Krimforfatteren Jørn Lier Horst om rollen som forræder

Mistet nattesøvnen under innspillingen

Da Jørn Lier Horst var med på «Forræder», hadde han også anledning til å jobbe med sin nye roman, men spillet ble raskt så altoppslukende at forfatteren måtte ta en timeout fra skrivingen.

<b>JØRN LIER HORST: </b>– Jeg er skeptisk til at folk lyver. Det er en yrkesskade fra tiden som politietterforsker. Denne gangen var det jeg som var løgneren, og det var gøy, sier Jørn til Her og Nå.
JØRN LIER HORST: – Jeg er skeptisk til at folk lyver. Det er en yrkesskade fra tiden som politietterforsker. Denne gangen var det jeg som var løgneren, og det var gøy, sier Jørn til Her og Nå. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

Krimforfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst (52) er en av 20 kjendiser vi treffer i høstens storsatsing «Forræder» på TV 2.

– Deltagelsen var en intens øvelse i å manøvrere seg rundt mistanker, løgn, intriger og konspirasjonsteorier. Men først og fremst var det veldig gøy, sier Jørn til Her og Nå under pressevisningen på Vika kino i Oslo.

Les også: Dette er deltakerne i «For­ræ­der» 2022

Utnevnt til forræder

I første program ble Jørn utnevnt til forræder sammen med journalisten Cathrine Fossum (44) og Youtuberen Jonas Lihaug (33). At han fikk rollen skapte utfordringer for 52-åringen.

<b>FORRÆDER:</b> Her er deltagerne på vei inn i rådssalen for å stemme på den de tror er forræder. Jørn blir mistenkt av noen, men klarer likevel å lede oppmerksomheten bort fra seg selv i de første episodene. Hvordan det går videre, vil ikke forfatteren avsløre.
FORRÆDER: Her er deltagerne på vei inn i rådssalen for å stemme på den de tror er forræder. Jørn blir mistenkt av noen, men klarer likevel å lede oppmerksomheten bort fra seg selv i de første episodene. Hvordan det går videre, vil ikke forfatteren avsløre. Foto: TV 2

– Jeg var glad for å bli forræder, men mange hadde en tanke om at jeg som har vært etterforsker ville kunne avsløre forræderne. Når jeg ikke gjorde det, ble det mistenkelig. Å håndtere dette ble krevende, innrømmer Jørn og humrer.

Født: 27. februar 1970

Alder: 52 år

Yrke: Etterforsker og kriminalforfatter

Ektefelle: Beate Horst

Se mer

Da serien ble spilt inn, var Jørn midt i skriveprosessen på sin nye krimroman. Løftet fra TV 2 om en kort innspillingsperiode, fire måltider om dagen, hotellseng og kveldene fri til å skrive, fristet likevel den populære forfatteren.

Men da Jørn takket ja, hadde han ingen idé om hvor altoppslukende spillet skulle bli.

– Jeg kan egentlig skrive hvor som helst og når som helst. Planen min var å skrive på kveldene, men jeg innså snart at jeg måtte jeg ta en timeout. Det ble søvnløse netter, og det var virkelig utfordrende.

– Tankeprosessen stopper ikke når kameraene skrus av. Til og med etter at jeg kom hjem igjen, brukte jeg tid på å komme til hektene og hente inn tapt søvn, forteller 52-åringen.

Les også: Jørn Lier Horsts første åsted: Glemmer aldri det grufulle synet

<b>NY ROMAN: </b>Jørn kan skrive når som helst og hvor som helst, men det klarte han ikke under innspillingen av «Forræder – iblant oss». Jørns nye roman er i salg 26. september og har fått den passende tittelen «Forræderen».
NY ROMAN: Jørn kan skrive når som helst og hvor som helst, men det klarte han ikke under innspillingen av «Forræder – iblant oss». Jørns nye roman er i salg 26. september og har fått den passende tittelen «Forræderen». Foto: Svein Brimi

Ble mistenkt

Forfatteren ville ikke vært foruten det utfordrende spillet.

– Det var spennende, litt som et sjakkspill. Man brukte mye tid på å tenke på neste trekk. Hvis man eliminerer den, hva blir reaksjonen? Hvem blir mistenkt? Du måtte alltid ligge flere trekk i forkant, forteller Jørn.

<b>FÅTT NYE VENNER:</b> Det er litt rart å tenke på at til tross for mye baksnakking og løgner, så er alle gode venner i dag. Jeg har fått 19 nye, gode venner, sier Jørn Lier Horst om deltagelsen i «Forræder».
FÅTT NYE VENNER: Det er litt rart å tenke på at til tross for mye baksnakking og løgner, så er alle gode venner i dag. Jeg har fått 19 nye, gode venner, sier Jørn Lier Horst om deltagelsen i «Forræder». Foto: Svein Brimi

Mange mistenkte fort forfatteren, blant annet fordi han var stille og tilsynelatende gikk rundt og skulte på de andre.

Forræder går på TV 2 hver fredag kl. 20.00.

Programmet kan også ses på TV 2 Play.

Se mer

– Det er sånn jeg er – jeg er en betrakter. I sosiale lag er jeg ikke den som snakker mest eller høyest. Jeg er ikke god på småsnakk. Jeg er rett og slett dårlig på å snakke om ting som ikke har relevans eller substans i et tema.

– Men det var en fin utfordring for meg, oppsummerer Jørn.

Les også: (+) Når Lilli Bendriss går inn på soverommet, utbryter hun: – Dere må komme hit, dette er helt uventet

Lett å lyve

Han opplevde det som uvant å være den som skjulte noe og den som ikke snakket sant.

Gjennom karrieren som etterforsker har Jørn blitt en mester i å avsløre løgn. Stor var derfor overraskelsen over hvor komfortabel han var i den nye rollen.

<b>ÅSTED NORGE:</b> Jørn jobbet som politietterforsker i en årrekke før han ble forfatter på heltid. Som ekspert i «Åsted Norge» på TV 2 får han vedlikeholdt etterforskeren i seg. Her med Kristin Fagerheim Hammervik (f.v.), Jørn Lier Horst, Rune Utne Reita og programleder Jens Christian Nørve.
ÅSTED NORGE: Jørn jobbet som politietterforsker i en årrekke før han ble forfatter på heltid. Som ekspert i «Åsted Norge» på TV 2 får han vedlikeholdt etterforskeren i seg. Her med Kristin Fagerheim Hammervik (f.v.), Jørn Lier Horst, Rune Utne Reita og programleder Jens Christian Nørve. Foto: TV 2

– Jeg ble overrasket over hvor lett det var å lyve. Jeg har jobbet med å avsløre løgnere og bedragere, så jeg har lært fra de «beste». Den smarteste måten å lyve på er å holde seg litt til sannheten, eller spinne videre på andres løgn eller mistanke, avslører Jørn.

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2022.

Les også