Over 40 år som skuespiller

John Nyutstumo (70) fra "Neste sommer": – Føler meg ikke ferdig som skuespiller

«Neste sommer» har gått sin seiersgang på skjermen i 10 år. Men det er ikke første gang John Nyutstumo har opplevd TV-suksess.

<b>JOHN NYUTSTUMO:</b> John Nyutstumo gledet seg over 100 innspilte episoder av den populære komiserien. – Det har vært en fest fra ende til annen, sier han om skuespillerkarrieren.
JOHN NYUTSTUMO: John Nyutstumo gledet seg over 100 innspilte episoder av den populære komiserien. – Det har vært en fest fra ende til annen, sier han om skuespillerkarrieren. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Vi har spilt så mange gøyale episoder og situasjoner. Det har vært veldig moro. Tenk at vi har holdt på i ti år, sier John Nyutstumo (70) til Her og Nå.

Da komiserien «Neste sommer» feiret 100 innspilte episoder var skuespillerveteranen selvskreven gjest.

Nyutstumo har nemlig spilt rollen som Oddvar helt siden TV-serien om hyttelivet ved Oslofjorden så dagens lys. 70-åringen sier han er takknemlig for at programmet har holdt på så lenge.

– Det er en glede å få folk til å le, sier han.

Les også: Den lille, beskjedne kvinnen som fikk alle til å le

<b>NESTE SOMMER:</b> John har vært å se som Oddvar i «Neste sommer» i 10 år. Her sammen med Janne Formoe, som han spiller faren til i TV-serien.
NESTE SOMMER: John har vært å se som Oddvar i «Neste sommer» i 10 år. Her sammen med Janne Formoe, som han spiller faren til i TV-serien. Foto: Discovery Channel

Oddvar i «Neste sommer»

Men selv om det er som karakteren Oddvar mange gjenkjenner ham i dag, har John lagt bak seg en underholdningskarriere som strekker seg over 40 år.

Født: 14. juli 1954

Alder: 70 år

Yrke: Skuespiller

Kjent fra: Blant annet «Pelle Parafins Bøljeband» og «Neste sommer»

Se mer

Han var medlem av den politiske teatergruppen Tramteatret fra 1976 til 1986, sammen med blant andre Marianne Krogness, Arne Garvang og hans nå avdøde søster Anne Nyutstumo.

Tramteatret ble ungdomsidoler da de spilte i TV-seriene om «Pelle Parafins Bøljeband», som ble vist i ungdomsserien «Halvsju» på NRK på 80-tallet.

Nyutstumo ble umåtelig populær som komikarakteren «Ronni» som hadde et gjøkur på ryggen, og stadig ble kalt «idiot». 70-åringen har bare gode minner fra sine 10 år i Tramteatret.

– Den tiden husker jeg tilbake på med glede, det var veldig morsomt. Vi måtte slutte fordi vi ikke hadde råd til å holde på lenger, ikke fordi vi ble uvenner. Folk begynte å få forpliktelser, barn og bil. Men det var gøy så lenge det varte, og det ble en del TV-serier av det også. Jeg har fått ganske mange TV-episoder på samvittigheten etter hvert, forteller John.

Skuespillerveteranen synes tiden som ungdomsidol da «Pelle Parafins Bøljeband»-bølgen herjet på 80-tallet, var gøy.

– Nå skal det sies at det bare fantes én TV-kanal, men seriene ble veldig populære blant folk i alle aldre. Det var faktisk ikke mulig å få tak i drosje i Oslo mellom halv syv og halv åtte når serien gikk på «Halvsju», sier han.

Les også: (+) Anne B. Ragde var bare åtte år da hun måtte ta seg av økonomien hjemme: – Mamma hadde ikke peiling på penger

<b>TRAMTEATRET:</b> Tramteatret holdt det gående med revyer, TV-serier og plater i årene 1976–1986. John Nyutstumo som nummer to fra høyre.
TRAMTEATRET: Tramteatret holdt det gående med revyer, TV-serier og plater i årene 1976–1986. John Nyutstumo som nummer to fra høyre. Foto: Talent Music Organisation/SCANPIX

«Hvor har du gjort av gjøkuret?»

Fortsatt blir Nyutstumo gjenkjent som Ronni av den gamle fansen.

– De eldre kaller meg for Ronni, mens for de yngre er jeg Oddvar fra «Neste sommer». Det er jo 40 år siden «Pelle Parafin», så de unge har jo ikke peiling. Men hvis jeg går på en bar og møter noen eldre som er litt brisne, så kaller de meg «idiot» den dag i dag.

– Eller så sier de: «Hvor har du gjort av gjøkuret?». De tror de er veldig originale når de sier det, at de er de første som gjør det, men det er de ikke. Men de slenger de replikkene i kjærlighet fordi de husker det som noe gøy. Det er ingen som er slemme mot meg, presiserer 70-åringen.

<b>ROLLEN RONNI:</b> John Nyutstumo og Kine Hellebust som karakterene Randi og Ronni i TV-serien om «Pelle Parafins Bøljeband» på 80-tallet. Figuren Ronni bar et gjøkur på ryggen.
ROLLEN RONNI: John Nyutstumo og Kine Hellebust som karakterene Randi og Ronni i TV-serien om «Pelle Parafins Bøljeband» på 80-tallet. Figuren Ronni bar et gjøkur på ryggen. Foto: Skjermdump

Ved siden av TV-karrieren har Nyutstumo vært fast ansatt ved Teater Innlandet, før han gikk av med pensjon i fjor sommer. Den siste forestillingen han spilte ved teateret var «Før jeg glemmer at jeg elsker deg», som handlet om demens. Teaterstykket fikk knallgode anmeldelser og terningkast 6.

– Det var utsolgt overalt. Jeg føler jeg sluttet på topp for å si det sånn. Men jeg håper jeg får mer å gjøre, for jeg føler meg ikke ferdig som skuespiller, smiler John Nyutstumo.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2023, og sist oppdatert 08/03 2023.

Les også