reporter Kadafi Zaman

Kadafi Zaman: – Det glemmer jeg aldri

Kadafi Zaman hadde et håp om at den store dagen skulle gå upåaktet hen. I stedet ble den anerkjente journalisten overrasket med en stor fest av alle dem han har nær og kjær.

<b>KADAFI ZAMAN:</b> I fjor sommer fylte Kadafi Zaman 50 år og ble overrasket med en stor feiring. I dag er det over 20 år siden han startet sin karriere som journalist, og han kjenner på en takknemlighet for det livet han lever.
KADAFI ZAMAN: I fjor sommer fylte Kadafi Zaman 50 år og ble overrasket med en stor feiring. I dag er det over 20 år siden han startet sin karriere som journalist, og han kjenner på en takknemlighet for det livet han lever. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Jeg hater bursdager. Og jeg hater overraskelser. På 50-årsdagen min ble jeg overrasket med bursdagsfest! TV 2-reporteren Kadafi Zaman ler høyt.

Det er vi som spør ham om den store dagen. Selv håpet han den hadde havnet under radaren for folk flest. Men for andre gang på kort tid, må han altså «tåle» å svare på hvordan det føles å ha passert 50 runder rundt sola.

– Når overraskelsesfesten først var et faktum, og selv om jeg hater det – så kom tårene. Jeg ble rørt og tenkte over hvor utrolig takknemlig jeg er som har så mange fine venner og kollegaer i livet mitt.

Og det har blitt noen år siden sist Kadafi hadde alle øynene rettet mot seg i forbindelse med en bursdagsfeiring.

– Jeg har ikke feiret bursdagen siden jeg gikk på barneskolen. Jeg liker bedre å planlegge og feire andres bursdager. Jeg har rett og slett ikke behov for den oppmerksomheten. Jeg er jo på TV, poengterer han med glimt i øyet.

«Norge bak fasaden»

I over 20 år har han reist verden rundt og dekket naturkatastrofer, terror, opptøyer og gjengkriminalitet.

Læringskurven var bratt. Som nyetablert, sulten journalist i Stavanger Aftenblad, ble han sendt til grenseområdene i Pakistan bare dager etter terrorangrepet 11. september 2001. Siden den dagen har han ikke sett seg tilbake.

<b>NORGE BAK FASADEN:</b> De siste fem årene har Kadafi jobbet med den hardtslående dokumentar-serien «Norge bak fasaden» i tillegg til å jobbe med nyheter.
NORGE BAK FASADEN: De siste fem årene har Kadafi jobbet med den hardtslående dokumentar-serien «Norge bak fasaden» i tillegg til å jobbe med nyheter. Foto: TV 2

– Min karriere gikk fra å dekke lokaloppgjøret mellom Sola og Randaberg, til å dekke krigen mot terror. Siden har det vært helt fantastisk. Jeg er så heldig som får jobbe med nyheter og «Norge bak fasaden» sammen med Janne Amble, forteller han og utdyper:

– Der får jeg møte nordmenn og fortelle norske historier, på godt og vondt. Etter å ha dekket konflikter og kriser gjennom så mange år, føles det fantastisk å få lage den dokumentarserien nå.

Krig, katastrofer og død har vært en del av arbeidsdagen – og han føler seg privilegert som har en jobb han elsker.

– Så heldig jeg er. Jeg lever et utrolig privilegert liv. Jeg har reist Norge og verden rundt i over 20 år og har det jeg mener er en drømmejobb. Da må man være takknemlig. Så er jeg takknemlig for god helse, det kommer først. Så er også håret på stell, flirer han.

Les også: Kadafi Zaman: – Da kamera ble slått av, måtte jeg gå og gråte for meg selv

Menneskemøtene han aldri glemmer

Inntrykkene som har fulgt med et liv i frontlinjen, er mange. Da terroren rammet på hjemmebane, ble det ekstra sterke inntrykk å bearbeide.

– Å reise til andre land og lage saker, det er sterkt, men det er fjernt. 22. juli, da terroren rammet i eget land, det glemmer jeg aldri. Jeg jobbet både den dagen og de neste dagene og dekket hele rettssaken. Det har brent seg fast i minnet, forteller Kadafi.

I januar var det klart for en ny sesong av «Norge bak fasaden», dokumentarserien Kadafi lager sammen med kollegaen Janne Amble. Menneskemøtene fra de tre første sesongene bærer han fortsatt med seg.

– De menneskene som faktisk stiller opp for oss og forteller historier om overgrep, mobbing eller vold i nære relasjoner. Menn som dreper kvinner. Selvsagt gjør det inntrykk. Episoden går på TV, men de menneskene følger deg videre.

Les også: (+) Kjæresten min flyttet inn. Han viste seg å være en helt annen enn jeg trodde

<b>BRED ERFARING:</b> Kadafi trekker frem både 22. juli og menneskemøtene i «Norge bak fasaden» som noen av de sterkeste inntrykkene fra en innholdsrik karriere. Her med kollega Janne Amble.
BRED ERFARING: Kadafi trekker frem både 22. juli og menneskemøtene i «Norge bak fasaden» som noen av de sterkeste inntrykkene fra en innholdsrik karriere. Her med kollega Janne Amble. Foto: TV 2

Marens død

I januar formidlet «Norge bak fasaden» den sterke historien til Maren Walvik Johnsen, som ble rammet av livmorhalskreft. En feiltolket celleprøve gjorde at kreften ikke ble oppdaget før det var for sent. I juni sovnet hun stille inn som følge av sykdommen.

– Maren var datteren til sjefen min i November film, så jeg var først litt skeptisk. Men Maren ville vi skulle fortelle historien, fordi hun ville ha bevissthet rundt screeningprogrammet og testing av livmorhalskreft, forteller han, og avslutter:

– Vi laget dokumentaren, så døde Maren – 29 år gammel. Maren kommer jeg aldri til å glemme. Det hun gjorde for å hjelpe andre jenter og kvinner. Det er mennesker som Maren som gjør at du får lyst til å gå på jobb.

«Norge bak fasaden» sendes på TV 2 mandag kl. 21.40.

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2024, og sist oppdatert 19/02 2024.

Les også