Farmen-Bård om sønnens dramatiske ulykke

Måtte forlate Farmen i hui og hast: – Jeg våknet til et mareritt

Bård Kristiansen var storfavoritt under årets sesong av Farmen, men etter syv uker på gården fikk han en dramatisk beskjed som gjorde at han måtte forlate gården i hui og hast.

<b>BÅRD KRISTIANSEN</b>: – Det ble den tøffeste dagen i mitt liv, og det sier en god del, forteller Bård om beskjeden han fikk på Farmen-gården.
BÅRD KRISTIANSEN: – Det ble den tøffeste dagen i mitt liv, og det sier en god del, forteller Bård om beskjeden han fikk på Farmen-gården. Foto: Svein Brimi
Publisert

Den barske, høye karen fra Askim ble fort en leder blant årets Farmen-deltagere. Bård Kristiansen (52) var noe eldre enn de andre, og med bred kunnskap og mildt vesen fikk han en slags farsrolle for mange på Fredheim gård på Monsøya.

TV-seerne la merke til at han bandt flokken sammen og løftet stemningen når den ulmet. Noe ikke minst et skrint kosthold kunne være årsaken til.

Da gledet det å bo med en som hver morgen sto tidlig opp og satte på kaffen. Han tryllet til og med egenhendig frem bakst, og ble derfor gitt kjælenavnet Bolle-Bård.

Les også: Her er de nye deltakerne i «Farmen Kjendis» 2024

<b>FARMEN-FAVORITT:</b> – Jeg elsket å være sammen med fine folk på Farmen, forteller Bård som raskt ble en slags «far i huset».
FARMEN-FAVORITT: – Jeg elsket å være sammen med fine folk på Farmen, forteller Bård som raskt ble en slags «far i huset». Foto: TV 2

Derfor forlot han gården

Entreprenøren lå godt an, men så kom sjokkbeskjeden morgenen 6. september.

Med tårer i øynene tok produsenten Bård til side for en prat. Den yngste sønnen til «far i huset», Sander (23), hadde fått hjerneblødning. Han var på vei til Rikshospitalet i helikopter.

– Jeg våknet til et mareritt, sier den sympatiske tobarnsfaren.

<b>SJOKK:</b> – Dette bildet ble tatt da jeg hastet til Rikshospitalet etter å ha fått beskjeden om at Sander var alvorlig syk, forteller Bård.
SJOKK: – Dette bildet ble tatt da jeg hastet til Rikshospitalet etter å ha fått beskjeden om at Sander var alvorlig syk, forteller Bård. Foto: Privat

– Det ble den tøffeste dagen i mitt liv, og det sier en god del.

Selv om han skalv av frykt for hva som ventet, tok han farvel med de andre deltagerne før han forlot Sørlandet. Samlet rundt storbondebordet gråt de i lag. Noe som ikke ble vist på TV.

– Støtten jeg fikk fra de andre vil aldri bli glemt. Se her, sier den sjarmerende verten vi er på besøk hos og holder opp en tykke bunke med tettskrevne ark.

<b>FARMEN-SKATT:</b> Avskjedsbrevene de andre deltagerne skrev til Bård er høyt verdsatt. 
FARMEN-SKATT: Avskjedsbrevene de andre deltagerne skrev til Bård er høyt verdsatt.  Foto: Svein Brimi

– Etter at jeg dro satte de andre seg ned og skrev hvert sitt brev til meg. For en fin gjeng!

Du kan høre «klumpen i halsen». Bård legger heller ikke skjul på at han er rørt. Omtanken fra de andre deltagerne varmer fortsatt.

Bor i Oslo

Vi er hjemme hos ham og familien i Oslo hvor de har bodd det siste året. I februar bærer det imidlertid tilbake til Askim. I det vi trådte over terskelen kjente vi det øyeblikkelig, en forførende lukt.

– Selvsagt har jeg bakt til dere kommer, erklærer Farmens Bolle-Bård.

– Og ikke bare klassiske boller med rosiner, jeg holder på å teste ut en ny vri på kanelsnurrene mine. Smak – hva synes dere?

Han venter spent.

– De er kjempegode, pappa, forsikrer Sander – like blid som faren.

<b>BOLLE-BÅRD:</b> – Jeg stortrives med å bake og synes det er moro å eksperimentere meg frem, forteller Bård. 
BOLLE-BÅRD: – Jeg stortrives med å bake og synes det er moro å eksperimentere meg frem, forteller Bård.  Foto: Svein Brimi

– Nam-nam, understreker den søte kjæresten hans Hedda (22). Hennes firebente pelssjarmør Leo får riktig nok ikke smake, men liker å være inkludert og bidrar i samtalen med et bjeff.

Sander og Hedda venter på å bli hentet for å reise til Hafjell med foreldrene hennes.

– Det blir riktig nok hverken skigåing eller ståing på meg, bemerker han.

– Å få hjerneblødning i min alder er selvsagt et sjokk. Mot alle odds gikk det heldigvis bra. Nå gjelder det å ta tiden til hjelp, for å styrke helsen på nytt, sier den kjekke unggutten positivt.

Sander er for lengst hjemme igjen hos familien; storebror Nicolai (24), mamma Janne Larsen (52), pappa – og Hedda og Leo.

<b>SAMMENSVEISEDE</b>: – At Sander ble alvorlig syk, satte en støkk i oss alle. Mer enn noen gang verdsetter vi tiden vi har sammen, sier Bård. Her med Sander, kjæresten hans Hedda og hennes – og nå hele familiens – hjerteknuser Leo.
SAMMENSVEISEDE: – At Sander ble alvorlig syk, satte en støkk i oss alle. Mer enn noen gang verdsetter vi tiden vi har sammen, sier Bård. Her med Sander, kjæresten hans Hedda og hennes – og nå hele familiens – hjerteknuser Leo. Foto: Svein Brimi

Les også: (+) Øystein Pettersen vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

Sønnen Sander

Synet som i september møtte Farmen-Bård da han kom til Rikshospitalet var skremmende.

– Sander var nyoperert da jeg kom til sykehuset. Den stakkars gutten vår lå på akutten med en haug med apparater koblet til kroppen.

Av samboeren Janne fikk Bård vite hva som hadde skjedd det siste døgnet. Til deres hell skulle hun det døgnet overnatte i huset hvor sønnen bodde med bestefaren. Der fant hun gutten liggende på baderomsgulvet.

– Det i seg selv var ikke noe nytt, da han ofte slet med hodepine og la seg ned, forteller hun.

– Der og da skjønte jeg derimot alvoret og tok ham med til legevakta i Askim.

Deretter ble det ambulanse til sykehuset Kalnes – før han med diagnosen hjerneblødning ble hastet til Rikshospitalet i helikopter for operasjon.

– På det tidspunktet fikk jeg ikke lenger kontakt med ham. Situasjonen føltes helt uvirkelig.

Legene forberedte de pårørende på det verste.

– Det var umulig å si noe om skaden av hjerneblødningen før Sander våknet, forteller foreldrene.

Ventetiden var høyst nervepirrende.

– Da gutten vår våknet, skjønte vi straks at han var klinkende klar i toppen. Han så nemlig forundret på meg, og sa: «Faen pappa, er ikke du på TV-innspilling»?!

De humrer alle av den kommentaren.

– Du kan tro det var lettende å høre, sier pappaen og drar pusten dypt ned i magen.

– Jeg var oppriktig lei meg for å være årsaken til at han forlot Farmen, understreker sønnen.

– Ingenting betyr mer enn familien, blåser faren det bestemt bort.

<b>KJÆRLIGHET:</b> Janne og Bård har holdt sammen i 25 år. Hun syntes det var vanskelig at han var borte i nesten to måneder på Farmen uten å kunne ta kontakt.
KJÆRLIGHET: Janne og Bård har holdt sammen i 25 år. Hun syntes det var vanskelig at han var borte i nesten to måneder på Farmen uten å kunne ta kontakt. Foto: Privat

Hyller samboeren Janne

Bård har ikke alltid vært til stede i det han kaller «uvurderlige øyeblikk» med barna.

– Jeg får vondt i magen når jeg tenker på det, innrømmer den lune karen.

Han har vært mye på farten.

– Jeg har blant annet drevet to klesbutikker og en delikatesseforretning, vært håndverker og bokbinder, drevet smultring-bakeri i 22 år, og reist verden rundt og montert ballbinger og fotballbaner på skoler.

– Min kjære Janne fortjener skryt for alltid å ha vært til stede for sønnene våre. De ligner på mammaen sin, begge er langt mer rolige enn meg. De er to oppegående, fine mennesker vi er veldig stolte av.

Som pappa har han vært opptatt av hva sønnene skulle slippe å oppleve.

– Som å vokse opp med en far som drikker altfor mye. Min var alkoholiker, sier han åpent.

– Nei, han var aldri voldelig, men å vokse opp med fyll er noe ditt. Det gjorde meg rotløs og rastløs. Jeg ble tidlig opptatt av å klare meg selv, og kjøpte allerede som 18-åring mitt første hus, barndomshjemmet. Slik sikret jeg at mamma, som tross alt gjorde sitt beste for min eldre søster og meg, hadde et varig sted å bo.

Les også: (+) Vi flyttet sammen med mine og dine barn. Så begynte han å stille helt umulige krav

<b>HJEMMEKJÆR:</b> – I mange år har jeg vært både rot- og rastløs, mens nå vurderer jeg å ta et halvt eller helt år fri for å være hjemme med mine nærmeste, deler Bård.
HJEMMEKJÆR: – I mange år har jeg vært både rot- og rastløs, mens nå vurderer jeg å ta et halvt eller helt år fri for å være hjemme med mine nærmeste, deler Bård. Foto: Svein Brimi

Fremdeles sykmeldt

Bård etablerte tidlig en god arbeidsmoral, som han verdsetter å se hos sønnene. Nicolai er ingeniør og Sander utdanner seg til tømrer. Nå er han fremdeles sykmeldt.

– Jeg blir fortere trett enn tidligere, kommenterer han.

To store operasjoner har han vært gjennom.

– Legene har lagt et dren fra hjernen og ned til magen min, viser Sander og tar av capsen.

– Jeg kan kjenne det under huden.

Han trykker en hånd mot hodet og løfter deretter på genseren. Et arr på magen viser hvor drenet ender. I fem uker lå han på sykehuset.

– Jeg har en del vondt i hodet, men det er jeg vant med fra tidligere.

Ingen kan beskylde denne gutten for å klage.

– Da Sander ble utskrevet, flyttet til vår glede også Hedda og lille Leo inn hos oss, forteller Bård som ikke legger skjul på at han og samboeren er svært begeistret «svigerdatteren».

– Hedda studerer juss i Oslo og er en fantastisk jente. Sander er i trygge hender, oppsummerer han.

<b>KJÆRESTEN HEDDA:</b> Kjæresten Hedda og hunden Leo bor også sammen med Bård og familien.
KJÆRESTEN HEDDA: Kjæresten Hedda og hunden Leo bor også sammen med Bård og familien. Foto: Svein Brimi

Syv prøvende år

Legene har ikke et klart svar på hvorfor Sander ble syk.

– Det sier det kan ha vært medfødt, nevner Janne som fremdeles kjenner på en uro.

Nå trener sønnen seg forsiktig opp igjen. En situasjon Bård selv har kjent på.

– I 2016 fikk jeg en hjertesmell, forteller han alvorlig.

– Jeg hadde altfor mange baller i luften og midt i det hele døde mamma. Plutselig bråbremset kroppen min. Den formelig skrek – stopp!

Han sier det kjentes som en influensa – som aldri ga seg.

– De neste syv årene ble jeg utredet fra topp til tå. Til slutt ble svaret at smellen kom på grunn av et altfor høyt blodtrykk over lang tid som forstørret hjertet mitt.

<b>BARSK:</b> Bård mangler ikke oppmerksomhet fra damer, men hjertet hans tilhører samboeren Janne. 
BARSK: Bård mangler ikke oppmerksomhet fra damer, men hjertet hans tilhører samboeren Janne.  Foto: Svein Brimi

For de som har sett Bård på «Farmen er det kanskje vanskelig å forestille seg at muskelbunten har vært så tappet for krefter at han sov bort mesteparten av dagene?

– Først et halvt år i forkant av Farmen begynte jeg å komme i form igjen, forteller han.

– For å prøve ut kreftene, meldte jeg meg optimistisk på. Og foruten noen vedvarende muskelspenninger, skuffer ikke formen.

Bård rakk å gå ned 12 kilo på Farmen. Nå er halvparten tilbake.

– Det er begrenset hvor mange varianter en kan lage av poteter, som stort sett var det eneste det fantes nok av i spiskammerset på Farmen, ler han.

– Poter til dessert anbefales ikke!

Les også: 18 ganger på sykehus etter «Farmen»: – Det finnes ingen kur mot sykdommen

Tid med familien

Nå er det boller og kanelsnurrer som gjelder.

– Kan jeg få dele et dikt Farmen-deltager Björk Atladóttir (28) skrev til meg, spør Bård.

– Det vil kanskje høres ut som skryt, men å motta disse godordene har gledet hele familien.

Han klarner stemmen og stiller seg ved enden av spisebordet. I bakgrunnen knitrer peisen stemningsfylt.

– «Bolle-Bård baker boller, fordi – han tenker på fellesskapet. Bolle-Bård ser alle, er fantastisk, en inspirasjon for oss, Bolle-Bård er Fredheim gård». (en forkortet versjon)

På nytt har han tårer i øynene – uten å skjule det.

– Det er min feminine side, sier han spøkefullt om følelsene.

<b>FRISKUS:</b> Bård trives med et aktivt liv.
FRISKUS: Bård trives med et aktivt liv. Foto: Privat

En del av ham som hver dag sørger for at «ektesengen» er sirlig oppredd og dandert med store puter. Noe vi får med oss når vi mot slutten av besøket blir vist rundt i det velpleide huset.

– Jeg liker å gjøre det hyggelig rundt meg, smiler Bård, – og ja, jeg elsker å bake.

Hans egen hjertesmell lærte ham å nyte øyeblikkene enda mer.

– Sanders hjerneblødning påminnet meg om også hvor viktig det er å ha tid til hverandre. Nå vurderer jeg å ta et halvt eller helt år fri, for å være sammen med familien min.

Mange år med hardt arbeid og lønnsom suksess gjør det mulig.

– Kanskje er det først når helsen blir truet at du innser hva som er det viktigste i livet? Spør han – rettet mot seg selv, og besvarer spørsmålet med talende nikk.

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2023.

Les også