Gift ved første blikk

For fem år siden møttes Sara og Joakim for første gang. I sitt eget bryllup

– Kjemien var god fra første stund. Vi føler oss veldig heldige, sier de. Møt paret som klarte det ingen andre har klart.

<b>SARA OG JOAKIM:</b> Fire og et halvt år etter at de ble matchet av ekspertene i «Gift ved første blikk», lever Sara og Joakim et lykkelig familieliv. De har jobbet hardt og målrettet for å bygge et sterkt forhold.
SARA OG JOAKIM: Fire og et halvt år etter at de ble matchet av ekspertene i «Gift ved første blikk», lever Sara og Joakim et lykkelig familieliv. De har jobbet hardt og målrettet for å bygge et sterkt forhold. Foto: Matthis Kleeb
Sist oppdatert

Det at vi hadde så god kjemi, var noe ikke engang ekspertene kunne forutse. Det skal jo «klikke» mellom to personer, sier Joakim Jansson Mäkiperä (43) og ser bort på kona Sara Jansson Mäkiperä (34).

I september 2018 møttes de for første gang – i sitt eget bryllup. Spenningsnivået var høyt og begge var svært nervøse.

Ikke bare var de fremmede for hverandre, de skulle også treffe venner og svigerfamilie som de heller ikke kjente, og på toppen skulle det hele deles med et stort tv-publikum. Men da Sara og Joakim hadde fått snakket litt sammen, slapp nervøsiteten.

– Allerede da vi satt på trappa rett etter vielsen, kjente jeg at det klikket. Jeg tenkte at «dette må vi utforske mer», sier Joakim.

Sara oppdaget fort at de to hadde mye til felles. Vennene deres kom også godt overens, og det satte hun stor pris på.

– Og moren din var superhyggelig, hun er veldig varm og omsorgsfull. Så jeg tenkte også at dette kom til å bli bra, sier hun og smiler.

<b>GIFT VED FØRSTE BLIKK:</b> Sara og Joakim ble kjent da de deltok i TVNorge-serien «Gift ved første blikk» i 2018. Senere fikk de sin egen spin off-serie, «Lykkelig gift ved første blikk». Sara er fagansvarlig i Nav og Joakim er konsulent i Sporveien. Paret bor i Oppegård og har datteren Ella (3).
GIFT VED FØRSTE BLIKK: Sara og Joakim ble kjent da de deltok i TVNorge-serien «Gift ved første blikk» i 2018. Senere fikk de sin egen spin off-serie, «Lykkelig gift ved første blikk». Sara er fagansvarlig i Nav og Joakim er konsulent i Sporveien. Paret bor i Oppegård og har datteren Ella (3). Foto: Privat

Gift ved første blikk

Gift ved første blikk er nå tilbake på skjermen etter tre års pause, denne gangen i ny versjon. Tidligere har programmet vært sendt i seks sesonger, og til sammen 18 par har blitt matchet av et ekspertpanel.

Av disse er Sara og Joakim faktisk det eneste paret som fortsatt holder sammen. I dag lever de et lykkelig familieliv og har datteren Ella (3) sammen.

– Hvorfor tror dere at nettopp dere var en god match?

– Vi har de samme intensjonene og hadde lyst til å skape en familie. Vi tuller mye og liker å ha det moro, men samtidig er det viktig for oss å ha en trygg og stabil familietilværelse. Det handler nok om «like barn leker best»-prinsippet, sier Joakim.

Sara mener at de to var på samme sted i livet da de møttes. Siden har de jobbet hardt og målrettet for å bygge et sterkt forhold – og de er sammen om å ønske å bevare forholdet. Begge tror at det er nøkkelen til suksess, i alle fall i deres tilfelle.

– Hvis vi krangler og blir uenige, snakker vi om det etterpå. Vi prøver å løse opp i ting slik at det skal gå bedre neste gang. Dessuten jobber vi godt sammen som par og familie, og vi er gode til å dele på arbeidsoppgavene, sier Sara – og legger til at de er enige om at det er hun som er planleggeren, mens Joakim er praktikeren som setter planene ut i livet.

Les også: (+) Søsteren min kunne få hvem hun ville. Vi fikk sjokk da hun kom hjem med sin nye mann

<b>DET FØRSTE MØTET:</b> Her er det ikke mange minuttene siden Sara og Joakim har møttes for første gang. Rett etter vielsen bar det ut for å ta bryllupsbilder. 
DET FØRSTE MØTET: Her er det ikke mange minuttene siden Sara og Joakim har møttes for første gang. Rett etter vielsen bar det ut for å ta bryllupsbilder.  Foto: Privat

Bor i Oppegård

Kamille møter de to hjemme i Oppegård, der de har slått seg ned i en romslig familiebolig. Datteren Ella legger puslespill, og den tibetanske spanielen Cleo løper rundt og logrer.

Joakim forteller at han falt for Sara allerede på bryllupsdagen. Han fikk hakeslepp da hun kom gående i den vakre kjolen – og der og da bestemte han seg for å bli ved hennes side.

– Jeg tenkte at jeg hadde fått en ekstremt vakker brud og følte meg veldig heldig. Umiddelbart fikk jeg en følelse av at ekspertene hadde valgt riktig person for meg, forteller 43-åringen.

Paret er enige om at det var noe der helt fra start. Men Sara trengte litt mer tid på å bli forelsket, og det var hun også åpen om. Etter hvert kom de store følelsene også for henne. Hun forteller at hun falt for Joakims iherdighet.

– Han gir seg ikke, og han er alltid veldig behjelpelig. Hvis venner eller familie ringer, så er han «på» med en gang. Joakim har mye omsorg for andre og er en utrolig flink pappa. Datteren vår beundrer ham, og det styrker jo mine følelser også, sier Sara med et kjærlig blikk.

– Sara er først og fremst veldig vakker ... begynner Joakim.

– Det har jeg ikke hørt på et par år! skyter hun leende inn, før ektemannen parerer:

– Jeg glemmer nok å si det noen ganger. Sara er også veldig smart og har generelt mye kunnskap om ting. Hun har mye stå-på-vilje og når de målene hun setter seg. Og så er hun litt «blond» på noen områder, og det synes jeg er gøy. Det kan jo også være et kjærlighetsspråk, at hun later som om hun ikke mestrer slik at jeg skal fikse.

– Jeg er ikke uenig i det, sier Sara og ler igjen.

Les også: Isabel Skolmen Ødegård: – Vi hadde ikke vært gift lenge da jeg skjønte at det ikke var riktig

Lykkelig gift ved første blikk

På tv fulgte vi paret gjennom både gode og vanskelige dager. Fra gleden og spenningen i bryllupet til en fjelltur der det var så dårlig stemning at det nærmest ble isfront mellom dem. At Sara og Joakim begge turte å vise sårbarhet og gi så mye av seg selv, gjorde at de ble store publikumsfavoritter. Etter hvert fikk de også en egen spin off-serie, Lykkelig gift ved første blikk.

– Vi er et helt normalt par, som har oppturer og nedturer hver eneste dag. I dag er vi på et bra sted, men vi har fortsatt våre utfordringer, sier Joakim, mens Sara nikker bekreftende.

– Jeg tror vi er gode på å vise følelser, både de gode og de dårlige følelsene. Vi prøver også å være flinke til å reparere etter krangler. Men noen ganger tar det mer tid enn andre ganger, forteller Joakim videre.

– Vi er begge ekstremt stae og har våre bastante meninger. Dette er noe vi må jobbe med hele tiden, forklarer Sara.

– Er det andre ting som kan være utfordrende for dere?

– Småbarnslivet er jo hektisk, og det kan være tøft til tider. Noen ganger er man ekstra sliten, og da er det lettere å bli uenige og krangle, sier Sara.

– Og da er lunta ekstra kort, og selv den minste kritikk kan gjøre vondt. Da blir det lett til at man misforstår hverandre og mister fokus. En filleting kan være årsaken til at en heftig diskusjon eller krangel oppstår. Da trenger vi en «timeout» fra hverandre, ellers kan krangelen eskalere, forteller Joakim åpenhjertig og fortsetter:

– Der er Sara mye flinkere enn meg. Jeg kan være grinete og stenge meg inne i bobla mi – og da er det ekstremt vanskelig å komme ut. Vi har lært at den bobla må jeg sprekke på et tidspunkt, ellers kan jeg sitte sånn i ukevis.

Les også: Elin Tvedt: – Jeg har jo lyst på en kjæreste

<b>LEKEN PAPPA:</b> Ingenting er som å leke fly med pappa hjemme i stua i Oppegård.
LEKEN PAPPA: Ingenting er som å leke fly med pappa hjemme i stua i Oppegård. Foto: Matthis Kleeb

Benyttet seg av parterapi

Etter en slik hendelse diskuterer de to: «Hvorfor skjedde dette? Og hva kan vi gjøre bedre neste gang?»

– Jeg tror det er en viktig del av parforholdet å tørre å være så sårbar at man kan snakke om krangelen etterpå. Å være sterk og slutte å være så stolt. Å bryte ned den veggen. Det er noe jeg jobber med hele tiden, sier Joakim.

Med tiden har paret lært seg å løse de problemene som oppstår. Som deltagere i Gift ved første blikk, fikk de tilbud om parterapi hele det første året, noe de også benyttet seg av. At de fikk med seg noen verktøy derfra, tror de er noe av grunnen til at de har lykkes så godt som par.

– Til slutt kunne vi styre vår egen skute. Men jeg tror det er sunt for alle, uansett hvor man er i livet og forholdet, å snakke med en tredjepart i ny og ne, påpeker Sara.

<b>HARDT ARBEID:</b> Begge har vært innstilt på å jobbe for forholdet, hele veien. – Vi har sagt ja, og da skal vi gjøre alt i vår makt til å få dette til å fungere, sier Sara.
HARDT ARBEID: Begge har vært innstilt på å jobbe for forholdet, hele veien. – Vi har sagt ja, og da skal vi gjøre alt i vår makt til å få dette til å fungere, sier Sara. Foto: Matthis Kleeb

Etter å ha gitt hverandre sine ja og skapt en familie sammen, er hun og Joakim fast bestemte på én ting: Det er dem, uansett.

– Vi har sagt ja, og da skal vi gjøre alt i vår makt til å få dette til å fungere. Vi er begge svært målbevisste. Da vi sa ja til å fortsette sammen etter fem uker med tv-innspilling, var vi begge veldig klare på at dette skal vi jobbe for. Et godt ekteskap krever uansett hardt arbeid, og man får ikke en perfekt partner servert på sølvfat, sier Sara.

Og nå som de kjenner hverandre godt – hva er det de elsker ved hverandre?

– All omsorgen hun gir. Sara vil alt det beste for meg og Ella, og setter oss først – alltid. Det elsker jeg ved henne, sier Joakim og ser stolt bort på kona.

– Jeg elsker at Joakim er en fantastisk pappa. Det setter jeg veldig høyt, og jeg føler meg trygg på at han alltid kommer til å gjøre sitt beste for Ella. Han er alltid der for meg også. Joakim er min trygge havn, sier Sara.

Les også: (+) Kjære stedatter, dette er sannheten om forholdet jeg har til pappaen din

Et helt vanlig par

Selv om det er noen år siden paret var aktuelle på tv, har de fortsatt en trofast følgerskare. Sara har en Instagram-konto med hele 27.000 følgere, og fortsatt hender det at tv-tittere kommer bort for å spørre hvordan det går med dem. I dag følger paret spent med på den nye utgaven av Gift ved første blikk, som hadde premiere i februar.

– Det blir spennende å se om det blir full klaff mellom noen av deltagerne. For oss føltes det egentlig helt naturlig å vise følelser på tv. Vi er begge åpne som personer, Joakim kanskje enda mer enn meg. Så vi syntes det var helt greit, sier Sara.

– Jeg tenkte ikke så mye over at det var kameraer til stede. Vi bestemte oss for å slippe oss løs og vise følelsene våre, sier Joakim, som også innrømmer at han er glad i oppmerksomhet.

<b>ØNSKER SEG FLERE BARN:</b> Lille Ella har blitt tre år, og Sara og Joakim drømmer om å gi henne en lillebror eller en lillesøster.
ØNSKER SEG FLERE BARN: Lille Ella har blitt tre år, og Sara og Joakim drømmer om å gi henne en lillebror eller en lillesøster. Foto: Matthis Kleeb

Hva framtidsplanene deres er? For det første håper de å utvide familien etter hvert og gi Ella en bror eller søster.

– Det vi ønsker oss, er en god og stabil framtid som familie. Trygge familieforhold er alfa og omega for oss, sier Joakim.

– Vi er jo et helt vanlig par. Det eneste uvanlige er at vi møttes på tv, sier Sara.

– Ja, jeg er utrolig takknemlig over hvordan alt har løst seg. I starten av forholdet var det flere ganger at vi tvilte. Men vi har stått i det sammen og kjempet for at det skal være oss, avslutter Joakim.

<b>FØLER SEG HELDIGE: </b>– Ekspertene gjorde en utrolig bra jobb med å matche oss. Men vi har nok også vært veldig heldige, sier Joakim. Han og Sara er det eneste paret som fortsatt holder sammen etter seks tidligere sesonger av Gift ved første blikk.
FØLER SEG HELDIGE: – Ekspertene gjorde en utrolig bra jobb med å matche oss. Men vi har nok også vært veldig heldige, sier Joakim. Han og Sara er det eneste paret som fortsatt holder sammen etter seks tidligere sesonger av Gift ved første blikk. Foto: Matthis Kleeb

Ny versjon av programmet

Etter tre års pause er Gift ved første blikk er tilbake på tv-skjermen, men denne gangen i en helt ny versjon.

Benjamin Silseth, psykolog og ekspert <br>i Gift ved første blikk.
Benjamin Silseth, psykolog og ekspert
i Gift ved første blikk.
Foto: Max Emanuelson

– For det første er ikke giftermålet lenger juridisk bindende. Dette gir deltagerne mulighet til å teste ut ekteskapet uten de juridiske forpliktelsene. Selve bryllupet er imidlertid like viktig som før. Seremonien og rammen rundt er den samme, og ritualet bringer parene sammen, sier psykolog og tv-profil Benjamin Silseth.

Han er med som ny ekspert i Gift ved første blikk, sammen med relasjons-utvikler Bianca Simonsen og sexologog parterapeut Susanne Eidem.

Den nye versjonen av serien er større enn før, med flere par og flere episoder. Nytt er det også at alle parene flytter inn i et leilighetskompleks, der de møtes til felles middager og blir kjent med hverandre.

– På den måten kan de utveksle erfaringer, slik at de ikke føler seg så alene i dette kjærlighetseksperimentet, sier Silseth.

Programmet sendes på her på Discovery+ og på TV Norge.

Se mer

– Men hva om noen faller for hverandre på tvers av parene?

– Kjærligheten har ingen grenser, så det kan man aldri vite. Men vi har satt sammen akkurat disse parene fordi vi tror at de er bra for hverandre. Vi føler oss trygge i matchingen vår, sier psykologen.

– Fra de tidligere sesongene er det kun ett par som fortsatt holder sammen. Har du tro på en høyere suksessrate med det nye konseptet?

– Jeg håper det, og jeg har troen på kjærligheten! Det blir spennende for publikum å se hvordan det går med parene våre, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2023, og sist oppdatert 19/04 2023.

Les også