«Sykkelsommer» 2023 på NRK

Else Kåss Furuseth: – Jeg må nok sparkes i gang

Else Kåss Furuseth gleder seg til menneskemøtene i NRKs «Sykkelsommer», men å sykle – det kan hun ikke huske sist hun gjorde. – Jeg håper ikke jeg fornærmer noen når jeg sier at jeg elsker folk, men ikke sykkel, sier Else til Her og Nå.

<b>KLARE FOR «SYKKELSOMMER»:</b> Syklistene og programlederne for «Sykkelsommer» på NRK: Julie Strømsvåg (f.v.), Hans Andreas Solbakken, Amir Horori, Ida Yasin Andersen, Else Kåss Furuseth, Silje Nordnes, Nadia Hasnaoui og Kirsti Falch-Nilsen. Andreas Wahl sykler andre etappe, men var ikke til stede da bildet ble tatt.
KLARE FOR «SYKKELSOMMER»: Syklistene og programlederne for «Sykkelsommer» på NRK: Julie Strømsvåg (f.v.), Hans Andreas Solbakken, Amir Horori, Ida Yasin Andersen, Else Kåss Furuseth, Silje Nordnes, Nadia Hasnaoui og Kirsti Falch-Nilsen. Andreas Wahl sykler andre etappe, men var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Vi hadde en liten test i går og noen spurte meg: «Hva er forventningene dine?» Da svarte jeg som sant er: «Jeg håper jeg kan sykle», sier Else Kåss Furuseth (42) og ler.

Her og Nå møter den folkekjære komikeren denne sommerdagen i juni i forbindelse med lanseringen av NRKs sommersatsing «Sykkelsommer» på Marienlyst i Oslo.

– Jeg håper ikke jeg fornærmer noen når jeg sier at jeg elsker folk, men ikke sykkel, fortsetter Else.

«Sykkelsommer» på NRK

42-åringen understreker at engasjementet for sykling har vært fraværende hele livet. Dette illustrerer hun gjerne med en liten anekdote fra barndommen.

– Da jeg var liten og vi var på hytta, hadde de gjemt bursdagsgaven min. Jeg lette rundt på hytta. Blant annet under sengen. Der var det ingenting, bare en gammel sykkel, sa jeg til familien min. Det var det som var gaven min, forteller Else og ler av minnet.

<b>GLEDER SEG:</b> Else Kåss Furuseth gleder seg til menneskemøtene når hun sykler fra Brønnøysund til Nesna i Nordland, men hun gruer seg til selve syklingen. 
GLEDER SEG: Else Kåss Furuseth gleder seg til menneskemøtene når hun sykler fra Brønnøysund til Nesna i Nordland, men hun gruer seg til selve syklingen.  Foto: Morten Bendiksen

– Jeg har heller aldri vært veldig fokusert på å bevege meg. Men jeg håper jeg ikke fornærmer noen av oss, sier hun og snur seg mot Hans Andreas Solbakken (32), som sykler etappe tre i Innlandet.

– Siden det er du og jeg som sykler. Så håper jeg at folk tenker: «Sykler de? Da kan vi også», sier Else som ler godt sammen med Hans Andreas.

Les også: (+) Anniken Huitfeldt: – Hvis du lurer på hvorfor både Else Kåss Furuseth og jeg skarrer på r-ene, kan jeg fortelle hvorfor

Den første etappen

De siste årene har TV-seere sittet klistret til NRKs sakte-TV-sendinger. Det ser ikke ut til at folk får nok av båt- og togturer minutt for minutt.

I år er det altså sykkelen man skal følge. Else sykler den første etappen i Nordland fylke. De andre to etappene ruller i Møre og Romsdal og Innlandet. Komikeren røper at hun er mest spent på hvordan hun skal komme i gang med etappen.

– Jeg må nok sparkes i gang. Eller kanskje starte på en slette. Jeg kan ikke starte i bunnen av en bakke. Eller jeg må nok helst starte når det går nedover, korrigerer hun seg selv og flirer.

– Jeg er motorisk ganske utrygg, fortsetter hun og ser alvorlig på oss før ansiktet sprekker opp i et stort smil.

Else starter etappen i Brønnøysund og ender opp i Nesna.

Vi drister oss til å kommentere ruten hennes, og den inneholder …

– Mye ferger? avbryter hun og fullfører dermed setningen vår.

– Det var derfor jeg ønsket meg den, sier hun og ler igjen.

– Nei da!

Les også: Else Kåss Furuseth kastet seg inn for å redde livsviktig organisasjon: – Følte det var min plikt

<b>POPULÆR:</b> Else er en folkekjær komiker og programleder. I år vant hun «Gullruten»-pris for beste underholdningsprogram for talkshowet «Kåss til kvelds». 
POPULÆR: Else er en folkekjær komiker og programleder. I år vant hun «Gullruten»-pris for beste underholdningsprogram for talkshowet «Kåss til kvelds».  Foto: Thomas Qvale

Helgelandskysten

Etter syklingen på dagtid kan seerne se høydepunktene fra turen på NRK1 på kveldstid. Hva de aktuelle høydepunktene blir, er ikke klart før turen er tatt, men Else håper mange finner frem sykkelen og blir med.

– Helgelandskysten er en perle. Jeg gleder meg aller mest til å møte folk. Jeg ser frem til at vi blir en stor gjeng som skal sykle sammen, og håper folk kommer selv om det regner. Vi kommer til å bli en kjempefamilie på tur. Det gleder jeg meg til, sier Else.

– Tror du det blir utfordrende å ha kameraene på deg hele dagen? Noen uvaner?

– Blir det veldig mye kamera oppi snuta, så blir det pause med dronebilder også. Det blir både bilder fra drone og helikopter. Når de verste uvanene dukker opp, er det «zoom ut, zoom ut! Forlat Else! Forlat åstedet!» Vi skal forsøke å lage god stemning – ikke motsatt! sier Else med et lurt smil.

<b>STARTETAPPEN:</b> Else starter etappen i Brønnøysund. Byen ligger ved kysten og profileres som «Kystbyen midt i Norge». Cirka 5000 innbyggere. Brønnøysund er oppkalt etter øya Brønnøy. Navneformen Brunney er nedtegnet i 1334, av gammelnorsk brunnr som betyr «oppkomme», «kilde». Navnet sikter til at sjøfarende kunne finne drikkevann på disse øyene. Brønnøysundregistrene har om lag 575 ansatte og er en hjørnesteinsbedrift i området.Kilde: Wikipedia
STARTETAPPEN: Else starter etappen i Brønnøysund. Byen ligger ved kysten og profileres som «Kystbyen midt i Norge». Cirka 5000 innbyggere. Brønnøysund er oppkalt etter øya Brønnøy. Navneformen Brunney er nedtegnet i 1334, av gammelnorsk brunnr som betyr «oppkomme», «kilde». Navnet sikter til at sjøfarende kunne finne drikkevann på disse øyene. Brønnøysundregistrene har om lag 575 ansatte og er en hjørnesteinsbedrift i området.Kilde: Wikipedia Foto: Terje Rakke

Slik blir NRKs «Sykkelsommer»

Uke 1:

5. til 9. juli. «Sykkelsommer» ruller i gang i Nordland med ruten Brønnøysund–Nesna. Det er Else Kåss Furuseth som sykler. Silje Nordnes og Kirsti Falch-Nilsen er programledere på kvelden.

Uke 2:

Fra 12. til 16. juli er det Møre og Romsdals tur. Sykkelturen går fra Bremsnes til Urke. Det er fysikeren Andreas Wahl som sykler.

Julie Strømsvåg og Ida Yasin Andersen er programledere på kvelden.

Uke 3:

Fra 18. til 23. juli. Den siste uken er det Innlandet som får besøk av NRK. Sykkelturen går fra Elvesæter til Aulestad.

Hans Andreas Solbakken sykler, mens Nadia Hasnaoui og Amir Horori er programledere på kvelden.

<b>AVSLUTTER:</b> I Nesna på Helgeland i Nordland. Kommunen består av tettstedet Nesna, øyene Hugla, Handnesøya og Tomma. Cirka 2000 innbyggere. Hurtigruten har daglige anløp – nordgående ved 05.30-tiden og sørgående ved 11-tiden. Nordlandsekspressen mellom Bodø og Sandnessjøen anløper Nesna. Dikterpresten Petter Dass bodde mesteparten av sitt liv på Nesna, og det var her han skrev mange av sine største verk. Blant annet «Nordlands trompet».
AVSLUTTER: I Nesna på Helgeland i Nordland. Kommunen består av tettstedet Nesna, øyene Hugla, Handnesøya og Tomma. Cirka 2000 innbyggere. Hurtigruten har daglige anløp – nordgående ved 05.30-tiden og sørgående ved 11-tiden. Nordlandsekspressen mellom Bodø og Sandnessjøen anløper Nesna. Dikterpresten Petter Dass bodde mesteparten av sitt liv på Nesna, og det var her han skrev mange av sine største verk. Blant annet «Nordlands trompet». Foto: Jelena Safronova

Les også: (+) Silje Nordnes: – Kombinasjonen av brudd, pandemi, jobbskifte og hjemmekontor var heftig

Programleder Silje Nordnes

Silje Nordnes er sammen med Kirsti Falch-Nilsen programleder for «Sykkelsommer» når Else Kåss Furuseth sykler fra Brønnøysund til Nesna i Nordland.

– Har du et forhold til noen de stedene vi skal besøke i «Sykkelsommer»?

– Ja, det har jeg faktisk. Vi skal ende opp i Nesna. Det var der mamma og pappa møtte hverandre. Så det er egentlig et ganske definerende sted i min historie. Mamma gikk på lærerskolen, og pappa var bestyrer på et eldre/sykehjem da de møttes. Etter at de flyttet derfra, pleide vi av og til å besøke vennene deres. Så jeg har også vært der, men ikke siden jeg var barn. Utover det har jeg vært mye på Helgelandskysten, men lenger nord. Jeg har ikke vært ute på øyene, så det gleder jeg meg skikkelig til.

<b>RUTINERT:</b> Det er ikke første gang Silje er aktuell i NRKs sommersatsing. I 2017 var hun programleder sammen med Christian Strand i «Sommeråpent».
RUTINERT: Det er ikke første gang Silje er aktuell i NRKs sommersatsing. I 2017 var hun programleder sammen med Christian Strand i «Sommeråpent». Foto: Julia Marie Naglestad

– Hva er dine sommerplaner?

– Etter «Sykkelsommer» skal jeg til sommerhuset vårt i Rødøy kommune. Der har mamma sitt barndomshjem. Etter Rødøy reiser vi hjem til Hamarøy, hvor jeg kommer fra. Jeg skal også en liten tur ned til Middelhavet med noen venner. Vi skal reise til Nord-Italia, Slovenia og Kroatia. Det blir en liten turné langs kysten der. Det ser veldig fint ut. Med svak krone og spådommer om flyplasskaos er det kanskje ikke det beste tidspunktet for å reise utenlands, men det får bare være. Det går nok greit.

– Kan du fortelle om en sommer du aldri glemmer?

– Det var noen år da jeg var student og tilbrakte somrene hjemme på Hamarøy. Jeg hadde sommerjobb på sykehjemmet. Mamma og pappa var ute og reiste, så jeg var mye alene hjemme. De somrene glemmer jeg aldri! Masse unge folk som er hjemme. Det er sol hele døgnet. Man jobber og tjener penger. Man sykler rundt – man bader. Det var mye jobb og mye fest. Det var helt perfekt.

– Hva er ditt beste sommerminne fra barndommen?

– Jeg har så mange gode barndomsminner, så det er vanskelig å trekke frem ett. Den sommeren jeg var fire år og lærte å sykle, er et godt minne. Det ene støttehjulet falt av, så pappa skulle sette det på. Men i stedet tok han det av. Da satte jeg meg bare på sykkelen, og så syklet jeg! Han lurte meg, men det var da jeg lærte å sykle.

Denne saken ble første gang publisert 05/07 2023.

Les også