Artist Jenny Jenssen fyller 60 år

- Jeg ville ikke at noen skulle se oss på klinikken

Jenny fant ungdomskilden før hun fylte 60 år – takket være deltagelse i TV-serien «16 ukers helvete». Artisten er nå i sitt livs form, men livet har ikke alltid vært en dans på roser.

<b>JENNY JENSSEN:</b> Jenny startet karrieren med å synge hjemme på badet med dorullen som mikrofon. Hun har solgt over 300 000 plater, mottatt én dobbel platinaplate og fire gullplater. Her er hun sammen med ektemannen Tor tilbake i 2009.
JENNY JENSSEN: Jenny startet karrieren med å synge hjemme på badet med dorullen som mikrofon. Hun har solgt over 300 000 plater, mottatt én dobbel platinaplate og fire gullplater. Her er hun sammen med ektemannen Tor tilbake i 2009. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Det er jo en helt fantastisk dag. Først har jeg besøk av dere, og i kveld er jeg instruktør for en zumba-klasse rett borti veien her. Vet du, jeg nyter hver eneste dag og hvert eneste minutt. Jeg har lært meg å være til stede her og nå.

Artisten og TV-personligheten Jenny Jenssen (60) trekker så vidt pusten før hun fortsetter:

– Tenk, så heldig jeg er som får oppleve å fylle 60. Broren min ble bare 30 år, og det setter livet mitt i perspektiv.

Ektemannen Tor Magne Jenssen-Søreng

Folkekjære Jenny sitter i stuen i familiens romslige murvilla i Asker utenfor Oslo. Her, på en liten høyde med glimt av Oslofjorden, har hun og ektefellen Tor Magne Jenssen-Søreng (67) skapt et hjem for seg og datteren Tilje (17).

– Om livet har vært noen dans på roser? Tja, i perioder, men det har også vært motgang og mye hardt arbeid.

<b>FYLLER 60 ÅR</b>: - Jeg er heldig som har disse to i livet mitt, sier Jenny Jenssen om datteren Tilje og ektemannen Tor Magne.
FYLLER 60 ÅR: - Jeg er heldig som har disse to i livet mitt, sier Jenny Jenssen om datteren Tilje og ektemannen Tor Magne. Foto: Svein Brimi

Jenny har bodd nesten 40 år her sørpå, uten å ha forlatt en frittalende måte å snakke på som kjennetegner nordlendinger flest.

– Jeg snakker rett fra leveren. Du skal slippe å stille så mange spørsmål, du vet 60 år er et langt liv, men du skal jammen meg få innblikk i livet til «ho Jenny» på godt og vondt, lyder det fra jubilanten selv.

Hun forteller om oppveksten de første 18 årene hjemme i Bjerkvik, et lite tettsted med drøyt tusen innbyggere i Narvik kommune. Her bodde Jenny med mamma, pappa, en fem år eldre søster og en fire år yngre bror.

– Jeg fikk utfolde meg fritt hjemme. Sang begynte jeg med lenge før jeg kunne snakke. Jeg sto på dolokket på badet og brukte dorull som mikrofon, og jeg lot speilet være TV. Jeg gikk aldri lei, og etter at jeg startet på skolen sang jeg ved juleavslutninger og før vi gikk ut i sommerferie.

– Bare 11 år ble jeg «headhuntet» til dansebandet Domino, som noen litt eldre gutter drev. De trengte en vokalist, og jeg ble smigret, forteller Jenny.

Les også: Se bildene: Slik så kjendisene ut etter «16 ukers helvete»

Ble mobbet

Det var før hun fikk smaken av janteloven. Noen jenter i klassen forsøkte å fryse henne ut – og de lyktes.

– Jeg opplevde to år med grov mobbing. Jeg var den siste som kom på skolen og den første som reiste hjem. Jenter kan virkelig være djevelsk mot hverandre. I dag kan jeg lett stå i en skolegård og se hvem som er inkludert og ekskludert av elevene. Det finnes noen sterke elever som ikke er lett å oppdage for lærerne.

<b>TIDLIG BLID: </b>Jenny, som er født i 1964, vokste opp i Bjerkvik i Narvik med mor, far og to søsken.
TIDLIG BLID: Jenny, som er født i 1964, vokste opp i Bjerkvik i Narvik med mor, far og to søsken. Foto: Privat

– Min største frykt etter at jeg ble mamma var å få en telefon fra skolen med beskjed om at «din datter er en mobber». Alle vil at sine egne barn skal oppføre seg pent, men ikke alle gjør det, og det blir verre når foreldrene nekter å ta det innover seg.

Jenny betrodde seg tidlig til moren. Hun mente Jenny burde overse de andre og tenke at det nok ville gå over. Det skjedde ikke, og da tok faren til Jenny grep.

– «Du skal ikke tilbake til den klassen». Pappa gikk i krigen for meg. Jeg hadde hjemmeundervisning fra påske og frem til sommeren i 6. klasse. Jeg hadde to valg før jeg startet på ungdomsskolen; flytte til mormor ti mil unna, eller bytte klasse. Det endte med at jeg hoppet over 7. trinnet og gikk rett inn i 8. klasse. Der hadde jeg gode musikkvenner, og livet ble med ett lysere, forteller Jenny.

<b>DANSEBAND</b>: Jenny brakte danseband-musikken inn i de tusen hjem, også da hun deltok i Melodi Grand Prix i 2007 og 2020.
DANSEBAND: Jenny brakte danseband-musikken inn i de tusen hjem, også da hun deltok i Melodi Grand Prix i 2007 og 2020. Foto: NTB

Kursleder i kosthold

Hun forlot hjembygda etter gymnaset og tok et år som utvekslingsstudent i USA, før hun vendte snuten til Oslo og tok fag på Blindern. Når driftige Jenny klappet igjen lærebøkene, satt hun så visst ikke med hendene i fanget.

– Jeg ble som 19-åring landets yngste kursleder i kosthold hos Grete Roede, og etter hvert den med flest deltagere. Den jobben hadde jeg i 25 år, helt til jeg gikk gravid med Tilje. Jeg likte meg veldig godt, selv om jeg også drømte å komme inn i musikkmiljøet.

– Det var tøft å få innpass i hovedstaden. Jeg fløy hjem én gang i måneden og sang så ofte jeg kunne i lokalmiljøet. Flere sanger på repertoaret førte til at jeg før jul i 1989 kom med min første kassett.

<b>DEN FØRSTE KASSETTEN:</b> Jenny utga sin første kassett til jul i 1989. Da var hun 24 år og jobbet hardt for å komme inn i musikklivet.
DEN FØRSTE KASSETTEN: Jenny utga sin første kassett til jul i 1989. Da var hun 24 år og jobbet hardt for å komme inn i musikklivet. Foto: Privat

Det viste seg å bli et lykketreff. En kald februardag i 1990 fikk hun en telefon fra en orkesterleder som trengte en ny vokalist.

Først trodde Jenny at det var en aprilspøk, men det ble prøvesynging og ansettelse. Bandmedlem Tor Magne falt for Jenny, som ble vokalist i orkesteret Septimus.

– Vi ble kjærester samme år. Det var et hektisk liv der jeg sang på konserter, var kursleder hos Roede, kjørte taxi etter å ha bestått kjentmannsprøven med glans, tok utdannelse som hudpleier og åpnet egen hudpleiesalong som jeg fremdeles har. Vi rakk å forlove oss, men du kan jo gjette hvem som måtte fri, sier Jenny og ser bort på ektefellen som gliser.

– Jeg har aldri gått ned på kne, jeg blir bare mo i knærne, bekrefter Tor Magne.

Les også: Jenny Jenssen gifter seg for femte gang – med samme mann

Giftet seg i 1996

Og det var han 29. juni 1996. Jenny sto hvit brud, etter at hun foreslo at de skulle gifte seg på hans 40-årsdag. Siden har ekteskapsløftet blitt fornyet tre ganger – og flere skal det bli.

Tradisjonen oppstod etter at Jenny besøkte vertsfamilien hun hadde som utvekslingsstudent i USA. Ekteparet i familien fornyet løfte sitt mens Jenny og Tor Magne var på besøk.

<b>EKTEMANNEN TOR: </b>Jenny Jenssen og ektemannen ble kjærester i 1990.
EKTEMANNEN TOR: Jenny Jenssen og ektemannen ble kjærester i 1990. Foto: Svein Brimi

Det var én ting til som de to snappet opp under USA-turen.

– Vi leide bil og kjørte rundt i California. I radioen hørte vi sangen «Good Morning Beautiful». Den har siden blitt vår sang, og den første av oss som våkner hver morgen synger den. Da tenker jeg hvor heldig jeg er som får en ny dag, sier Jenny.

Kjærligheten mellom henne og Tor Magne har aldri slått sprekker. Heller ikke da de prøvde å bli foreldre.

– Vi hadde ti prøverørsforsøk på fire år. Ingen visste at vi holdt på, og jeg ville ikke at noen skulle se oss på klinikken. Vi kom utenom åpningstidene, eller fikk beskjed om å vente i bilen om det var pasienter på venterommet.

– Det var nok stress å bli gravid om jeg ikke på toppen av det hele skulle få spørsmål fra folk, forteller Jenny.

<b>LYKKELIG</b>: Tilje var fire måneder da Jenny stolt viste frem datteren.
LYKKELIG: Tilje var fire måneder da Jenny stolt viste frem datteren. Foto: NTB

Datteren Tilje

Hun ble gravid på det fjerde forsøket, men det gikk galt. Det samme skjedde på sjette forsøk. Jenny ga ikke opp håpet, selv ikke da hun gjorde seg klar for gang nummer ti.

– Heldigvis gikk graviditeten kjempefint, og vi gjorde oss klare til endelig å bli foreldre. Den 30. september 2006 – ti år etter at vi giftet oss – kom Tilje til verden. Å bli mamma er den største gleden i livet mitt. Tilje var så inderlig ønsket, og etter ti prøverørsforsøk lyktes vi.

– Jeg har aldri følt meg så fin som da jeg gikk gravid. Det var en deilig følelse å gå rundt og ruge på hun som lå i magen min. Det ble himmelrike for meg og Tor Magne da Tilje ble født. Hektisk, men bare gøy. Det var en grunn til at Tilje ikke startet i barnehage før hun var tre år. Vi ville ha henne mest mulig for oss selv …

<b>DATTEREN TILJE</b>: - Livet mitt fikk en helt ny dimensjon da jeg ble mamma til Tilje, sier Jenny.
DATTEREN TILJE: - Livet mitt fikk en helt ny dimensjon da jeg ble mamma til Tilje, sier Jenny. Foto: Svein Brimi

Med barn i huset tok familielivet til Jenny og Tor Magne form, samtidig som de fortsatte med sang og musikk. Etter mer enn 300.000 solgte plater, opplever Jenny og Tor Magne fremdeles å ha fulle turnélister med bandet sitt, men hverdagene fyller Jenny med noe helt annet – nemlig helse.

Les også: (+) Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå

«16 ukers helvete»

Hun er ikke tilbake som kursleder i kostholdsendring, men som treningsinstruktør. Den veien lå ikke åpen.

Jenny ble for to år siden spurt om å være en av kjendisene i TVNorge-programmet «16 ukers helvete». Her veileder tidligere langrennsløper Martin Johnsrud Sundby (39) deltagerne til en livsstilsendring.

<b>16 UKERS HELVETE: </b>«16 ukers helvete» ble rene himmelrike for Jenny, som har svettet seg til en bedre helse.
16 UKERS HELVETE: «16 ukers helvete» ble rene himmelrike for Jenny, som har svettet seg til en bedre helse. Foto: Svein Brimi

– Jeg hadde lyst til å si nei, tenkte at jeg ikke ville utlevere meg på TV. Det var fastlegen som fikk meg til å snu: «Se på det som vinn-vinn. Du har høyt blodtrykk som vi ikke har fått kontroll på, og du har halsbrann. Jeg har bestilt undersøkelse av spiserøret ditt, selv om jeg ikke tror det er noe galt med det. Du trenger å styrke kroppen din, Jenny. Du har dårlige knær, og det er fordi du er for tung». Jeg tenkte – gjett om jeg skal bytte fastlege, forteller Jenny.

Det var før hun fikk tenkt seg om.

– Han hadde jo helt rett. Jeg sa til meg selv: «Legg bort skammen, ta rev i seilene og bli med. Ikke vær flau over å vise deg på TV med kroppen din, fokuserer heller på hva du kan oppnå». Det var en bøyg å gå fra godstolen – med vin, potetgull og fjernkontroll – til å trene beinhardt hver eneste dag.

– Heldigvis kom motivasjonen raskt, etter å ha kjent på en sorg over at jeg hadde lagt meg ut så mye at jeg ikke kunne bruke tidligere sceneantrekk. Jeg nærmet meg 60 år, og ville være en sprek mamma – og mormor, hvis det skulle skje en gang, forteller Jenny.

<b>DYREKJÆR</b>: «Pippa» på 11 år skaper ro og glede i armkroken til Jenny.
DYREKJÆR: «Pippa» på 11 år skaper ro og glede i armkroken til Jenny. Foto: Svein Brimi

Jobber som treningsinstruktør

Hun hater å jogge, og er heller ikke overbegeistret for tredemølle. Hun måtte finne noe som var lystbetont og som samtidig ga henne bedre kondisjon. Tankene gikk tilbake til 2016, da Jenny deltok i «Skal vi danse».

– Jeg elsker å danse zumba, så da startet jeg for fullt med det. Så ble det crossfit, bootcamp og spinning. Jeg nøyer meg ikke bare med å trene selv, men å trene andre. Jeg er instruktør flere steder, og har grupper fem-seks dager i uken.

– Jeg har faste timer med zumba for leger og sykepleiere på Sunnaas sykehus. Den fantastiske gjengen står på så svetten renner, forteller Jenny som også arrangerer helsecamp i Spania dette året.

<b>NY LIVSSTIL:</b> - Tenk, nå har jeg på meg klærne til Tilje. Ny livsstil gir meg masse ny energi, forteller Jenny.
NY LIVSSTIL: - Tenk, nå har jeg på meg klærne til Tilje. Ny livsstil gir meg masse ny energi, forteller Jenny. Foto: Svein Brimi

Hun har gått ned et tosifret antall kilo. Tor Magne har også fått en ny kroppsfasong, mest takket være omlegging av spisevanene.

– Du vet, regner det på presten så drypper det på klokkeren, smiler Jenny.

Les også: (+) Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm

Fyller 60 år

Det svinger godt av dansefoten, enten hun har konsert eller treningstime.

– Jeg har aldri hatt det så gøy i livet som nå. Hvert bidige øyeblikk må nytes. I hodet er jeg fortsatt 24 år og nysgjerrig på livet. Jo eldre jeg har blitt, jo mer bevisst er jeg på hvem jeg har rundt meg. Kall det gjerne en vareopptelling i livet, akkurat som butikkene har i januar hvert år, forteller Jenny før hun utdyper:

<b>LETT PÅ TÅ: </b>- Jeg er lett på tå og veldig leken. Heldigvis har jeg bevart mye av barnet i meg, sier Jenny.
LETT PÅ TÅ: - Jeg er lett på tå og veldig leken. Heldigvis har jeg bevart mye av barnet i meg, sier Jenny. Foto: Svein Brimi

– Jeg ble tydeligere på det etter at jeg ble mamma. Det barnet ditt ser du gjør, er det som fester seg. Hvis du røyker og samtidig sier til ungen din «du må ikke begynne å røyke», blir du ikke trodd. Jeg vet mer enn før hva jeg skal godta og si at er ok, fordi Tilje får med seg hva jeg aksepterer fra andre mennesker. Jeg har lukket noen dører som var smertefulle der og da, men på sikt har jeg sett at det var riktig. Når en dør lukkes, åpnes ofte en ny. Jeg trenger ikke å vente til jeg blir 66 for å gjøre som jeg vil …

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2024, og sist oppdatert 22/02 2024.

Les også