Dronning Elizabeth om prins Harry og William

– Dronning Elizabeth sendte prins Harry til fronten – var redd William skulle bli drept

I en TV-dokumentar hevdes det at dronning Elizabeth ikke tok sjansen på at prins William skulle miste livet i Afghanistan, men at hun lot prins Harry krige.

<b>PRINS WILLIAM:</b> Dronning Elizabeth nektet prins William å reise til Afghanistan siden han var nummer to i arverekken.
PRINS WILLIAM: Dronning Elizabeth nektet prins William å reise til Afghanistan siden han var nummer to i arverekken. Foto: Getty Images
Publisert

I sammenheng med kroningen av kong Charles (74) og dronning Camilla (75) i Westminster Abbey i London, er det publisert en ny dokumentarserie om den britiske kongehuset.

I «The Real Crown» – Inside the House of Windsor» får seerne ifølge produsent David Gover i ITV nye opplysninger om opp- og nedturene til kongefamilien de siste 70 årene.

Du kan se dokumentaren «The Real Crown – Inside the House of Windsor» på TV 2 Play.

«The Real Crown– Inside the House of Windsor»

Den femdelte dokumentaren, som i Norge sendes på TV 2, bruker arkivopptak og vitnesbyrd fra dem som spilte en nøkkelrolle under de forskjellige hendelsene for å gi et bedre innblikk i det indre livet i familien.

– Serien forteller kjente historier på en ukjent og annerledes måte. En viktig nøkkel til dens særpreg er utvalget av bidragsytere, øyenvitnene til historien. Det er historien om kongefamilien fra menneskene som var der da det skjedde, sier Gover.

<b>KRITISERT:</b> Prins Harrys avsløringer i boken «Spare» om at han drepte 25 mennesker i krigshandlingene i Afghanistan, skapte sterke reaksjoner i Storbritannia.
KRITISERT: Prins Harrys avsløringer i boken «Spare» om at han drepte 25 mennesker i krigshandlingene i Afghanistan, skapte sterke reaksjoner i Storbritannia. Foto: Getty Images

Et eksempel er intervjuene med Sir Mick Jackson, tidligere sjef for den britiske hæren, og Mark Cann, direktør for British Forces Foundation. De forteller begge om dronning Elizabeths beslutning om å nekte prins William (40) å slutte seg til de britiske styrkene i Afghanistan.

<b>VELKOMMEN HJEM:</b> Prins William og prins Charles møtte Harry da han kom hjem fra krigen i 2008.
VELKOMMEN HJEM: Prins William og prins Charles møtte Harry da han kom hjem fra krigen i 2008. Foto: Getty Images

– Prins William hadde veldig lyst, men dronningen ga klar beskjed om at hun ikke vil ta sjansen på at nummer to i arverekken ble drept i kamp-handlingene, forteller Mark Cann i dokumentaren.

– Hun mente hennes barnebarn måtte gjøre sin plikt, men at risikoen ved sende arvingen til fronten var for stor. Men for prins Harry (38) var den akseptabel, sier Sir Mick Jackson.

Les også: Brevet fra dronning Elizabeth til prins William ble solgt for 15 000 kroner

Hemmelig møte

TV-dokumentaren forteller også om et hemmelig møte mellom Camilla Parker Bowles og den daværende erkebiskopen av Canterbury, George Carey, i sønnens leilighet i Peckham i London.

Målet med møtet for erkebiskopen var å bli kjent med henne og diskutere muligheten for at hun skulle gifte seg med Charles, som da var prinsen av Wales.

Carey, som var erkebiskopen av Canterbury fra 1991 til 2002, foreslo stedet for å unngå å tiltrekke seg medienes oppmerksomhet og sikre at møtet ble holdt hemmelig.

– Vi hadde en hyggelig samtale – vi snakket om forholdet hennes til Charles, helt tilbake til da de var tenåringer. Og etter det bestemte jeg meg for at jeg ikke kunne behandle henne som noe annet enn et veldig hyggelig menneske som er dypt forelsket i prins Charles, forteller Carey.

Den kristne lederen ga senere sin velsignelse for at paret skulle gifte seg, til tross for hans tidligere kommentarer om at et ekteskap mellom de to ville forårsake en krise for kirken.

Les også: (+) Kong Charles' turbulente liv: Skandaler, skilsmisse og tragedier

<b>ENDELIG GIFT:</b> I 2005 kunne daværende prins Charles og hertuginne Camilla tre inn i ektestanden.
ENDELIG GIFT: I 2005 kunne daværende prins Charles og hertuginne Camilla tre inn i ektestanden. Foto: NTB

Kidnapping av prinsessen

I «The Real Crown» forteller også den tidligere livvakten til prinsesse Anne, Jim Beaton, detaljert om det mislykkede forsøket på å kidnappe prinsessen i 1974. Beaton ble skutt i skulderen av kidnapperen som senere ble pågrepet.

Dronningens datter, da 23 år gammel, lot seg ikke skremme av kidnapperen.

– «Not bloody likely (ikke veldig sannsynlig), svarte hun da angriperen ba henne gå ut av bilen.

<b>JIM BEATON:</b> Prinsesse Anne sammen med livvakten Jim Beaton som ble skadet under kidnappingsforsøket mot henne i 1974.
JIM BEATON: Prinsesse Anne sammen med livvakten Jim Beaton som ble skadet under kidnappingsforsøket mot henne i 1974. Foto: Getty Images

Dokumentaren byr også på et møte med Michael Fagan, mannen som ved to forskjellige anledninger i 1982 brøt seg inn på Buckingham Palace.

– Jeg gikk for å snakke med Liz. Jeg ville bare snakke med dronningen. Men noen burde stoppet meg fra å bryte meg inn, sier han.

I TV-serien får vi også vite om den ulykkelig slutten på livet til prinsesse Margaret, dronning Elizabeths sherryvaner, det fatale TV-intervjuet til prins Andrew (63) med BBCs Newsnight og historien om at prinsen ville ha med sitt eget store, private strykebrett på reiser.

<b>PRINS ANDREW:</b> I TV-dokumentaren er det viet plass til prins Andrews mange skandaler opp igjennom årene.
PRINS ANDREW: I TV-dokumentaren er det viet plass til prins Andrews mange skandaler opp igjennom årene. Foto: AFP

Naturlig nok omtales også de store hendelsene i kongefamilien, inkludert bryllup, skilsmisser, dødsfall og skandaler, i dokumentarserien.

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2023.

Les også