Løpedronningen Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansens familieparadis: 45 mål tomt og egen strandlinje

Løpedronningen har aldri vært redd for å si akkurat hva hun mener, selv om det ikke alltid skaffet henne nye venner. I 1977 møtte hun ektemannen Arve Kristiansen, og i dag eier de blant annet halvøya Kotøya sammen.

<b>FAMILIEBEDRIFT:</b> Ingrid og Arve Kristiansen bor i Holmenkollen i Oslo, men valfarter til hytta så ofte de kan. Sammen med sine tre barn driver de et familiefirma som tilbyr trening og coaching.
FAMILIEBEDRIFT: Ingrid og Arve Kristiansen bor i Holmenkollen i Oslo, men valfarter til hytta så ofte de kan. Sammen med sine tre barn driver de et familiefirma som tilbyr trening og coaching. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Det beste med Kotøya er stillheten, at vi kan være her helt alene. Ikke at vi er introverte, for vi elsker å være sammen med folk. Men det er også deilig å kunne senke skuldrene og la livet seile sin egen sjø. Det gjør vi på hytta, og vi kan fint være her uten å bevege oss utenfor øya.

– Heldigvis trives vi godt sammen, sier Ingrid Kristiansen (66), og smiler bredt.

På Kotøya, innerst i Eidangerfjorden i Vestfold og Telemark fylke, har løpedronningen og ektemannen Arve Kristiansen (68) sitt private paradis.

Her kan paret boltre seg på 45 mål, egen strandlinje og idylliske turstier på sin egen halvøy. Det passer perfekt for ekteparet som har hatt fysisk aktivitet som en livsstil så lenge de kan huske.

Her tilbringer de sommeren, høsten, påsken og mange langhelger i løpet av året.

– Vi kan ikke la det gå for lenge mellom hver gang vi er her, for det er alltid mye som må gjøres. Klipping av plen, hugging av ved, vedlikehold og slike ting. Men det er viktig at det ikke bare blir en arbeidsleir. Så vi går mye turer, bruker robåt, kajakk og ståbrett, forklarer Ingrid.

<b>   KOTØYA:</b> Hovedhuset er på 180 kvadrat, og er blitt pusset opp og utvidet med årene. – Jeg har svart belte i maling, sier Ingrid.
KOTØYA: Hovedhuset er på 180 kvadrat, og er blitt pusset opp og utvidet med årene. – Jeg har svart belte i maling, sier Ingrid. Foto: Morten Bendiksen

La opp i 1995

Født: 21. mars 1956

Alder: 66 år

Høyde: 1,69 m

Fra: Trondheim

Bosted: Oslo

Ektefelle: Arve Kristiansen (68)

Barn: Marte, Sondre og Gaute Kristiansen

Se mer

Selv om det snart er gått 30 år siden Ingrid Kristiansen la opp som profesjonell friidrettsutøver, med flere verdensrekorder i beltet, hviler ikke 66-åringen på laurbærene av den grunn.

Naturlig nok er ikke almanakken lenger fylt opp med de to daglige løpeturene hun holdt seg til da hun jaktet medaljer. Beinhard trening er byttet ut med gåturer, stavgang og den nye favoritten; stolpejakten.

Men like god trim får hun av vedlikehold av hytte og eiendom.

– Det tar oss fire timer å klippe plenen, da har vi fått bra med trim. Det er greit at man skal trene, løpe og ro, men hverdagsaktivitet blir det også momentum av.

– Mange bruker robotgressklipper, robotstøvsuger og vaskehjelp, men hvorfor ikke gjøre sånt selv? Her velger vi å hugge ned trærne og kløyve veden selv. Det er bra mosjon, og så liker vi å holde på det gammeldagse, det enkle liv, sier Ingrid.

Les også: Nils Harald (75) har en kropp mange menn kan være misunnelig på

<b>ARVE KRISTIANSEN:</b> Ekteparet tilbringer mye tid på sjøen, og elsker å ro sammen. På hytta har Arve og Ingrid flere båter; racerbåt, kajakker, singlescullere og padlebrett som er hyppig i bruk.
ARVE KRISTIANSEN: Ekteparet tilbringer mye tid på sjøen, og elsker å ro sammen. På hytta har Arve og Ingrid flere båter; racerbåt, kajakker, singlescullere og padlebrett som er hyppig i bruk. Foto: Morten Bendiksen

Kjøpte halvøya Kotøya

Det var en bevisst livsstil hun og ektemannen gjennom 41 år valgte da de kjøpte halvøya i 1994. Ingrid hadde nettopp trådt inn i pensjonistenes rekker som langdistanseløper, og familien så etter en hytte ved sjøen der kommende generasjoner kunne tilbringe kvalitetstid. Populære steder som Kragerø og Tjøme var utelukket siden de foretrakk mer folketomme plasser.

<b>IDYLL:</b> Arve og Ingrid foran sjøhytta. Her tilbringer de mye tid i kinorommet i andre etasje. Bildet til høyre viser sjøhytta før den ble malt og oppgradert.
IDYLL: Arve og Ingrid foran sjøhytta. Her tilbringer de mye tid i kinorommet i andre etasje. Bildet til høyre viser sjøhytta før den ble malt og oppgradert. Foto: Morten Bendiksen

Da Arve tilfeldigvis kom over Kotøya med sine fire boenheter, var det imidlertid ikke kjærlighet ved første blikk for Ingrid.

– Hyttene var noen vrak, men Arve så potensialet. Vi tittet på andre hytter, men de var små og dyre. Vi har tre barn og så for oss en møteplass der svigerbarn og barnebarn kunne komme etter hvert. Og det er luksus å kunne være alene på en halvøy, sier Ingrid.

Kotøya var drevet som et småbruk av familien Kot så lang tilbake som 1700-tallet. Da Kristiansen-familien overtok stedet, manglet hovedhuset både bad, toalett og et velfungerende kjøkken.

En av hyttene var så full av råte at det ble enklere å rive og bygge en splitter ny. En annen boenhet er sjøhytta der familien har kinorom og sengeplasser i andre etasje, og snekkerverksted, boenhet og lagerplass for båter i første.

Hovedhuset tilhører Ingrid og Arve, mens de tre andre hyttene har fått navn etter deres tre barn; Gautebu, Sondrebu og Martebu.

Les også: (+) I fjor satte vi opp et lite naust. Plutselig fikk vi brev fra kommunen om at vi måtte søke om dispensasjon. Hvorfor må vi det?

<b>      AKTIV FAMILIE: </b>Kristiansen-klanen har alltid hatt en aktiv livsstil. Her er Ingrid og Arve sammen med barna Gaute, Sondre og Marte i 1995.
AKTIV FAMILIE: Kristiansen-klanen har alltid hatt en aktiv livsstil. Her er Ingrid og Arve sammen med barna Gaute, Sondre og Marte i 1995. Foto: Trygve Indrelid/NTB

Møttes i 1977

I oktober blir ekteparet besteforeldre til sitt femte barnebarn, og dermed er Kotøya blitt akkurat slik de så for seg: en møteplass der storfamilien kan komme og gå som de vil.

Men det var ikke akkurat barnebarn som var samtaleemne da Ingrid og Arve møtte hverandre i Studentersamfunnet i 1977. Begge hadde løping som felles interesse, men Arve styrte unna prat om maraton og rekordtider.

– Det kommenterte hun i ettertid, at jeg ikke sa et ord om idrett eller sport. Det var visst taktisk riktig, for hun var nok trett av å snakke om det med andre. Vi snakket om helt hverdagslige ting, erindrer Arve om tiden da amors piler traff blink.

<b>EFFEKTIV TRENING:</b> Stavgang er en favorittsyssel hos ekteparet. Det er skånsom og effektiv trening for de modne årganger. 
EFFEKTIV TRENING: Stavgang er en favorittsyssel hos ekteparet. Det er skånsom og effektiv trening for de modne årganger.  Foto: Morten Bendiksen

Han falt pladask for flere av egenskapene til løperjenta med de høye ambisjonene.

– Ingrid er målrettet og stabil, og fokusert på målet hun har satt seg, sier han.

Han mener hemmeligheten bak det lykkelige ekteskapet er at de har et bredt interessefelt med familiefokus i bunn.

– Det er viktig at man har flere interesser, så man ikke kjører seg fast i ett spor. Vi har hatt som mål å leve som en helt vanlig familie, også da Ingrid var toppidrettsutøver. Hun skaffet seg tredemølle hjemme slik at hun skulle slippe å reise til Syden i vinterhalvåret for å trene, forteller Arve.

Les også: Anne Mari (78) er bestemor til tre og verdensmester i styrkeløft

<b>INGRID KRISTIANSEN:</b> Løpedronningen trener hver dag og synes det er deilig å benke seg foran peisen etter trimøkten. – Jeg løper litt fremdeles, mens Arve har sluttet. Så når vi skal mosjonere sammen, går vi, sier Ingrid.
INGRID KRISTIANSEN: Løpedronningen trener hver dag og synes det er deilig å benke seg foran peisen etter trimøkten. – Jeg løper litt fremdeles, mens Arve har sluttet. Så når vi skal mosjonere sammen, går vi, sier Ingrid. Foto: Morten Bendiksen

Vant Houston-maraton gravid

Ekteparet ble tidlig enige om at familielivet fint kunne kombineres med en aktiv idrettskarriere. Sivilingeniøren Arve var i full jobb og tok i et ekstra tak hjemme med barna etter behov. Prioriteringene bar raskt frukter.

Ingrid nådde verdenstoppen i friidrett med fire VM-gull og ett EM-gull. Hun er også eneste løper, blant kvinner og menn, som har VM-gull både på bane-, vei- og terrengløp.

Ingrid kunne også skilte med seire i maraton i Stockholm, London, Boston, New York og Chicago. Da hun vant Houston maraton i 1983, var hun gravid i tredje måned. Ingrid hadde også verdensrekorden på 5000 meter, 10 000 meter, halv- og helmaraton på samme tid. Alt ved siden av å være småbarnsmor til tre.

<b>      VARIERT KOSTHOLD:</b> – Jeg spiser variert og mye frukt og grønnsaker. I tillegg går det i ris, pasta og poteter. Jeg klarer meg ikke uten karbohydrater, sier Ingrid.
VARIERT KOSTHOLD: – Jeg spiser variert og mye frukt og grønnsaker. I tillegg går det i ris, pasta og poteter. Jeg klarer meg ikke uten karbohydrater, sier Ingrid. Foto: Morten Bendiksen

– Hvilke av dine bragder er du stoltest av?

– Hva svarer man på det? Det er som en eksamen som blir bestått. Jeg synes jo det var morsomt å sette verdensrekorder, da. Å klare noe som ingen har klart før, som å springe 5000 meter på under 15 minutter. Sånne milepæler, for da kommer det folk etter, sier Ingrid.

Les også: (+) – Jeg har hatt mange tunge perioder i livet som har gått utover familien. Perioder der de ikke synes det var noe ok å ha meg som mor

<b>SPRENGTE GRENSER: </b>Ingrid dominerte på løpebanen på 80-tallet. Her setter hun verdensrekord på 10 000 meter i 1986.
SPRENGTE GRENSER: Ingrid dominerte på løpebanen på 80-tallet. Her setter hun verdensrekord på 10 000 meter i 1986. Foto: Morten Hvaal / NTB

«Den kvinnelige Petter Northug»

Løpedronningen har aldri vært redd for å si akkurat hva hun mener, selv om det ikke alltid skaffet henne nye venner. Hun er blitt omtalt som «den kvinnelige Petter Northug», og sier hun har merket janteloven.

Som da hun som ung pike sa hun skulle slå verdensrekorder. «Hva er det du innbiller deg, Ingrid? Når ingen har satt de rekordene før?», lød det fra miljøet.

– Da pleide jeg å svare, «men én må jo være den første?» Det var nok litt unorsk å si sånne ting, spesielt som kvinne på den tiden. For man skulle ikke si høyt hva slags mål man har. Man skal være «snill», og være fornøyd med å bli nummer fem. Men sånn var aldri jeg, og jeg klarte jo å oppnå målene mine. Da får det heller være at jeg er en frittalende trønder, det lever jeg godt med, sier Ingrid og smiler.

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2022, og sist oppdatert 17/10 2022.

Les også