Peggy Hessen Følsvik

En vårdag i 2021 fikk Peggy telefonen med det tragiske budskapet: – Helt uvirkelig

Peggy Hessen Følsvik forteller om oppveksten på gård, veien fra flyvertinne til LO-topp – og kommer med en klar beskjed til Kjell Inge Røkke. Les det store Hjemmet-intervjuet.

Pluss ikon
<b>HAR OPPLEVD MYE: </b>Både privat og på jobben har LO-lederen fått brå dødsbudskap som krever sin kvinne.
HAR OPPLEVD MYE: Både privat og på jobben har LO-lederen fått brå dødsbudskap som krever sin kvinne. Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

LOs mektige leder Peggy Hessen Følsvik er redd for kuer. Hun synes de er skumle og dumme og holder seg derfor langt unna. Bortsett fra når hun lager vigrapølser.

Hver jul lager hun nemlig pølser av storfe og svin sammen med lillesøster Norunn.

– Oppskriften er hemmelig, og vi har vår egen krydderblanding, sier Peggy.

  • Født i 1960 på Vigra utenfor Ålesund, bosatt i Bærum
  • LO-leder, tidligere flyvertinne i Widerøes Flyveselskapog Braathens SAFE
  • Gift, to døtre og tre barnebarn
  • Veldig glad i friluftsliv og hjemmelagde pølser
  • Leder i Landsorganisasjonen i Norge (LO). Det er Norges største lønnstagerorganisasjon, stiftet i 1899.
  • Har over 970 000 medlemmer som er organisert i ulike fagforbund som igjen er tilsluttet LO. Over halvparten av medlemmene er kvinner.
Se mer

Nylig ble hun valgt til å sitte tre nye år på LO-tronen. Også hun da, som aldri hadde noen ambisjon om å bli LO-leder.

Der hjemme

Peggy vokste opp på et småbruk hjemme på Vigra. Der var det kuer i bøtter og spann.

Mor og far drev småbruk og hadde kuer, og bestemor og bestefar bodde i første etasje i våningshuset der Peggy vokste opp med bror og søster i annen etasje.

Besteforeldrene hadde høner.

Det var en trygg og god oppvekst på et småbruk som har vært i familiens eie i nærmere 100 år.

<b>PØLSEMAKER:</b> Hver jul må noen kuer bøte med livet for at Peggys pølser skal få den rette smaken. Sammen med lille­søster Norunn lager hun alltid hjemmelagde vigrapølser til pinnekjøttet.
PØLSEMAKER: Hver jul må noen kuer bøte med livet for at Peggys pølser skal få den rette smaken. Sammen med lille­søster Norunn lager hun alltid hjemmelagde vigrapølser til pinnekjøttet. Foto: Privat

Naturlig å jobbe på flyplassen

Over hodet på gårdsdatteren fløy det store fly, dem var hun aldri redd for. Flyene skulle enten lande eller hadde nettopp tatt av fra Ålesund lufthavn Vigra, som var den største arbeidsplassen i bygda.

Det falt seg derfor helt ­naturlig for Peggy å starte sin yrkeskarriere på flyplassen.

Først fikk hun sommerjobb på flyplassen, siden ble hun ansatt som bakkepersonale på Ørsta-Volda lufthamn.

Der gjorde hun alt fra å lempe kofferter til å skrive ut billetter, som den gangen ble skrevet for hånd. Unge frøken Peggy stortrivdes i det travle miljøet.

Les også: (+) Kristine Koht: – Jeg var på Sunnaas, og hun ble dødssyk. Det var det verste traumet, det sitter i meg ennå

PÅ TUR MED LILLEBROR: Storesøster Peggy var redd for kuer, så da var det godt at lillebror Odd Anders kunne ta over familiegården, der de drev med kyr og høns.
PÅ TUR MED LILLEBROR: Storesøster Peggy var redd for kuer, så da var det godt at lillebror Odd Anders kunne ta over familiegården, der de drev med kyr og høns.

Fikk jobb som flyvertinne

– Mens jeg jobbet der, begynte ryktene å gå om at Widerøe skulle begynne med kabinpersonale, forteller Peggy.

– Altså det vi andre kaller for flyvertinner?

– Ja, men det heter altså kabinpersonale, retter Peggy.

– Jeg ble oppfordret til å søke.

– Det var vel alle ungpikers drøm å bli flyvertinne?

– Ikke min, påstår Peggy, uten at vi tror henne helt.

Uansett bar det rett på kurs. Og flyvertinne ble hun, unnskyld, kabinpersonale. Dette kurset skulle hun komme tilå få bruk for ved flere anledninger også senere i livet.

<b>KABINANSATT:</b> Flyvertinnen Peggy gjorde seg bemerket i to av Norges mest kjente flyselskaper. Hun dannet fagforeninger og passet på at alle ble organisert.
KABINANSATT: Flyvertinnen Peggy gjorde seg bemerket i to av Norges mest kjente flyselskaper. Hun dannet fagforeninger og passet på at alle ble organisert. Foto: Privat

Petra ble til Peggy

– Det var mer en tilfeldighet at jeg begynte der, men det var en spennende jobb og jeg angret aldri, fortsetter Peggy.

Egentlig skulle hun hete Petra etter en gammel tante, men moren syntes navnet var litt gammelmodig. Flere menn fra Vestlandet som tidligere hadde dratt i vesterled, var nå kommet hjem med koner som het Peggy og engelske kakeoppskrifter.

Derfor var Peggy blitt et populært navn på de sunnmørske kanter.

Lille frøken Peggy fra Vigra ble i tillegg supplert med to etternavn. Hessen etter mor som jobbet både i butikk og på Posten. Følsvik fra far som var fisker og kjørte tankbil før han overtok farsgården og ble gårdbruker med kuer.

Peggy kan med andre ord skilte med både solide gårds- og arbeiderrøtter.

<b>TOSPANN:</b> Peggy og Jonas Gahr Støre passer sammen som hånd i hanske, mener mange. Men Peggy har sagt sin mening. – Kommunikasjonen mellom LO og den rødgrønne regjeringen har ikke vært god nok. Det må Jonas tåle refs for, sa hun nylig til Dagbladet. AP-lederen vet at han helst bør ha den mektige LO-toppen med seg i det meste han gjør.
TOSPANN: Peggy og Jonas Gahr Støre passer sammen som hånd i hanske, mener mange. Men Peggy har sagt sin mening. – Kommunikasjonen mellom LO og den rødgrønne regjeringen har ikke vært god nok. Det må Jonas tåle refs for, sa hun nylig til Dagbladet. AP-lederen vet at han helst bør ha den mektige LO-toppen med seg i det meste han gjør. Foto: NTB

Tok krisekurs

– På krisehåndteringskurset hos Widerøe lærte vi alt fra førstehjelp til hvordan vi skulle åpne døren i flykabinen ved nødstilfeller. Vi lærte hvordan vi skulle forholde oss i ulike krisesituasjoner, forteller Peggy.

Hun fikk bruk for nesten alt hun lærte. Ruta hun fløy på, regnes blant de farligste i Norge.

– Farlig og farlig, det var i hvert fall mye vær, ja, innrømmer flyvertinnen.

Hun mistet flere gode kolleger da et Widerøe-fly av typen Dash 7 styrtet i Torghatten 6. mai 1988. Det var veldig tungt.

Selv var Peggy med på en nestenulykke. De var på vei fra Kirkenes til Hammerfest da flyets landingshjul frøs fast. Peggy fikk beskjed om at en mulig nødlanding måtte forberedes.

– Da var du vel livredd?

– Nei, faktisk ikke. Jeg ble veldig rasjonell og fulgte sjekklista for krisehåndtering fra punkt til punkt. I en slik situasjon er det førsteprioritet å passe på at passasjerene ikke blir urolige, sier Peggy.

Mens hun var ansatt i Widerøe, var hun også med på å danne en fagforening for kabinansatte i selskapet. Siden forflyttet hun seg til Braathens SAFE og gjorde det samme der.

Men så fløy kjærligheten inn i livet til den unge kabinansatte, og den forårsaket formidable forandringer.

Les også: (+) Haddy Njie: – Trond slo på lyset i livet mitt

Var hjemmeværende

– Jeg traff mannen min da jeg var 25 år. Han jobbet i petro­leumsbransjen i Nederland, og jeg flyttet etter, forteller Peggy, som la flykarrieren på hylla for en stund.

– Jeg var hjemmeværende i et år. Det ble en veldig annerledes tilværelse. Jeg var ikke vant til lediggang, men fikk tiden til å gå med ridetimer og språkkurs og ble med i Petroleum Wifes Club, humrer Peggy.

Om formiddagen så hun såpeserier på TV og gledet seg til ektemannen kom hjem fra jobb.

Det var en privilegert tilvær­else, innrømmer LO-sjefen. Om hun trivdes?

– Nei, ganske snart skjønte jeg at dette ikke var noe for meg. Jeg lengtet hjem til jobben. Hverken mannen min eller jeg hadde lyst på en fremtidig tilværelse på stadig flyttefot og med barn på privatskoler, noe som ventet oss dersom mannen min hadde blitt værende i den jobben.

De tok et felles valg og flyttet hjem til Norge.

– Der fikk han jobb i Sandvika og jeg på Fornebu i Braathens SAFE.

Det førte ekteparet til Blommenholm i Bærum, der de fortsatt bor. Så kom døtrene, Anne Martha og Nora, som til sammen har gjort Peggy til mormor for tre barnebarn som alle bor i gangavstand fra LO-toppen.

– Det er deilig å ha barnebarn og døtre i nærheten, sier Peggy.

Hun stiller gjerne som barnevakt bare det avtales i god tid i forveien. For bestemor er travel.

<b>FAMILIE:</b> Her er Peggy sammen med datteren, Nora, barnebarnet Olivia og ektemann Håvard Garseth. Håvard Garseth.
FAMILIE: Her er Peggy sammen med datteren, Nora, barnebarnet Olivia og ektemann Håvard Garseth. Håvard Garseth. Foto: Privat

En uhyggelig telefon

Først var hun klubbleder i Braathens funksjonærklubb. Deretter ble hun nestleder i Handel og Kontor, før hun ble førstesekretær i LO-ledelsen.

Så fulgte nesten fem år som nestleder i LO. Rollen som nestleder tok en brå og dramatisk slutt. Klokken 11 på formid­dagen 9. mars 2021 fikk Peggy en forferdelig telefon.

Beskjeden hun mottok, krevde at Peggy brukte alt hun hadde lært om krisehåndtering.

Beskjeden hun fikk, gjaldt den godt likte LO-lederen Hans Christian Gabrielsen. 53 år gamle Hans Christian var død. Han våknet ikke opp denne tirsdagen.

– Det var helt uvirkelig, minnes Peggy.

Nesten umulig å ta inn over seg. Men det måtte hun.

Hun måtte holde hodet kaldt og ta seg sammen. For brått var Peggy konstituert leder for 25 fagforbund med over 930 000 medlemmer.

Peggy hadde bare én ting å gjøre – følge sjekklisten.

Les også: (+) Da Ingrid så Jakob, sa det «pang»: – Problemet var bare at jeg var opptatt

<b>GODE, GAMLE KOLLEGER:</b> Peggy og den forhenværende LO-lederen, Hans Christian Gabrielsen, sto hverandre nær. Det var et stort sjokk da han døde så altfor tidlig.
GODE, GAMLE KOLLEGER: Peggy og den forhenværende LO-lederen, Hans Christian Gabrielsen, sto hverandre nær. Det var et stort sjokk da han døde så altfor tidlig. Foto: NTB

Tungt å miste

– Ja, klart det kommer godt med å kunne litt om krisehåndtering når slikt skjer, medgir Peggy.

Hun skjøv sin egen sorg over en god kollega til side, gikk straks i alarmberedskap og kontaktet beredskapsgruppa.

Fra da av handlet alt om å være så løsningsorientert som mulig.

Peggy hadde opplevd et lignende og like brått tap en gang tidligere i livet. Da gjaldt det hennes egen far, som døde av hjertesvikt bare 38 år gammel.

– Jeg var 18 år, bodde på hybel og gikk på gymnaset i Volda. Det var selvfølgelig en stor sorg og et vondt savn. Men kanskje enda verre for de der hjemme som måtte håndtere det daglige fraværet av en far og ektemann.

Sunnmørsk oppdragelse

Hun har et nært forhold til familien sin på Sunnmøre.

Av bestemor har hun lært å strikke og hekle, og av mor har hun fått en skikkelig sunnmørsk oppdragelse.

Den innebærer både kakebaking og pølsemakeri.

Men det er ingen hemmelighet at hun ikke stemmer på det samme partiet som mor.

For mens moren til Peggy har vært fylkesleder i Senterpartiet, endte datteren i Arbeiderpartiet. Et direkte feiltrinn i oppdrag­elsen, har moren hevdet.

Som LO-leder sier Peggy at hun er opptatt av å redusere gapet mellom høye lønninger og altfor lave. Det sier hun ikke ustraffet. For Peggys mann har hatt ganske så høy lønn.

Da begynner pressen å mase om at hun kanskje burde ta opp denne kampen på hjemmebane.

– Men jeg er ikke mannen min, pleier Peggy å svare da.

Hun er gift med en av Kjell Inge Røkkes tidligere nære medarbeidere, sivilingeniør Håvard Garseth. Der i gården snakker man årsinntekter i millionklassen.

Mer skatt

Selv kan hun heller ikke kalles lavtlønnet. Hun har hus i Bærum, leilighet i Sør-Frankrike og hytte i Valdres.

– Hytta er en gammel familiehytte, og leiligheten i Frankrike ligger i et skjevt hus i en liten by på grensen mot Spania. Trolig koster den en tidel av hva en hytte i Kragerø koster, sier Peggy kjapt.

Hun er lei av slike hentydninger. I hele sitt yrkesliv har hun vært opptatt av arbeidernes trygghet og rettigheter og å sikre gode sykelønnsordninger og pensjoner.

Hun kjemper for rettferdige lønninger. Hun betaler sin skatt med glede, og selv om hun vil minske gapet mellom høye og lave lønninger, betyr ikke det at hun mener at folk med lederansvar skal jobbe for knapper og glansbilder.

<b>PÅ TOPPEN:</b> Peggy er leder for nærmere én million arbeidstagere og lar seg sjelden vippe av pinnen. Hun stiller alltid forberedt ved forhandlingsbordet og har alltid tenkt ut flere alternative løsninger dersom det skulle oppstå en krise. Når det blåser på toppen, er Peggy flink til å holde hodet kaldt.
PÅ TOPPEN: Peggy er leder for nærmere én million arbeidstagere og lar seg sjelden vippe av pinnen. Hun stiller alltid forberedt ved forhandlingsbordet og har alltid tenkt ut flere alternative løsninger dersom det skulle oppstå en krise. Når det blåser på toppen, er Peggy flink til å holde hodet kaldt. Foto: Gry Traaen

Penger er makt

– Men, sier Peggy og trekker pusten dypt. – Det må være sånn at de med bredest skuldre må ta de tyngste løftene. Det vil si at de som tjener mest, må betale mer i skatt, slår LO-lederen fast.

Hva synes hun om de som flykter ut av landet til Sveits for å slippe å betale skatt, slik som sjefen til ektemannen hennes nylig gjorde?

– Det synes jeg ikke noe om i det hele tatt, slår Peggy fast.

Hun har ved flere anled­ninger sagt at hun vil øke formuesskatten og avvikle de rikes muligheter for å inngå gunstige avtaler med skatte­paradiser.

Det er heftige saker for rikfolk.

– Vi i LO kjemper for en fremtid med en mer rettferdig fordeling. Penger er makt, og makt skal fordeles, sier sjefen over alle sjefer i fagbevegelsen.

Nå har hun tre blanke, nye år å utføre jobben på. Så det er bare å håpe at hun får tid til det hun liker aller mest.

Nemlig å komme seg ut på tur.

<b>NATURELSKEREN:</b> Det beste LO-sjefen vet, er å være ute i skogen på tur. Ellers sykler hun gjerne til jobben og forsøker å trene minst to ganger i uka, skjønt akkurat det blir det sjelden tid til.
NATURELSKEREN: Det beste LO-sjefen vet, er å være ute i skogen på tur. Ellers sykler hun gjerne til jobben og forsøker å trene minst to ganger i uka, skjønt akkurat det blir det sjelden tid til. Foto: NTB

Middag i marka

– Jeg er glad i å være utendørs. Går tur så ofte jeg kan, gjerne med mannen min til Brunkollen, der det serveres middag tre ganger i uken.

– Det er en bratt times gange til en gammel tømmerstue sør i Bærumsmarka. Vi spiser der, og så går vi ned igjen. To fluer i ett smekk, smiler Peggy fornøyd.

Hun er ikke bare god på krisehåndtering, den damen kan multitasking også.

– Hva gjør du når det hverken er kriser eller for­hand­linger? Det vil si i fritiden?

Peggy tenker lenge.

– Jeg liker å bake kaker. Har en fin oppskrift på Clafoutis. Du vet, sånn fransk ovnspannekake med syltetøy. Superenkel og fort gjort. Den liker mannen min veldig godt, sier LOs mektige leder.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2023, og sist oppdatert 08/02 2023.

Les også