Keeperhelten Frode Grodås

Frode Grodås avslører: – Det er en viktig grunn til at jeg viser meg frem på TV

Frode Grodås opplevde både fiasko og suksess på gressmatten. Begge deler kommer helt i skyggen av gleden han føler over å være bestefar til to små.

<b>EN BERIKELSE:</b> – Jeg er heldig som får oppleve å være bestefar, sier Frode Grodås. Han blir kalt «besten» av lille Gabriel på snart to år.
EN BERIKELSE: – Jeg er heldig som får oppleve å være bestefar, sier Frode Grodås. Han blir kalt «besten» av lille Gabriel på snart to år. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Den tidligere keeperen Frode Grodås (59) er vant med taktikk fra tiden på fotballandslaget, der han hadde Egil «Drillo» Olsen (81) som sjef i flere år.

I høst er han å se som en av 22 deltagere i serien «Forræder» på TV 2. Her har Frode dratt nytte av sine gamle kunster fra fotballen.

– Det handler om å lese spillet og prøve å legge en taktikk som gir deg fordeler. Jeg var fast bestemt på å avsløre flest mulig forrædere ved å være på vakt hele tiden. Det gjaldt å se etter små og store signaler hos de andre som var med, forteller Frode.

Barnebarnet Gabriel

Avslappet var han heller ikke i årene som målvakt på landslaget, der han spilte sin siste kamp for 21 år siden.

Sogningen var kjent for sin raske reaksjonsevne, og hadde radaren konstant på for å tette buret mest mulig.

Radaren var imidlertid ikke påskudd da han uventet fikk en gledelig familie nyhet for litt over to år siden. Frode hadde invitert sønnen Victor (32) og hans samboer Silje (31) hjem på middag, slik han ofte gjør.

<b>FULL FART:</b> Frode er glad sønnen Victor og svigerdatter Silje har fått barna Gabriel og Nelly. – Det er livets dessert for meg å være bestefar, sier Frode
FULL FART: Frode er glad sønnen Victor og svigerdatter Silje har fått barna Gabriel og Nelly. – Det er livets dessert for meg å være bestefar, sier Frode Foto: Svein Brimi

– Under middagen ble jeg plutselig vist et ultralydbilde. Det tok noen sekunder før det gikk opp for meg at jeg skulle bli bestefar.

– Reaksjonsevnen min var ikke på topp. Jeg har utvilsomt blitt tregere med årene, men det la ingen demper på gleden jeg følte, sier Frode.

Resultatet av ultralyden sitter på fanget hans. Vesle Gabriel på ett år og ni måneder er glad i «besten».

– Jeg er heldig som får oppleve å ha barnebarn, og jeg har erfart at barnebarn gir livet en ny dimensjon. Det gir meg mye glede og mange gylne øyeblikk som jeg aldri ville vært foruten. En ordentlig berikelse som jeg setter høyt, forteller Frode om bestefarsrollen.

Med Gabriel har vår tidligere målvakt fått en viss erfaring. Han kom ekstra tett inn på barnebarnet da den sjarmerende gutten flyttet inn med mamma og pappa hos Frode.

– Silje og Victor ventet på at deres nye hus skulle stå ferdig. Da bodde de tre hos meg i et halvt år frem til jul i fjor. Det var veldig hyggelig, og da knyttet jeg tette bånd til Gabriel, sier Frode.

Les også: Viggo Venn møtte kjæresten på klovneskole: – Drømmen er å flytte hjem og stifte familie med Julia

<b>AVSLAPPET:</b> – Jeg storkoser meg med barnebarna Gabriel og Nelly, forteller Frode. 
AVSLAPPET: – Jeg storkoser meg med barnebarna Gabriel og Nelly, forteller Frode.  Foto: Svein Brimi

Ble proff i utlandet

I høst ble han bestefar på ny. Gabriel ble storebror da vesle Nelly, som nå er åtte uker, så dagens lys.

– Jeg er sikker på at hun ble til hjemme hos meg, men det får jeg vel aldri svar på, sier Frode og smiler mens han kikker bort på sønn og svigerdatter.

<b>KOS OG HYGGE:</b> – Jeg kobler av på en helt annen måte når jeg er med Gabriel. Det gir ro i sjelen, sier Frode.
KOS OG HYGGE: – Jeg kobler av på en helt annen måte når jeg er med Gabriel. Det gir ro i sjelen, sier Frode. Foto: Svein Brimi

Victor er hans eneste barn, og Frode setter pris på å bo bare et steinkast unna sønnen i Lillestrøm utenfor Oslo.

I flere år spilte Frode for nettopp Lillestrøm, som han vant seriegull med i 1989. Det skjedde etter at han hadde startet karrieren sin hjemme i Hornindal i Sogn og Fjordane, før ferden gikk til klubben Sogndal da han knapt var 18 år.

Eventyret startet for alvor da han i 1996 skrev under for Chelsea i Premier League. Høydepunktet i England var seieren i FA-cupen i 1997, før ferden gikk en tur innom Tottenham.

<b>VOKTET BURET:</b> Frode var en bærebjelke som målvakt på landslaget i fotball på 90-tallet. Han var kaptein da Norge slo Brasil 2–1 under VM i 1998.
VOKTET BURET: Frode var en bærebjelke som målvakt på landslaget i fotball på 90-tallet. Han var kaptein da Norge slo Brasil 2–1 under VM i 1998. Foto: Erik Johansen/NTB

Kaptein under VM

Her hjemme spilte Frode 50 A-landskamper med det norske flagget på brystet, før han ga seg rundt tusenårsskiftet. Da hadde Frode vært en av de mest sentrale spillerne på landslaget i storhetstiden på 90-tallet, etter å ha hatt noen nedturer som andrevalget i mål – etter Erik Thorstvedt (61).

Et høydepunkt kom da Frode spilte alle kampene for Norge under VM i Frankrike i 1998, der Norge slo Brasil 2–1 i en historisk seier. Frode var kaptein under hele VM det året.

<b>BLE TRENER:</b> Frode var en sentral spiller da han var med i landslagstroppen. I dag er han keepertrener på landslaget.
BLE TRENER: Frode var en sentral spiller da han var med i landslagstroppen. I dag er han keepertrener på landslaget. Foto: Terje Bendiksby

Han avsluttet sin karriere i 2003, og har siden 2010 vært keepertrener i Norges Fotballforbund. Her trener han målvaktene som er med i stallen på landslaget, men mest av alt våre fremtidige proffer som viser sine talenter.

– Jeg jobber mye med barn mellom seks og 12 år. Det er inspirerende å se hvor mange dyktige talenter som finnes. Jeg har en givende jobb hvor det gjelder å videreutvikle morgendagens fotballspillere, sier Frode.

Les også: (+) Vi var besteforeldre, hadde hus og hytte. Plutselig ville han ha skilsmisse

Deltar i «Forræder»

Jobben til Frode er på mange måter årsaken til at han valgte å være med i «Forræder».

– Det er bare folk som er godt voksne som husker meg. Dagens barn og unge vet ikke hvem jeg er. Det er en viktig grunn til at jeg viser meg frem på TV.

– Da blir jeg gjenkjent når jeg treffer barn som skal trene på å bli en god keeper, men jeg er også med i «Forræder» fordi jeg blir kjent med mennesker som jeg ellers aldri hadde truffet. Det er stor spennvidde i alder og bakgrunn på deltagerne, forteller Frode.

<b>SKAL TIDLIG KRØKES …:</b> Frode er klar til å lære vesle Gabriel mange nye triks. Ball og keeperhansker er for lengst kjøpt inn!
SKAL TIDLIG KRØKES …: Frode er klar til å lære vesle Gabriel mange nye triks. Ball og keeperhansker er for lengst kjøpt inn! Foto: Svein Brimi

Det var også grunnen til at han ble med i «Mesternes mester» på NRK i 2017. Her glapp det før finalen for Frode – og det har plaget ham mer enn noen har visst.

– Jeg skulle pusle sammen noen biter, jeg tror det var fire stykker. Det gikk i ball for meg, og jeg klarte det ikke. Tenk, en mann på over 50 år greide ikke det. Akkurat den opplevelsen er det mest traumatiske jeg har opplevd, og det mener jeg i fullt alvor.

<b>HABIL KOKK:</b> – Jeg stortrives på kjøkkenet, og elsker å lage sunn mat, forteller Frode (t.v.), her med Victor, Silje og lille Gabriel. 
HABIL KOKK: – Jeg stortrives på kjøkkenet, og elsker å lage sunn mat, forteller Frode (t.v.), her med Victor, Silje og lille Gabriel.  Foto: Svein Brimi

Sønnen Victor

Frode bringer samtalen raskt over på sønnens fotballkarriere. Det er langt ifra tilfeldig at Victor valgte akkurat den idretten, men det er ikke bare pappa som har spilt fotball.

Det har også mamma Maria Eriksson (59), som Frode for noen år siden be skilt fra. I dag er Frode etablert med ny kjæreste.

Viktor er forsvarsspiller på laget til Kongsvinger, og Frode følger sønnen tett.

– Pappa har vært til god hjelp hele veien. Han satte tydelige krav i oppveksten, etter at jeg valgte å satse på fotball. Kravet var enkelt: Vil du satse, så gjør det helt og fullt, ikke halvveis, forteller Victor.

Frode er kjent for å ta ting på alvor, men humoren er aldri langt unna.

<b>GÅTT I ARV:</b> – Jeg har hatt gleden av å følge Victor i alle år, sier Frode om sønnen som spiller på fotballaget til Kongsvinger. 
GÅTT I ARV: – Jeg har hatt gleden av å følge Victor i alle år, sier Frode om sønnen som spiller på fotballaget til Kongsvinger.  Foto: Svein Brimi

– Vi er en leken familie som elsker små og store sprell, sier han før sønnen ivrer med å komme med en avsløring.

– Pappa er en skikkelig søtmons. Jeg kjenner ingen som er så glad i sjokolade som den mannen!

Les også: Fotballpresident Lisa Klaveness: – Jeg sliter med å være «dannet nok»

<b>NY ROLLE:</b> – Jeg husker da du lå i vognen. Nå er det din tur til å være bleieskiftarbeider, sier en lattermild Frode til sønnen Victor.
NY ROLLE: – Jeg husker da du lå i vognen. Nå er det din tur til å være bleieskiftarbeider, sier en lattermild Frode til sønnen Victor. Foto: Svein Brimi

Eget honningmerke

Frode ler mens han nikker bekreftende.

<b>HONNING</b>: Frode har lansert sitt eget honningmerke, «Grodås BeeKeeper Honey».
HONNING: Frode har lansert sitt eget honningmerke, «Grodås BeeKeeper Honey». Foto: Privat

– Jeg har til og med lansert mitt eget honningmerke, «Grodås BeeKeeper Honey». Jeg og Maria ga hverandre en birøkterkurs i gave da vi begge fylte 50 år. Det måtte jeg lage noe søtt ut av!

– Men få gjerne med at jeg liker å lage sunn og ordentlig mat fra bunnen av. Jeg trives på kjøkkenet, og er opptatt av ordentlige råvarer, sier Frode.

Sunn mat ivrer han for å videreføre til barnebarna, men det er også noe annet han håper kan gå i arv.

– Hvis Gabriel finner gleden med å spille fotball, så vil jeg være der for ham. Fotball gir samhold og mange spennende opplevelser, men han skal aldri føle noe press.

– Det eneste som betyr noe er at Gabriel velger det han selv har lyst til. Det har vært min drivkraft i alle år, sier Frode.

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2023, og sist oppdatert 01/11 2023.

Les også