JOnas Gahr Støres julefeiring

Jonas Gahr Støre avslører sin iskalde juletradisjon

Hvert år hugger Jonas Gahr Støre et hull i isen og bader sammen med kona Marit. Det planlegger han å gjøre i år også, men først venter en koselig julefeiring med familien i statsministerboligen.

<b>GIR KLARE TANKER:</b> Med nisselue på hodet, hugger Jonas og kona Marit hull i isen på et tjern ved hytta i Nore og Uvdal hver jul. Isbadingen er blitt en juletradisjon for statsministerparet de siste årene.
GIR KLARE TANKER: Med nisselue på hodet, hugger Jonas og kona Marit hull i isen på et tjern ved hytta i Nore og Uvdal hver jul. Isbadingen er blitt en juletradisjon for statsministerparet de siste årene. Foto: Privat
Sist oppdatert

Norges nye statsminister, Jonas Gahr Støre (61), hilser vennlig med albuen når Her og Nå møter ham i den julepyntede stuen hjemme i statsministerboligen.

– Vi får gjøre som helseministeren sier og hilse på denne måten, smiler Jonas.

Med økende smittetall og sykehusinnleggelser, henger pandemien nok en gang over årets julefeiring som et truende spøkelse.

Det øverste ansvaret for rikets sikkerhet hviler på statsministerens skuldre, men mellom viktige avgjørelser og politiske møter, prøver ektemannen, trebarnsfaren og bestefaren å få tid til noen av de viktigste juleforberedelsene.

Les også: Linn Stokke 60 år: Har spist plantebasert halve livet

– Jeg er vant til å være travel, og er spesielt travel nå som statsminister, men jeg skal finne tid til å få kjøpt julegaver. Da får vi rydde plass i programmet, gjøre noen tanker på forhånd og gå rett på sak for å få handlet inn gavene, sier han med et smil.

Nyinflyttet i statsministerboligen

Det hviler en rolig stemning over den smakfullt innredede statsministerboligen. Juletreet er pyntet, lekre kaker er dandert på et fat og det er fyr i peisen. Men det som tilsynelatende fremstår som et litt over gjennomsnittet staselig hjem, er alt annet enn normalt.

Boligen er som et fort, med sikkerheten på topp. Gjester må sikkerhetsklareres på samme måte som på en flyplass, og livvaktene er aldri mange meter unna Norges statsleder.

– Hvordan er det å gå din første jul her i statsministerboligen i møte?

– Det er fint, som alltid med jul. Jeg har alltid med meg den sitringen fra barndommen med at jul er spesielt. Nå er det ekstra spesielt at det skjer i en ny bolig – og en unik bolig, men her har vi vært opptatt av å pynte til jul. Det skal bli fint. Vi får familien innom her, så vi får skapt den følelsen av å være sammen på et nytt sted, sier han.

På julaften skal stuen fylles opp med statsministerens aller nærmeste. Kona Marit (59), sønnene Magnus (31), Vetle (28) og Gullik (21) og barnebarna Albert (6) og Leo (2).

– Vi feirer jul her i boligen med den lille familiekretsen. Og så blir det å samle noen flere – litt ut i romjula. Og så håper jeg – hvis alt tillater det – at vi kan få oss en tur på fjellet. Det å komme helt unna og bare være de nærmeste i familien. Det betyr mye.

<b>TAR SEG TID:</b> Selv om dagene som statsminister er mer travle enn før, finner Jonas tid i kalenderen til å få handlet julegaver til familien.
TAR SEG TID: Selv om dagene som statsminister er mer travle enn før, finner Jonas tid i kalenderen til å få handlet julegaver til familien. Foto: Morten Bendiksen.

Iskald juletradisjon

På hytta i Nore og Uvdal har Jonas og familien tilbrakt mange julefeiringer. De siste årene har de innført en ny og iskald tradisjon i julen.

– Både kona og jeg er blitt glade i å bade kaldt. Så på fjellet er det tradisjon for å hugge hull i isen og bade. Det er litt inne på fjellet, i et tjern. Der lager vi et hull og kjøler oss ned. Det er planen i år også, sier han med et lurt smil.

– Det høres ut som en ganske heftig opplevelse?

– Det var en ting jeg aldri kunne tenke meg da jeg var yngre, men i de senere årene synes jeg det er veldig oppfriskende. Det gir noen klare tanker.

Som Norges statsminister er Jonas alltid beredt på at plikten kan kalle, også når han i utgangspunktet har satt av tid til bare å være med familien.

Les også: Farmen-deltagerne raste ned i vekt på gården

– Det er mulig å ikke ha avtaler på kontoret, men jeg tror ikke det er lett å ha denne jobben uten å ha viktige saker i hodet mye av den våkne tiden. Det er også en utfordring. Alle har behov for å koble av. Da gjelder det å finne aktiviteter som å være ute og gå på ski, trene, kanskje se en film og ta tankene bort fra alle sakene, medgir han.

Langrenn og tid med barnebarna

Julen og fjellet gir også statsministeren anledning til å finne frem langrennsskiene.

– For meg er skiturer en veldig viktig del av avslapning og ferie. Da kobler jeg av. Det er litt mer utfordrende og krever mer å komme seg på skiturer når jeg bor her i statsministerboligen, men vi får ha ambisjonene i år også.

<b>PYNTET OG KLART:</b> Jonas Gahr Støre setter stor pris på julehøytiden. Statsministerboligen ble tidlig pyntet i år, og i julen skal den nærmeste familien samles for å feire her.
PYNTET OG KLART: Jonas Gahr Støre setter stor pris på julehøytiden. Statsministerboligen ble tidlig pyntet i år, og i julen skal den nærmeste familien samles for å feire her. Foto: Morten Bendiksen.

Jonas kobler også av når han er med barnebarna, som setter stor pris på den store boltreplassen i sin bestefars nye bolig.

– Det gjør godt å la barnebarna sette tema og dagsorden. De synes det å løpe strekningen mellom spisestuen og kontoret her i statsministerboligen er veldig stas. De får ordentlig fart. Bare det å se den gleden hos to gutter, er en påminnelse om at det kan være store gleder i små ting. Det er verdt å ta med seg, også for voksne, understreker han.

For Jonas og kona Marit, som denne høsten ble ordinert som prest, er julegudstjenesten på julaften en kjærkommen tradisjon. Etterpå trår statsministeren selv til på kjøkkenet.

– Da blir det ribbe. Både kona og jeg har det med fra våre familier. Ribba er det jeg som står for på julaften. Og så må man strekke seg og gjøre litt nye ting med ribbe også. Det går an å bruke både krydder og andre ting som setter en spiss på smaken, oppfordrer han.

– Hva ønsker du deg til jul?

– Jeg tror det er bokønsker, som alltid. Der pleier kona mi å være flink. Og så lever vi jo nå i et hus hvor det meste er på plass fra før. Slik at det å ønske seg noe til huset hører ikke helt med. Det er også blitt sånn at for meg er gaver noe jeg er opptatt av å gi bort, men ikke så viktige å få. Det er tiden med de nærmeste som er det viktigste for meg, sier statsministeren.

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2021, og sist oppdatert 23/12 2021.

Les også