LOOC-presidenten Gerhard Heiberg

– Jeg blir aldri frisk

Mannen med det brede smilet ba om pent vær etter at han takket ja til å bli sjef for OL på Lillehammer uten først å ha spurt kona.

<b>GERHARD HEIBERG:</b> – Jeg klarte ikke å nei til OL, sier Gerhard Heiberg. Kona Cath var ikke begeistret, men han har erfart at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse.
GERHARD HEIBERG: – Jeg klarte ikke å nei til OL, sier Gerhard Heiberg. Kona Cath var ikke begeistret, men han har erfart at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Det var litt krevende, men det gikk seg pent til, sier Gerhard Heiberg (84) mens han står ved vindusposten og husker tilbake på tiden før og under OL på Lillehammer i 1994.

Han hadde rundet 50 år og trappet ned rollene i næringslivet da en uventet telefon kom. Gerhard husker samtalen en sen høstkveld i 1989 som om det skulle ha vært i går.

– Jeg og min kone går og legger oss for kvelden. Klokken er rundt 23.00, og jeg er i ferd med å sovne når telefonen ringer. «Det er Jan P. Syse, Norges statsminister. Jeg vil at du skal gjøre en jobb for kongeriket». Jeg ber deg om å bli leder for LO».

– Min kone ser meg sprette opp og står i sengen mens samtalen fortsetter. Jeg sier: «Men jeg er bedriftsleder.» Syse svarer: «Ja, nettopp derfor», forteller Gerhard og ler.

<b>GODE MINNER: </b>– OL på Lillehammer var hardt arbeid, men også veldig gøy, sier Gerhard.
GODE MINNER: – OL på Lillehammer var hardt arbeid, men også veldig gøy, sier Gerhard. Foto: Svein Brimi

President i LOOC

Det var sent på kvelden, Syse hadde nettopp blitt statsminister og han hadde mye å ta tak i. Det tror Gerhard var forklaringen på at Syse forvekslet OL med LO, etter en lang dag som fersk regjeringssjef for Høyre.

– Vi hadde i etterkant mye moro med den samtalen. Jeg og Yngve Hågensen, som ble valgt til LO-leder samme år, fleipet med at jeg skulle hatt jobben hans og han min, sier Gerhard.

Etter flere runder lot han seg overtale til å bli president i LOOC, organisasjonskomiteen for vinter-OL på Lillehammer.

– Jeg tok betenkningstid og sa først nei. Jeg visste det ville være en krevende jobb, og jeg hadde lovet kona og våre tre barn å bruke mer tid på familien, sier Gerhard som i hele 16 år var toppsjef i sementbedriften Norcem og senere det fusjonerte konsernet Aker Norcem.

Gerhard ble oppringt fra flere aktører innen idrettsbevegelsen som ba ham om å si ja. Sentrale personer i vertskommunen Lillehammer presset også på.

Les også: Gro Harlem Brundtland fikk uventet hjelp da svenskekongens stol sto tom

Kona Cath Heiberg

Til slutt ga han etter – og gjorde seg klar for å vise en hel verden hva nordmenn kunne skape sammen. Men det var før han fortalte kona Cath Heiberg (76) hva han skulle jobbe med de neste fem årene, helt til lekene var over 27. februar 1994.

– Jeg sa det på en pen og litt ydmyk måte. Reaksjonen fra min kone var overraskende mild, sier Gerhard.

– Du har en forståelsesfull kone?

– Takk, det skal jeg bringe videre!

<b>GODT GIFT: </b>Gerhard og kona Cath har tre barn og seks barnebarn.
GODT GIFT: Gerhard og kona Cath har tre barn og seks barnebarn. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB

Gerhard smiler. Det er nettopp smilet som har vært hans varemerke gjennom et langt liv i offentligheten. Og det kom godt med da han skulle få OL-organisasjonen på skinner igjen.

– Det hadde sporet litt av. Idretten, kommunen og staten var ikke samkjørte. Det var en fordel at jeg kom utenfra og ikke hadde noen bindinger. Jeg hadde lang erfaring som bedriftsleder, men i den nye rollen måtte jeg skaffe meg kunnskap om alt fra kunst og kultur til miljø og transport, forteller Gerhard.

Les også: OL-gullet var ikke hans største seier i Lillehammer: – Vibeke har vært med meg i all ettertid

<b>KONGEVENN:</b> Gerhard og kona Cath var selvskrevne gjester under kongeparets 80-års feiring i 2017.
KONGEVENN: Gerhard og kona Cath var selvskrevne gjester under kongeparets 80-års feiring i 2017. Foto: NTB

OL i 1994

Det var nok å ta fatt på, og det var røster som mente at OL måtte utsettes med ett år for å komme i havn.

– Det skal skje over mitt lik, lød mitt svar. Jeg har aldri vært konfliktsky, og det tror jeg var en styrke for å drive et så stort prosjekt som OL fremover. Alle måtte trekke i samme retning, og de som ikke gjorde det datt tidsnok av lasset, for å si det slik.

Gerhard er glad for at hele samfunnsmaskineriet jobbet sammen for å skape et eventyrlig vinter-OL. Han var imponert over innsatsen til Gro Harlem Brundtland og hennes regjering, som styrte landet før, under og etter OL.

Han fremhever også kongeparet, som spilte en sentral rolle da Juan Antonio Samaranch, president for Den internasjonale olympiske komité (IOC), truet med å reise hjem.

<b>DRAHJELP:</b> Gerhard feiret 25-års jubileet for Lillehammer-OL i 2019 sammen med kongeparet, som spilte en viktig rolle i kulissene i 1994.
DRAHJELP: Gerhard feiret 25-års jubileet for Lillehammer-OL i 2019 sammen med kongeparet, som spilte en viktig rolle i kulissene i 1994. Foto: Geir Olsen/NTB

IOC oppfattet at det norske folk hadde lagt organisasjonen og Samaranch for hat, og sistnevnte ble minnet på sin fortid som minister under general Francisco Franco i Spania.

– Hele IOC-styret med Samaranch i spissen følte at de ikke var velkomne og at jeg hadde gjort meg populær på Samaranch› bekostning. Et par dager før åpningsseremonien truet de med å ta med seg OL og reise hjem.

– Jeg ble kalt inn til styremøtet i IOC, og fikk overtalt dem til å bli værende til åpningsseremonien var over. Den ble en suksess, men jeg var usikker på om Samaranch ville bli, forteller Gerhard.

De to gikk sammen tilbake til hotellet etter åpningsseremonien.

– Utenfor hotellet ble vi møtt av kong Juan Carlos av Spania. Med tårer i øynene omfavnet han meg og sa at det var det flotteste han hadde vært med på noen gang i sitt liv. Da visste jeg at vi hadde vunnet. Det gjorde inntrykk på Samaranch at hans egen konge roste arrangementet, minnes Gerhard, som ble valgt inn i IOC etter Lillehammer-OL.

Les også: (+) Maren Lundbys nye liv: – Jeg skifter nesten personlighet

<b>REDDET AV EN KLEM: </b>Etter at kong Juan Carlos av Spania ga Gerhard Heiberg en tårevåt klem og gratulerte med en fantastisk åpningsseremoni, ble IOC-leder Juan Antonio Samaranch og resten av IOC mer vennlig innstilt. De truet ikke lenger med å reise hjem.
REDDET AV EN KLEM: Etter at kong Juan Carlos av Spania ga Gerhard Heiberg en tårevåt klem og gratulerte med en fantastisk åpningsseremoni, ble IOC-leder Juan Antonio Samaranch og resten av IOC mer vennlig innstilt. De truet ikke lenger med å reise hjem. Foto: NTB

To krefttyper

I april runder han 85 år, og det er syv år siden han valgte å pensjonere seg fra IOC.

– Jeg ville reise mindre og sove mer. Det tror jeg gjør godt for sykdommen min, forteller han.

Det var under et IOC-møte i 2013 at han gikk ned for telling. På sykehuset fikk han påvist en hissig form for lymfekreft med spredning til benmargen. Gerhard, som fra før var rammet av hudkreft, ble satt på cellegiftkur.

– Jeg blir aldri frisk og fri fra kreften. Det positive er at kreftcellene har unnlatt å blusse opp. Jeg snakker med dem hver kveld og ber dem ta det med ro. Jeg er takknemlig for at kreften er føyelig. Fire ganger i året er jeg til sjekk på Radiumhospitalet; to for lymfekreften og to for hudkreften, opplyser 84-åringen.

<b>POSITIV: </b>– Jeg er optimist av natur, sier 84-åringen som er rammet av hudkreft og lymfekreft med spredning til benmargen.
POSITIV: – Jeg er optimist av natur, sier 84-åringen som er rammet av hudkreft og lymfekreft med spredning til benmargen. Foto: Svein Brimi

– Du har levd med kreft i mer enn ti år. Har du i løpet av denne tiden kjent på en redsel?

– Det er ingen hyggelig beskjed å få at du er rammet av kreft. Selv er jeg optimist av natur, og som leder hadde jeg en stayerevne. Jeg har alltid hatt innstillingen at enhver vanskelighet er til for å løses. Jeg holder fast ved det tankesettet også når det kommer til sykdommen min, forklarer Gerhard før han legger til:

– Du nevnte smilet mitt. Jeg tror godt humør er undervurdert i hverdagen – også i dårlige perioder av livet.

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2024, og sist oppdatert 05/03 2024.

Les også