«Team Kristiansen»

Ingrid Kristiansens beste tips: – Du må tørre å drite deg ut!

Bena er fremdeles imponerende utholdende og replikkene kjappe. Etter at Ingrid Kristiansen la opp, har hun trent andre gode – med god hjelp av datteren Marte.

<b>SJELDENT SYN:</b> Det er ikke ofte Ingrid Kristiansen slapper av i sofaen, men når datteren Marte slenger seg ned, tar hun en liten pause fra treningsjobben.
SJELDENT SYN: Det er ikke ofte Ingrid Kristiansen slapper av i sofaen, men når datteren Marte slenger seg ned, tar hun en liten pause fra treningsjobben. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Snøen har tint og det er bar asfalt i landets hovedstad. I Holmenkollen nyter joggerne løpetiden – og en av dem er Ingrid Kristiansen (67).

Men det var ikke bar asfalt som ble starten på karrieren til vår store friidrettsstjerne, det var faktisk snø og vinter.

– Jeg skulle bli verdens beste skiløper, forteller Ingrid, som har tatt løpeskoene på.

Og hun var god. Så god at hun tok stafettgull i NM på ski i 1971. Ingrid fikk hilse på kong Olav og husker det som et stort øyeblikk.

Les også: Ingrid Kristiansens familieparadis: 45 mål tomt og egen strandlinje

Friidrettsutøver i verdensklasse

Trønderen hadde staket seg ut en lang karriere i skisporet. Åtte stafettgull og fire individuelle medaljer for klubben SK Freidig vitnet om mer enn et talent. Ingrid havnet på landslaget.

<b>I FARTA:</b> Dette bildet er tatt i mai 1995. Her er Ingrid og ektemannen Arve på tur med vesle Marte på armen, eldstemann Gaute og Sondre i trillevognen. Ingrid hadde gitt seg med toppidrett, men tok et imponerende NM-gull i halvmaraton samme år.
I FARTA: Dette bildet er tatt i mai 1995. Her er Ingrid og ektemannen Arve på tur med vesle Marte på armen, eldstemann Gaute og Sondre i trillevognen. Ingrid hadde gitt seg med toppidrett, men tok et imponerende NM-gull i halvmaraton samme år. Foto: Indrelid, Trygve/NTB

Glassfiberski gjorde sitt inntog og dominerte langrennssporten da 1970-tallet var historie. Ingrid la merke til at venninnen Berit Aunli (66), som ble verdensmester i 1982, hadde en usedvanlig god teknikk med den nye skitypen.

– Det hadde ikke jeg, sier Ingrid enkelt.

Men hun hadde kondis – og det i bøtter og spann. Mens Berit ble en merittert skiløper, skulle Ingrid i stedet ende opp med å bli en friidrettsutøver i verdensklasse.

Det var ikke helt tilfeldig. For mens hun konkurrerte i langrenn om vinteren, var hun en aktiv terrengløper resten av året.

Det ga grunnlaget for en eventyrlig karriere som ble toppet med gull på 10 000 meter under VM i 1987. Og ikke nok med det – viden kjent ble Ingrid også som maratonløper med seire i en rekke kjente løp som New York Marathon og tilsvarende i Chicago, Boston og London.

Ingrid er den eneste i verden som har hatt verdensrekordene på 5000 meter bane, 10 000 meter bane, 15 kilometer landevei, halvmaraton og maraton – samtidig!

Med så sterke prestasjoner i yngre dager er det vanskelig å se for seg 67-åringen som en subbete pensjonist.

– Nei, jeg blir nok aldri en sofa-gris, sier Ingrid og smiler.

Les også: Marit Bjørgen om livet etter toppidretten: – Jeg har ikke angret

<b>KOBLER AV:</b> Ingrid og familien har sommerhus på Kotøya utenfor Porsgrunn. Her prøver Ingrid og Marte fiskelykken en maidag for 20 år siden.
KOBLER AV: Ingrid og familien har sommerhus på Kotøya utenfor Porsgrunn. Her prøver Ingrid og Marte fiskelykken en maidag for 20 år siden. Foto: Tor T. Gulliksrud

«Team Kristiansen»

Hun er aktiv som personlig trener og veileder for alle som søker hennes råd og tips.

Med seg på laget har Ingrid ektemannen Arve (69) og barna Gaute (39), Marte (32) og Sondre (29).

– Jeg og Arve startet å holde kurs i stavgang etter at jeg ga meg med toppidretten. Da ungene ble større, involverte vi dem i vårt tilbud til alle som trenger veiledning i trening og livsstil. I dag er det først og fremst jeg og Marte som utgjør «Team Kristiansen», forteller Ingrid.

– Hvem er det som våger å ta kontakt med selveste Ingrid Kristiansen?

– Ha-ha, det er de aller fleste, det! Vi har kunder i alle aldre og med ulike mål. Alt fra mosjonisten som vil bli litt bedre til vinnertypen som vil presse seg enda hardere. Vi hører hva kunden ønsker og lager et individuelt opplegg.

– Mitt utgangspunkt med dem vi bistår, er at ingen er for dårlig og ingen er for god, understreker Ingrid.

<b>LITT AV EN VEGG:</b> Hjemme i huset har Ingrid et treningsrom der hun metodisk sjekker formen til dem som søker hennes hjelp. Kundene kan finne motivasjon ved å se på bildene fra den eventyrlige karrieren til Ingrid.
LITT AV EN VEGG: Hjemme i huset har Ingrid et treningsrom der hun metodisk sjekker formen til dem som søker hennes hjelp. Kundene kan finne motivasjon ved å se på bildene fra den eventyrlige karrieren til Ingrid. Foto: Svein Brimi

Marte kan med sin master i folkehelsevitenskap gi gode ernæringsråd, mens Ingrid fokuserer mer på den mentale biten for dem som ønsker å forbedre sine prestasjoner.

– Du må tørre å drite deg ut. Tørre å si høyt at du vil sette verdensrekord hvis det er målet. Går det ikke, så har du i alle fall prøvd og kan sette en strek over det som ikke gikk, slik jeg gjorde. Det er først da det går fremover.

– Min styrke som toppidrettsutøver var at jeg er mentalt sterk, forklarer hun.

Les også: (+) Anna (49) var utslitt og hadde smerter i flere år – venninnen oppdaget hva som var galt

Utdannet bioingeniør

Ingrid tok utdannelse som bioingeniør, drev toppidrett og fikk barn. Noen vil sikkert tro at Ingrid oppmuntret sine egne barn til å satse på idrett.

– Det ville jeg aldri ha gjort. Jeg var heldig som vokste opp med foreldre som hadde en positiv tilnærming til kosthold og aktivitet. Det samme overførte jeg til mine egne barn.

– Arve og jeg gikk turer med alle tre og grillet pølser over bålet. Ungene var i aktivitet ved å gå, og det spilte ingen rolle om det var en halvtime eller to timer. Det viktigste var å komme seg ut på tur, uansett tempo og lengde.

Marte sitter og nikker mens mamma forteller.

– Det var aldri noe press eller hint om at vi skulle bli like gode som mamma. Jeg var aldri spesielt god i gym på skolen, og jeg har ikke drevet idrett på topp-nivå. Broren min Sondre satset på terrengsykkel og havnet på landslaget, men det var fordi han selv hadde en forkjærlighet for den idretten, forteller Marte.

<b>HARMONISK:</b> Ingrid har et tett og godt forhold til datteren Marte. De to jobber sammen og er naboer. – Jeg er heldig som har et nært bånd til alle mine tre barn, sier Ingrid.
HARMONISK: Ingrid har et tett og godt forhold til datteren Marte. De to jobber sammen og er naboer. – Jeg er heldig som har et nært bånd til alle mine tre barn, sier Ingrid. Foto: Svein Brimi

I dag er hun så visst noe mer enn en vanlig mosjonist. Marte leder skiskolen til Skiforeningen, trener ansatte ved flere store bedrifter og jobber som fysisk trener på Politihøgskolen. I tillegg samarbeider hun og moren om å veilede alle dem som søker hjelp hos Team Kristiansen.

Marte synes det er trivelig å jobbe med mamma Ingrid.

– Jeg vet hele tiden hva hun mener. Mamma er veldig direkte og sier ting rett ut. Sånn er hun til alle, uansett om hun kjenner dem eller ikke. Det gjør at jeg alltid slipper å lure på hva hun egentlig synes.

Les også: – Mange idrettsutøvere får barn som blir toppidrettsutøvere

<b>LØPETEST PÅ MØLLE:</b> Både Ingrid og Marte kjører mange PT-timer for alle mulige klienter med terskeltest på løpemaskinen de har i kjelleren. – Her kartlegges formen ved at vi finner pulsen du alltid skal trene på, forteller Marte.
LØPETEST PÅ MØLLE: Både Ingrid og Marte kjører mange PT-timer for alle mulige klienter med terskeltest på løpemaskinen de har i kjelleren. – Her kartlegges formen ved at vi finner pulsen du alltid skal trene på, forteller Marte. Foto: Svein Brimi

Variert kosthold

Ingrid ble verdensmester på 10 000 meter fire år etter at hun ble mamma for første gang, men idretten og suksessen gikk aldri til hodet på henne.

– Løpegleden konkurrerte aldri med lykken over å bli mamma. Jeg er heldig som har tre barn og fem barnebarn. Hele gjengen bor i samme område som oss. Det gjør at jeg kan følge barnebarn til eller fra barnehagen når foreldrene må jobbe.

– Ellers liker jeg å ta meg en løpetur eller gå en tur. I tillegg har jeg en fast gruppe som trener stavgang.

– Og så spiser du bare frukt og grønt?

– Å nei, du! Jeg er nokså variert i kosten. Jeg er glad i ulike kjøtt- og fiskeretter, gjerne med et glass vin til. Spiser litt sunt, men alt med måte. Jeg har alltid vært en søtmons, og det hendte jeg forsynte meg litt av lørdagsgodteriene til barna. Kaker er veldig godt, spesielt Daim-kake. Is har vi alltid liggende i fryseren til barnebarna – og da blir det også en på meg…

Kanskje det er det gode liv som holder løpedronningen vår i vigør.

– Jeg er heldig som har litt tæl og spenst igjen. Kroppen vår er skapt for bevegelse – og det kjenner jeg at min er!

<b>DRAG I DEN DAMA HER:</b> – Jeg har litt krutt igjen i bena, sier Ingrid mens datteren Marte tar tiden.
DRAG I DEN DAMA HER: – Jeg har litt krutt igjen i bena, sier Ingrid mens datteren Marte tar tiden. Foto: Svein Brimi

Her gir Ingrid og Marte deg flere gode treningstips!

– Dette er øvelser som alle kan få til uten å bruke så mye tid. Alle øvelser bør gjøres når man er varm, kanskje etter en gå- eller løpetur. Ta alt fra 5–10 repetisjoner x 2–3 serier. Du kan også kjøre dem i eksempelvis 40–45 sekunder med 10–20 sekunder pause mellom x 2–3 serier, er rådet fra mor og datter Kristiansen.

<b>KNEBØY:</b> God øvelse for forside og bakside lår og rumpe. Fin for løpere på alle slags nivåer. Kan gjøres med ekstra vekt, som her, eller uten ekstra vekt.
KNEBØY: God øvelse for forside og bakside lår og rumpe. Fin for løpere på alle slags nivåer. Kan gjøres med ekstra vekt, som her, eller uten ekstra vekt. Foto: Svein Brimi
<b>STÅENDE TÅHEV:</b> Tåhev er viktig for å styrke leggene som er sentrale muskler både når du står, går, jogger eller løper.
STÅENDE TÅHEV: Tåhev er viktig for å styrke leggene som er sentrale muskler både når du står, går, jogger eller løper. Foto: Svein Brimi
<b>KETTLEBELLS SWING MED ELLER UTEN TÅHEV:</b> Effektiv øvelse for bakside lår, setemuskulatur og leggene. En øvelse som har god overføringsverdi til løping og treffer mye av den spesifikke løpsmuskulaturen.
KETTLEBELLS SWING MED ELLER UTEN TÅHEV: Effektiv øvelse for bakside lår, setemuskulatur og leggene. En øvelse som har god overføringsverdi til løping og treffer mye av den spesifikke løpsmuskulaturen. Foto: Svein Brimi
<b>BÅTEN:</b> Veldig god øvelse for kjernemuskulaturen og for hofteleddsbøyerne. Sitt på sitteknutene, beveg ben ut i strak stilling og tilbake. Lettere variant: Armene i gulvet eller ett og ett ben av gangen.
BÅTEN: Veldig god øvelse for kjernemuskulaturen og for hofteleddsbøyerne. Sitt på sitteknutene, beveg ben ut i strak stilling og tilbake. Lettere variant: Armene i gulvet eller ett og ett ben av gangen. Foto: Svein Brimi
<b>PLANKE MED BENLØFT:</b> God øvelse for kjernemuskulaturen, med benløft gjør at du aktiverer underkroppen i tillegg. Kjernemuskulaturen er viktig i løping og generelt i hverdagslivet.
PLANKE MED BENLØFT: God øvelse for kjernemuskulaturen, med benløft gjør at du aktiverer underkroppen i tillegg. Kjernemuskulaturen er viktig i løping og generelt i hverdagslivet. Foto: Svein Brimi
<b>SIDELENGS GANGE MED STRIKK:</b> Her skal du ha en liten strikk/minibands rett over knærne. Gå korte steg til siden for så å bytte side. Dette er en god øvelse for hofte(gluteus medius). Det er mange som er svake i denne muskulaturen, og det skaper fort skader. Dette er en god og forebyggende øvelse som passer alle.
SIDELENGS GANGE MED STRIKK: Her skal du ha en liten strikk/minibands rett over knærne. Gå korte steg til siden for så å bytte side. Dette er en god øvelse for hofte(gluteus medius). Det er mange som er svake i denne muskulaturen, og det skaper fort skader. Dette er en god og forebyggende øvelse som passer alle. Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2023, og sist oppdatert 10/07 2023.

Les også