Blogg

Kokkejævel stenger kommentarfeltet

Blogg-profilen Asbjørn Sandøy har valgt å stenge kommentarfeltet på grunn av personhets. – Jeg skal jo ikke være et mikrofonstativ for hatmeldinger mot meg selv. Det er jo bare helt idiotisk, sier han.

FÅR HAT-KOMMENTARER: Asbjørn Sandøy forteller at hat-kommentarene går ekstra inn på han i triste perioder.
FÅR HAT-KOMMENTARER: Asbjørn Sandøy forteller at hat-kommentarene går ekstra inn på han i triste perioder. Foto: Privat
Sist oppdatert

For omtrent 1,5 år siden startet Asbjørn Sandøy (43) bloggen "Kokkejævel".

Asbjørn bor i Alta, og ved siden av bloggen driver han to serveringssteder. Han er også en syvbarns-far, med fem på jorda og to i himmelen, skriver han på bloggen sin.

Han forteller at han begynte å blogge for å komme nærmere den ene sønnen sin, som fungerte godt.

– Jeg begynte å blogge for å komme litt nærmere en av sønnene mine. Da var blogg en litt mer ungdommelig greie, og han synes det var kjempekult.

– I begynnelsen var det veldig stas for oss begge å havne på første plass, men så blir man jo vandt til det. Men jeg begynte rett og slett å blogge for å komme nærmere min nest yngste sønn, sier han.

KOKK OG BLOGGER: Bloggeren "Kokkejævel" driver to serveringssteder i Alta i tillegg til bloggen. Her er han på restauranten med tørka reinhjerter.
KOKK OG BLOGGER: Bloggeren "Kokkejævel" driver to serveringssteder i Alta i tillegg til bloggen. Her er han på restauranten med tørka reinhjerter. Foto: Privat

Les også: «Kokkejævel» fridde til kjæresten på bloggen - fikk ja

Stengte kommentarfeltet

For noen dager siden valgte Asbjørn å stenge kommentarfeltet sitt for personhets. Dette gjorde han etter nøye gjennomtenking, da han var lei av hatmeldinger.

– Jeg hater anonyme kommentarfelt! Det skulle vært ulovlig å kommentere anonymt, sier han.

Nå må han altså godkjenne alle kommentarer før de blir publisert på bloggen.

– Jeg har stengt kommentarfeltet mitt en gang tidligere, da jeg fikk masse spam fra forskjellige sexsider. Da stengte jeg det kun i noen dager, for å få det bort.

– Ellers har jeg alltid vært opptatt av å ha et åpent kommentarfelt slik at det ikke bare blir ros og kos, men nå fikk jeg rett og slett nok, sier han.

Han forteller at det ikke er selve meldingene som er så stygge, men at det er mengden av kommentarer.

– Når man daglig blir påmint at det er "ingen som liker deg" og "skjønner godt at Alta-folk er flaue" og lignende, så blir man rett og slett sliten. Det skaper også et inntrykk av at jeg er utstøtt her i Alta, noe som ikke stemmer i det hele tatt, sier han.

– Jeg skal jo ikke være et mikrofonstativ for hatmeldinger mot meg selv. Det er jo bare helt idiotisk, sier han.

Les også: – Bare det å stå opp om mor­ge­nen er en jæv­la kamp

Hatmeldinger på Jodel

– Jeg har alltid vært en person som liker å stikke meg frem, og det er det ikke alle som har likt her i Alta. Allerede før jeg begynte å blogge så ble det postet mye dritt om meg på Jodel, så jeg har jo blitt vant til disse anonyme kommentarene, men det er ikke noe artig, sier han.

Han forteller at han fortsatt stadig titter innom appen Jodel, som er en app hvor du kan dele bilder og tekst helt anonymt.

– Jeg tror det er menneskelig å sjekke om det skrives noe negativt om seg selv. Jeg vil jo gjerne at alle skal like meg, og vil jo vite om hva som skrives om meg, sier han.

Bloggeren forteller han har fått flere hundrevis av hat-kommentarer på bloggen, som ifølge Sandøy stammer fra samme person.

– Det er viktig å huske på at mange av kommentarene faktisk kan komme fra samme person, slik som det var i mitt tilfelle. Disse nett-trollene kommenterer ofte under forskjellige navn, slik at det skal se ut som at det er flere personer. Det er viktig å ha i bakhodet, sier han.

Les også: Kokkejævel - Må vi oppleve noe absolutt hele tiden?

Støtte fra leserne

Asbjørn forteller at han har fått mye støtte av leserne sine gjennom denne perioden, og at noen mener han burde stengt kommentarfeltet for personhets for lenge siden.

– 40 prosent av mine lesere er kvinner mellom 25-55 år. Disse damene er ikke inne på bloggen min for å lese stygge kommentarer, men for å følge med på meg og mitt liv, sier han.

Allikevel forteller bloggeren at det å stenge kommentarfeltet for personhets føles som et lite nederlag, for han ønsker at folk skal være kritiske på bloggen hans, og er glad i en god diskusjon.

– Jeg vil gjerne ha et åpent kommentarfelt, men jeg tror nok ikke at jeg kommer til å åpne helt igjen. Hvorfor skal min plattform bli brukt til å spre løgner om meg selv? Det er jo bare teit. Hvis noen ønsker å spre løgner om meg, så kan de gjøre det på sin egen plattform, avslutter han.

Les også: Forsker avliver mobbe-myte

Kan være straffbart

Advokat Jon Wessel-Aas jobber i advokatfirmaet Lund & Co forteller at de får mange saker som gjelder spørsmål om diverse former for hets og krenkelser på nett. Dette gjelder ofte offentlige personer.

MEDIERETT: Advokat Jon Wessel-Aas har arbeidet mye med medierett.
MEDIERETT: Advokat Jon Wessel-Aas har arbeidet mye med medierett. Foto: Monica Kvaale

– Alle som selv deltar i offentligheten, må tåle motbør og kritikk for det de selv mener og gjør. Det er en del av ytringsfriheten. Men ingen skal måtte tåle trusler eller at detaljer om deres privatliv som de ikke selv har offentliggjort og som ikke har relevans for deres offentlige rolle, blir delt på nett. Heller ikke skal man tåle at noen sender uønskede direktemeldinger til seg, om man klart har gitt uttrykk for at man ikke ønsker slik kontakt, forteller Wessel-Aas.

Straffen for å kommentere slike kommentarer varierer. Det er nemlig sånn at selv om du kommenterer anonymt, så kan politiet finne ut av hvem som står bak kommentarene.

– At man ytrer seg anonymt fritar ikke for straffeansvar, men det kan selvfølgelig gjøre det vanskeligere å bli avslørt. Det kan være en utfordring for politiet å etterforske, men politiet har midler som gjør at de ofte kan avdekke identiteten gjennom diverse etterforskningsskritt, blant annet ved å pålegge eieren av en tjeneste å utlevere brukerinformasjon. Det må selvfølgelig bevises at noen faktisk står bak en ytring, for at de skal kunne straffes for den, sier Wessel-Aas.

NB: Vi gjør oppmerksom på at blogg.no og klikk.no eies av Story House Egmont.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2021, og sist oppdatert 04/02 2021.

Les også