Kathrine Thorborg Johansen i TV-serien «Makta»

– Gro er et kvinnelig ikon

I over seks måneder leste Kathrine Thorborg Johansen alt hun kom over om Norges første kvinnelige statsminister. – Jeg kjente en stor ærefrykt for oppgaven med å portrettere Gro Harlem Brundtland, forteller skuespilleren til Her og Nå.

<b>SPILLER LANDSMODEREN:</b> Kathrine Thorborg Johansen spiller Gro Harlem Brundtland i NRKs prisbelønte stor-satsing «Makta».
SPILLER LANDSMODEREN: Kathrine Thorborg Johansen spiller Gro Harlem Brundtland i NRKs prisbelønte stor-satsing «Makta». Foto: NTB
Publisert

– Det er vanskelig å ikke beundre Gro. Det å komme inn med den kapasiteten og drivkraften hun hadde er nesten ufattelig.

– Det er imponerende hvordan hun klarte å sjonglere alt, også med tanke på at hun hadde fire barn hjemme. Alt hun fikk satt i gang og gjennomført er helt utrolig, sier skuespilleren Kathrine Thorborg Johansen (34) til Her og Nå.

NRK-serien «Makta»

Vi møter skuespilleren fra Nøtterøy i forbindelse med lanseringen av NRK-serien «Makta».

I serien spiller hun Norges første kvinnelige statsminister Gro Harlem Brundtland. Dramaserien omhandler maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet.

<b>MAKTKAMP:</b> Kathrine beundrer Gro Harlem Brundtland for alt hun har fått til. På bildet ser vi Kathrine i rollen som Gro og Jan Gunnar Røise som spiller den tidligere Arbeiderpartilederen Reiulf Steen.
MAKTKAMP: Kathrine beundrer Gro Harlem Brundtland for alt hun har fått til. På bildet ser vi Kathrine i rollen som Gro og Jan Gunnar Røise som spiller den tidligere Arbeiderpartilederen Reiulf Steen. Foto: Produsenten

– Jeg kjente en stor ærefrykt for oppgaven med å portrettere Gro Harlem Brundtland. Av respekt for henne var det viktig for meg å gjøre forarbeidet grundig. Hun er et kvinnelig ikon. Det har vi ikke så mange av i Norge.

Skuespilleren kjenner seg likevel trygg på at hun har gjort det hun kunne for å skildre Gro på best mulig måte. I over et halvt år før innspillingen leste og så hun alt hun kom over om foregangskvinnen.

– Jeg har lest masse bøker og sett på uendelige timer av opptak av Gro. Jeg har trålet gamle aviser, og fått videreformidlet informasjon fra de som kjente og jobbet med henne. Jeg har gjort denne jobben med både omsorg og kjærlighet, understreker Kathrine oppriktig.

Les også: (+) Nina Ellen «Nelli» Ødegård fra Etterglød: – Jeg sto på to bein, han kom inn en dør og rommet var fylt av mange mennesker. Idet jeg så ham, lå jeg plutselig på gulvet

Aldri møtt Gro

Da 34-åringen begynte å jobbe med prosjektet, ble man enige om at forberedelsene til rollen ikke skulle innebære et møte med mennesket bak karakteren hun spiller.

– Jeg har aldri snakket med Gro, men hun har vært informert om prosjektet hele veien. Spørsmålet om å prøve å få til et møte med henne ble diskutert en del på forhånd, men vi kom frem til at det ble mest riktig å ikke ta initiativ til det.

– Vi tror at man kanskje ville følt at man da mistet noe av den kunstneriske friheten som man bør ha i et prosjekt som dette, forklarer Kathrine.

– Er du spent på hva Gro synes om serien?

– Hun er en travel dame, så jeg vet ikke om hun kommer til å prioritere å se den. Men ja, selvfølgelig er jeg det. Jeg er veldig spent på hva hun har å si hvis hun ser den.

– Det kan hende at hun synes vi har tatt oss noen friheter, men jeg håper hun forstår at det er gjort med kjærlighet.

Les også: Erna om da barna forlot redet: – Alle lydene i huset var plutselig borte

<b>EN FOREGANGSKVINNE: </b>I 1981 ble Gro Harlem Brundtland Norges første kvinnelige statsminister. Dramaserien «Makta» omhandler maktkampen i Arbeiderpartier på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet.
EN FOREGANGSKVINNE: I 1981 ble Gro Harlem Brundtland Norges første kvinnelige statsminister. Dramaserien «Makta» omhandler maktkampen i Arbeiderpartier på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet. Foto: NTB

Overveldet

Allerede i vår vant «Makta» priser for beste serie og musikk på den prestisjetunge franske TV-festivalen Cannesseries.

– Det var stort, uventet og overveldende å få disse prisene. Prosjektet har vært fantastisk å jobbe med. Manuset var så gjennomarbeidet og velfundamentert. Det er sjelden man får jobbe med et manus som er så nyskapende og hvor absolutt alt er gjennomtenkt.

Kathrine er fornøyd med det endelige resultatet, men aller mest spent er hun på dommen fra det norske publikummet.

– Det er veldig rart å se noe man har spilt i for første gang. Jeg blir alltid ganske selvopptatt og selvkritisk, men da jeg så «Makta», hadde jeg en fin opplevelse til og med første gang jeg så det.

– Jeg er spent på hva folk synes om serien. Den kommer kanskje til å skape litt debatt fordi man fiksjonaliserer virkelige hendelser fra en periode som er veldig kjent i norsk politikk, avslutter Kathrine.

Les også