Slik blir Kongeåret 2024

Märthas bryllup blir høydepunktet

Bryllupet til prinsesse Märtha og Durek Verrett på sensommeren blir garantert årets høydepunkt i den europeiske kongefamilien. Men også en rekke små og store jubileer skal feires i 2024.

<b>GIFTEKLARE</b>: Prinsesse Märtha og Durek Verrett gir hver hverandre sitt ja 31. august. Men de er foreløpig hemmelighetsfulle om detaljene rundt bryllupet.
GIFTEKLARE: Prinsesse Märtha og Durek Verrett gir hver hverandre sitt ja 31. august. Men de er foreløpig hemmelighetsfulle om detaljene rundt bryllupet. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL
Sist oppdatert

Flere kongelige feiringer står på programmet det kommende året, men vielsen til prinsesse Märtha (52) og Durek Verrett (49) i naturskjønne Geiranger kommer nok til å overgå det meste.

Forventningene til bryllupsfesten på Vestlandet 31. august er allerede skyhøye. Ikke bare i Norge, men også blant rojalister fra hele Europa.

Selv om detaljene rundt bryllupsfeiringen på ærverdige Hotel Union i Geiranger i skrivende stund ikke er kjent, så går det rykter om at en rekke glamorøse Hollywood-stjerner står på gjestelisten.

Märtha er som kjent nummer fire i arverekken til den norske tronen og har i dag ikke noen rojale plikter, likevel er det ventet at representanter for de fleste europeiske kongehusene vil være til stede.

<b>FULLE AV FORVENTNINGER:</b> Kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald gleder seg til bryllupet til prinsesse Märtha.
FULLE AV FORVENTNINGER: Kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald gleder seg til bryllupet til prinsesse Märtha. Foto: NTB

Durek fyller 50 år

Bryllupet med Märtha blir for øvrig ikke det eneste store høydepunktet for Durek i 2024. 17. november fyller han 50 år. Et jubileum som helt sikkert ikke vil gå upåaktet hen.

Også prinsesse Ingrid Alexandra kan jubilere i år. 21. januar fyller hun 20 år.

<b>FYLLER 20:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra, her på 18-årsdagen i 2022, når en ny milepæl i sitt liv 21. januar.
FYLLER 20: Prinsesse Ingrid Alexandra, her på 18-årsdagen i 2022, når en ny milepæl i sitt liv 21. januar. Foto: NTB

I vårt naboland er det også klart for store kongelige bursdagsfester.

<b>BLIR 50 ÅR: </b>Prinsesse Madeleine planlegger garantert en storstilt feiring for ektemannen Chris O'Neill på hans store dag.
BLIR 50 ÅR: Prinsesse Madeleine planlegger garantert en storstilt feiring for ektemannen Chris O'Neill på hans store dag. Foto: NTB

Prinsesse Sofia runder 40 år 15. desember, mens ektemannen til prinsesse Madeleine (43), Chris O'Neill blir 50 år 27. juni. Chris og Madeleine kommer nok også til å feire at deres eldste datter Leonore fyller 10 år 20. februar.

Les også: (+) Da lille Elizabeth ble født, var det utenkelig at hun en dag skulle bli dronning

<b>FYLLER 40 ÅR:</b> Prinsesse Sofia kan se frem til en spennende desember måned med Nobel-utdeling, bursdagsfest og julefeiring.
FYLLER 40 ÅR: Prinsesse Sofia kan se frem til en spennende desember måned med Nobel-utdeling, bursdagsfest og julefeiring. Foto: NTB

Harry fyller 40 år

Siden forholdet mellom prins Harry og resten av familien per i dag er iskaldt, blir det neppe noe stor feiring i regi av det britiske kongehuset når prinsen runder 40 år 15. september.

Men hertuginne Meghan (42) vil nok sørge for at ektemannens bursdag blir markert på «hjemmebane» i USA!

<b>RAR BURSDAG:</b> Slik situasjonen er i skrivende stund, ser det ut til at Harry ikke kommer til å feire 40-årsdagen med far Charles og bror William. Men kona Meghan kommer nok til å sørge for at prinsen blir hyllet.
RAR BURSDAG: Slik situasjonen er i skrivende stund, ser det ut til at Harry ikke kommer til å feire 40-årsdagen med far Charles og bror William. Men kona Meghan kommer nok til å sørge for at prinsen blir hyllet. Foto: NTB

Tre store kongelige bryllupsdager kan også feires i år. Belgiske kong Philippe (63) og dronning Mathilde (50) har vært gift i 25 år 4. desember, mens spanske Felipe (55) og hans Letizia (51) har vært mann og kone i 20 år 22. mai.

19. juni kan de også feire at de har vært konge og dronning i 10 år!

Les også: – Dronning Elizabeth sendte prins Harry til fronten – var redd William skulle bli drept

Ryktene om Mary og Frederik

2024 skulle også vært et år med fest og moro for danske kronprins Frederik (55) og kronprinsesse Mary (51). 14. mai har de vært gift i 20 år.

Men en artikkel i det spanske magasinet Lecturas, der det hevdes at Frederik overnattet hos den meksikanske skjønnheten Genoveva Casanova under et besøk i Paris, har ført til en rykteflom i Danmark.

Akkurat nå er danskene mer opptatt av hvordan forholdet mellom Mary og Frederik egentlig er, enn den kommende bryllupsdagen.

Ny konge i Danmark

Søndag 14. januar blir Frederik den nye kongen av Danmark, da dronning Margrethe abdiserer og overlater tronen til Kronsprinsen og hans Mary. Det har ikke vært noen tradisjon i kongehusene i Europa for at monarken abdiserer. Gjerningen gjelder livet ut.

<b>FEIRING MED BISMAK: </b>Danskene er mer opptatt av hvorvidt det stemmer at Frederik har vært utro, enn at kronprinsparet snart har vært gift i 20 år.
FEIRING MED BISMAK: Danskene er mer opptatt av hvorvidt det stemmer at Frederik har vært utro, enn at kronprinsparet snart har vært gift i 20 år. Foto: NTB

Men belgiske kong Albert, nederlandske dronning Beatrix og spanske kong Juan Carlos valgte allerede i 2013 og 2014 å overlate tronen til sitt eldste barn. Nyttårsaften fulgte dronning Margrethe overraskende etter da hun annonserte at hun fratrer etter 52 år på tronen.

– Jeg overlater tronen til min sønn kronprins Frederik. I kveld vil jeg først og fremst si takk. Takk for den overveldende varmen og støtten jeg har fått gjennom årene. En takk til de skiftende regjeringene, som det alltid har vært givende å samarbeide med, og til det danske parlamentet, som alltid har møtt meg med tillit, sa hun i sin nyttårstale.

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2024, og sist oppdatert 11/01 2024.

Les også