er ikke vanskelig å forestille seg at de siste årene i hennes liv dessverre ble både triste, tunge og ensomme. Og i tillegg preget av skuffelser.

Verst var selvfølgelig tapet av prins Philip i fjor – 99 år gammel. Selv om han til sin store irritasjon måtte spille andrefiolin og alltid måtte gå noen skritt bak sin kone, betydde han utrolig mye for dronning Elizabeth. Han ga henne gode råd, og var også den som sørget for å rydde opp i alle skandalene som etter hvert kom til å prege parets liv.

Les også: Marerittet fortsetter for dronning Elizabeth

Det var han som tok grep da tronarvingen prins Charles og prinsesse Diana skilte lag, og det var han som ryddet opp i skilsmissen mellom prins Andrew og hertuginne Sarah. Det var også han som sto ved hennes side i den tøffe tiden, da dronningen ikke helt visste hva hun skulle gjøre, etter prinsesse Dianas tragiske død.

Selv om han kunne være både humørsyk og sær, var han der hele tiden der for sitt livs kjærlighet. Philip var Elizabeths beste og eneste støtte når det stormet som verst i den kongelige familie.

Prinsens sviktende helse og død betydde derfor at dronningen den siste tiden ble sittende alene med utfordringene og skuffelsene i forbindelse med de påståtte sexskandalene rundt prins Andrew og ikke minst den tilsynelatende uløselige feiden mellom prins William og hertuginne Kate på den ene siden og prins Harry og hertuginne Meghan på den andre siden.

Den hun normalt hadde søkt hjelp hos, tronarvingen prins Charles, sto midt i sentrum av skandalene som storebror, pappa og svigerfar, og uten av stand til å kunne gi moren råd.

En svekket og sliten dronning måtte derfor selv ta den tunge avgjørelsen om å nekte både prins Andrew, prins Harry og hertuginne Meghan adgang til balkongen på Buckingham Palace under feiringen av hennes 96 årsdag og 70 år på tronen i juni. Det la en demper på familiefesten, og var garantert en stor skuffelse for henne personlig.

Jeg var selv tilstede i London under den store folkefesten, og håper at dronningen, selv om hun bare så vidt viste seg offentlig, fikk med seg den kjærligheten som ble verdens lengst sittende monark til del disse fire dagene. Det var nok et bevis på hvor høyt hun var elsket.

Jeg håpet at hun også på dødsleiet innerst inne visste hvor mye hun har betydd for monarkiet i Storbritannia, og at hun ikke bekymret seg for mye om hva som skjer med det britiske kongehuset nå etter hennes død. Slik et sørgende Storbritannia gjør akkurat nå.



Denne saken ble første gang publisert 08/09 2022, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også