Espen Bredesen

OL-gullet var ikke hans største seier i Lillehammer: – Vibeke har vært med meg i all ettertid

Espen Bredesen glemmer aldri 1994. Først tok han OL-gull på hjemmebane, så fant skihopperen sin store kjærlighet.

<b>KONA VIBEKE: </b>I dag har Espen og Vibeke tre barn sammen.
KONA VIBEKE: I dag har Espen og Vibeke tre barn sammen. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

30 år etter folkefesten på Lillehammer opplever hopphelten Espen Bredesen (56) fortsatt å bli stoppet på gaten av folk som vil mimre tilbake til OL-triumfen på hjemmebane.

OL-helten har sammen med Sissel Kyrkjebøs «Se ilden lyse», OL-floka og OL-maskotene Håkon og Kristin blitt en del av den norske folkesjela.

– Nå kom jeg akkurat fra baren her ute, og der kom jeg i prat med to eldre herrer som ikke hadde sett meg siden de var på Lillehammer i 1994. Det kommer stadig folk bort til meg som så meg ta gull og sølv under de olympiske lekene på hjemmebane. Det setter jeg stor pris på, smiler 56-åringen under årets Idrettsgalla.

<b>OL-HELT: </b>Espen Bredesen tok både gull og sølv under OL på hjemmebane, og har med det skrevet seg inn i historiebøkene med gullskrift.
OL-HELT: Espen Bredesen tok både gull og sølv under OL på hjemmebane, og har med det skrevet seg inn i historiebøkene med gullskrift. Foto: NTB

OL på Lillehammer

For selv om karrieren inneholdt mange høydepunkter, er det nettopp medaljene han tok på Lillehammer som blir stående som det aller stolteste øyeblikket.

– Det betydde kolossalt mye å vinne der. Det er nok det største jeg har opplevd i min karriere og det øyeblikket som har betydd mest også for livet mitt videre.

– OL på Lillehammer var noe helt unikt. Jeg har deltatt i to OL til som utøver og har senere opplevd OL som ekspert i NRK, men Lillehammer henger definitivt høyest, mener Espen.

<b>SPRER VINGENE: </b>Det var da Espen for alvor fikk taket på V-stilen og det mentale, at resultatene begynte å komme. Her svever han ned til gull i normalbakken under OL på Lillehammer.
SPRER VINGENE: Det var da Espen for alvor fikk taket på V-stilen og det mentale, at resultatene begynte å komme. Her svever han ned til gull i normalbakken under OL på Lillehammer. Foto: NTB

I hopphistorien er det to mann som har vunnet OL-gull, VM-gull, Hoppuka sammenlagt, verdenscupen sammenlagt, Holmenkollen – og hoppet lengst i verden på ski. Det er Matti Nykänen og Espen Bredesen.

Alt skjedde i løpet av ett år og 35 dager.

Espen har tidligere uttalt til VG at treneren Trond Jøran Pedersen var avgjørende for den enorme suksessen han opplevde det året.

Og bare for å ha nevnt det: Espen opplevde å bli sist i normalbakken under OL i Albertville i 1992. I storbakken ble han tredje sist …

Les også: (+) Karen-Marie har bodd alene i 50 år: – Iblant kan det føles litt tungt

<b>TAKKER TRENEREN:</b> Det var etter treneren Trond Jøran Pedersen tok over, Espen Bredesen for alvor begynte å se resultater i hoppbakken. Her får han en klem av treneren etter et hopp i storbakken under OL i Lillehammer. 
TAKKER TRENEREN: Det var etter treneren Trond Jøran Pedersen tok over, Espen Bredesen for alvor begynte å se resultater i hoppbakken. Her får han en klem av treneren etter et hopp i storbakken under OL i Lillehammer.  Foto: NTB

Kona Vibeke Lie Bredesen

Når Espen spoler tilbake til dagene og timene før de avgjørende hoppene under OL, er arbeidet med treneren noe av det som står sterkest igjen i minnet.

– Jeg husker i detalj hva vi jobbet med og hvordan vi jobbet. Så husker jeg at det var kjempebra forhold i bakken og at jeg var best på trening i storbakken, men ikke i normalbakken – hvor jeg endte opp med å ta gull. Jeg trengte bare å gjøre en justering etter treningen, så var jeg der.

Gullmedaljen i normalbakken og sølvet i storbakken er i dag trygt plassert hjemme i Trøndelag. Men det viktigste gullet i 1994 hentet han hjem noen måneder etter OL-bragden.

<b>30-ÅRS JUBILEUM: </b>Bare måneder etter OL-suksessen, møtte Espen Bredesen kvinnen i sitt liv. Her er de sammen tilbake i 2010.
30-ÅRS JUBILEUM: Bare måneder etter OL-suksessen, møtte Espen Bredesen kvinnen i sitt liv. Her er de sammen tilbake i 2010. Foto: Tom Hansen

– I år er det 30 år siden jeg møtte Vibeke. OL var en stor begivenhet, og det var veldig viktig at jeg vant. Vibeke har vært med meg i all ettertid. Det sier mye om hvor viktig hun er for meg. Så om de to seierne skal veies opp mot hverandre, så er de vel sånn ca. rangert likt, da, erter Espen sin kjære.

Les også: (+) Anne Lindmo: – For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse og fortsette å heie på hverandre

<b>AKTIV FAMILIE:</b> Familien Bredesen har alltid vært aktive. Her er Espen med barna Noah, Aurora og Savannah ved en tidligere anledning.
AKTIV FAMILIE: Familien Bredesen har alltid vært aktive. Her er Espen med barna Noah, Aurora og Savannah ved en tidligere anledning. Foto: Svein Brimi

Heiet hverandre frem

Espen trekker også frem det unike samholdet mellom de norske utøverne som en viktig del av opplevelsen.

– Jeg ble godt kjent med Johann Olav Koss, og vi har senere vært på sykkeltur sammen. Det var utrolig gøy. Jeg fulgte godt med på alt som skjedde i langrenn og alpint også, og ble godt kjent med Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus – som jeg kjenner godt den dag i dag.

<b>SAMHOLD: </b>Under OL knyttet Espen nære bånd med de andre norske utøverne. Her er han på seierspallen sammen med (bak f.v.) Harald Chr. Strand Nilsen, Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt som tok tredobbelt i den alpine kombinasjonen, og Lasse Ottesen som sammen med Espen sørget for dobbelt-seier i normalbakken.
SAMHOLD: Under OL knyttet Espen nære bånd med de andre norske utøverne. Her er han på seierspallen sammen med (bak f.v.) Harald Chr. Strand Nilsen, Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt som tok tredobbelt i den alpine kombinasjonen, og Lasse Ottesen som sammen med Espen sørget for dobbelt-seier i normalbakken. Foto: NTB

– Det var stort å kunne følge reisen til de andre utøverne også, sier Espen om de mange gode minnene fra februardagene i 1994 og alt som fulgte med.

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2024, og sist oppdatert 21/02 2024.

Les også