JØRN LIER HORST

Jørn Lier Horst merket det allerede på barneskolen. Likevel skulle han bli over 40 år før drømmen ble virkelighet

Det å bli far satte ting i perspektiv for krimforfatter Jørn Lier Horst (52).

<b>JØRN LIER HORST:</b> Forfatter Jørn Lier Horst fikk allerede på barneskolen gode tilbakemeldinger av lærere på tekstene sine. – Jeg likte å skrive en setning, og legge til et ord for å skape en stemning, sier han i podkasten Summa Summarum.
JØRN LIER HORST: Forfatter Jørn Lier Horst fikk allerede på barneskolen gode tilbakemeldinger av lærere på tekstene sine. – Jeg likte å skrive en setning, og legge til et ord for å skape en stemning, sier han i podkasten Summa Summarum. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Jeg hadde jobbet noen år i politiet og sett hvor skjørt livet kan være. Og hvor ofte det er tilfeldigheter som skiller mellom liv og død.

– Som for eksempel ved trafikkulykker, der det å bruke ti sekunder ekstra på å si ha det når du går ut døra hjemme kan utgjøre en forskjell om du frontkolliderer med en lastebil eller ikke. Så det å bli far satte slike tanker i perspektiv, sier forfatter Jørn Lier Horst (52) om å bli pappa for første gang som 27 åring.

Helt siden han var ung hadde han drømt å ha en jobb der han kunne reise rundt og oppleve spennende ting.

– Jeg tenkte jeg kunne ta en kokkeutdannelse og reise rundt i verden med cruiseskip og besøke nye havner. Men jeg er ikke spesielt sjøsterk, så det ble med tanken, sier han i podkasten Summa Summarum.

Les også: Krimforfatteren Jørn Lier Horst mistet nattesøvnen under innspillingen

<b>KRIMINALFORFATTER:</b> Jørn Lier Horst utdannet seg ved politihøgskolen i Oslo, og har arbeidet som etterforskningsleder frem til han ble heltidsforfatter i 2013.
KRIMINALFORFATTER: Jørn Lier Horst utdannet seg ved politihøgskolen i Oslo, og har arbeidet som etterforskningsleder frem til han ble heltidsforfatter i 2013. Foto: Svein Brimi

Fristet av blålys

Jørn merket tidlig at han likte å skrive, og etter hvert dukket drømmen om et skrivende yrke opp.

Forfatter og dramatiker

Er utdannet politi og har jobbet som etterforsker i mange år

Gift med Beate, bor i Larvik. Har to voksne barn.

Er krimekspert i Åsted Norge.

Se mer

– Jeg merket det allerede på barneskolen. Jeg likte å skrive en setning, og legge til et ord for å skape en stemning. Og så legge til enda et ord for å skape en følelse. Jeg fikk tilbakemeldinger om at jeg var god til det, det var lærere som så det, forteller han.

Da Jørn var ferdig med videregående skole og militæret, søkte han både journalistikkutdanningen og Politihøgskolen.

Han kom jeg inn begge steder, men valgte det siste fordi det hadde krevd en større søknadsprosess med både fysiske krav og inntaksintervjuer. I tillegg ble han fristet av blålys.

– Jeg var ute etter et variert yrke der ikke hverdagen alltid var den samme, og jeg har alltid interessert meg for krim. Jeg leste krimbøker fra tidlig alder, og kriminalitetens årsaker og menneskene bak har alltid interessert meg, sier han til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Les også: (+) Mannen min så på meg som en sur og masete kone, enda jeg gjorde alt arbeidet hjemme

Utgitt omtrent 70 bøker

52-åringen var tidlig opptatt av mysterier, og hadde en sterk drivkraft etter å finne løsninger.

– Det er mulig at enkelte ikke bryr seg om å få svaret på en gåte, mens andre grubler og ikke får sove før de får løsningen.

Krimbøker og drapssaker var det som opptok han.

– Døden er jo strengt tatt det største mysteriet i livet. Så kanskje ligger det noe der også. Men søken etter svar ligger dypt i meg. Og ikke minst rettferdighet.

Jørn hadde tidlig et ønske om å skrive krimbok, men årene gikk.

Først som 42-åring, i 2012, debuterte han med sin første krimbok i form av spenningsserien CLUE for ungdom.

– Jeg ville skrive bok, men så skjedde livet. Med utdannelse, karriere og familie. Men på ett tidspunkt åpnet det seg en mulighet, og jeg skrev et manus og sendte det inn til Gyldendal, sier forfatteren som har utgitt nærmere 70 bøker.

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2023, og sist oppdatert 09/01 2023.

Les også