«Forræder»-aktuelle Viggo Venn

Viggo Venn møtte kjæresten på klovneskole: – Drømmen er å flytte hjem og stifte familie med Julia

Han skulle bli økonom, men hoppet av studiene og ble blakk klovn på heltid. Nå er Viggo Venn internasjonal stjerne og millionær, takket være en selvlysende vest.

<b>KJÆRESTER:</b> Viggo er samboer med klovnen Julia Masli fra Estland. Paret møttes på en klovneskole i Paris og er bosatt i London.
KJÆRESTER: Viggo er samboer med klovnen Julia Masli fra Estland. Paret møttes på en klovneskole i Paris og er bosatt i London. Foto: Bjørn Haakon Nilsen
Sist oppdatert

– Vet du hva jeg hadde som nyttårsforsett? Det var å bli mer synlig som klovn. Her i Oslo ble jeg for noen dager siden stoppet av et kjærestepar fra Iran som hadde sett meg på TV!

«Forræder»-aktuelle Viggo Venn (34) er en mann full av både sjarm og helsprø påfunn.

Han er oppvokst i sølvbyen Kongsberg, og i voksen alder har det meste han har gjort vært «mot normalt». Det er kanskje nettopp derfor han vant finalen i «Britain′s Got Talent» 4. juni i år.

Deltar i «Forræder»

Det populære talentprogrammet er vist i store deler av verden – og her finner vi forklaringen på hvordan det iranske paret kunne kjenne igjen Viggo.

Selv uten den gule vesten er han lett synlig i gatebildet. Hårsveisen er stiv og står opp av seg selv. Viggo fikk høre av en frisør at han mishandlet håret sitt.

<b>HELSPRØ</b>: – Jeg er bare en kreativ sjel fra Kongsberg, unnskylder Viggo Venn seg med.
HELSPRØ: – Jeg er bare en kreativ sjel fra Kongsberg, unnskylder Viggo Venn seg med. Foto: Svein Brimi

En fyr som deltar i høstens sesong av «Forræder» kan ikke være hårsår. Det er han da heller ikke. TV 2-seerne har stiftet bekjentskap med en jovial kar med snille øyne og to herlige smilehull, selv uten en rød nese.

<b>FAN:</b> – Humoren hans er helt herlig, synes Carina Olset som ble kjent med Viggo i «Forræder».
FAN: – Humoren hans er helt herlig, synes Carina Olset som ble kjent med Viggo i «Forræder». Foto: Svein Brimi

– Telefonen fra TV 2 kom som bestilt. Skulle tro de visste om nyttårsforsettet mitt! Jeg tenkte at «Forræder» ville gjøre meg kjent for dem som ikke er en del av klovnemiljøet, forteller Viggo.

Han bor i London, og brukte sine siste kroner på å være med i «Forræder».

– Jeg fikk vite at alle deltagerne måtte ha med to store kofferter hver. Jeg hadde ingen, og brukte 78 pund på å skaffe meg det. Etter det var jeg helt raka fant. Flaks for meg at jeg er vant med å ta en dag om gangen, forteller Viggo.

<b>PÅ BØLGELENGDE:</b> I «Forræder» var komiker Marlene Stavrum den eneste som Viggo kjente fra før. – Vi har den samme humoren, forteller de to.
PÅ BØLGELENGDE: I «Forræder» var komiker Marlene Stavrum den eneste som Viggo kjente fra før. – Vi har den samme humoren, forteller de to. Foto: Svein Brimi

Les også: Blakke Viggo Venn ble millionær

Gul refleksvest

Han gikk rett fra innspillingen i «Forræder» til å være med i «Britain′s Got Talent» hjemme i Storbritannia.

Her opptrådte Viggo med gule refleksvester lag på lag, til låten «One More Time».

<b>HOPP OG SPRETT:</b> – Jeg bruker ikke bare gul vest. En klovn må jo ha rød fløyelsjakke, synes Viggo.
HOPP OG SPRETT: – Jeg bruker ikke bare gul vest. En klovn må jo ha rød fløyelsjakke, synes Viggo. Foto: Svein Brimi

– Det var sprøtt at jeg i det hele tatt gikk videre fra audition. Enda mer uvirkelig var det å gå seirende ut av finalen. Livet mitt er snudd på hodet, og det gjorde ingenting at det tikket inn 250.000 pund i premie.

– Drøyt 3,4 millioner kroner var en enorm kontrast til en tom bankkonto. Jeg svever av lykke, men har bena godt plantet på bakken, forsikrer Viggo.

<b>SUVEREN VINNER:</b> Viggo gikk til topps i «Britain′s Got Talent» – og ble 3,4 millioner kroner rikere.
SUVEREN VINNER: Viggo gikk til topps i «Britain′s Got Talent» – og ble 3,4 millioner kroner rikere. Foto: Bjørn Haakon Nilsen

– Hvordan kom du på tanken om å bruke refleksvest?

– Det var helt tilfeldig. Jeg og en kamerat reiste til Melbourne International Comedy Festival i Australia. Det er den største frittstående komediefestivalen og den nest største internasjonale komediefestivalen i verden. Vi inviterte oss selv, men fikk problemer med å komme inn.

– Der og da kom ideen om å kjøpe gul refleksvest. Det gikk som vi håpet; vi spaserte rett inn, fordi alle trodde vi var sikkerhetsvakter! Flere på festivalen sa at vestene var morsomme, men det gikk litt tid før jeg tenkte at dette virkelig kunne slå an …

Les også: Carina Olset om «Forræder»: – Det verste som kunne skje meg

Blunck og Mr. Bean

En livlig fantasi har Viggo hatt helt siden barndommen av. Rollefigurene Fridtjof, i Øivind Bluncks (72) skikkelse, og Mr. Bean ga næring til kreativiteten Viggo hadde i seg.

Han føler fremdeles en sterk dragning mot humoren til Rowan Atkinson (68) som Mr. Bean, og han har i høst gått gjennom mange av filmene for å hente ny inspirasjon. Viggo har en klar tanke med det.

– Det hadde vært gøy om jeg kunne lage en film, eller fylle opp alle radene i Oslo Spektrum!

Han har alltid hatt troen på det han gjør. Med foreldre som er utdannet ingeniører, streifet det Viggo at utdannelse nok var lurt. Han rakk å studere flere semestre med økonomi, før han hoppet av og ville bli klovn på heltid.

<b>SIKTER HØYT:</b> – Jeg håper å kunne utvikle meg som klovn. Akkurat nå har jeg sett mange filmer av Mr. Bean, som er en av mine forbilder, forteller Viggo.
SIKTER HØYT: – Jeg håper å kunne utvikle meg som klovn. Akkurat nå har jeg sett mange filmer av Mr. Bean, som er en av mine forbilder, forteller Viggo. Foto: Svein Brimi

Det skjedde etter at han tidlig i 20-årene begynte å opptre litt her og litt der. Det ble et magert liv, med knapt noen midler å leve av.

Det var gode skussmål om klovneskolen L’École Philippe Gaulier i Paris som førte til at Viggo hoppet av studiene. Her gikk også estiske Julia Masli (28), og lykken ville at de to ble et par.

Les også: (+) Reneé Fagerhøi: – Jeg likte Thomas lenge, men det tok lang tid før jeg skjønte at jeg var forelska

<b>SURFER VIDERE:</b> – Jeg skal bruke alle dører som åpner seg etter at jeg vant i England. Det er ikke rom for noe latmannsliv, sier Viggo. 
SURFER VIDERE: – Jeg skal bruke alle dører som åpner seg etter at jeg vant i England. Det er ikke rom for noe latmannsliv, sier Viggo.  Foto: Svein Brimi

Kjæresten Julia Masli

– En klovneskole er ikke noe vanlig studie. Vi stirret hverandre inn i øynene med en tennisball mellom oss. Det gjorde jo at vi ble fort kjent, og nå har vi vært kjærester i seks år, forteller Viggo.

Han og Julia bor sammen i London. En dag håper Viggo å slå seg til ro i Norge.

– Drømmen er å flytte hjem og stifte familie med Julia. Det er trygt og godt å bo i Norge. Får vi barn, så tror jeg de vil trives bra her, sier Viggo.

Trivselen var det ingenting å si på under innspillingen av «Forræder».

– Det er spennende psykologisk spill. Jeg synes det er både moro og ubehagelig. Det kjipe er når du blir frosset ut og føler deg alene. Da føler du deg mobbet og tenker på andre som opplever det samme i det virkelige liv. «Forræder» er jo bare ren underholdning, sier Viggo.

Klovnen er åpen om at han kanskje kan være litt for følsom.

– Julia mener at jeg ikke greier å si hva slags følelser jeg føler, men de som kjenner meg kan se det på meg når det er noe. Jeg har nok litt vanskelig for å snakke om følelsene, fordi jeg bekymrer meg for at de skal ta overhånd, sier Viggo.

<b>KREATIV:</b> – Jeg er ganske rolig og beskjeden av meg. Det er bare det at klovnen i meg har så mange påfunn som må prøves ut, sier Viggo med et lurt smil.
KREATIV: – Jeg er ganske rolig og beskjeden av meg. Det er bare det at klovnen i meg har så mange påfunn som må prøves ut, sier Viggo med et lurt smil. Foto: Svein Brimi

Les også: (+) I mange år dekket jeg over og lot som om alt var bra. Til slutt måtte jeg fortelle sannheten om mannen min

Opptrer for Kong Charles

Han har et bankende hjerte for alle som opplever tøffe ting i livet. Hver julaften de siste årene har Viggo stilt opp for barna på Rikshospitalet. Det har han gjort sammen med kolleger fra Sykehusklovnene, som sprer glede til våre yngste som kjemper mot alvorlig sykdom.

<b>ET VARMT HJERTE:</b> Viggo Venn (t.h.) har i flere år stilt opp for barna på Rikshospitalet på julaften, i regi av Sykehusklovnene. Dette er fra julaften i 2020 med kollega Gaute Askild Næsheim.
ET VARMT HJERTE: Viggo Venn (t.h.) har i flere år stilt opp for barna på Rikshospitalet på julaften, i regi av Sykehusklovnene. Dette er fra julaften i 2020 med kollega Gaute Askild Næsheim. Foto: Bjørn Haakon Nilsen

De siste årene har Viggo turnert i Europa, USA og Australia, men inntektene har latt vente på seg. Julia er også klovn, og heller ikke for henne er det snakk om astronomiske summer for å opptre.

– Julia er langt flinkere enn meg. Vi kommer til Oslo 24. november for å opptre begge to på Nieu Scene. Det blir artig, tror Viggo.

Han når toppen av karrieren sin når han en uke senere opptrer på Royal Variety Performance i Royal Albert Hall. Kong Charles er blant gjestene som får oppleve Viggo live torsdag 30. november, mens 150 millioner TV-seere fra hele verden kan følge showet fra sofaen.

– Jeg gleder meg enormt. Tenk, Royal Albert Hall! Her har alle de store stjernene opptrådt. The Beatles, Mick Jagger, Elton John – og nå Viggo med vesten fra Kongsberg! Jeg er vill av begeistring, selv om nervene kommer. Nyttårsforsettet mitt var å bli mer synlig som klovn. Nå er jeg i ferd med å bli det!

«Forræder» - sesong 3 sendes på TV 2 og TV 2 Play på fredager kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2023, og sist oppdatert 15/10 2023.

Les også