Elin Tvedt

– Jeg har jo lyst på en kjæreste

Hun var hele Norges superstjerne, men plutselig ble hun borte. Nå er Elin Tvedt (49) klar for runde to.

<b>ELIN TVEDT:</b> – Jeg har alltid drømt om å kunne jobbe med helse og formidling. Jeg har lett for å snakke med folk, og særlig psykisk helse har alltid interessert meg, sier Elin, som i dag jobber med kommunikasjon og utdanner seg til å bli sykepleier.
ELIN TVEDT: – Jeg har alltid drømt om å kunne jobbe med helse og formidling. Jeg har lett for å snakke med folk, og særlig psykisk helse har alltid interessert meg, sier Elin, som i dag jobber med kommunikasjon og utdanner seg til å bli sykepleier. Foto: Agnete Brun
Sist oppdatert

Det er mørkt i Ølen når Elin Tvedt står opp klokka 04.30 denne morgenen. Mørkt når hun vrir om nøkkelen i tenningen og kjører mot flyplassen i Haugesund.

Når flyet lander på Gardermoen, har sola så vidt stått opp, og det har også barna Mikkel (12) og Milla (15) hjemme i Ølen. De har blitt så store at de kommer seg til skolen uten at mamma må fikse vekking og frokost, men samtidig er det litt uvant.

De har ikke noe forhold til den überkule dama som var vokalist i bandet The Cybernettes tidlig på 90-tallet og som ble superkjendis da hun tittet fram på værmeldingen på TV 2 noen år senere.

Født: 31. desember 1973

Alder: 49 år

Yrke: Jobber i firmaet SpeakLab, har en deltidsjobb innen rus og psykiatri og utdanner seg til sykepleier.

Var nylig med i «Farmen Kjendis» på TV 2.

Bosted: Bor i Ølen med barna Mikkel (12) og Milla (15).

Se mer

Fra å ha en mamma tassende i pysj på hjemmekontor, har de plutselig en mamma som er på tv og blir intervjuet i både blader og aviser. Er hun en kjendis?

– Jeg har glemt det litt, men når jeg hører andre folk snakke om tiden da jeg ble kjent, innser jeg hvor mye kjør det var. Jeg var tidlig i 20-årene, og det var nok litt annerledes å være kjendis den gangen. Det fantes ikke sosiale medier, og dermed fantes det ikke så mange kjendiser, heller. Vi som var værdamer fikk veldig mye oppmerksomhet i mediene, på godt og vondt. Det var som om noen bare ventet på at vi skulle gjøre noe feil, forteller Elin og fortsetter:

– Jeg ble veldig selvbevisst. Det var paparazzi-fotografer som tok bilder av meg enten jeg flytta eller var på ferie, om det var et brudd eller jeg fikk en ny kjæreste. Jeg husker at jeg tenkte på hva jeg hadde i handlevogna i butikken og hvordan jeg så ut når jeg skulle på 7-Eleven for å kjøpe frokost på en søndag. Man blir paranoid av sånt.

<b>HJEM IGJEN:</b> «Hvis jeg får muligheten til å kjøpe et hus med strandlinje, så flytter jeg hjem til Ølen», tenkte Elin. I 2006 flyttet hun fra Oslo og hjem til Ølen igjen.
HJEM IGJEN: «Hvis jeg får muligheten til å kjøpe et hus med strandlinje, så flytter jeg hjem til Ølen», tenkte Elin. I 2006 flyttet hun fra Oslo og hjem til Ølen igjen. Foto: Agnete Brun

Sluttet som værmelder

Elin sitter i et fotostudio på Torshov i Oslo. De siste fem timene har hun blitt sminket, stylet og fotografert av Kamilles team. Nå sitter hun på en stol og puster ut. De vårlige kjolene er byttet ut med Elins egne klær. Hun har svart skinnskjørt, svart topp og svarte boots, og er akkurat like blid og vakker som vi husker henne fra skjermen.

<b>PÅ PREMIEREFEST:</b> På starten av 2000-tallet ledet Elin fem sesonger av realityprogrammet 71 grader nord på TV Norge. – Her er jeg på premierefest i 2008, like etter at jeg hadde blitt mamma, sier hun.
PÅ PREMIEREFEST: På starten av 2000-tallet ledet Elin fem sesonger av realityprogrammet 71 grader nord på TV Norge. – Her er jeg på premierefest i 2008, like etter at jeg hadde blitt mamma, sier hun. Foto: Morten Bendiksen

Da hun sluttet som værmelder, fortsatte karrieren blant annet som programleder for 71 grader nord på TV Norge og på Frokost-TV på NRK. Livet i Oslo gikk i full fart, men så fikk vennene hennes barn og flyttet ut av byen. Da hun besøkte familien i Ølen, merket hun at hun faktisk trivdes bedre der enn i storbyen.

– Jeg syntes det ble ensomt i Oslo etter hvert, og jeg husker at jeg sa: «Hvis jeg får muligheten til å kjøpe et hus med strandlinje, så flytter jeg hjem til Ølen.» Og plutselig en dag var det akkurat et slikt hus til salgs.

I 2006 flytta Elin hjem og ble samboer – og året etter fikk hun datteren Milla. Noen år senere kom Mikkel.

– Fram til jeg fikk barn, var jeg ekstremt bevisst på meg og mitt, men da Milla ble lagt på brystet mitt for første gang, endret alt seg. Fra det sekundet fant jeg en ro. Plutselig var ikke jeg den viktigste i livet mitt lenger. Det var så deilig å komme dit.

<b>FIKK NY MENING:</b> – Da Milla ble lagt på brystet mitt for første gang, endret alt seg. Plutselig var ikke jeg den viktigste i livet mitt lenger, sier Elin om å bli mamma.
FIKK NY MENING: – Da Milla ble lagt på brystet mitt for første gang, endret alt seg. Plutselig var ikke jeg den viktigste i livet mitt lenger, sier Elin om å bli mamma. Foto: Agnete Brun

Ølen er et tettsted som ligger på halvøya Haugalandet helt nord i Rogaland. Det bor i underkant av 2000 innbyggere her, og de fleste bor spredt langs fjordsidene og i de tilstøtende dalene.

Styling: Topp fra Soaked in Luxury/Floyd. Skjørt fra Sisters Point/Floyd. Øredobber fra Tom Wood. Armbånd fra Ti Sento Milano og ringer fra Tom Wood.

Styling: Kjole fra ByTimo. Øredobber fra Caprice Decadent.

Styling: Kjole fra Lindex. Armbånd og ring fra Caprice Decadent.

Se mer

Elin vokste opp i et hus en mil utenfor Ølen sentrum, med mamma, pappa og to søstre. Søstrene var, og er fortsatt, hennes beste venninner, men det var langt til klassekompisene.

– Det var så øde. Jeg bodde lengst vekk fra skolen og måtte alltid sykle lengst. Det var ikke noe gatebelysning, så jeg måtte alltid gå i mørket. Jeg hadde to drømmer: Den ene drømmen var å bli den nye Madonna og den andre var å flytte til Ølen sentrum, sier hun og ler.

– Ølen sentrum har jeg fiksa, men Madonna-planene har jeg lagt på hylla!

Les også: Mistet jobben – da valgte Elin Tvedt en ny karrierevei

<b>SØSTRE OG BESTEVENNINNER:</b> – De to søstrene mine er mine aller beste venninner. Her er vi i 1983. Jeg er eldstemann til høyre. I dag er ungene våre er ganske jevngamle, og de er venner. Tenk at vi hadde så flaks!
SØSTRE OG BESTEVENNINNER: – De to søstrene mine er mine aller beste venninner. Her er vi i 1983. Jeg er eldstemann til høyre. I dag er ungene våre er ganske jevngamle, og de er venner. Tenk at vi hadde så flaks! Foto: Privat

Opptatt av psykisk helse

Nå er Elin tilbake i manesjen. Ved nyttår fikk hun fast jobb i SpeakLab, et firma som holder kurs i presentasjon, formidling og programledelse. Her jobber hun blant annet sammen med de tidligere TV 2-kollegene Siri Lill Mannes og Thomas Henschien.

– Jeg jobber med markedsføring og skriver om kommunikasjon på forskjellige plattformer som går ut til kundene våre. Etter hvert skal jeg sammen med de andre i firmaet holde kurs og foredrag om temaer innenfor presentasjon og kommunikasjon rundt omkring i landet. Kanskje blir det podkast også, og i tillegg tar vi konferanse- og programlederoppdrag, forteller hun.

Nylig var Elin også å se på Farmen Kjendis. For mange av oss var det da lenge siden vi hadde sett henne.

– Hvor ble du egentlig av?

– Jeg slutta i TV 2 i 2016. Det var ikke fordi jeg hadde så lyst, men ungene var små og det ble vanskelig å pendle. Skulle jeg ha fortsatt å pendle til Bergen og Oslo, ville jeg ha vært for mye borte, så det ble rett og slett vanskelig å få det til å gå i hop. Når man velger å bo i Ølen, gjør man det jo litt vanskelig for seg selv om man vil jobbe med tv, sier hun og smiler.

– Jeg jobbet noen år med reiser og opplevelser, men da koronaen kom, mistet jeg jobben. Fra å ha masse å gjøre, ble det plutselig helt stille. Jeg har jobbet mye som frilanser gjennom livet, så jeg ble heldigvis ikke så stressa. Jeg tenkte: «Det var drit, hva gjør jeg nå?».

– Jeg tror jeg er en løsningsorientert person, og jeg begynte å se på mulighetene. Jeg var jo ikke alene om miste jobben under pandemien, og et støtteapparat kom heldigvis på beina etter kort tid. Jeg leste at man kunne utdanne seg og få dagpenger samtidig. Dermed bestemte jeg meg for å søke på sykepleierutdanningen.

Den kvelden søknadsfristen gikk ut, satt Elin foran datamaskinen og veide for og imot.

– Plutselig var det nesten midnatt, og jeg trykket på «Søk». På kvitteringen jeg fikk, står det at søknaden ble mottatt klokka 23.59, sier hun og ler.

– Jeg hadde jo ingenting å tape, så jeg heiv meg på, men det er klart det er hektisk. Første halvdel av studiet studerte jeg 100 prosent, men etter pandemien har jeg gått ned til 50 prosent. Siden jeg bor alene med to barn, må jeg tjene penger samtidig som jeg studerer, så jeg er utrolig glad for at studiene er tilrettelagt slik at jeg kan være fleksibel. Heldigvis har jeg også mye frihet i jobben min i SpeakLab. Jeg ønsker ikke å slite meg helt ut heller.

– Hvorfor ble det sykepleierstudier?

– Jeg har alltid vært interessert i helse, og jeg har alltid drømt om å kunne jobbe med helse og formidling. Jeg har lett for å snakke med folk, og særlig psykisk helse har alltid interessert meg. Jeg synes det er interessant at noen virker som de flyr gjennom livet og at det tilsynelatende er ganske enkelt for dem, men sånn var det ikke alltid for meg. Jeg er ikke født til å ha det enklest mulig.

– Kanskje er det slik at vi som velger kreative yrker, ofte har følelsene mer utenpå? Jeg vet ikke. De fleste mennesker har ting som er vanskelige, og jeg skulle ønske at det ble mer naturlig å prate om dette. I den grad jeg kan, vil jeg gjerne bidra der.

Les også: (+) Lilli Bendriss: – Det er veldig sjelden jeg ser engler, skyter hun forbauset inn

<b>BLE RIKSKJENDIS:</b> «Elin Tvedt frå Ølensvåg blir nytt vêrfjes på TV 2», sto det i lokalavisa da Elin fikk drømmejobben i 1996.
BLE RIKSKJENDIS: «Elin Tvedt frå Ølensvåg blir nytt vêrfjes på TV 2», sto det i lokalavisa da Elin fikk drømmejobben i 1996. Foto: Privat/Glen H. Widing

Lyst på kjæreste

Den siste tiden har det vært ekstremt hektisk, og det har vært vanskelig å få hverdagene til å gå opp. For de aller fleste er studier, jobb og familie mer enn nok. Med tv-produksjonen Farmen Kjendis på toppen, ble det mye selv for løsningsorienterte Elin.

– Til tider ble hverdagen for krevende, og før jul og i januar var det altfor travelt. Heldigvis visste jeg at det var en tidsbegrenset periode, og at det ville gå over. I februar ryddet jeg plass til å sortere, planlegge og slappe av. Jeg er veldig glad i å være sosial og at det skjer mye, men etter en slik periode trenger jeg litt tid for meg selv i sofaen, gjerne med en lett underholdende tv-serie.

– Når det er sagt, så synes jeg jo at det jeg opplever nå er en drøm. Den ene uka er det full fart, og den neste kan jeg ha hjemmekontor og daffe rundt i pysj. Og så elsker jeg å reise og jeg gleder meg alltid til ferie! Jeg har tenkt en del på det i det siste, at jeg kanskje må gripe hverdagen mer. Det er jo tross alt hverdager det er flest av.

<b>VIL GRIPE HVER DAG:</b> – Det er så lett å klage på livet, på hverdagene, på stress og mas, men herregud – livet varer ikke evig! Jeg må være takknemlig for hverdagene, sier Elin.
VIL GRIPE HVER DAG: – Det er så lett å klage på livet, på hverdagene, på stress og mas, men herregud – livet varer ikke evig! Jeg må være takknemlig for hverdagene, sier Elin. Foto: Agnete Brun

På nyttårsaften 2022 ble Elin Tvedt 49 år. Hun har egentlig ikke tenkt så mye på alder før, men så sa en venninne: «Om ett år blir du 50!» Elin fikk nesten sjokk.

– Det høres kanskje rart ut, men jeg har alltid følt meg så ung. Plutselig skjønte jeg at jeg ikke er ung for alltid. Det er så lett å klage på livet, på hverdagene, på stress og mas, men herregud – livet varer ikke evig! Hvor lenge er det igjen av livet, egentlig? Ungene skal ikke bo hjemme for alltid, de kommer ikke bestandig til å trenge meg. Ungene er de viktigste i livet mitt, hvordan blir det når de flytter?

– Erkjennelsen av at jeg blir 50 år, satte i gang en prosess som jeg er midt i. Jeg kan ikke fortsette bare å glede meg til helger og ferier, jeg må være takknemlig for hverdagene. Jeg må passe på livet mitt, tenke mer på helsa og kanskje begynne å trene. Akkurat nå føler jeg at livet er i endring.

– Hva med en kjæreste ...?

– Jeg har jo lyst på en kjæreste, men det er ikke så mye tid og rom for det, så jeg har ikke prioritert det. Og Tinder og sånn ... Nei, jeg synes bare at det blir rart. Jeg har vært på noen dater, og selv om det er hyggelig og god match, så blir det liksom ikke noe. Det er jo en fulltidsjobb å date, og jeg har ikke tid til å gå ut og drikke kaffe og vin hele tida, sier hun og ler.

– Men det kommer ikke av seg selv, så jeg må vel ta litt tak i det.

Les også: (+) Jeg var desperat etter å finne en ny kvinne og kjæreste. Jeg gjorde en kjempetabbe

<b>GAMMEL FLAMME:</b> En gang var Elin Tvedt og Kristian Valen et av Norges heteste kjendispar.
GAMMEL FLAMME: En gang var Elin Tvedt og Kristian Valen et av Norges heteste kjendispar. Foto: Lasse Eriksson

Sosiale medier

Elin er en engasjert dame. Hun er til stede både på Facebook og Instagram, der hun deler glimt fra hverdagen, men det er ikke fordi hun liker det så godt. Hvis det hadde vært opp til henne, hadde ikke sosiale medier eksistert.

– Det høres kanskje dumt ut, men jeg mener det. Sosiale medier burde ikke eksistert. Vi trenger dem ikke. I jobben min må man være til stede på nett for å få oppdrag, men hadde det ikke vært for dét, så vet jeg ikke om jeg hadde vært der. For min del kunne de gjerne lagt ned alt av sosiale medier, sier Elin.

Hun forklarer at motstanden hennes blant annet kommer av det voldsomme presset på kropp og utseende, både i innlegg og reklamer.

– Jeg skrev faktisk en eksamensoppgave om sosiale medier, ungdommer og kroppsfokus. Jeg som er voksen lar meg ikke påvirke like mye som de unge, men de unge blir hele tiden minnet på hvordan de skal se ut – om nesa er for stor eller om ørene står for mye ut. De får et forvridd bilde av utseende, og det er ikke bra. En annen ting er når mennesker, kanskje spesielt de som ikke har det så lett, føler seg enda mer utenfor fordi de ser bilder av «hvor bra alle har det». I ferier, med venner, i det ryddige huset og så videre.

– Det er veldig flott at folk har det bra, og også viser det hvis de vil, men som vi vet, er ikke livet alltid like perfekt som i sosiale medier. Det ligger varierende historier bak de «vellykkede» bildene. Med dette i tankene, prøver jeg selv å legge ut en del historier som er sanne og ekte, og jeg ønsker at ikke alle viser meg på mitt beste, sier Elin og legger til:

Les også: (+) Da Ingrid så Jakob, sa det «pang»: – Problemet var bare at jeg var opptatt

Møtte veggen

– I 2006 møtte jeg den berømte veggen etter altfor mye jobbing. Jeg ble sykmeldt. I den perioden orka jeg ikke å se på skjermer eller sosiale medier. Jeg ble stressa av det, av oppdateringer, kommentarfelt og andres meninger. Kanskje det verste med sosiale medier er presset om å være «på» hele tiden, avhengigheten og det at folk sjeldnere ser opp, kjeder seg og får litt ro i hodet.

– Da jeg fikk barn, ble jeg veldig streng med skjermbruk og sosiale medier. Altfor streng, mener ungene, men jeg synes at vi har spennende diskusjoner om både dette og andre ting. Barna og jeg har et godt forhold, og vi ler masse sammen. Selv om jeg nok er litt streng, sier de at jeg er veldig snill også. Jeg får håpe at de mener det, sier Elin og smiler.

<b>TETTE BÅND:</b> – Barna og jeg har et ekstremt godt forhold. De er reflekterte, og vi har mange spennende diskusjoner. På dette bildet var de jo små, men i dag er Mikkel 12 år og Milla har fylt 15, sier Elin. Her er de utenfor huset hjemme i Ølen.
TETTE BÅND: – Barna og jeg har et ekstremt godt forhold. De er reflekterte, og vi har mange spennende diskusjoner. På dette bildet var de jo små, men i dag er Mikkel 12 år og Milla har fylt 15, sier Elin. Her er de utenfor huset hjemme i Ølen. Foto: Simon Øverås

– Og bare for å si én siste upopulær ting: Barn har ingenting på sosiale medier å gjøre. Jeg er overbevist om at det ikke er bra for dem. Her har vi foreldre et ansvar, men jeg vet selv hvor vanskelig det er å stå imot det presset. Redselen for at barna våre skal bli utenfor er der, men hvis ikke vi foreldre setter ned foten – hvem gjør det da?

Fra å være en studerende mamma på hjemmekontor, har altså Elin vært en del på farten de siste månedene. Hun er ikke alltid der når Milla og Mikkel våkner fordi hun er på jobb. Noen ganger er hun på hurtigbåten til Bergen eller i bilen på vei til Haugesund, andre ganger er hun på flyet til Oslo.

– Det begynte litt i det små, og plutselig skjedde det mye på kort tid. Da jeg fikk spørsmål om å være med på Farmen Kjendis, følte jeg at tiden var inne. Nå er barna så store at de klarer seg bra uten at jeg er der hele tiden, og de blir bare selvstendige av å stå opp, lage mat selv og komme seg av gårde på skolen i tide, sier hun.

<b>GØY PÅ GÅRDEN:</b> Elin elsket å delta på Farmen Kjendis. – Da jeg fikk spørsmål om å være med, følte jeg at tiden var inne, sier hun.
GØY PÅ GÅRDEN: Elin elsket å delta på Farmen Kjendis. – Da jeg fikk spørsmål om å være med, følte jeg at tiden var inne, sier hun. Foto: Anton Soggio/TV 2

– Jeg vil gjerne jobbe mer med tv. Jeg syntes det var så gøy å være tilbake blant kameraer, lyskastere og produksjonsteam.

Elin smiler.

– Plutselig var jeg der igjen, og det føltes bra.

Styling: Alice Wang/Style Management. Makeup og hår: Sissel Fylling/Style Management

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2023, og sist oppdatert 18/04 2023.

Les også