Programleder Julie Strømsvåg

– At Bjørn ikke fikk være med på fødselen, var fullstendig meningsløst

Gravide Julie Strømsvåg gleder seg til å få en ny fødselsopplevelse, for da programlederen ble mamma til Sam i 2020, fikk ikke pappaen hans være med inn på fødestua.

<b>JULIE STRØMSVÅG:</b> Julie Strømsvågs første fødsel ble en vanskelig begivenhet. Nå håper hun på en ny og bedre opplevelse både for henne og samboeren.
JULIE STRØMSVÅG: Julie Strømsvågs første fødsel ble en vanskelig begivenhet. Nå håper hun på en ny og bedre opplevelse både for henne og samboeren. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

Denne uken er det Julie Strømsvåg (42) som er programleder for «Sykkelsommer» på NRK. Den blide sørlandsjenta fortalte i begynnelsen av juni at hun venter sitt andre barn.

Fra før har hun sønnen Sam (3) sammen med samboeren Bjørn Rognhaug (35).

Den lille gutten ble født midt i pandemien i 2020 da landet hadde svært strenge restriksjoner, og pappa Bjørn fikk ikke se sønnen sin bli født. Derfor gleder Julie seg ekstra mye til fødsel nummer to.

– Jeg er først og fremst veldig takknemlig for at jeg får en ny fødselsopplevelse siden det gikk så «åt skogen» sist. Det er ikke bare derfor vi får barn selvfølgelig, men jeg tror det er mange som sliter med at de ble satt i den situasjonen de ble under nedstengningen i 2020

– . Mange fikk ikke vært til stede under fødselen, deriblant samboeren min. Hvor var deres rettigheter, spør Julie Strømsvåg (42) til Her og Nå.

Les også: Christer Rødseth: – Jeg vil gifte meg, jeg vil ha mannen, jeg vil ha hagen og alt

<b>GLEDER SEG:</b> Julie Strømsvåg gleder seg til å lede «Sykkelsommer» sammen med Ida Yasin Andersen i Møre og Romsdal. Andreas Wahl sykler etappen. 
GLEDER SEG: Julie Strømsvåg gleder seg til å lede «Sykkelsommer» sammen med Ida Yasin Andersen i Møre og Romsdal. Andreas Wahl sykler etappen.  Foto: Morten Bendiksen

Programleder for «Sykkelsommer»

Da vi møtte henne i forbindelse med «Sykkelsommer», var hun over halvveis i graviditeten. Etter den traumatiske fødselsopplevelsen i 2020 har føde- og barselsituasjonen i Norge blitt en kampsak for Julie.

– I Norge kuttes og nedprioriteres fødselsomsorgen. Det virker som om man ikke ser at dette dreier seg om hele samfunnet. At man ikke ser verdien av å ta vare på mødre og barn, og ikke minst den psykiske helsen til de fødende.

– At Bjørn ikke fikk være med på fødselen, var fullstendig meningsløst. Jeg kjenner at jeg virkelig trenger en annen opplevelse enn den jeg hadde, forklarer hun.

Sønnen Sam har rukket å bli tre år og gleder seg til å bli storebror. Julie er litt usikker på hvor mye han egentlig forstår, men han positiv.

– Vi snakker mye om babyen i magen. Og han liker veldig godt å gi diverse navn til henne. Vi sier at det er babyen hans, men hvor stort begrep han har om det som skal skje, det vet jeg ikke. Det er jo til og med vanskelig for oss å begripe at det er et levende vesen inni der, sier Julie og ler.

Nå som det kun er noen måneder igjen til tre blir til fire, kan Julie kjenne et stikk av vemod med tanke på at dette er de aller siste månedene hvor det bare er Sam og henne før det kommer et søsken.

– Samtidig er jo alt som kommer fint! Om det blir sjalusi, må det være rom for de følelsene også. Jeg tenker at barn må få kjenne på hele registeret av følelser. Jeg er ikke bekymret, sier TV-profilen med et smil.

Les også: Sannheten om søsken: – Noe av det verste i en søskenrelasjon er hvis barnet opplever å vokse opp i skyggen av et annet barn

Tobarnsmor

Julie har alltid sett seg selv som en guttemamma. Gleden og overraskelsen var derfor stor da de fikk vite at det er en liten jente som er på vei nå.

– For oss var det selvfølgelig akkurat det samme hvilket kjønn det ble, men i hodet mitt har jeg alltid sett for meg at jeg skulle bli guttemamma. Kanskje fordi jeg har tre brødre, og det er mange gutter i familien? Men det er veldig kult at det er en jente, synes Julie.

TV-profilen tror dagene som tobarnsmor vil bli travle.

– Med to barn er det stor sannsynlighet for at det blir mer å henge fingrene i. Det hadde nok vært litt rart og naivt å tro noe annet. Det blir selvfølgelig et litt større puslespill som skal legges med flere barn, men man får ikke planlagt alt på forhånd, så det må vi ta litt som det kommer, sier hun forventningsfullt.

<b>ÅRETS SOMMER-GJENG:</b> Her er gjengen som skal lede og sykle gjennom tre av Norges fylker. Fra venstre: Ida Yasin Andersen, Hans Andreas Solbakken, Nadia Hasnaoui, Silje Nordnes, Amir Horori, Julie Strømsvåg, Kirsti Falch-Nilsen og Else Kåss Furuseth. Andreas Wahl var ikke til stede da bildet ble tatt.
ÅRETS SOMMER-GJENG: Her er gjengen som skal lede og sykle gjennom tre av Norges fylker. Fra venstre: Ida Yasin Andersen, Hans Andreas Solbakken, Nadia Hasnaoui, Silje Nordnes, Amir Horori, Julie Strømsvåg, Kirsti Falch-Nilsen og Else Kåss Furuseth. Andreas Wahl var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Morten Bendiksen

NRKs sommersatsing er et høydepunkt for mange, og sakte-TV samler mange foran skjermen. Mennesker i finstasen og med norske flagg stiller opp når NRK setter kursen for nettopp deres hjemsted.

Tidligere har det både vært sommerbåt og sommertog, men i år er det altså sykkel som gjelder.

Les også: (+) – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe for NRK, men det rare er at jeg er så sjeleglad for at jeg ikke er der lenger

Sportsjournalist

Og i uke to er det programleder og fysiker Andreas Wahl (40) som skal tråkke rundt på to hjul. Ruten går fra Bremsnes til Urke i Møre og Romsdal. Julie Strømsvåg og Ida Yasin Andersen (30) skal lede oss gjennom uken på Mørekysten.

Julie har ikke vært på disse stedene tidligere, men gleder seg.

– Jeg har ikke noe spesielt forhold til akkurat de stedene vi skal besøke. Jeg har faktisk slekt fra Sunnmøre, men har ikke sett noe av Mørekysten. Det at jeg kommer litt nærmere røttene, er spennende. Det gleder jeg meg til, sier hun.

<b>NYTT RADARPAR:</b> Sammen med Ida Yasin Andersen skal Julie lede sendingene i uke to av «Sykkelsommer» på NRK.
NYTT RADARPAR: Sammen med Ida Yasin Andersen skal Julie lede sendingene i uke to av «Sykkelsommer» på NRK. Foto: NRK

42-åringen har jobbet flere år som sportsjournalist for TV 2. Etter en kort svipptur innom Viaplay ble det i fjor høst klart at Julie gikk til NRK, og i sommer er hun altså klar for nye utfordringer.

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2023.

Les også